BUGÜN KAÇ KİŞİYE SELAM VERDİNİZ. BUGÜN KAÇ KİŞİYE SELAM VERDİNİZ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖZGÜVEN HÜLYA BEDİ ALP PSİKOLOJİK DANIŞMAN NECİP FAZIL KISAKÜREK İLKOKULU.
Advertisements

dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
1 K-3 AKAİD İLMİNİN GEÇİRDİĞİ MERHALELER A. Asrı Saadetteki Durumu Asr-ı Saadette itikadi konularda mutlak bir teslimiyet hakimdir. Peygamberimizin irşadının.
Metin içi özellikler metin dışı özelliklerle yakın ilişki içerisindedirler. Bunlar çeviri stratejilerinde kolaylıkla belirlenebilirler. Örneğin Felsefe.
T.C. BAŞBAKANLIK DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI HAC HAZIRLIK KURSLARI.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
Güçlü ve kararlı ol. Tanrın RAB'bin verdiği görevleri yerine getir. Onun yollarında yürü ve Musa'nın yasasında yazıldığı gibi Tanrı'nın kurallarına, buyruklarına,
Aile Hayatı. “Ey insanlar! Sizi bir özden yaratan ve ondan da eşini yaratan; ikisinden birçok erkek ve kadın (meydana geti- rip) yayan Rabbinize karşı.
Ramazan ayı girdiği zaman Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, Şeytanlar zincire vurulur. (Hz.Muhammed)
AYNUR ŞİMŞEK İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI ÖNÜNÜZDEN ÇEKİLİN.
KURBAN “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.” (Kevser Suresi /2)
SABIR DEĞERLER EĞİTİMİ MART AYI.
PEYGAMBERİMİZ HZ.MUHAMMED (sav)’İN HAYATI BİLGİ YARIŞMASI
Kur’an-ı Kerim’in temel özellikleri nelerdir?
PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT
Sözsüz İletişimin Özellikleri
RAMAZAN. ÖYLE BİR AY Kİ O !!! RAMAZAN.
ASR SURESİ MEALİ VE TEFSİRİ
ÜNİTE 2: SAĞLIK.
Allaha İman İfagat Kazanck 10-D Allahın varlığına ve birliğine inanmak inanç esaslarının biridir. Bu «tevhid inancı» olarakta isimlendirilir. Kelime.
Kolay Yolla Kur’an’ı Anlama Ders 4 بسم الله الرحمن الرحيم.
İbrahim SUCUOĞLU MUHAMMEDİYE CAMİİ İMAM-HATİBİ ERZİNCAN MÜFTÜLÜĞÜ
MALIN VE CANIN BEREKETİ ZEKAT
Metinlerin Sınıflandırması
VATAN SEVGİSİ VE ŞEHİTLİK
Bugün neler öğreneceğiz?
İSLÂM’IN AHLAKA VERDİĞİ ÖNEM
Şaban ayının ondördüncü gününü onbeşinci gününe bağlayan gece
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
İLK EMRİ ‘OKU’ OLAN BİR DİNİN MENSUPLARIYIZ
TEVFİK İLERİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
Hz. İsa Prof. Dr. Şadi Eren.
Niçin Yaratıldık?
Aile Okulu Dersleri-1 Hoş geldiniz.
POZİTİF + YAŞAM TARZI.
ZAMANIMIZIN ALTI HASTALIĞI
Bugün neler öğreneceğiz?
Dursun Budak Eymir Kasabası İ.Ö.O
DİN VE DİN ANLAYIŞI.
Bu Slayt gösterisi www. varolmak. com sitesi tarafından hazırlanmıştır
Peygamber Efendimizden
NAMAZ NAMAZ NEDİR? Namaz dinin direği, ibadetlerin en üstünüdür. Yüce Allah'a karşı en önemli ibadet görevimiz günde beş defa kıldığımız namazlarımızdır.
İSLAM’DA ZEKAT ZEKAT NEDİR KİMLER ZEKAT VERİR KİMLERE ZEKAT VERİLİR
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
HASTALARI ZİYARET ETMEK
Bugün neler öğreneceğiz?
Din Dersi Paylaşım Portalı
Kimsesizlere Yardım Hz. Muhammed (s.a.v), hayatının her aşamasında fakir ve kimsesizlerle yakından ilgilenmişti. Onun bu güzel tavrı başta sevgili eşi.
TDB PERFORMANS ÖDEVİ HAZIRLAYAN:MUZAFFER İKİZ 9/D 1502.
NAMAZIN BİREY VE TOPLUM ÜZERİNE ETKİLERİ
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
Hz. Muhammed’in Sözleri
YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
Otokontrol Öz denetimli
İSLAM’DA SEVGİ Hazırlayan: ENİSE ERKOÇ (AYDIN İL MÜFTÜ YARDIMCISI)
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
6. Sınıf 3. Ünite: ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
Ünite Konuları için tıklayınız
3. Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Yusuf (a.s.)
Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Salih (a. s.)
Hicret Olayı.
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
MALIN VE CANIN BEREKETİ ZEKAT
Sunum transkripti:

BUGÜN KAÇ KİŞİYE SELAM VERDİNİZ

Kuran-ı kerimde selamın önemi O Allah ki, O'ndan başka ilah yoktur. Melik'tir; Kuddûs'tur; Selam'dır.” (Haşr Suresi, 23) Selam, Allah’ın kullarını, her türlü tehlikelerden selamete çıkaran, cennetteki kullarına selam eden Rahman sıfatlarından biridir. Selam vermek ise müminlerin birbirlerine en güzel dilek ve temennilerini sunma şekillerindendir.

Dünyada güzel bir hayatla yaşayan, Rabbimize kulluk edip yaptığı salih amellerden ecir kazanan mümin, ahirette de 'hoşnut edici ve hoşnut edilmiş olarak' cennete girecektir. Allah samimi kullarının ahirette karşılaşacakları ortamı Kuran'da şöyle haber vermiştir: Kaynak:“İşte onlar, sabretmelerine karşılık (cennetin en gözde yerinde) odalarla ödüllendirilirler ve orda esenlik dileği ve selamla karşılanırlar.” (Furkan Suresi, 75)

Selam verilen bir kişinin o selama daha güzeliyle veya en azından aynısıyla karşılık vermesi Kuran’da farz kılınmıştır: “Bir selamla selamlandığınızda, siz ondan daha güzeliyle selam verin ya da aynıyla karşılık verin. Şüphesiz, Allah herşeyin hesabını tam olarak yapandır.” (Nisa Suresi, 86) Selamın karşılığını daha güzeliyle vermek, tam anlamıyla alçak gönüllü, hoşgörülü olmanın ve büyüklenmemenin ifadesidir.

Selam dilimizde de çok önemlidir Selam dilimizde de çok önemlidir. Arkadaşlığın, dostluğun ve samimiyetin ifadesidir. Oysa günümüzde selamlaşmak neredeyse yok denecek kadar azdır. Kuran ahlakının tam olarak yaşanmadığı toplumlarda, bir çok ifadenin dejeneri olduğu gibi, Allah’ın en güzel sıfatlarından biri olan Selam’ın anlam ve önemi de gereği gibi anlaşılmamaktadır.

Cahiliyenin kötü ahlak modelinde ise, verilen bir selamı almamak, duymazdan gelmek gibi tavırlar karşı tarafa bir üstünlük gösterisi olarak yapılırdı. Sosyal statü olarak kendinden daha küçük gördüğü kimseleri ezmek, haddini bildirmek gibi çirkin niyetlerle bu tarz davranışlara sık sık başvurulur.

İslam'da ise müminler arasında bu tarz bir üstünlük anlayışı, değerlendirme modeli kesinlikle yoktur. Konumu ne olursa olsun, kendisine verilen bir selamı almak her mümin için Kuran'da bildirilen bir emirdir.

Müminler böyle bir vesileyle sık sık birbirlerine en güzel dilekte bulunup karşılıklı sevgi ve bağlılıklarını pekiştirirler. Birlikte Allah'ı anmış olurlar ve bir cennet tavrı olan selamlaşmayla ahirete duydukları özlemi ifade ederler. Selam sözü, aralarındaki güvenilirlik ve esenliğin de bir ifadesi olur.

Cennete girerken müminler selamla karşılanırlar, cennette de birbirleriyle selamlaşırlar. Dünyada ve ahiretteki güzel ve huzurlu bir yaşam, mümin kulları üzerinde, sonsuz şefkat sahibi olan Allah'ın 'Selam' sıfatının tecellilerindendir.

Birbİrİnizİn halİnİ hatrRINI sorun

Cevap: Selam Vermenin ve Almanın Adabı Allah (cc): Bir selamla selamlandığınız vakit, siz ondan daha güzeli ile selamı alın, yahut aynıyla karşılayın Şüphesiz ki Allah her şeyin hakkını gerektiği gibi arayandır, buyurur (Nisa, 86) Selam: Ayıp ve fenalıklardan uzak ve hayatın uzun olması anlamında duadır En güzel selamlaşmak: Esselamü aleyküm denilince, ve aleykümüs selamü verahmetüllah şeklinde, veya: - Esselamü aleyküm verahmetüllah denilince - Ve aleykümüsselamü ve rahmetüllahi veberakatüh, şeklinde selama karşılık vermektir;

Selamlaşmada adab: 1- Mü'minlerin bulunduğu yere girildiğinde ve oradan ayrıldığına selam vermek Peygamberimiz (sav): "Sizden biriniz meclise geldiği zaman selam verdiği gibi, ayrılırken de selam versin Çünkü birinci selam sonrakinden daha faziletli değildir" buyurur (Tirmizi, es-Sünen) 2- Gayri müslümlerle karşılaşıldığında önce onların selam vermesini bekleyerek, selamlarından sonra "ve aleyke" demek, 3- Müslümanların olduğu bir yerde tanıyıp tanımamaya bakmadan herkese selam vermek, 4- Selamlaşmada: küçük olanın büyüğe, az olan grubun çok olanlara yürüyenin oturana, binit üzerinde bulunanın yaya olana selam verme adabına riayet etmek, 5- Fesat çıkarmayacaksa, akraba kadınlarla da selamlaşmak 6- Verilen selama cevap vermek vaciptir Topluluk içerisinden birinin cevap vermesiyle diğerlerinin üzerinden selam alma farziyyeti sakıt olur; 7- Selama hemen cevap vermek Mümkün olduğunca cevabımızı verene duyurmak, 8- Selam verirken ve alırken sesimizi çok yükseltmemek ve kısmamak 9- Selam verirken ve alırken sesimizi hürmet ifade edecek şekilde ayarlamak 10- Selamı duymazlıktan gelmemek (saygısızlık ifade eder)

EN GÜZEL KELAM ESSELAM

SELAMIN VERİLİP ALINMAYACAĞI YERLER: 1- Tuvalette ve hamamda verilip alınmaz, 2- Günaha sebep olan veya günahla meşgul olduğu halde selam verilmez alınmaz 3- Kur'an okuyana, hadis rivayet edene, vaaz edene, ezan okuyana, kamet getirene ve namaz kılanlara selam verilmez, 4- Fitneye sebep olma ihtimali varsa, genç ve yabancı kadınlara selam verilmez Onların selamına sesli cevap verilmez

SELAMLAŞMANIN ÖNEMİNİ BELİRTEN Müslüman’ın Müslüman üzerindeki altı haktan biri de selam vermektir” (Müslim) İnsanların en âcizi dua etmeyen, en cimrisi de selam vermeyendir” (Taberani) SELAMLAŞMANIN ÖNEMİNİ BELİRTEN HADİSİ ŞERİFLER

Bir yere girerken oradakilere selam vermek borç olduğu gibi, çıkarken de selam vermek borçtur” (Beyhaki) Genelde, iki kişiden, Allah indinde derecesi yüksek olan önce selam verir” (Tirmizi) Tatlı dilli olmak, selamlaşmak ve yemek yedirmek, Cennete götürür” (Hakim)

Bir eve girince, ev halkına selam verin. Çıkarken de selam verin Bir eve girince, ev halkına selam verin. Çıkarken de selam verin.)[Beyheki] Yirmi müslümana selam veren bir mümin Cenneti hak eder.)[Deylemi] Tatlı dilli olmak, selamlaşmak ve yemek yedirmek, Cennete götürür.) [Hakim]

Selamı yayar, açları doyurur, sıla-i rahimde bulunur, gece herkes uyurken namaz kılarsanız, selametle Cennete girersiniz” (Tirmizi) Yemin ederim ki, imanı olmayan Cennete girmez Birbirinizi sevmedikçe, imana kavuşamazsınızBirbirinizi sevmek için çok selamlaşınız!” (Tirmizi Îmân etmedikçe Cennet'e giremezsiniz. Birbirinizle sevişmedikçe tam îmâna kavuşamazsınız. Size bir şey göstereyim mi? onu yaparsanız birbirinizi seversiniz. Aranızda selâmı çok yayınız. (Hadîs-i şerîf-Müslim)

SELAM ENGÜZEL DOSTLUK MESAJIDIR

SELAMUN ALEYKUM

ESSELÂM   Göklerden son ilâm: Allah bir, bir İslâm. Şekiller, elif lâm; Ne bir harf, ne kelâm ; Esselâm, esselâm… Yer çökük, gök soluk; Diz bükük, saç yoluk. Ne varsa korkuluk. Ne bir harf, ne kelâm;

Bu hayat bir ezber; Hayattan ne haber, O’nunla beraber? Ne bir harf ne kelâm; Esselâm, esselâm…   Ön ve ard, ve sol, Bin yolda yol boyu bu yol. Emir: Öl, yahut ol! Ne bir harf, ne kelâm; Esselâm, esselâm...

Elinde alamet izinde selâmet, Tek isim …Muhammed… Ne bir harf, ne kelâm; Esselâm, esselâm   Necip Fazıl Kısakürek

EN GÜZEL KELAM ‘’ESSELAM’’ Selamların en güzeli ile sizleri selamlıyorum…