Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Anormal Uterin Kanamalar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Anormal Uterin Kanamalar"— Sunum transkripti:

1 Anormal Uterin Kanamalar

2 Kanamanın miktarı,süresi ve sıklığına göre isimlendirilir.
Normal menstrual kanamada düzensizlik olması anormal uterin kanamalar olarak ele alınır. Kanamanın miktarı,süresi ve sıklığına göre isimlendirilir.

3 Menstrual Kanamanın Özelliği
Sıklık:22-35 gün de tekrarlayan Süre:2-7 gün süren Miktar:20-100/150 ml Renk:Koyu kırmızı,pıhtısız

4 Anormal Uterin Kanamalar Menoraji/Hipermenore:
Tanım:Kanamanın normalden uzun sürmesi/miktarın fazla olması Organik Nedenler: Düşükler,RİA,adenomiyozis,Kanama anomalileri, Fonksiyonel Nedenler: Hormonal dengesizlikler(prostoglandin yetersizliği,korpus luteum yetmezliği) İklim değişikliği Duygusal stres

5 Metroraji Tanım:Menstrual kanamanın düzensiz ve sık aralıklarla olması. Organik nedenler:Kr.servisit ve erozyon, Servikal ve endometrial malignensiler ve polipler .....salgılayan over tümörleri Fonksiyonel nedenler:.....Düzeyindeki dalgalanmalar,corpus luteum yetmezliği Menometroraji:Fazla miktarda ve uzun süreli kanama İntermenstruel Kanama:Düzenli menstruel kanamalar arasında değişen miktarlarda kanama

6 Polimenore: Menstrual kanamanın 21 günden sık aralıklarla tekrarlanmasıdır. Genellikle hipotalamus-hipofiz düzeyinde hormon salınımındaki değişikliklere bağlıdır. Gn-RH,gonodotropinlerin salınımındaki dengesizlik ovariyal siklusta düzensizliklere yol açmaktadır. Ovariyal siklustaki düzensizlik;foliküler faz yada luteal fazın kısalması şeklindedir. Gebelik oluşumu ve devamı etkilenebilmektedir.

7 Hipomenore; Mens. Kanamasının az miktarda olmasıdır.
Kanama miktarı 20 cc’den azdır.Genellikle dismenore ile birlikte seyreder. Endometriumda yeterince proliferasyon olmamasına yada deskuamasyonun gerçekleşmemesine bağlı gelişmektedir. Hipımenore durumunda siklus ovülatuvar/ anovülatuvar olabilir. Uterus hipoplazisi ,anovulatuvar siklus, enfeksiyonlar ve yaşam düzenindeki değişiklikler nedeniylede oluşabilmektedir.

8 Oligomenore: Mens. 36 gün-3-6ay arasında değişen zamanlarda olmasıdır.
Üreme sistemindeki disfonksiyonel nedenlerle ya da hipoplazi nedeniyle oluşmaktadır. Genellikle menarştan sonraki bir yılda ve premenopozal dönemde sıkığı artmaktadır. Sekonder oligomenore nedenleri ;.

9 Sekonder oligomenore nedenleri
Pisişik bozukluklar,stres, İklim değişikliği, Hormonal Nedenler Hiperprolaktinemi,androjen artışı,tiroid salınımındaki bozukluklar Hipotalamus-ön hipofiz hormon düzeyinde düzensizlik.

10 Amenore:Mentrual kanamanın olmaması
Primer ve sekonder olabilir. 17 yaşına kadar hiç mens.kanamasının olmaması Mens.kanamasının 3 aydan daha uzun süre görülmemesi Fizyolojik Amenore? Nedenler?

11 Primer Amenore Nedenleri
Hipofiz,hipotalamus ve SSS. Bozuklukları -Tümör vb. -Puberte de vücut yağ dokusu kitlesinin yetersiz olması(anoreksiya nevroza- bulimia)yoğun stres Ovarial Yetmezlik:Foliküllerde fonksiyon kaybı,puberte öncesi dönemde hızlı folikül gerilemesi,Gonadal disgenezis(ör:Turner send=xo) Müller sistemin gelişme bozuklukları; -Vajinal agenezi -Uterus ve follop tüplerinin fibröz doku özelliğinde olması -Imperfore hiymen

12 Disfonksiyonel Uterus Kanamaları
Organik bir nedene bağlı olmaksızın siklusu kontrol eden hormonların salınımındaki dengesizliklere bağlı oluşan kanamalardır. Prostaglandinlerin yetersiz salınımı CL Yetmezliği-premenstruel kanama Anovülatuvar sikluslarda östrojenin yalnız ve dalgalanmalar oluşmadan sürekli salınımı genellikle puberte ve premenopozal dönemde kanamalara yol açar. Folikül olgunlaşmasının gecikmesine dolayısıyle östrojenin yetersiz salınmasına bağlı postmenstrüel kanamalar oluşmaktadır. Ovülasyondan hemen sonra öst.düzeyinin hızla düşüşüne bağlı olarak az miktarda kanama olabilir. Siklus düzensizlikleri kadın sağlığını nasıl etkiler?

13 Siklus düzensizlikleri kadın sağlığına etkileri
Fiziksel,sosyal ve psikolojik olarak etkiler -Anemi ye /hipovolemiye bağlıDoku perfüzyonunda bozulma,aktivite intoleransı -Vajinal kanamaya bağlı hijyeni sürdürmede yetersizlik,enfeksiyona yatkınlık,beden imajında/kendini algılamada değişiklik, korku,anksiyete -İnfertilite/üreme yeteneğinde bozulma ya bağlı korku,anksiyete Günlük aktivitelerini yerine getirememe/hastaneye yatışa bağlı rol ve ilişki biçiminde değişiklikler.

14 TEŞEKKÜRLER…


"Anormal Uterin Kanamalar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları