SANTRAL SİNİR SİSTEMİNE ETKİLİ İLAÇLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HİPNOSEDATİF İLAÇLAR II: BARBİTÜRATLAR VE DİĞERLERİ
Advertisements

EPİLEPSİ.
HİPNOSEDATİF İLAÇLAR 1. Benzodiazepinler 2. Barbitüratlar.
EPİLEPSİ.
PREANESTEZİK MEDİKASYON
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
* Sigara ve alkol, insan ve toplum sağlığını olumsuz etkiler. * Sigaradan en çok etkilenen organ akciğerlerdir. * Sigara, kan dolaşımını olumsuz etkiler,
Amaç Öğrenme Hedefleri Katılımcıların; «Genitoüriner sistem hastalıklarının çalışma hayatındaki önemi, çeşitleri, tanı ve korunma yöntemleri hakkında.
OTONOM SİNİR SİSTEMİ VE ANESTEZİK İLAÇLAR
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
Lamotrijin Folat antagonistlerinin antikonvülzan olarak taranması sonucunda 1995 yıllında Burroughs wellcome tarafından geliştirilmiştir. Lamotrijin insanlarda.
Epileptik nöbetler beyindeki nöronların anormal ve yoğun deşarjları sonucunda ortaya çıkan, şuur değişiklikleri ile birlikte olan yada olmayan motor duysal,
Virüs hastalıkları. Grip İ nfluenza ya da grip, viral bir hastalıktır.viral Sa ğ lıklı insanlarda ortalama bir haftada geçer.
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
Topiramat 1997 yılında ABD’de epilepsinin ek tedavisi için pazarlanmaya başlanmıştır.
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
Sigara Ve Alkolün Zararları
ELEKTROENSEFALOGRAFİ (EEG)
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
PNÖMONİ.
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
Best KM 1, Boullata JI, Curley MA Pediatr Crit Care Med Feb;16(2): doi: /PCC Risk Factors Associated With Iatrogenic.
İLETİŞİM VE ETİK SUNUMU İREM KAYAHAN G İLETİŞİM SÜRECİNİN AŞAMALARI VE ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ.
Kuduz Kuduz ; hasta hayvanın ısırması sonucu, enfekte tükürüğün bütünlüğü bozulmuş deri yada mukozalara teması yoluyla bulaşan ve akut beyin iltihabı.
FRAJEL-X
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
''Sigara''.
Dr. Gönül ERDAL Psikiyatrist. Dr. Gönül ERDAL Psikiyatrist.
KAN ŞEKERİNİN DÜŞMESİ.
BUZ YEME ALIŞKANLIGI Hazırlayan Fatma Beşaltı.
Doğum Öncesi Nedenler Annenin doğum öncesinde geçirmiş olduğu hastalıklar (özellikle hamileliğin ilk üç ayında geçirilen kızamıkçık, frengi, toksoplazma.
RADYASYONUN HÜCREDEKİ KRİTİK HEDEFLERİ
HÜCRE DÖNGÜSÜNÜN KONTROLÜ
BAYILMA’DA HAYAT KURTARIR!.
KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALAR
VEKTÖRLERLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI Rahşan KOLUTEK
KOHLBERG ve AHLAK GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
Dışa Atım Bozuklukları
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
Eğitsel Rehberlik Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
ENKOPREZİS Gelişimsel olarak sfinkter kontrolünün kazanıldığı yaşa gelinmesine karşın dışkının istemli ya da istem dışı olarak, yineleyen bir biçimde uygunsuz.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
DİŞ HEKİMLİĞİNDE ANKSİYETE BOZUKLUKLARI
1. sağlık ve sağlığın girdileri
Kırınım, Girişim ve Müzik
ŞEKER HASTALIĞI.
HAZIRLAYAN AYŞE FATMA DUR
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
FEBRİL KONVÜLZİYONLU HASTAYA YAKLAŞIM
SICAK HASARI ve İLKYARDIM
Bilinç Bozuklukları Hastaneciyiz.blogspot.com BİYEM Bilinç.
BÖLÜM 2 BİLİŞSEL GELİŞİM.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
Gelişim ve Temel Kavramlar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FOTOSENTEZ.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji AbD
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
Sunum transkripti:

SANTRAL SİNİR SİSTEMİNE ETKİLİ İLAÇLAR (Sinir ve endokrin sisteme etkili ilaçlar )

Etkilerini beyin ve omuriliğin değişik bölgeleri üzerinde gösteren ilaçlara, santral sinir sistemi ilaçları denir.

Santral sinir sistemini etkileyen ilaçların gücü, kan beyin bariyerini (beyin kapilleri etrafında endotel hücre tabakası) geçebilme yeteneklerine bağlıdır. Santral sinir sistemini etkileyen ilaçlar, kullanım alanlarına ve oluşturdukları etkilere göre sınıflandırılır.

SANTRAL SİNİR SİSTEMİNİ ETKİLEYEN İLAÇLAR Sedatif - Hipnotik Etkili İlaçlar Antikonvülsan Etkili İlaçlar Parkinson Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Psikiyatrik Hastalıkların Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Narkotik Analjezik Etkili İlaçlar Anestezik Etkili İlaçlar Nöromüsküler Bloke Edici İlaçlar

Sedatif Ve Hipnotik Etkili İlaçlar Sedatif ve hipnotik ilaçlar, düşük dozlarda, kişilerdeki endişe, kaygı, korku, heyecan, huzursuzluk ve gerginlik (anksiyete) gibi psikolojik duygulanımları düzeltir. Sakinleşip, rahatlamalarını (sedasyon) sağlayarak sedatif etki gösterir. Yüksek dozlarda ise uyku vererek hipnotik etki oluşturur. Bu nedenle sedatif-hipnotik ya da hipnosedatif ilaçlar olarak adlandırılır.

UNUTMA Sedatif ve hipnotik ilaçlar, bağımlılık yapan ilaçlardır ve yeşil reçeteyle kullanılır.

UNUTMA Seçici olmaksızın santral sinir sistemini deprese eder. Doz aşımlarında koma ve ölümlere yol açar.

1.1. Benzodiazepinler (Benzodiyazepinler) Benzodiazepinler, tedavide yaygın kullanılan ilaçlardır. Anksiyeteyi azaltıcı, sedatif, hipnotik, antikonvülzan ve kas gevşetici etkileri vardır.

Benzodiazepinlerin Endikasyonları: Anksiyete Bozuklukları Kas Spazmları Konvülzyonlar: Uyku Bozuklukları Diazepam: epileptik nöbetlerde kullanılır.

Benzodiazepinlerin yan etkileri ÖNEMLİ Benzodiazepinlerin yan etkileri Uyku hali ve konfüzyon(bilinç bulanıklığı), Hafıza ve öğrenme yeteneğinde bozulma, Tolerans gelişmesi, (hastada sabah erken uyanma, gündüzleri amnezi(bilinç kaybı), konfüzyon, anksiyete(kaygı) oluşabilir.)

Anksiyete durumuu

Reflekslerde zayıflama, ÖNEMLİ Uzun süreli ve yüksek dozda kullanıldığında psikolojik ve fiziksel bağımlılık gelişmesi, Reflekslerde zayıflama, Rebound uykusuzluk (ilacın kesilmesiyle uyku düzeninin yeniden bozulması), ilacın ani kesilmesine bağlı yoksunluk belirtileri benzodiazepinlerin yan etkileri arasındadır.

Diazepam Diazepam sık kullanılan ilaçtır. Sedatif, kas gevşetici ve antikonvülsif etkisi vardır. Anksiyete tedavisinde, epilepsi nöbetlerinde, ve alkolü bırakan hastaların yoksunluk belirtilerinin görüldüğü akut dönemde kullanılmaktadır. Diazepamın oral, parenteral ve rektal yolla uygulanan farmosötik Ģekilleri vardır.

Diazepamın yan etkileri Uyuşukluk, Hipotansiyon, Bulantı, Konfüzyon(bilinç bulanıklığı), Solunum depresyonu ve kollaps(çökme) gibi yan etkiler görülebilir.

1.2. Barbitüratlar Barbitüratlar; hücre zarında sodyum, potasyum taşınmasını etkileyerek uyarı iletimini bozar. Barbitüratların güvenlik aralığı dardır ve yan etkileri fazladır. Bu nedenle günümüzde benzodiazepinler barbütüratların yerini almıştır. Ancak Tiyopental gibi barbitüratlar anestezide kullanılmaktadır.

Barbitüratların endikasyonları Anestezide Tiyopental gibi çok kısa etkili barbitüratlar iv. yolla anestezi indüksiyonu amacıyla, Antikonvülzan olarak Anestezik dozlarda beynin oksijen kullanımını azaltır bu nedenle travma veya ameliyatların neden olduğu beyin ödemini azaltmada,

Yeni doğanda (özellikle fenobarbital) kernikterus ve hiperbilüribinemi tedavisinde, (Kernikterus, yeni doğan çocukta endirekt biluribinin merkezi sinir sistemi hücrelerinde birikerek sinirleri zedelemesiyle gelişen tablodur.) Anksiyete, uykusuzluk ve gerginlikte sedatif olarak kullanılır.

1.3. Barbitürat Yapısında Olmayanlar Kloral hidrat, Paraldehid Etanol Antihistaminikler

1.4. Diğer Sedatif ve Hipnotikler Zolpidem Buspiron Hidroksizin Antiemetiktir

KENDİMİZİ DEĞERLENDİRELİM SEDASYON UYKU ANESTEZİ KOMA SOLUNUM DEPRESYONU

SORU: Benzodiazepinlerin endikasyonu, aşağıdakilerden hangisidir? A) Anksiyete bozuklukları B) Kas spazmları C) Konvülzyon D) Uyku bozuklukları E) Hepsi

SORU: Epilepsi atağında kullanılan benzodiazepin grubu ilaç, aşağıdakilerden hangisidir? A) Alprazolam B) Klordiazepoksit C) Diazepam D) Triazolam E) Fluazolam

SORU: Aneztezide kullanılan kısa etkili barbitürat, aşağıdakilerden hangisidir? A) Fenobarbital B) Tiyopental C) Sekobarbital D) Pentobarbital E) Amobarbital

2. Ders

2. ANTİKONVÜLSAN İLAÇLAR (ANTİEPİLEPTİKLER) Antikonvülsan (antiepileptikler) ilaçlar çoğunlukla epilepsi hastalığının tedavisinde kullanılır. Epilepsi beyinde anormal ve yüksek frekanslı uyarıların yayılmasına bağlı olarak gelişir. Antikonvülsan ilaçlar; nöbetlerin ortaya çıkmasını önler ya da anormal elektrik deşarjının beynin diğer bölgelerine yayılımını engeller. Epilepsi, kalıtsal veya çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Epilepside başlangıç tedavisi, nöbet tipine göre yapılır.

Halk arasında ‘SARA’ diye bilinen Eilepsi ;şiddetli ya da hafif tipte kasılmalarla kendini gösterir. En çok görülen epilepsi türleri şunlardır: Grand mal epilepsi:Bilinç kaybı ile birlikte yaygın tonik ve klonik adele kasılmalarıyla görülür.Bir mühdet sonra nöbet sona erer ve bilinç yerine gelir. Petit mal epilepsi:Daha çok çocukluk çağında görülür.Konvülsiyonlar fazla belirgin değildir.Çok kısa süreli bilinç kaybı oluşur.

Klonik: Kas kasılmaları ve gevşemelerinden kaynaklanan vücudunun her iki tarafında da tekrarlayan kas seğirmelerinin görülmesine neden olur. Tonik: Kişinin kaskatı kesilmesine neden olan ve genellikle sırtta, ayaklarda ve kollarda görülen tüm kasaların kısa süreliğine sertleşmesi ile karakterizedir. Kişi böyle bir durumda ayakta ise düşecektir. Kısa sürelidir ve herhangi bir uyarı işareti olmadan oluşur.

Status Epileptikus:Birbirini kısa aralıklarla izleyen nöbetlerin görüldüğü ağır seyreden epilepsi türüdür. NOT:Antikonvülsan ilaçlar ;nöbetlerin ortaya çıkmasını önler ya da anormal elektrik dejarjının beynin beynin diğer bölgelerine yayılımını engeller. Epilepside başlangıç tedavisi, nöbet tipine göre yapılır.

Epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlardan bazıları; Fenitoin Fenobarbital Primidon Valproik asit Karbamazepin Etosüksimid Benzodiazepinler Antiepileptik etki gösterir., diazepam status epileptikusta kullanılır. Epileptik ilaçlar içinde benzodiazepinler güvenilir ve ciddi yan etkileri az olan ilaçlardır.

Teşekkürler