PERİODONTAL HASTALIKLARDA BESLENMENİN ETKİLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİŞ VE KEMİK SAĞLIĞINA ETKİLERİ
Advertisements

VİTAMİNLER.
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
* Sigara ve alkol, insan ve toplum sağlığını olumsuz etkiler. * Sigaradan en çok etkilenen organ akciğerlerdir. * Sigara, kan dolaşımını olumsuz etkiler,
İç salgı(endokrin) bezleri
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
SAĞLIKLI BESLENME BESLENME Beslenme, İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması ve yaşam kalitesini.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Kan Fizyolojisi.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
HEMOFİLLİ HASTALIĞI Hemofili hastalığı; Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerden faktör 8 (VIII) ve 9 (IX)’un hayat boyu eksik ve kanın pıhtılaşmasının.
Kalıtımsal Bakteri Virüs Parazit Mantar
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
Yazılım ve resimler alıntıdır!
Sigara Ve Alkolün Zararları
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
DİYABET NEDİR ? Vücudun kendisi için gerekli olan insülini yeteri kadar üretememesi veya var olan insülini gerektiği gibi kullanamaması sonucu ortaya çıkan.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
PNÖMONİ.
BESLENME VİTAMİNLER. D Vitamini Yağda çözünen vitaminlerdendir. En temel görevi kemik gelişimidir.
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
MİNERALLER Kalsiyum Demir Fosfor Magnezyum Potasyum Sodyum.
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
Obezite (Şişmanlık) GAZİ ORTAOKULU.
Klinik Belirtilerle Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
Sistemik Durumlarla Periodontal Hastalıklar Arasındaki İlişki
VİTAMİNLER.
BESLENME VE DİYETETİKTE
Anormal Uterin Kanamalar
GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT
Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
GÜÇ TUTUŞURLUK VE BURUŞMAZLIK APRELERİ
HEM314 YARA BAKIMI HEMŞİRELİĞİ Yrd. Doç. Dr. Nurten TAŞDEMİR
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
Menü Planlama.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
Mastitis Çeşitleri Mastitis, şekillenen yangının derecesine göre subklinik ve klinik diye 2’ye ayrılır. Subklinik mastitiste, süt ve meme dokusunda gözle.
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
YAŞLILIKTA DEMANS (BUNAMA)
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
KANSER.
Serdar Erşeker Mehmet Şen
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal)
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
SAĞLIKLI BESLENME.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ŞEKER HASTALIĞI.
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ ÇOCUK BESLENMESİ
KASDA ENERJİ ÜRETİMİ (Açlıkta ve Toklukta)
ENERJİ METABOLİZMASI VE REGÜLASYONU
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Vitaminler.
SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
Beslenme İlkeleri ve Diyet Dersi
SAĞLIK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
Beslenme İlkeleri - 6.
Beslenme İlkeleri - 5.
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
Beslenme İlkeleri - 8.
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
Sunum transkripti:

PERİODONTAL HASTALIKLARDA BESLENMENİN ETKİLERİ Prof Dr Adnan TEZEL

GİNGİVAL VE PERİODONTAL HASTALIKLARDA, RİSK ve RİSK FAKTÖRLERİ BESLENME

Periodontal dokular

Periodontal Hastalıklarda risk Faktörler Gingivitis; Gingival marginine kolonize olan mikroorganizmalar ve bu mikroorganizmaların etkilerini artıran lokal ve genel faktörlerin etkileşimi sonucu oluşan dişetinin iltihabi bir hastalığıdır. Periodontitis: Tedavi edilmeyen gingivitisin ilerlemesi ile destek periodontal dokuların (alveol kemiği ve periodontal ligamentin) yıkımıyla sonuçlanabilen infeksiyoz bir hastalıktır.

Periodontitisin ilerlemesi Periodontal doku yıkım yaygınlık ve şiddeti; -bireyler arasında, -bireyin kendisinde farklı diş alanlarında, Farklı derecelerde meydana gelebilir. Periodontal doku yıkımının; - görülmesi, başlaması, ve ilerlemesinde, - yavaşlayıp veya hızlanmasında, farklı faktörlerin önemli etkileri vardır. Bunun için RİSK’lerin değerlendirilmesi gereklidir

Risk, Risk Faktörler İtalyancası  “risco”  Almancası  “Risiko”, İngilizcesi “risk” olan bu kavram, dilimizde önceleri riziko olarak kullanılmış, daha sonra risk olarak yerleşmiştir. Zarar veya kayıp durumuna yol açabilecek bir olayın ortaya çıkma olasılığı anlamına gelir. Tehlike ile eş anlamlı ve ileride ortaya çıkması beklenen ama meydana gelip gelmeyeceği kesin olarak bilinmeyen olaylar için kullanılır. Risk, gelecek ile ilgili bir kavramdır, çünkü gelecek belirsizlik ifade eder.

Bireysel ve Davranışsal Biyolojik faktörlerdir. Risk faktörleri; Bireyde var olan hastalık yapma riskini artıran özellikler risk faktör diye isimlendirilir Çevresel, Bireysel ve Davranışsal Biyolojik faktörlerdir.

Risk faktörleri Herhangi bir faktörün ‘risk faktörü’ olarak tespit edilmesi için bu risk faktörüne maruz kalma, olayının hastalığın başlangıcından önce olması gereklidir. (Sigara içmek, diabet)

ETKEN; NEDEN; Bir olayı meydana getiren etmene denir. Nesnel; insan iradesi dışında oluşur Öznel ; insan iradesi ile oluşur Dış nedenler;insan organizması dışında oluşur İç nedenler ;organizmaya bağlı oluşur

Periodontolojide; Var olan periodontal hastalıkların şiddetini artıran, hastalığın yayılmasını hızlandıran ve verilen tedavilerin başarısını azaltan faktörler periodontal risk faktörler olarak adlandırılır.

Periodontal hastalıklarda risk faktörler Yaş Cinsiyet Genetik Sistemik hastalıklar(diabet gibi) Zayıflamış konak savunması Kötü ağız hijyeni Uygun olmayan kron ve dental restorasyonların kenarları Actinobacillus actinomycetemcomitans, Tanneralla forsythiensis, Porphyromonas gingivalis, Treponema denticola gibi bakterilerin mevcudiyeti Stres Sigara Beslenme (Diyet)

BESLENME Beslenme durumu ile periodontal hastalıklar arasında bir ilişkinin olduğu bildirilmesine rağmen hiçbir beslenme eksikliği tek başına periodontal hastalıkların gelişmesine neden olmamaktadır. Oral kavitede değişikliklere neden olan beslenme eksikliklerinde Dudaklarda, oral mukozada, dişetinde, kemiklerde değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklikler beslenme yetersizliklerinin oral bulguları şeklinde tanımlanır.

Beslenme yetersizliği Yiyecekler içerisinde altı çeşit besin vardır; -karbonhidratlar, -yağlar, vücutta enerji sağlar -proteinler, -vitaminler, -mineraller, birçok aktivitede rol oynar -su

Beslenme yetersizliği Her gün normal bir vücut için; -16 vitamin, -16 mineral -90 besin, -12 esensiyal amino asitler, - 3 esensiyal yağ asitleri gerekir. C, D ve E vitaminleri, kalsiyum ve çinko mineralleri vücudun ana fonksiyonları için ve kimyasal ve biyolojik dengenin korunması için gereklidir.

DİYETİN FİZİKSEL KAREKTERİ…. Yumuşak diyetler plak ve diş taşı formasyonuna neden olabilir. Sert ve fibröz gıdalar diş yüzeylerini temizler ve dişetlerini stimüle eder. Yiyeceklerin mikroorganizmalar üzerine de etkisi vardır. Bazı yiyecekler ağızdaki bakterilerin oranlarını değiştirir.

Asit – Alkali dengesizliği Normalde bir denge mevcuttur Hücre metabolizması kanın 7.4 Ph da en iyi çalışır Asidozda; Ph düşer, kanda asit birikir, alkali kaybı görülür, kemikte tuz çökelmesi görülür ve erişkinlerde Osteomalasia ortaya çıkar Asidozde deney hayvanlarında Osteoporozis de görülmüştür. Asidoz ; Kusma, Diabet, asfiksi, açlık, astım Amfizem, morfin zehirlenmelerinde görülür

Alkalozis; PH değerinde artma, alkali birikmesi Kemik rezorbsiyonun da azalma, asit kaybı Deney hayvanlarında alveolar kemik değişikliği Böbrek taşlarında artma Diş taşı birikiminde artma ??

Kalsiyum Eksikliği; Kalsiyum; Günlük Erişkinlerde 0.7gr Çocuk,Hamile süt annede 1.5gr Kemik, Pıhtılaşma, sinir ve kas dokusu, Kan şekerinin ayarlanmasında önemlidir Kalsiyum-Fosfor mekanizmasını düzenler D vitamini ve Paratroit hormonu düzenler Peynir süt, ıspanak, pırasa, havuç, Eksikliğinde; Sement ve kemikte şekil bozuklukları Çocuklarda Raşitizm, Erişkinlerde Osteomalacia

Fosfor Eksikliği; Günlük 1.3 gr alınmalı Kalsiyum-fosfor dengesini sağlar kemik yapımı, Karbonhidrat yağ ve protein metabolizması sağlar Asit-alkali dengesini sağlar Peynir süt, ıspanak, pırasa, havuç, Eksikliğinde Kemik büyüme bozuklukları Kalsiyum ve B vitamini ile beraberse Raşitizm

Fluor; D vit yan etkilerini ortadan kaldırı Alveol kemiği rezorbsiyonunu azaltır. Diş çürüklerinde azalmalar Topikal uygulamalarda hassasiyetin giderilmesi Fazlalığında; Osteosklerozis Tendon ve ligamantlarde osifikasyon Geniş kemik rezorbsiyonları

Demir; Hemoglobin yapımından sorumludur Eksikliğinde; Demir eksikliği Anemisi Mukozada solukluk Dilde şişlik papillalarda atrofi Mukozada peteşik kanamalar Dudak komissuralarıda çatlaklar

Proteinler; Yara iyileşmelerinden sorumludur Vucutta depo edilemezler Genelde hayvan menşeylidirler Eksikliği; Hypoproteinemia Kaslarda atrofi, zayıflık, kilo kaybı Anemi, lökopeni, ödem, yara iyileşmesinde gecikme Enfeksiyonlara diren düşüklüğü Alveol kemiğinde osteoporozis, bağ dokusunda dejenerasyon Sement birikiminde gecikmeler

BESLENME Vit-A; epitel hücrelerinin sağlığını korur Epitel koruyucu vitamin de denilir Tükrük salgısında azalma (XEROSTOMİA) Epitelde atrofi, hipertrofi, hiperkeratoz görülür Kollogen liflerde dejenerasyonlar Periodontal aralıkta genişlemeler Yara iyileşmesinde gecikmeler. Enfeksiyonlara karşı dokunun direnci düşer. Diş sürmesinde gecikmeler Sement rezorpsiyonlarında aratmalar görülür. Epitelyal ataçmanda apikale proliferasyon

Vit-B eksikliği Tiamin (B1), riboflavin(B2), niasin, pridoksin(B6), biotin, folik asit ve kobalamin(B12). Tiamin eksikliği; Eksikliğinde BERİBERİ hastalığı görülür. Oral mukozada hipersensivite(hassasiyet). Yanak mukozasında, dilde ve damakta veziküller. Riboflavin: Glossitis, dudak bileşiklerinde çatlaklar (CHEİLOSİS) . Glossitiste dilde renklenme ve papillalarda atrofi. Dil dorsumunda yama tarzı görüntü. Ciddi vakalarda dil dorsumu düz, kuru ve sıklıkla fissürlü yüzeye sahiptir. Niasin; glossitis ve stomatitis

Folik asit hayvansal çalışmalarda dişetlerinde, alveol kemiğinde ve periodontal ligamentte nekrozlar gözlenmiştir. Pridoksin (B6); Glossitis. Ağız mukozasında renk değişikliği ve ülser görülür. Nikotinik Asit; PELLEGRA Dişetleri ve yanak mukozasında veya dilin uç kısmında ateş kırmızısı veya mavimtrak kırmızı renk değişmeleri Dişetlerinde yaygın nekrozlar Periodontal membran ve alveol kemiğinde harabiyet Lökopeni

BESLENME Vit C eksikliği Suda eriyen bir vitamindir. Vitamin C eksikliğinin genel sağlığa ve oral dokulara olumsuz etkileri vardır. Yorgunluk uyuşukluk nefes alamama Çocuklarda Periost altına kanamalar (Möller-Barlow) Dişetlerinde kanama, bağ dokusu hastalıkları ve yara iyileşmesinde gecikme meydana gelir, doğal savunma sistemini etkilenir. Vitamin C bütün vücut dokuları için gereklidir ve güçlü bir hücre koruyucudur. Erkekler için 90mg kadınlar için 75mg günlük olarak alınması gerekir. Stess ve hastalık durumlarında bu 500-1000mg kadar çıkar. Eksikliğinde SKORBÜT oluşur. Yara iyileşmesinde gecikme, vücudun savunma sisteminde düşme, fagositlerin fagositoz özellikleri azalır.

Vitamin D eksikliği D vitamini kalsiyumun gastrointestinal bölgeden emilimi ve kalsiyum-fosfor dengesinin korunması için gereklidir. Diş, mine, kemik oluşumunu düzenler Diş sürmesinde gecikmeler İleri yaşlarda osteoporoz osteomalaria Çocuklarda raşitizm Radyografik olarak kısmi veya tamamen lamina dura kaybı, destek kemik dansitesinde azalma, trabeküler kayıp E vitamini Ağız bulguları görülmemekle birlikte Serbest radikal reaksiyonları için antioksidan olarak görev yapar hücreleri lipid perosidayondan korur.

K Vitamini Bağırsaklarda yapılır karaciğerde depolanır yağda erir Protrombin yapımı için önemlidir Kanamaya meğil artar Diş çekiminde kanama yönünden önemlidir P Vitamini Kan ve damar hastalıkları için önemlidir Eksikliğinde kanamaya meğil artar Kapiller frajilite için önemlidir

ASİTLİ İÇECEKLERİN DİŞ VE KEMİK SAĞLIĞINA ETKİLERİ Obezite, Diyabet, Diş çürümesi, Kemik erimesi ve kemik kırılmaları, Beslenme eksikliği ve bozuklukları, Kalp hastalıkları, Gıda bağımlılığı, Kafein nedeniyle nörolojik bozukluklar Mide rahatsızlıkları

Düzenli olarak gazlı içecek içen genç kız ve erkeklerde ön dişlerin diş minesinin tamamen kaybolduğunu görülür. Fosforik Asit

Normalde tükürük salgımız 7.4 pH derecesi ile hafif alkalidir. Bütün gün gazlı içecek içildiğinde, fosforik asit tükürük pH'ini asidik seviyelere düşürür. pH dengesini tekrar 7'ye getirmek için vücut, dişlerden kalsiyum iyonlarını çeker. Bunun sonucunda diş minesi hızla yok olur.

Son yıllarda gazlı içecek tüketimi ile osteoporoz ve kemik kırılmalarını ilişkilendiren arastırmalar yayınlanmaya başladı.

Asitli içecekler içildikten sonra yapılması gerekenler nelerdir? Asitli içecekler içildikten hemen sonra ağızdaki asitlik olabildiğince çabuk nötralize edilmeli. Bunun en iyi yolu ise şekersiz sakız çiğnemektir.