B VİTAMİNİ
SUNUM PLANI Vitaminler hakkında genel bilgi B Vitamini hakkında bilgi Hangi Besinlerde Bulunur? B Vitamini Çeşitleri Önemi ve Faydaları Nedir? Eksikliğinde Görülen Rahatsızlıklar?
Sağlıklı beslenme için küçük miktarlarda alınmaları zorunlu olan, herhangi birinin eksikliği spesifik bir bozukluk ve hastalık meydana getiren organik maddelerdir. Vitaminler vücut içinde yapılmaz. Daima dışardan hazır olarak besin maddeleriyle birlikte alınırlar. Metabolizmadaki olaylarda görev alan enzimlerin önemli bir kısmını meydana getirir. Bu nedenle de Sağlıklı büyüme ve gelişme için Metabolizmadaki olayların düzenli yürüyebilmesi için son derece önemli maddelerdir. VİTAMİNLER;
VİTAMİN ÇEŞİTLERİ Yağda eriyen vitaminler: (A, D, E, K ) Karaciğerde depo edildikleri için eksiklikleri daha geç anlaşılır. Suda eriyen vitaminler: (B kompleksi,C, H, P) Büyük bir kısmını B vitaminleri meydana getirir.(B1, B2, B5, B6, B12) Sinir ve kasların normal gelişme ve çalışmasını, al ve akyuvarların oluşunu sağlar. Kansızlığı önler.
B VİTAMİNİ
BULUNDUĞU BESİNLER Et, Balık, Buğday, Yumurta, Süt, Mercimek.
B VİTAMİNİ ÇEŞİTLERİ B1 Bira mayasında, tohumların embriyo ve kabuk kısımlarında B2 Özellikle yapraklı sebzelerde, mayada, sıcak kanlıların bütün organlarında, balıkta, yumurtada ve sütte B5 Birçok bitkisel ve hayvansal besinde bulunur. Karaciğer, böbrek, yumurta, bira mayası, bezelye, kuru fasulye, süzme bal, karnıbahar ve lahanada B6 B12 En çok karaciğer ve böbrekte olmak üzere et, süt, yumurta ve balıkta bulunur
VÜCUDUMUZDAKİ ÖNEMİ Kasların ve sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına yardım eder. Deri ve göz sağlığı açısından önemlidir. Beyin gücüne etkilidir.
EKSİKLİĞİNDE ORTAYA ÇIKAN PROBLEMLER İştahsızlık, Hafıza zayıflığı, Sindirim sorunları, Adalelerde kasılmalar.
TE Ş EKKÜRLER