Isı Dengesi ve Egzersiz

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
İçerik Dolaşım Sistemi; Solunum Sistemi Endokrin Sistem Sinir Sistemi Enerji Sistemleri.
İç salgı(endokrin) bezleri
Mineral ve Kemik Metabolizması
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
OTONOM SİNİR SİSTEMİ VE ANESTEZİK İLAÇLAR
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
1 HASTA UYUMU UYUMU Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Konya.
Isı Enerjisi Maddenin sıcaklığını artırmak için verilmesi gereken enerji çeşidine ısı enerjisi denir. Q ile gösterilir. Isı bir enerji çeşidi olduğundan.
Besinleri yuttuğunuzda bunlar midenize nasıl ulaşır, hiç düşündünüz mü?
CANLILARIN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN PALEOCOĞRAFYA ÖZELLİKLERİ
Boşaltım sistemi.
STRES YÖNETİMİ.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Pazarlama Çevresi.
Hazırlayan: Hakan ULUTAŞ
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
Çocuklarda Diyabet ve Hemşirelik Bakımı Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ.
EMZİKLİLİK DÖNEMİ
ATEŞ Prof Dr Yücel Taştan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Genel Pediatri BD.
Türkiye Futbol Federasyonu
Termoregülasyon Vücut Isının Kontrolü
Kanatlılarda Termoregülasyon
Obezite (Şişmanlık) GAZİ ORTAOKULU.
SÜRTÜNME KUVVETİ.
Dr. Gönül ERDAL Psikiyatrist. Dr. Gönül ERDAL Psikiyatrist.
YAŞAMSAL BULGULAR PROF. Dr. AYTEN DEMİR.
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
BESLENME VE DİYETETİKTE
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
HEM314 YARA BAKIMI HEMŞİRELİĞİ Yrd. Doç. Dr. Nurten TAŞDEMİR
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
Sporcular için karbonhidratlar neden önemlidir?
KRİZ YÖNETİMİ Öğretim Görevlisi Meral GÜNEŞ.
Isı Yalıtımı.
SOĞUĞA VE SICAĞA BAĞLI SORUNLAR
VE SİSTEME ETKİLİ İLAÇLAR
Isının Yayılma Yolları
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ŞEKER HASTALIĞI.
ENERJİ METABOLİZMASI VE REGÜLASYONU
SICAK HASARI ve İLKYARDIM
Böbrek Hastalıkları.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
İŞİTME VE DENGE FİZYOLOJİSİ
Hayvanlar Tavukların Yaz aylarında daha fazla yumurtladıkları bilinen bir gerçektir. Bu durum gün uzunluğunun daha fazla olması ile açıklanabilir.
ÖDEM FİZYOPATOLOJİSİ.
BÜYÜME VE GELİŞME DEĞERLENDİRİLMESİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
İKTİSADA GİRİŞ I DERS 4 Y.Doç.Dr.Umut Öneş.
Gelişim ve Temel Kavramlar
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İklim Değişikliği Yeşil İklim, Yeşil Belediye
SOLUNUM SİSYEMİ.
Beslenme İlkeleri - 5.
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
Yenidoğanın ısı kontrolü TERMOREGÜLASYON
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
SINAV KAYGISI VE ÇOCUK RUH SAĞLIĞI
Sunum transkripti:

Isı Dengesi ve Egzersiz Prof.Dr.Erdal ZORBA

Isı Dengesi Organizmada ısı üretimi şu faktörlere bağlıdır. Metabolik reaksiyonlar(enerji üretimi) Egzersiz Sempatik uyarılar Hormonal faktörler (Tiroksin hormonu)

(termoregülasyon) - Çevre -radyasyon - Diyet -kondüksiyon - Metabolik hız -konveksiyon - Egzersiz -evoparasyon - Postural değişiklikler - Sematik uyarı - Tiroksin - hormonal

Isı Kaybı Radyasyon; vücut ile dış ortam arasında ısı alışverişi sağlanması Kondüksiyon; yüzeye iletilen ısının uzaklaştırılması. Evoporasyon; vücut ısısının ortama su ile iletimidir.

Isının hipothalamus yoluyla düzenlenmesi Isının artışı (Sıcak Ortam) Cutaneous vasodilatasyon Çekirdek hipothalamus Deri terleme

Isının hipothalamus yoluyla düzenlenmesi Titreme Isının Azalışı (soğuk ortam) Çekirdek Cuteneous vasokontriksiyon Hipothalamus Deri Katakolamin salınımı Tiroksin salınımı

Vücut Sıcaklığını Ayarlayan Mekanizmalar Soğukta aktive edilenler Otonom Etkiler Somatik etkiler Endokrin etkiler Davranış etkileri Genel tepkimeler Sıcakta aktive edilenler Otonom etkiler Somatik etkiler Endokrin etkiler Davranış etkileri Genel tepkimeler Otonom etkiler- deri kandamarlarının daralması,kılların dikleşmesi Otonom etkiler, deri kan damarlarının daralması, kılların dikleşmesi, somatik etkiler;titreme,vücut hareketlerini arttırma,Endokrin etkiler;epinefrin ve norepinefrin salgılarının artması.davranış etkileri;vücut ısısını arttırmak için kıvrılıp büzülme, sıcak bölge arama,Genel tepkimeler;açlık duygusu.sıcakta görülenler.otonom etkiler;deri damarlarının genişlemesi, terleme, evaporasyonun arttırılması,somatik etkiler; sıcakta az hareket etme.endokrin etkiler;epinefrin ve noreepinefrin salgılarının azalması,tiroid uyarıcı hormon ve tiroid hormonu salgılarının azalması, davranış etkileri;serin yer arama,sıcakta herketlerin azalması,genel tepkimeler;besin almaya karşı iştah azalması

Soğuk Ortam (hipotermik Ortam) ve Egzersiz Egzersiz ile soğuk çevrede organizmada meydana gelen etkiler pek azdır. Bunun nedeni çalışmakta olan vücut, enerji üretmek suretiyle ısı üretir ve meydana gelen fazla ısı vücudun üşümesini önler. Soğuk ortamda yapılan egzersizlerde ısının kaybedilmesi gerekiyorsa , fazla ısı soğuk hava ile kolayca uzaklaştırılır ve ısı dengesi sağlanır.