Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FEBRİL KONVÜLZİYONLU HASTAYA YAKLAŞIM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FEBRİL KONVÜLZİYONLU HASTAYA YAKLAŞIM"— Sunum transkripti:

1 FEBRİL KONVÜLZİYONLU HASTAYA YAKLAŞIM
DR.Hakan GÜMÜŞ KAYSERİ 2012

2 TANIMLAMA ILAE tarafından Febril konvülsiyon tanımlaması:
SSS enfeksiyonu, yenidoğan döneminde konvülsiyon hikayesi ve daha önce provake nöbeti olmayan çocuklarda 1 aylıktan sonra ateşli dönemde ortaya çıkan nöbetler olarak tanımlanmaktadır. Daha önce ateşsiz nöbet geçirmiş olan çocuklar ateşli nöbet tanımına alınmaz.

3 FK her zaman ateşin pik yaptığı dönemde ortaya çıkmayabilir.
%25-50 vakada konvülsiyon ateşli hastalığın ilk bulgusu olabilir. Febril konvülziyon yaşla ilişkili bir hastalıktır. İnfant ve genç çocukluk döneminde görülür.

4 SINIFLAMA Simple(BASİT FK)(%70-75) 10 dakikadan kısa
24 saat içinde genellikle 1 kez olan Kendiliğinden düzelen

5 Complex FK(Kompleks FK)(%9-35)
Fokal başlangıçlı 15 dakikadan uzun süren 24 saat içinde veya aynı enfeksiyon sırasında birden fazla tekrar eden nöbetlerdir.

6 En sık enfeksiyon nedeni viral nedenlerdir.
Bakteriyel enfeksiyonların görülme insidansı düşüktür. 309 çocuğun alındığı bir çalışmada menenjit sıklığı %7 bulunmuştur. Menenjit görülme sıklığı nöbet süresi uzadıkça artmaktadır.

7 ENFEKSİYON ODAĞI AÇISINDAN BAKILDIĞINDA
Otitis media %34 ÜSYE %12 Viral sendrom %6 Pnomoni %6 Üriner sistem enf %3 Gastroenterit %2

8 167 status epileptikus hastasının %70’i FK’lardır.
Pediatrik acil birimlerine başvuran nörolojik vakaların önemli bir kısmını FK’lar oluşturur. Acil servise başvuran 267 konvülziyonlu hastanın %60’ı febril konvülziyonlardır. 167 status epileptikus hastasının %70’i FK’lardır.

9 PREVELANS VE GÖRÜLME YAŞLARI
%3.4- %9.3 arasında değişmektedir. Özellikle hayatın ikinci yılında görülür.(18ay) 6 aydan önce 3 yaşından sonra sıklığı belirgin azalmaktadır. 6 yaşından sonra sıklığı belirgin azalmakta hatta görülmemektedir. En yaşlı FK’lu hasta 9 yaşındadır. 6 aydan önce FK görülen infantlarda mutlaka SSS enfeksiyonundan şüphelenilmelidir.

10 AİLE HİKAYESİ VE FK RİSKİ
Aile hikayesi FK açısından risk teşkil etmektedir. Hastaların %25-40’ında aile hikayesi vardır. Nöbetlerin %90’ı generalize tonik veya tonik klonik %5 oranında nonkonvülsif(Atonik, Dalma boş bakma, göz deviasyonu, siyanoz veya bilinç değişikliği gibi)

11 ELEKTROENSEFALOGRAFİK BULGULAR
Özellikle Japon araştırmacılar değişik EEG çalışmaları yapmışlar. FK da EEG’de epileptik deşarj görülmesi nadir değildir. EEG değişikliği 3 yaş altında nadiren olur. EEG değişikliği 3-5 yaşlarında görülme eğilimindedir.Genelliklede 4-8 yaşlarında kaybolmaktadır.

12 Özellikle komplex FK ve sık febril konvülziyon geçiren çocuklarda tespit edilmiştir.
Epileptiform değişiklikler komplex febril konvülziyonlu hastaların %6-11’inde gözlenmiştir. Sonuç: Epileptiform deşarjların rekürrens iyileşme, ve sonradan gelişebilecek epilepsi üzerine prediktif değeri yoktur.

13 REKÜRRENS AÇISINDAN RİSK FAKTÖRLERİ
FK’da rekürrens oranı ortalama %45 dir. (Japon çalışması). İngilterede yapılan meta analiz çalışmasında rekürrens oranı %34 bulunmuştur. %9 vaka 3 veya daha fazla rekürrens %6-8’i 4 veya daha fazla rekürrens %1-3’ü 9 veya daha fazla rekürrens göstermektedir.

14 FK rekürrensinde riskler: 1.ilk nöbetin 15 aydan önce geçirme
2.Aile hikayesi olması 3.Birinci derece akrabalarda epilepsi hikayesi olması 4.İlk komplex FK

15 EPİLEPSİ GELİŞME RİSKİ
Genel olarak FK popülasyonunda epilepsi gelişme riski %2-8.8 arasındadir. %2-3 hastada 5-7 yaş % yaş % yaş %7 sinde ise 25 yaşda gelişmektedir. Basit FK’da %1-2.4 Komplex FK’da %4.1-6

16 EPİLEPSİ GELİŞME RİSKİ
FK öncesinde gelişim geriliği olması ve nörolojik anormallikler önemli risk faktörleridir. Atipik nöbetler(Parsiyel nöbet, 15 dakikadan uzun süren nöbet, ilk 24 saat içinde rekürrens nöbetler) Ailede epilepsi hikayesi olması Komplex FK

17 30 dakikadan uzun nöbet geçirilmesinin mezial temporal skleroz açısından risk taşıdığı tatışmalıdır.

18 EPİLEPSİ GELİŞME RİSKİ
Hiçbir risk faktörü yoksa 7 yaşına kadar epilepsi gelişme ihtimali %7 2 veya daha fazla risk faktörü varsa epilepsi gelişme ihtimali %10 dur.

19 EPİLEPTİK SENDROMLAR VE FK
Bazı epileptik sendromlar başlangıçta FK ile başlarlar. 1.Çocukluk çağının ciddi myoklonik epilepsisi(SMEI) 2.Generalize epilepsi febril konvülziyon plus(GEFS+) 3.Mesial temporal lob epilepsisi(MTLE) ve bazı frontal lob epilepsileri(FLE)

20 EPİLEPTİK SENDROMLAR VE FK
SMEI ve ve MTLE infant döneminde rekürren febril nöbetlerle başlayabilirler. GEFK+ olan hastalarda aile hikayesi ve tekrarlayan febril konvülziyon episodları sıktır.

21 Çocukluk çağı absans epilepsileri
Rolandik epilepsi Grand mal nöbetler Çocukluk çağı absans epilepsileri Nispeten febril konvülziyonla ilişkili epileptik sendromlardandır.

22 Febril konvülziyon komitesinin 1996 yılında çıkardığı FK’da pratik kılavuz yayınlanmış ve bu protokol revize edilmiştir.

23 UYARICI FAKTÖRLER Rehberde “Warning factors” risk faktörü yerine kullanılmış. Risk terimi insanlarda daha çok anksiyete ve korkuya neden olmaktadır.

24

25 FS(Febrile seizure) faktörü olmak üzere
Birçok çalışmada FK rekürrensi ve Epilepsi gelişimi konusunda iki farklı uyarı belirtilmiştir. EP(Epilepsi) faktörü FS(Febrile seizure) faktörü olmak üzere

26 EP FAKTÖRÜ 1.FK öncesi gelişimsel gerilik ve nörolojik anormallik olması 2.Atipik nöbetler (Parsiyel, 15dk≥, 24 saatte rekürren nöbetler) 3.Ailede ve kardeşde epilepsi hikayesi

27 FS Faktörü 1. İlk nöbetin 1 yaşın altında geçirilmesi
2.Ailede FK hikayesi(1 veya daha fazla aile bireyinde) Bu iki faktör pozitifse rekürrens oranı %50 dir.

28 UYARICI FAKTÖRLERİN OLMASINA GÖRE REHBERDE HASTALAR
1.Tedavi gereken ve tedavi gerekmeyen(Category 1) 2.İntermittant proflaktik benzodiazepin uygulaması(Category 2) 3.Günlük antikonvülsan tedavi(Category 3)

29 (CATEGORY 1) Hastalar 1 veya 2 FK epizodu geçirmiş ve uyarıcı faktörlere sahip değilse hastalar antiepileptik ilaç tedavisi yapılmadan takip edilebilir.

30 (CATEGORY 2) İNTERMİTTANT PROFLAKTİK BENZODİAZEPİN UYGULANMASI
Aşağıdakilerden herhangi birisine sahip olan hastalara uygulanabilir. 1- 15 dakikadan uzun süren nöbet hikayesi 2- 2 veya daha fazla uyarıcı faktörün olması ve 2 veya daha fazla FK epizodu olması 3- Kısa zaman periyodunda sık FK(12 saatte 2 FK, 6 ayda 3 den fazla, 1 yıl içinde 4 den fazla)

31 (CATEGORY 2) İNTERMİTTANT PROFLAKTİK BENZODİAZEPİN UYGULANMASI
Tedavi: Ateş 37.5 oC ve üzerinde ise DZP mg/kg/doz(Maksimum 10mg) rektal veya oral verilebilir. Ateş ilk dozdan 8 saat sonrasında devam ederse aynı doz DZP tekrar edilebilir. 3. doz ilk dozdan 24 saat sonra verilebilir. Tedavi periyodu: 2 yıl veya 4-5 yaşına kadar.

32 (CATEGORY 2) İNTERMİTTANT PROFLAKTİK BENZODİAZEPİN UYGULANMASI
Kontrendikasyon:Myasteni, glakom ve DZP allerjisi olanlarda kontrendikedir. DZP alternatifi:Chloral hydrate rektal 3 yaşından küçük 250mg/doz 3 yaşından büyük 500mg/doz

33 (CATEGORY 3) GÜNLÜK ANTİKONVÜLZAN İLAÇ TEDAVİSİ
Aşağıdakilerden herhangi birine sahip olan hastalarda uygulanabilir. 1-38 oC altında 2 veya daha fazla FK epizodu olanlar 2-15 dakikadan uzun süren FK hikayesi(Benzodiazepin uygulanmasına rağmen korumada yetersizlik varsa) 3-15 dakikadan uzun süren FK hikayesi(Benzodiazepin zamanında verilmemiş olabilir yani aile nöbet öncesindeki ateşi farketmemiş olabilir)

34 (CATEGORY 3) GÜNLÜK ANTİKONVÜLZAN İLAÇ TEDAVİSİ
Tedavi: Fenobarbital 3-5mg/kg/gün2 dozda Veya Valproat mg/kg/gün 2 dozda Tedavi süresi: 1-2 yıl

35 Diazepama bağlı geçici ataksi, ajitasyon, letharji sıklıkla görülürken
Diazepamın verilemediği durumlarda klorolhidrat alternatif olarak kullanılabilir fakat etkinliği diazepamdan daha düşüktür. Diazepama bağlı geçici ataksi, ajitasyon, letharji sıklıkla görülürken Solunum depresyonu, bradikardi, hipotansiyon çok daha nadirdir.

36 Günlük antikonvülzan tedavi uygulamasının ileri yaşlarda gelişebilecek epilepsi üzerine etkisi yoktur.

37 ANTİPİRETİK KULLANIMI
Antipiretik kullanımının FK rekürrensinde etkili olduğu gösterilmemiştir. Rektal antipiretiklerle birlikte rektal diazepam birlikte verilmemelidir çünkü diazepamın etkinliğini azaltmaktadır verileceksede diazepam uygulamasından 30 dakika sonra verilmesi önerilmektedir. Oral antipiretikler rektal diazepamla aynı anda verilebilir.

38 FK’ LU HASTALARDA AŞILAMA
FK’lu hastalarda güncel bir aşılama kontrendikasyonu yoktur. Doktor gözetiminde tüm aşılar yapılabilir. Kızamık için ateşin yükselme riskinin en fazla olduğu zaman 7-10.günlerdir. DBT için ise 1-2.günlerdir bu günlerde ateş 37.5 dereceyi geçerse rektal veya oral diazepam uygulanabilir.

39 Mehmet Emin Resulzade Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez

40 Turan'ın yolu birleşik Azerbaycan'dan geçer.


"FEBRİL KONVÜLZİYONLU HASTAYA YAKLAŞIM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları