BİYOLOJİDE ÖZEL KONULAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MOLEKÜLER SİSTEMATİK NEDİR ? NEREDE VE NASIL KULLANILIR?
Advertisements

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ KLİNİK ARAŞTIRMALAR BİRİMİ (KABİ)
GENETİK ALGORİTMALAR (1-15.slayt).
FİLOGENİ Filogeni , en kısa deyimle ile evrimsel şecere ilişkisi olarak tanımlanabilir. Tür ve tür üstü kategoriler jeolojik dönemlerde türleşme süreçleri.
Filogenetik analizlerde kullanılan en yaygın metotlar
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
MAKSİMUM OLASILIK (MAXİMUM LİKELİHOOD)
EGEE GRID UYGULAMALARI Dr. Burcu Akcan TÜBİTAK ULAKBİM Ankara, Şubat 2007.
Hacimsel Moleküler Modellemede Kütle-Yay Sisteminin Kullanımı
ÇALIŞMA PROGRAMI ÇALIŞTAY 2009–2
Kocaeli Üniversitesi Deneysel ve Klinik Araştırmalar Merkezi (DEKART)
(Polymerase Chain Reaction)
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
Öğretim Tasarımı
AFLP (Amplified Fragment Lenght Polymorphism)
Biyoteknoloji ve Genetik II
BİYOİNFORMATİK NEDİR? BİYOİNFORMATİKTE KULLANILAN SINIFLAMA YÖNTEMLERİ
MUTASYON ve MODİFİKASYON
ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE YENİ TEKNOLOJİLER
PROGRAM YETERLİLİKLERİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ. YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ 1.Belli bir alanda genel ortaöğretimde kazanılan bilgi, beceri ve.
Bilgisayar Ağları İki veya daha fazla bilgisayarın bir araya gelerek oluşturdukları yapıya bilgisayar ağı denir.
AYŞE GÜL KEVSER İNCE FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF 2.ŞUBE.
BİYOİNFORMATİK.
DNA NANOTEKNOLOJİSİ.
İnsan Genom Projesi.
Şahin BAYZAN Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi
Günümüz genomik çağında modern tıp
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ UĞURBAYRAMOĞLU. BİYOENFORMATİK  biyolojik problemlerin çözümünde bilişim teknolojilerinin kullanılması.
Karar Bilimi 1. Bölüm.
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
İnsan Bilgisayar Etkileşimi Alanında Yılları Arasında Türkiye Kökenli Bilim İnsanları Tarafından Yapılan Çalışmalar Üzerine Bir İçerik Analizi.
PARSİMONİ METOTLARI Hazırlayan-Sunan : Sedanur SAYILGAN.
BİYOLOJİNİN ALT BİLİM DALLARI
Biyoinformatik.
Proje Lideri Mehmet Emin VURAL Araştırmacılar : Ahmet KARATAŞ (GAPUTAEM) Necdet AKAY (BDUTAEM) Yrd. Doç. Dr. Selahattin KİRAZ (H.Ü.Z.F.) Doç. Dr. Seyrani.
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
26.1 GİRİŞ Bu ünite, sosyal çevresel sistemler için geçerli olan sosyal karmaşıklık (social complexity) ilkelerini aydınlatacak ve bu tür sistemleri.
Türlerin Kökeni-Darwin Devrimi
CEMİL ŞAHİN Bilişim Tek. Öğrt.
BİYOLOJİK VERİTABANLARINA GİRİŞ
KARŞILAŞTIRMALI EĞİTİM
biyoteknoloji ve önemi
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ
Araş. Gör. Dinçer göksülük
Hücrelerin stres yanıtı
BİLGİSAYAR VE İNTERNETİN ETİK KULLANIMI
SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
MADDE VE YAPISI SORU BANKASI
Araştırma Problemlere güvenilir çözümler bulmak amacı ile planlı ve sistematik olarak, verilerin toplanması, çözümlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlaştırılması.
Yüksek başarımlı hesaplama sistemleri ve yapılan çalışmalar
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Biyoinformatik.
Kübra ÖZDEMİR A 5.BÖLÜM BİYOİNFORMATİK
BİYOİNFORMATİK.
BİYOTEKNOLOJİ.  Biyoteknoloji; hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi do ğ a bilimlerinin.
BİYOİNFORMATİK.
Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Müh.
GELİŞİM VE ÖĞRENME PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ.
Görüntü Arşivleme ve İletişim Sistemi (PACS - Picture Archiving and Communication System) Yasin KAYA – Karadeniz Teknik Üniversitesi Enformatik Bölümü.
YER DEĞİŞTİRME VE DEĞER DÖNÜŞTÜRME ÖZELLİĞİNE SAHİP GÖRÜNTÜ ŞİFRELEME ALGORİTMALARININ ANALİZİ Erdal GÜVENOĞLU Nurşen SUÇSUZ 
İŞLETME YÖNETİMİNİN TARİHSEL GELİŞİM SÜRECİ
GENOMDA GEN Yakın akraba bakteri türlerinde genom dizilerinin çok benzer olduğunun belirlenmesi ile birlikte, bakteriyal genomlara bakış açımız kökten.
TEMEL GENETİK KAVRAMLAR-VI
Hastane Bilgi Sistemlerinde Veri Madenciliği
ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ ANABİLİM DALI GENOMİKLER DERSİ Tarımsal Biyoteknolojide Mobil Genetik Elementlerin.
TEMEL GENETİK KAVRAMLAR-V
Sunum transkripti:

BİYOLOJİDE ÖZEL KONULAR BİYOİNFORMATİK

BİYOİNFORMATİK Biyoinformatik teknikler biyolojik moleküllerin dizilimlerinin oluşturulması , üç boyutlu yapılarının tasarlanması , verilerinin analizi , depolanması , bilgilerin paylaşıma sunulması için bilgisayar ile otomize edilmiş olarak kullanılmaktadır .

BİYOİNFORMATİK NEDİR ? The National Institutes of Health’a göre biyoinformatik ; Biyolojik , tıbbi , davranışsal ya da sağlık verilerinin kullanımı genişletmek ve bu verileri elde etmek , depolamak , organize etmek , arşivlemek , analiz etmek ya da görselleştirmek için bilgisayara dayalı araçlar ve yaklaşımların araştırılması , geliştirilmesi ve uygulanmasıdır .

BİYOİNFORMATİK NEDİR ? Yale Üniversitesinden Luscombe ve ark. tarafından biyoinformatik ; Biyolojiyi moleküller açısından kavramsallaştıran ve uygulamalı matematik , bilgisayar bilimi ve istatistik gibi alanlardan türeyen informatik tekniklere uygulayan bir bilim dalı olarak tanımlanmaktadır.

BİYOİNFORMATİK NEDİR ? Wikipedia’ da belirtildiğine göre ; Biyomoleküllerle ilgili bilgiyi analiz etmek için bilişim tekniklerinin uygulandığı biyoinformatik , moleküler biyoloji ile sıkı bir disiplin üzerine kurulmuştur ve yapısal genomikten gen ekspresyonu çalışmalarına kadar geniş bir alanı kapsamaktadır . Nükleotid ve aminoasit dizilerini , protein yapılarını kapsayan , çeşitli türlerde verilerin analizi ve yorumlanmasını içeren biyoinformatik , son yıllarda disiplinlerarası bir bilim dalı olarak tanınmaktadır.

BİYOİNFORMATİK DALLARI Moleküler Biyoloji Numerlik Analiz Genetik Matematik Proteomik Genomik Biyofizik İstatistik Evrim Veri yönetimi Algoritma

BİYOİNFORMATİĞİN AMAÇLARI Bilimsel verileri organize etmek , Verilerin analiz edilmesine yardımcı olacak araçlar ve kaynaklar geliştirmek , Biyolojik çalışma sonuçlarını yorumlamak ve bilgiyi analiz etmek için geliştirilen araçları kullanmak ,

BİYOİNFORMATİĞİN TARİHÇESİ Biyoinformatik biliminin gelişimi , bilgisayarların yerel ağ sistemi olarak kullanılması ve biyoteknolojideki gen ve protein verilerinin birikmesiyle başlamıştır . Bu bilim dalının başlangıcı , DNA ve protein dizi analizinin otomize edilebildiği ve biyoteknolojiyle uğraşan araştırmacıların genler ve proteinlerle ilgili büyük miktarlarda ve çok çeşitli veriler elde etmeye başladığı tarihler olan 1970 ‘ lere dayanmaktadır.

BİYOİNFORMATİĞİN TARİHÇESİ Bu disiplin , bilgisayarların kullanıcılar tarafından veri saklama ve erişimi için çok popüler olduğu dönem olan 1980 ‘ lerin ortalarında gelişmeye devam etmiştir. Aynı dönemde bilgisayarlardan bilgiye erişim , yönetim ve depolama için çeşitli araçlar ve geliştirilmiştir

Moleküler biyolojide elde edilen bilgilerin hızla artması , veri bankalarının daha uygun bir şekilde kullanılması ihtiyacını ortaya çıkarmıştır.Bu anlamda geliştirilen pek çok yeni teknik , biyoinformatiğin daha fazla gelişmesine neden olmuştur.

Biyoinformatik alanı için bir devrim niteliğinde olan bu çalışmalar , yeni yazılımların ve paket programların geliştirlmesine neden olmuştur. Geliştirilen yazılımların ve paket programlarının , biyolojik simülasyon modellemeleri ile moleküler yapıları ve grafikleri analiz etmeyi , DNA –protein dizilerini karşılaştırmayı kolaylaştırması biyoinformatik biliminin temelini oluşturmuştur.

BİYOİNFORMATİĞİN BAŞLICA ÇALIŞMA ALANLARI Genler ve proteinler için sekans analizi araştırmaları , Gen ekspresyonu analizi araştırmaları , Protein ekspresyonu analizi çalışmaları , Protein yapılarının tahmin edilmesi araştırmaları , Protein Docking ( Doklama ) , Karşılaştırmalı genomik araştırmalar ,

BİYOİNFORMATİĞİN BAŞLICA ÇALIŞMA ALANLARI 7. Evrim araştırmaları , 8. Genom anlamlandırılması , 9. Regülasyon analizi Kanserde mutasyon analizi araştırmaları , Biyolojik sistemlerin modellemesi

BİYOLOJİK VERİ BANKASI NEDİR ? Moleküler biyoloji , biyoinformatik , biyomoleküller , moleküler evrim ve genetik alanında her gün yüzlerce çalışmanın sonucu yayınlamaktadır. Elde edilen muazzam ve karmaşık bilginin organize edilmesi , genetik devrim olarak adlandırdığımız şu dönemde , önemli bir çalışma alanı olarak ortaya çıkmıştır. Böylece , bilgisayar uygulamalarının biyoloji alanında kullanılması kaçınılmaz hale gelmiş ve veri bankaları oluşturulmaya başlanmıştır. Biyolojik verilerin farklı dosya biçimlerinde , farklı veri depolama yaklaşımlarıyla çok sayıda veri kaynaklarında depolanarak , sanal ortamlar şeklinde araştırmacılar tarafından kullanılması sağlanmaktadır.

SORULAR Biyoinformatiğin amaçları nedir ? 2 . Biyoinformatik nedir ?

SORULAR (...) Biyoinformatik biliminin gelişimi , bilgisayarların yerel ağ sistemi olarak kullanılması ve biyoteknolojideki gen ve protein verilerinin birikmesiyle başlamıştır. (...) Bilimsel verileri organize etmek , biyoinformatiğin amaçlarından birisidir. (...) Biyoinformatik disiplinlerarası bir bilim dalı değildir. (...) Modern biyolojide araştırmacılar için büyük kolaylıklar sağlayan ve oldukça geniş bir bilim dalıdır. (...) Evrim,genomik,genetik,matematik biyoinformatiğin dallarından değildir.

SORULAR Biyomoleküllerle ilgili bilgiyi analiz etmek için bilişim tekniklerinin uygulanmasına .............denir. ............ , biyoinformatik , biyomoleküler , moleküler evrim ve genetik alanında her gün yüzlerce çalışmanın sonucu yayınlanmaktadır. ............., Biyoinformatik araçlar , özellikle filogenetik analizler ve popülasyon çalışmalarında kullanılmaktadır.

SORULAR ............Bu çalışma alanı proteinlerin üç boyutlu yapılarının , biyoinformatikte kullanılan araçlar üzerinden , modelleme çalışmalarıdır. Biyoinformatiğin ,........... ,.......... ,........... ,........... gibi vb. ana dalları vardır.

EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ ESENGÜL ÇOLAK SINIF : 4 / B NO : 141104744