PERNİSİYOZ ANEMİ Vücudun yeteri kadar B12 vitaminine sahip olmamasından dolayı yeterli miktarda sağlıklı alyuvarın yapılamadığı bir durumdur.  intrensek.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANEMİLİ HASTAYA YAKLAŞIM İNT.DR.ŞEMSEDDİN GAVSİ
Advertisements

DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ Dr.Rahman KURİ.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
VİTAMİNLER.
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
SİGARA VE ALT SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Sindirim Sistemi.
Hazırlayan:Yunus Başaran
LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI
GEBELERE DEMİR DESTEK PROGRAMI
KANSER NEDİR? Sağlık Slayt Arşivi:
GEBELERDE DEMİR DESTEK PROGRAMI UYGULAMASI
DOLAŞIM SİSTEMİ HAZIRLAYAN: Uğur ÖZEL Fen ve Teknoloji Öğretmeni.
EGZERSİZ VE KAN.
VİTAMİN B12 ve FOLİK ASİT EKSİKLİĞİ
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ VII. Çocuk Sağlığı Bahar Toplantısı
ITP (İMMUN TROMBOSİTOPENİK PURPURA) (PRİMER İMMUN TROMBOSİTOPENİ)
KAN TRANSFÜZYONLARI VE KOMPLİKASYONLARI
AMELİYATHANEDE RİSK YÖNETİMİ
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
SİNDİRİM VE EMİLİM BOZUKLUKLARI
İNT.DR.EMRAH ÖZKAN ARALIK 2014
VİTAMİNLER VE GÖREVLERİ.
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2008
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Pıhtılaşma faktörleri, kanın pıhtılaşması ve fibrinoliz
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ Tıp Fakültesi Biyokimya AD
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2007
Anemilerin sınıflandırılması
LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI
CANLI VÜCUDUNDA BOŞALTIMA NEDEN İHTİYAÇ VARDIR?
FAYDALI BESİNLER.
Şeftali Şeftali anayurdu Doğu Asya ve Çin olan meyvedir.Çiçekleri kabızlığı giderir ve bağırsak solucanlarını düşürür. Şeftalinin faydaları Vücudun hastalıklara.
BEL KALÇA AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
KALITSAL KAN HASTALIKLARI
MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLARI
BÖLÜM 12 Hücresel Bozukluklar (Onkoloji)
Vİtamİnler BAŞLA.
Pernisiyöz Anemi Pernisiyöz anemi vücudun yeteri kadar B12 vitaminine sahip olmamasından dolayı sağlıklı alyuvarın yeterli miktarda yapılamamasıdır. Vücudun.
VÜCUDUMUZDAKİ KANIN YAPISI VE GÖREVLERİ
Kanamalı hastaya yaklaşım
VİTAMİNLER.
BEL – BOYUN FITIKLARI.
KEMİK İLİĞİ TRANSPLANTASYONU NEDİR?
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
ANA SORU: Sindirim sisteminin en önemli işlevi besin maddelerinin emilimi ise bundan hangi organ esas sorumludur?
VİTAMİNLER VİTAMİN NEDİR?
 Gastroözofajiyal reflü, özofagus alt ucundaki, bir çeşit kastan yapılmış halkanın (sfinkterin), gevşemesi sonucu mide içeriğinin özofagusa kaçmasıdır.
Eritrositler – Alyuvarlar Kırmızı Kan Hücreleri
BESLENME VİTAMİNLER.
Faktör EKSİKLİKLERİNE BAĞLI KANAMALAR
Sunum Planı Çocuklarda görülen kanserler Görülme sıklıkları Nedenleri
Sİgara ve alkol’ün zararlarI
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
Kan hastaliklari çalişma kağidi
Elektrokardiyografi(EKG Elektrokardiyografi(EKG ).
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
 DOĞUMSAL (KONJENITAL) KALP HASTALIKLARI TANIMI  Doğumsal kalp hastalıkları, gebeliğin erken dönemlerinde, bebeğin kalbinin herhangi bir bölümünde,
Sigara sağlığa zararları
MÜSKÜLER DİSTROFİ (KAS DİSTROFİSİ) Zeliha IŞIK
KALP KRIZI KALP KRIZI NEDIR, BELIRTILERI NELERDIR, NEDENLER İ NELERD İ R, TEDAV İ S İ NED İ R/NELERD İ R?
KEMİK VE İSKELET Neyin 'farkındaysanız' onu kontrol edebilirsiniz, neyin 'farkında' değilseniz, o sizi kontrol eder.. - Anthony de Mello Semra Gelbal.
İdrar tahlilinde neler test edilir ? Standart bir idrar tahlilinde test edilen kimyasal ve mikroskopik maddeler aşağıda sıralanmıştır. Bunların dışında.
Sunum transkripti:

PERNİSİYOZ ANEMİ Vücudun yeteri kadar B12 vitaminine sahip olmamasından dolayı yeterli miktarda sağlıklı alyuvarın yapılamadığı bir durumdur.  intrensek faktör denilen ve midede üretilen bir proteinin eksikliğinden dolayı yeterli düzeyde B12 vitaminini vücutlarına ememezler. Yeterli B12 vitamini yoksa, alyuvarlarınız normal bölünmeye uğrayamaz ve aşırı büyük hale gelir. Kemik iliğinden kana geçmede sorun yaşayabilirler. Enfeksiyon, cerrahi girişimler, ilaçlar veya beslenme gibi başka nedenlere bağlı olarakda gelişebilir.

ETYOLOJİ; B12,folik asit ve midede salgılanan intrensek faktör bunlardan birinin eksikliği eritroblastların gelişimini bozar. Eritroblastlar yavaş üretilir,normalden büyük olur, şekil bozukluklarına (poikilosit) ve hacimce birbirinden farklı (anizisitoz) olmalarına neden olur. Gastrit mukoza atrofikse(organ küçülmesi) B12 vit. emilimi bozulur. İntrensek faktör midede yapılan ve B12 vitamininin emilmesine yardımcı olan bir proteindir. İnce bağırsakta emilim sorunu varsa da b12 vitamin eksikliği görülür.

BELİRTİ VE BULGULAR; Düşük alyuvar sayısı; Halsizlik yorgunluk nefes darlığı(dispne) baş dönmesi; baş ağrısı; ellerde veya ayaklarda soğukluk deride, dişetlerinde ve tırnaklarda soluklaşma kalbinizin oksijenden zengin kanı vücudunuza dağıtabilmek için daha fazla çalışması gerektiği anlamına gelir. Bu da aritmilere, kalpte üfürüme, kalp büyümesine ve hatta kalp yetmezliğine bile yol açabilir.

. dil ağrılı, şiş ve kızarık, papillalar silinmiştir. Tat alamama vardır (Glossit gelişmiştir.). Ağız kenarlarında çatlaklar vardır.

. Nörolojik bozukluklara neden olur. Periferik nöropati(sinir hasarı)(el ayakta uyuşma,yanmalı ağrı,karıncalanma) Optik atrofi(optik sinir lifierinin azalması) Mental bozukluklar. NOT: B12 vitamini kandaki protein seviyesini düşürerek(hemosistein) kalp krizi ve felç riskini azaltır. B12 vit. eksikliği hemosisteini yükseltir ve nörotransmitter(sinir taşıyıcı) üzerinde olumsuz etki yapar.

Tanı Yöntemleri; Tam kan sayımı, periferik yayma, kanda B12 vitamini düzeyi bakılması, folikasit düzeyi bakılması, biyokimya testleri, intrensek faktörün varlığının araştırılması ile tanı konur.

APLASTİK ANEMİ Kemik iliği kaynaklı bir hastalıktır. Eritrosit,lökosit ve trombositlerin üretiminden sorumlu olan kemik iliği yeterince üretim yapamadığında aplastik anemi görülür. Etyoloji; Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte kalıtımsal nedenler, bazı kimyasal ajanlar, radyasyon ve ilaçlar, kemik iliği yetersizliği, viral ajanlar neden olarak gösterilmektedir.

BELİRTİ VE BULGULAR; Anemi, hâlsizlik, yorgunluk, efor dispnesi (eritrosit eksikliği nedeniyle) Sık sık ve ağır enfeksiyonlar (lökosit eksikliği nedeniyle), Oral ve rektal kanamalar, ciltte ekimoz, purpura (trombosit eksikliği nedeniyle) vardır.

TANI YÖNTEMLERİ; Tam kan sayımı, periferik yayma, kemik iliği aspirasyonu, Sitolojik(hücre incelenmesi) ve histolojik (mikroskopla inceleme)incelemelerle teşhis konur.

Kemik iliği aspirasyonu kalça kemiğinden,yetişkinlerin göğüs kemiği (sternum), bebeklerde kaval kemiğinden (tibiadan) alınabilir.En çok kalça kemiğinin arkasındaki iliyak kristadan (üst çıkıntı) numune alınır.

. Tedavi Uygun ilik bulunması hâlinde ilik nakli (kök hücre) yapılır.

Kemik iliği nakli sağlıklı bir vericiden kemik iliğinin alınarak damar yolu ile alıcıya (hastaya) verilmesi işlemidir. Kemik İliğinden Kök Hücreler Nasıl Toplanır? Steril ameliyathane koşullarında vericinin şartlarına uygun olarak genel veya spinal (belden uyuşturularak) anestezi altında kemik iliği alma iğneleri yardımı ile alıcıya yetecek miktarda kemik iliği toplanır. İşlem 1-2 saat kadar sürer. Çevre Kanından Kök Hücreler Nasıl Toplanır? Aferez cihazı adı verilen bir cihaz yardımı ile vericinin kolundaki toplardamarlara yerleştirilen iğneler veya damarları uygun olmayanlarda büyük bir toplardamara yerleştirilen kateterler kullanılarak kan içerisindeki kök hücreler toplanır. İşlem toplanacak kök hücre sayısına göre değişmekle birlikte 3-4 saat kadar sürer. Yeteri kadar kök hücre toplamak amacı ile bu işlem birkaç kez yapılabilir. .