*kökboyasıgillerden, sıcak iklimlerde yeti ş en, yakla ş ık yirmi çe ş idi bulunan, ortalama 7–8 metre boyunda, ho ş kokulu beyaz çiçekler açan, kiraza benzer meyveleri olan bir a ğ aç. *bu a ğ acın meyve çekirde ğ i.
KAHVE’N İ N TAR İ H İ 14. yüzyılda ise yepyeni bir ke ş if ile ate ş te kavrulan kahve çekirdekleri, ezildikten sonra kaynatılarak içime sunuldu. Kahve'yi ilk olarak i ş leyip içmeye ba ş layan Yemen'deki sufi tarikatıdır. Buradan 1470'li yıllarda Aden'de, 1510'da Kahire'de 1511'de Mekke'de görülmü ş tür.
Kahvenin Yolculu ğ u Günümüzde kahve tüm Dünya'ya yayılmı ş sevilen bir içecektir. Da ğ larında halen do ğ al, a ş ılanmamı ş, yabani halleriyle yeti ş en kahve a ğ açlarından dolayı Etiyopya (eski adıyla Habe ş istan) kahvenin anavatanı kabul edilmektedir. Bu topraklarda anlatılan, keçi çobanı Kaldi'nin kahveyi ke ş fetmesi ile ilgili bir efsane de var. Sonuçta birçok kahve uzmanı, kahvenin tarihi yolculu ğ u 575 ile 850 yılları arasında Etiyopya'dan ba ş ladı ğ ına dair hemfikir. Kahvenin Ke ş fi Kaldi Efsanesi Rivayete göre Kaldi fark eder ki, keçileri bir a ğ acın meyvesini yedikten sonra ne ş eli ve zıpır olurlar, geceleri de pek uyumak istemezler. Kahve Arap Yarımadasında Araplar kahveyi ilk yeti ş tirmekle kalmamı ş, aynı zamanda dünyada kahve ticaretini ba ş latmı ş lardır. Kahve Avrupa'ya gelir Yakın Do ğ u ya seyahat eden Avrupalı gezginler, alı ş ılmadık koyu siyah renkli içecek hakkında hikayelerle geri geldiler. Kahve Yeni Dünya'da Kahve 1600'lü yılların ortalarında New Amsterdam'a getirildi, buraya daha sonra İ ngilizler tarafından NewYork adı verilecekti. Dünyada Kahve Tarlaları İ çecek talebi yayılmaya devam ederken, Arabistan dı ş ında kahve yeti ş tirmek için sıkı rekabet vardı.
Kahvenin Ke ş fi - Kaldi Efsanesi Bir do ğ ruluk payı vardır diye, keçi çobanı Kaldi'nin keçilerini otlatırken kahveyi ke ş fetmesinin hikayesini aktaralım. Efsane'nin seneleri arasında bir zamanlarda geçmi ş olması gerekiyor. Rivayete göre Kaldi fark eder ki; keçileri bir a ğ acın meyvesini yedikten sonra ne ş eli ve zıpır olurlar, geceleri de pek uyumak istemezler. Kaldi bu a ğ acın meyvelerinden toplayıp, bulu ş unu payla ş mak için yakında kalan Sufi dervi ş lere gider. Çekirdeklerin marifetini dinleyen Sufi dervi ş, ilk ba ş ta fikri onaylamaz ve çekirdekleri ate ş e atar. Ate ş e dü ş en çekirdekler kavrulmaya ba ş lar ve ortalı ğ a bildi ğ imiz o kahve aroması yayılır. Yayılan aroma Kaldi'ye ve dervi ş e ilham verir ve çekirdeklerden güzel bir içecek hazırlamak için i ş e koyulurlar. Kavrulmu ş çekirdekler ö ğ ütülür ve özlerini bırakmaları için suda kaynatılır. Bizim bildi ğ imiz haliyle kahve böyle do ğ ar. Sufi, kahvenin uzun gece ayinlerinde onu uyanık ve zinde tuttu ğ unu fark eder. Tekkedeki di ğ er dervi ş ler de bu yeni içece ğ i sever ve çok geçmeden kahve Yemen ve Arabistan'a yayılır. Daha sonra kahve kendini Istanbul'a da sevdirir ve Avrupa'ya ordan da tüm Dünya'ya yol alır.
NOT : Fincanda kalan telveyse asla dökmeyin. Fincandaki kahve telvesi yüzünüze sürdü ğ ünüzde cildinizdeki pürüzleri yok etmeye yardımcı olacaktır.
1-) TAM B İ R ANT İ OKS İ DAN DEPOSU Telvesi ile birlikte pi ş irilmesi ş üphesiz ki Türk kahvesinin antioksidan kapasitesini artırıyor. Böylelikle içeri ğ indeki polifenoller ile antikanserojen özellik kazanıyor. Yapılan çalı ş malar günde 1-3 fincan içilen Türk kahvesinin birçok kanser türünden koruyucu oldu ğ una i ş aret ediyor.
2-)KONSANTRASYON YETENE Ğİ N İ ARTIRIYOR Sabah saatlerinde içilen bir fincan ş ekersiz Türk kahvesi zihinsel fonksiyonları destekleyerek konsantrasyon kabiliyetini ve ezber gücünü artırıyor. Kakao oranı yüksek bir çikolata ile birlikte tüketildi ğ inde ise bu yetene ğ i daha çok artırdı ğ ına i ş aret ediliyor.
3-) ÖMRÜ UZATIYOR Atina Üniversite’si Tıp Fakültesi’nde yapılan bir ara ş tırma; hergün düzenli olarak Türk kahvesi içenlerde uzun ya ş ama oranının daha yüksek oldu ğ una i ş aret ediyor.
4-) ALZHE İ MER HASTALI Ğ INI ÖNLÜYOR Yapılan ara ş tırmalar kahvenin, dünyada milyonlarca ki ş iyi etkileyen Alzheimer hastalı ğ ının önüne geçti ğ ini ortaya koyuyor. Düzenli olarak alınan kafein, bili ş sel faliyetlerdeki azalmayı geciktiriyor.
5-)TANS İ YONA ETK İ S İ YANLI Ş B İ L İ N İ YOR Türk kahvesinin içeri ğ indeki kafeinin, tansiyonu kısa süreli olarak yükseltti ğ ini, uzun vadede düzenli olarak belirli dozda içilen Türk kahvesinin tansiyon üzerine zararlı bir etkisini yok.
6-KALBE DOST Günde 1 fincan kahve kalp dostu. Kahvenin içeri ğ indeki antioksidan kalp sa ğ lı ğ ına iyi geliyor. Ara ş tırmalar düzenli olarak Türk kahvesi içenlerde kalp ve lenf damarlarının iç yüzeylerindeki hücrelerin onarılmasıyla kalp rahatsızlı ğ ına yakalanma riskinin daha dü ş ük oldu ğ unu ortaya koyuyor.
7-) Ş EKER HASTALI Ğ I R İ SK İ N İ AZALTIYOR Alman bilim insanlarının yaptı ğ ı bir ara ş tırmaya göre, düzenli olarak içilen günlük 600 ml ve üzerindeki kahve Tip-2 diyabete yakalanma riskini %23 oranında azaltıyor.
8-)VÜCUTTA YA Ğ YAKIMINI UYARIYOR Kafein içeri ğ i ile birlikte spordan yarım saat önce içilen Türk kahvesi spor esnasında ya ğ yakımını artırıyor. Adrenalin hormonu salgılatarak kalp ve dola ş ım sisteminin uyarılmasını ve daha fazla enerji yakımını sa ğ lıyor.
9-)SAFRA TA Ş I OLU Ş UMUNU ENGELL İ YOR Özellikle kadınlarda olu ş ma riski yüksek olan safra ta ş larının günde 3 fincan kahve içen kadınlarda içmeyenlere göre %25 daha az görüldü ğ üne i ş aret ediliyor.
10-KARAC İĞ ER YA Ğ LANMASINA FAYDALI Kafein, karaci ğ er ya ğ lanmasına çok iyi geliyor ve iltihabı azaltıyor. Günde bir fincan kahve içenlerde karaci ğ er ya ğ lanması daha az görülüyor.
Her ş eyin fazlası zararlı oldu ğ u gibi A ş ırı kahve tüketimi de zararlıdır. *Kalbin ritmini olumsuz yönde etkiliyor. *Kahvenin içerdi ğ i kafein fazla tüketildi ğ inde, kalpte ritim bozuklukları meydana gelebiliyor. *Düzensiz kalp atı ş ları kalp çarpıntısına ya da ta ş ikardi gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor. Kalbin rahatsızlanması tüm organların zarar görmesine sebebiyet verebilir. Fakat ; Bunun dı ş ında kahve kararında içildi ğ i vakit hiçbir zararı, tehdidi yoktur.
KAHVE BÖLGELER İ
ET İ YOPYA KAHVES İ Kahvenin anavatanı Etiyopya'dır. Kaffa bölgesi ormanlarında vah ş i Arabika kahve a ğ açları yeti ş mektedir. Etiyopyalılar kahveye "Bun" veya "Buna" demektedirler, Kahvenin ingilizce adı olan Coffe, "Kaffa Bun"un ingilizceye kötü tercümesi olabilir. Etiyopya ola ğ anüstü genetik çe ş itli ğ e sahip kahve bitkileri sayesinde, dünyanın en iyi kahvelerinden birisine ev sahipli ğ i etmektedir. Kahvenin ço ğ u ıslak i ş lenir, bu da Etiyopya kahvelerine canlı bir parlaklı ğ a sahip meyvemsi ve çiçekli, kuru i ş lenmesi durumunda da tam meyveli kabuk tadlarını vermektedir. Arabika Kahve, müslüman köle ticareti yolu üzerindeki Harar bölgesine, kölelerin çi ğ neyip tükürdü ğ ü kahve meyvelerinin çekirdekleri vasıtasıyla, Sudan sınırına yakın bölgelerden veya Kaffa ormanından gelmi ş olma olasılı ğ ı yüksektir. Etiyopya kahvesi bazı bölgelerde kuru ve bazı bölgelerde ıslak veya her iki türlü de i ş lenmi ş olabilmektedir. İş lenme tarzının kahvede yarattı ğ ı farklar derindir. Kuru i ş lenmi ş Kinfolk'a göre, Yıkama metoduyla i ş lenmi ş Sidamo, Yirgacheffe ve Limmu, daha hafif gövdeli ve daha az topra ğ ımsı, vah ş i tadlar içerir.Aslında kahve, üretim ş ekliyle özde ş le ş ir, Etiyopya kahvesi de buna iyi bir örnektir. Tek kökenli Etiyopya kahvesi niyetiyle, Etiyopya'nın de ğ i ş ik bölgelerinden harmanlanmı ş bir kahve, ki ş iyi yanıltabilir. Etiyopya'nın farklı bölgelerinde yeti ş tirilmi ş kahveler, ayrı ayrı tadıldı ğ ında, farklı gezegenlerdenmi ş çesine, ş a ş ırtıcı lezzet farklarına sahiptir. Örne ğ in Etiyopya Yirgacheffe kahvesi insanı hayran bırakan e şş iz bir kahvedir. Etiyopyanın Sidamo bölgesinde bir ş ehir olan Yirgacheffe bölgesi kahveleri çiçekli ve narenciye notlarıyla süprizlerle doludur. Yumu ş ak ve çiçekli tonlarıyla Yirgacheffe kahveleri so ğ uk kahve yapmak için de en iyi seçimlerdendir. Etiyopyanın di ğ er bir etkileyici kahve yeti ş tirilen bölgesi de Harrar bölgesidir. Harrarlar vah ş i kahvelerdir. Kuru i ş lemede, çekirdekleriyle beraber kurutulan kahve meyvesi, çekirde ğ ine ho ş afımsı meyva tadlarını ve zengin koyu çikolata tadlarını da verir. Bu muhte ş em kahvelerde, yabanmersini ve kakao tatlarının yanısıra tarçın ve hatta kakule dokunu ş larını yakalama ş ansınız vardır. Güneyden kuru i ş lenmi ş çok iyi bir kahve buldu ğ unuzda, Bursa ş eftalisi gibi tatlı, özlü, meyvemsi ve olgun bir çe ş niye sahip oldu ğ unu göreceksiniz. Ama bu büyük ihtimalle bir sezonluk olacaktır, gelecek sezon da aynı tadları yakalamanız için tüm faktörlerin aynı ş ekilde sıralanması gerekir. Kim bilir belki de yakalarsınız? Etiyopya kahveleri, partiden partiye büyük farklılıklar sergileyebilir. Bir parti di ğ erlerine göre daha enfes kahveler sunabilir. Di ğ er ülke kahvelerini birçok konuda geride bırakan Etiyopya kahveleri Etiyopya kültürünün de özel bir parçasıdır. Hasadın kıymetli ve büyük bölümü ülkeden bile çıkmadan, Etiyopya halkı tarafından büyük bir seremoni ile tüketilir. Di ğ er kahve yeti ş tiricisi ülkelerde genelde, kahveye nakit gözüyle bakılmaktadır ve kahve hasadının en iyi kısmı ihraç edilirken, Etiyopya'nın tersine, yerli halk kahve artıklarını bolca ş eker ve sütle karı ş tırarak kaba bir ş ekilde tüketir.
GUATEMALA KAHVES İ Orta Amerika bölgesinde nispeten küçük bir ülke olan Guatemala, kahve yeti ş tirmek için uygun iklimi ve volkanik da ğ larının sa ğ ladı ğ ı özel ko ş ullar sayesinde, yeti ş tirdi ğ i kahveleri dünyadaki en özel kahveler arasına yazdırmayı ba ş armı ş tır. Toprak, ya ğ ı ş miktarı, hava sıcaklı ğ ı, nem ve rakım konusunda büyük bir çe ş itlilik gösteren bu ülkede, kendine has özellikleri olan tam sekiz ayrı kahve üretim bölgesi vardır. Bölgelerden ba ğ ımsız genel tarif yapacak olursak, Guatemala kehveleri dünyadaki en kompleks tadı ve zengin aromaya sahip kahveler arasında saygıyla anılmaktadırlar. Bölgelerin ço ğ u yeterli üretim ko ş ullarına sahip olmasının yanında, Antigua bölgesinin kahveleri en tanınan ve arananlarıdır. Huehuetenango kahveleri sadece bu bölgeye özgü olan meyvemsi tadı verir ve mahsule ba ğ lı olarak sıradı ş ı olabilirler. Coban, Fraijanes ve Quiche iyi kahvelerdir, ancak tek ba ş larına beklenen derinli ğ i vermeyebilirler. Bu durumda dikkatli bir ş ekilde ba ş ka kahvelerle harmanlanmaları gerekir. Atitlan ise son senerde geli ş me gösterip çok kaliteli kahveler üretmi ş tir. Yine de unutulmaması gerekir ki, kahvenin men ş ei kalitesinin teminatı sayılmaz.
HAWA İİ - KONA KAHVES İ Hawaii adalarının ço ğ unda kahve çiftlikleri bulunmasına kar ş ın, Hawaii'nin en ünlü, en de ğ erli ve en çok aran kahvesi, büyük adada yeti ş en Kona kahvesidir. Faal olan Mauna Lao volkanının yamaçları, uygun hava ko ş ulları da eklendi ğ inde, kahve yeti ş tirmek için biçilmi ş kaftan haline getirmektedir. Genç kahve a ğ açları burada siyah volkanik topraklarda, fideler ise toprak yerine genelde kayalıklarda yeti ş tirilir. Ö ğ leden sonra olu ş an tropikal bulutlar, do ğ al bir gölge olu ş turarak, kahve a ğ açlarını yo ğ un tropik güne ş ten korur. Sık ada ya ğ murları da ihtiyaç duydukları ya ğ ı ş ı sa ğ lamaktadır. A ğ açlar kuru kı ş sezonundan sonra çiçeklenir ve sonbaharda hasad edilirler. Kahve meyveleri elle toplanır, etinden ayrılır, kurutulur ve kabu ğ u soyulduktan sonra taneler mekanik eleklerle boy ve ş ekillerine göre sınıflandırılır. Bu sınıflandırmanın en üstündeki dereceye Peaberry adı verilir. Bir kahve meyvesinde normalde iki çekirdek olmsına kar ş ın, Peaberry'de iki çekirdek kayna ş arak tek çekirdek olu ş turmaktadır - kahvenin bir nefi çift sarılı yumurtası. Bu olay tüm Kona kahvesi mahsulünün %5 ile %10'u arasında rastlanır ve Peaberry çekirdeklerine daha yo ğ un bir tat vermektedir. Di ğ er sınıflandırmalar, azalan kalite ile ş öyledir: "Extra Fancy", "Fancy", "No.1" ve "Prime". Kona kahveleri güne ş te kurutulur ve çekirdekteki nem oranına göre farklı kavrulmaktadır. İ yi bir kavurma cidii farklar yaratabilr. Zaten kahve sektöründe kavurma i ş ine bir sanat olarak bakılmatadır. Kona Coast be sure to check out the numerous farms and coffee mills in the Kona Coffee Belt. Kona kahvesi tat olarak zengin, aromatik ve orta gövdeli bir kahve olarak bilinir.
KOLOMB İ YA KAHVES İ Dünyanın en büyük ikinci-üçüncü kahve üreticisi olmasına kar ş ın en çok tanınan kahve üretici ülkesi Kolombiya'dır. Bunun sebebi, Kolombiya'nın kahve üretimini ciddiye alıp, üretim standartlarını yakından takip edip ve mükemmelik konusunda ciddi emek sarf etmesidir. Kahve üretim birliklerinin sarf etti ğ i bu gayretin ceremesi ise kahve kalitesinde sa ğ ladıkları güven ve marka de ğ eri. Kahve yeti ş tirmek için mükemmel do ğ al ortam sa ğ layan a ş ırı engebeli arazi yapısı aynı zamanda mahsûlün i ş leme ve nakliye zorluklarını olu ş turmaktadır. Günümüzde bile kahve mahsûlü katır ya da arazi araçları ile ta ş ınmaktadır. Bu zorlukların kar ş ılı ğ ı ise kaliteli, iyi dengelenmi ş asiditeye sahip, yumu ş ak kahvelerdir. Kolombiaya kahvelerinin en kaliteli derecesi olan "Colombian Supremo" narin, aromatik ve tatlı olarak bilinir. "Excelso Grade" derecesinden ise, daha yumu ş ak tat ve biraz daha yüksek asidite beklenmektedir.
KOSTA R İ KA KAHVES İ Enfes kahveleri ile ün salmı ş olan Orta Amerika ülkesi Kosta Rika, sadece ıslak i ş lenmi ş Arabika çekirdekleri üretmektedir. Kosta Rika kahveleri, orta gövde ve keskin asiditeleri ile kahve tadımcıları tarafından "müthi ş dengeli" olarak tanımlanırlar. Kosta Rika'da kahve a ğ ırlıklı olarak ufak çiftliklerde ya da yerel tabiri ile "finca"larda yeti ş tirilmektedir. Hasattan hemen sonra kahve çekirdekleri, en son teknoloji ürünü olan tesislerde, ıslak i ş leme tabii tutulmaktadır. Kosta Rika kahvenin hem yeti ş tirilmesi, hem de i ş lenmesi a ş amalarında, gösterdi ğ i özen ve dikkat konusunda itibar kazanmı ş bir ülkedir.
MEKS İ KA KAHVES İ Meksika'da kahve a ğ ırlıklı olarak küçük çifliklerden gelmektedir. Ancak bu çiftliklerin sayısının 100,000'den fazla olması, Meksika'yı dünyanın en büyük kahve üreticilerinden biri yapmaktadır. Kahve çiftliklerinin ço ğ u ülkenin güneyinde bulunan Veracruz, Oaxaca ve Chipas eyaletlerinde yer alır. Meksika kahvesi harika bir aroma ve derin bir tat sunabilir, sıklıkla belirgin bir keskinli ğ i vardır. Meksika çekirdekleri koyu kavurmak için çok uygun çekirdeklerdir ve genelde harmanlarda kullanılırlar. Yüksek rakımlarda yeti ş tirilen Meksika kahveleri "Altura" olarak sınıflandırılır ve i ş aretlenirler.
PORTO R İ KO KAHVES İ Kahve Porto Riko'ya 1736 senesinde Martinique tarafından getirilmi ş ve Porto Riko 19 yy.'ın sonlarına kadar dünyanın altıncı en büyük kahve ihracatçısı olmu ş tur. Ancak ülkenin kahve endüstrisi dünya rekabetinen ve büyük hortumlar gibi do ğ al felaketlerden dolayı gerileme göstermi ş ve ülke farklı geçim yollarına ba ş vurmu ş tur. Günümüzde Porto Riko'nun kahve sektörü tekrar canlandırılmı ş ve ülke kaliteli kahve üretimine geri dönmü ş durumda. Kaliteli Arabica çekirdekleri dikkatle yeti ş tirilip, en yüksek standartlarda i ş lenmektedir. Bu Karaib adasının iki ana kahve yeti ş tirme bölgesi bulunmaktadır: güneydeki Grand Lares ve güneybatıdaki Yauco Selecto bölgeleri. Her iki bölgenin kahveleri de, dengeli gövde ve asidite ile meyvemsi tatları için dünyanın seçkin kahveleri arasında kendi yerlerini bulmu ş lardır.
ENDONEZYA BÖLGESEL KAHVELER İ Endonezya dünyanın dördüncü büyük kahve üreticisidir. Kahve üretimi bu ülkede Hollanda'lı sömürgecilerle ba ş lamı ş ve geli ş iminde önemli bir rol oynamıstır. Ülkenin co ğ rafi konumu itibarı ile tüm adaları kahve üretimi için ideal ko ş ullar sa ğ lamaktatır. Kahve ihracatının %25'i arabica ve %75'i de robusta çekirdeklerinden olu ş maktadır. Endonezya'da yeti ş en arabica çekirdekleri dü ş ük asidite ve dolgun gövdeye sahiptir. Bu yüzden yüksek asiditeli Orta Amerika ve Do ğ u Afrika çekirdekleri ile harmanlamak için idealdirler. Endonezya'da ilk kahve yeti ş tirme denemeleri 1696'da Hollandalı Malabar (Hindistan) valisinin Batavia (Jakarta) valisine gönderdi ğ i Yemen arabica çekirdekleri ile yapılmı ş tır. Sel sebebi ile bu deneme ba ş arısız olmu ş tur. 1699'da tekrar gönderilen çekirdeklerle ikinci bir denemeden sonra 1711 senesinde ilk mahsul alınmı ş ve VOC (Hollanda Do ğ u Hindistan Ş irketi) tarafından Avrupa'ya ihrac edilmi ş tir. 10 sene içinde ihracat senelik 60 tona ula ş mı ş, ve VOC firması arasında ülkenin kahve ticaretini tekelinde tutmu ş tur. Endonezya, Arabistan ve Etiyopya dı ş ında yaygın olarak kahve üretimi yapan ilk ülkedir. 1870'lerin ortalarında VOC firması Sumatra, Bali, Sulawesi, Timor ve Java adalarına da geni ş arabica kahve çiftlikleri kurmu ş, ancak 1876'da Endonezya'yı saran kahve küfü salgınında Typica plantasyonlarının ço ğ u kaybedilmi ş tir. Bu kırımdan sonra 1900'da Java adasında ilk robusta kahve ekimleri yapılmı ş tır. Ülke ba ğ ımsızlı ğ ını ilan ettikten sonra 1950'de kahve çiftliklerini kamula ş tırmı ş ve yeni arabica cinsleri ile çe ş irlendirmi ş tir. Özel devlet programları ile bu çe ş itlendirme küçük üreticilere de yansıtılmı ş tır. Günümüzde Endonezya kahve üretiminin %90'ı 1 hektarı geçmeyen küçük çaplı çiftlikler tarafından sa ğ lanmaktadır. Ço ğ u organik üretim yapmaktadır ve toplam 19 uluslararası sertifikalı kooperatif ve ihracatçıya ürünlerini satmaktadır. Ülkede 6 ana kategoriye dahil 20'den fazla arabica varyasyonu yeti ş mektedir.
KENYA KAHVES İ Kenya Do ğ u Afrika'nın en iyi kahve üreticisidir. Hem kahve üretimini hem de ticaretini büyük ustalıklar yapmaktadırlar. İ yi Kenya kahveleri basitce AA veya AB sınıfı kahveler olarak satılmak yerine, sıkı rekabetin sergilendi ğ i özel açık arttırmalarda, astronomik rakamlara sahiplerini bulur. Ülke, binlerce küçük kahve üreticisini e ğ iterek ve hatta ödüllendirerek, kalite kontrolünde titizlenerek, en üst seviyede kahve üretmek için e ş siz ara ş tırma ve geli ş tirme yapmaktadır. Genelde dama ğ ın ön tarafından ba ş layan ve arkaya do ğ ru seyreden bir cümbü ş e sebep olan bu ı ş ıltılı kahve, asiditeden ho ş lanmayan ki ş ilere hitap etmeyecektir. İ yi bir Kenya kahvesi karma ş ık, ilginç meyvemsi (çilek, narenciye) tadlarına sahipken, bazen de baharatlı tadlarla çe ş itlenip taçlanır. Bazı Kenya kahveleri berrak ve parlakken, di ğ erleri ş arabi tatlar barındırmaktadır
«HAZIRLAYAN» «Umarım KAHVE konusunda ufak bir bilgi ile aklınızda bir ışık tutabilmişimdir.» «Kahve Tadında Sevgiyle ve Değerle Kalınız…»