Ders2: Akademik yayınlarda yapılan yanlışlar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) MALİ UYGULAMALAR VE PROJE TAKİP SİSTEMİ Gökçe Uysal & Adem POLAT Araştırma Destek Programları.
Advertisements

DİCLE ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK BİLGİ SİSTEMİ (AKADEMİKWEB)
Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları.
“Bilim Etiği” Bilim Adamının Etik Sorumlulukları
DERGİLERİN KALİTE GÜVENCESİ OLARAK HAKEMLİK VE BAZI SORUNLARI
Akademik Etik İhlalleri
NİÇİN EN AZ BİR YABANCI DİL ÖĞRENMELİYİZ ?
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ & BİLGİ TOPLUMU
1 Aydınlığın yolu karanlık görünür,ilerlemenin yolu geri çekilmek gibidir. En büyük meydanın köşeleri yoktur;En büyük kap en yavaş dolar. En büyük hayal.
Etik İhlaller ve Sonuçları”
T.C.K.'da meslek mensubuna uygulanabilecek cezai yaptırımların irdelenmesi Bekir BAYKARA Avukat.
ULUSAL AKADEMİK YAYINCILIK 2008 BİLİMSEL DERGİ MAKALESİNİ OKURKEN OLUŞAN BİYOBİLGİ İKLİMİ Doç.Dr. Kural GÜLBAHAR Özel Yozgat Şifa Hastanesi.
TELİF HAKLARI VE BİLİŞİM HUKUKU
Sosyal Bilim Araştırmalarında Yöntem Sorunu
Eğitim ile İlgili Uluslararası Bilimsel Dergilerde Yayın Yapma Süreci
HAKEMLİK SÜRECİNDEKİ GELİŞMELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ “NASIL İYİ BİR HAKEM OLUNUR?” Prof. Dr. Emine Gül Kapçı.
Araştırmada Etik Sorunları
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
Yönetim Kurulu Problem Çözme ve Yönlendirme Yeterliliği.
BİLİMDE ETİK Yalçın Özdemir Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi 1.
Bilimsel Etik ve Araştırma Etiği
Uzmanlık Eğitiminin Akreditasyonu süreci neden gerekli ?
GENÇLİK EYLEM GRUBU-GEG Ağustos tarihlerinde Samsun 19 Mayıs Gençlik Merkezinde toplam 25 gönüllüyle gençlerin katılımı atölyesini gerçekleştirdik.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA Ç.G. RAPORU-1 Ulusal yayıncılık özendirilmelidir - Uzmanlık derneklerinin bilimsel yayın organı olmalı –Akademik yükseltmelerde ulusal.
Bilimsel Nitelikte Dergi İçin (Uluslararası) Kriterler
İÇERİK Akademik Birimler Bazında Stratejik Plan’da Yer Alan Amaçlara Yönelik Eylemler Devlet Konservatuvarı Fakülteler Meslek Yüksekokulları Enstitüler.
BIŞKEK, HAZIRAN FAKÜLTE HAKKINDA BILGILER Fakülte Hakkında Bilgiler Fakülte Dekanı: Prof. Dr. Ulan Brimkulov.
UZEM TANITIM.
ARAŞTIRMA ETİĞİ. BİLİM Bilimsel araştırma sonuçları bilimin kendi doğasından gelen geçicilik, değişebilirlik ve gelişebilirlik özelliklerini taşırlar.
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 2- AB’ye Uyum. Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde Bilişim suçları ve güvenliği ile ilgili Türkiye’yi bağlayan bir başka.
Yükseköğretim Kurulu Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
 Sözün, cümlede genel anlatıma aykırı olması. Bu hastalığa yakalananların küçük bir kısmının ölüm şansı vardı.  Yakın anlamlı ya da öyle görünen kelimelerin.
Bitlis Eren Üniversitesi
KLİNİK ARAŞTIRMALAR VE BİLİM ETİĞİ
ARAŞTIRMA ETİĞİ.
Üniversiteler İçin Proje Yönetim Bilgi Sistemi
Yaşam Bilimlerinde Araştırma/Yayın Etiği ve Yasal Boşluklar Prof. Dr. Hilal Özdağ Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü
Akademik Etik İhlalleri
SOSYAL BİLİMLERDE YAZILARIN DEĞERLENDİRME SÜRECİ Prof. Dr. Yaşar AYDEMİR Gazi Üniversitesi.
TEZ İ YAYIMLAMAK VEYA YAYIMLAMAMAK! Doç. Dr. Levent DEN İ Z, Marmara Üniversitesi, Atatürk E ğ itim Fakültesi,
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
ETİKETİK «Neyin doğru ya da yanlış olduğunu ortaya koyan davranışsal kurallar topluluğu ya da ilkeler topluluğudur.» «Herhangi bir eylemin kabul edilebilir.
  Bir görüşü savunmak, bir düşünceyi kanıtlamak veya bilgi vermek amacıyla yazılan yazılara makale diyoruz.  Makale bir gazete yazısıdır.  Gazete.
Etik İhlaller ve Sonuçları”
Literatür ve Kaynakça Hazırlama
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYIN ve ARAŞTIRMA TEŞVİK PROJELERİ
Globalpiyasa.com’da Firma Web Sitesi Nasıl Oluşturulur?
ANNE BABALAR SINAVA HAZIR MISINIZ?
ARAŞTIRMADA ETİK YAKLAŞIMLAR
BYE900 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Araştırma Yayın Etiği
ARAŞTIRMA ETİĞİ Doç. Dr. Ender DURUALP.
Bilimsel Çıktıları ve Performans Analizi
İŞLETMENİN TARİHÇESİ, AMAÇLARI , SOSYAL SORUMLULUK VE ETİK
GENÇLERDE UYUM.
YAYIN ETİĞİ ve İSİM HAKKI
Araştırma Yöntemleri Ders1: Bilimsel Etik.
F.Ç DERS: İLERİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ : İKİNCİL KAYNAKLAR.
Etik İhlaller ve Sonuçları”
Literatür ve Kaynakça Hazırlama
MAKALE. Herhangi bir konuda bilgi vermek, bir gerçeği ortaya koymak, bir tezi kanıtlamak veya bir düşünceyi savunmak amacıyla kaleme alınan ve temel öğesi.
BİLİŞİMDE VE AKADEMİSYENLİKTE ETİK
Teorik kavramlarımızla gerçek dünyayı anlamanın olanaklı olduğu inancı olmaksızın, dünyamızın iç uyumuna inanmaksızın, bilim denen şeyin ortaya çıkması.
Bilimsel Araştırma Etiği
2019 AKADEMİK TEŞVİK ÖDENEĞİ BİRİM KOMİSYONLARI BİLGİLENDİRME VE EŞGÜDÜM TOPLANTISI 25 Aralık 2018.
Bilgisayar Bilimi Etik Değerler.
Ankara Üniversitesi Akademik Performans Çalışması:
NİTEL ARAŞTIRMALARDA ETİK
Akademik Özgeçmiş Tabanlı Fakülte Bilgi Sistemi
İntihal Başka bir yazarın eserini çalarak, kendisinin gibi göstermek
Sunum transkripti:

Ders2: Akademik yayınlarda yapılan yanlışlar Araştırma Yöntemleri Ders2: Akademik yayınlarda yapılan yanlışlar Kaynak: Eşref Adalı, Bilişim Etiği ve Hukuku, İTÜ Ulusal Yazılım Sertifikasyon Merkezi Yayını-2017

Akademik Araştırmalarda Yapılan yanlışlar Uydurma Çarpıtma Aşırma Çoğaltma Dilimleme Yazar haklarında yanıltma Desteği Gizleme ve taraflı yayınlar Taraflı Kaynaklar

Yanlışların kaynağı Yapılan bu yanlışların bazıları gerekli özeni göstermemekten, bazıları araştırmanın yordamsız yapılmasından, bazıları ise bilerek yapılan eylemlerden kaynaklanmaktadır.

Uydurma Araştırma sırasında elde edilmeyen verileri, elde edilmiş gibi göstermektir. Ne yazık ki sık rastlanılan bir davranıştır ve bilerek yapılmaktadır. Araştırmanın yanlışını bulmak ancak benzer bir araştırma başkaları tarafından yapıldığında mümkün olmaktadır. Uydurma eylemi ortaya çıkarıldığında yapılan yayınlar geri çekilmekte ve yapanlara etik kurullarca yaptırımlar uygulanmaktadır.

Uydurma Uydurma sağlık bilimi ile ilgili ise tüm dünyayı ilgilendirebilir. Domuz gribi vakası

Çarpıtma Araştırma sonuçlarını istenen biçime getirmek amacıyla araştırma kayıtlarında, kullanılan aygıtlarda ve işlemlerde değişiklik yapma eylemine verilen addır. Araştırma için bir emeğin harcandığı bellidir ancak özellikle yapılan değişikliklerle araştırma başarılı gösterilmeye çalışılmaktadır. Çarpıtma eylemi bilinçli olarak yapılır, bu eylem ortaya çıkarıldığında yapılan yayınlar geri çekilmekte ve yapanlara etik kurullarca cezalar uygulanmaktadır.

Çarpıtma Çarpıtma sağlık bilimi ile ilgili ise tüm dünyayı ilgilendirebilir. 80’lerde yapılan yağ düşmanlığı araştırmaları

Aşırma Başkalarının geliştirdiği yöntemleri, verileri, yazıları ve şekilleri geliştirenlere atıf vermeden kullanma eylemine aşırma denir.

Desteği Gizleme ve Taraflı yayınlar Bazı bilimsel çalışmalar ticari kuruluşlar tarafından desteklenmektedirler. Bu olabilir ama bazen yapılan çalışmanın sonuçlarını tarafsız olarak göstermek için araştırmayı yapan ve yayını hazırlayanlar ticari kuruluşun da isteği ile bu desteği gizleme yolunu seçebilmektedirler. Desteği saklama biçimindeki yanıltmalar çoğunlukla kamuoyu araştırmalarında ve sağlık ile ilgili araştırmalarda karşımıza çıkmaktadır. Bu davranış hem etik değildir hem de yasalara aykırıdır.

Taraflı kaynaklar Bir araştırmaya ait yayının kaynaklar bölümünde, yalnız çalışmayı olumlu yönde destekler nitelikte çalışmaları göstermek, desteklemez nitelikte olanlara kaynakların içinde yer vermemek dolayısıyla kaynakları taraflı olarak seçmek eylemine taraflı kaynaklar ile yanıltma eylemi denir.

Taraflı Kaynaklar Kaynakların taraflı olarak seçildiğini kanıtlamak kolay değil. Bildiri veya makaleyi değerlendiren hakemlerin fark edebileceği bir durumdur.

Etik olmayan davranışların nedenleri Bu nedenler TUBA’nın 2002’de yayımladığı raporda aşağıdaki gibi açıklanmıştır: Eğitim eksikliği: Genç bilim insanlarına hayatlarının başlangıç döneminde araştırma ve yayın etiği konusunda bir eğitimin verilmemiş olması Bireysel özellikler: Bir an önce yükselme ve unvan sahibi olma dürtüsü

Etik olmayan davranışların nedenleri Bilimde niceliğin niteliğin önüne geçmesi: Akademik yükseltmelerde yayınların nitelikleri yerine sayılarına önem verilmeye başlanması genç akademisyenleri çoğalma, dilimleme ve yazar hakkında yanıltma eylemlerine yöneltmektedir Mali nedenler: Araştırmalar için sağlanan burs, proje veya sanayi desteğini yitirme korkusu