Metod/Yöntem Bölümü Eleştirisi– Eleştirel Okuma

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
Advertisements

15.ULUSAL TURİZM KONGRESİ 2014 YILI BİLDİRİLERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Prof. Dr. A. Celil ÇAKICI Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi.
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
MED 167 İnternette İstatistik. İnternetteki istatistik verileri, özellikle ülke hakkındaki makro istatistiklerden bahsediyorsak, çoğunlukla resmi kurumlardan.
Deneysel Yöntem BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Öznur DUMAN ELGÜL ZEKA. ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ DEĞİŞİMLER Duygu değişimlerinin hızı ve üst düzeyde yaşandığını önceden bilmek bu duygular yaşandığında.
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ 1. Şu ana kadar örneklemden elde edilmiş istatistiklerden yararlanarak, kitle parametresini kestirebilmek için nokta tahmini.
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri Mann-Whitney U testi Wilcoxon İşaretli Sıra testi BBY252 Araştırma.
ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ ve
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ Şu ana kadar örneklemden elde edilmiş istatistiklerden yararlanarak, kitle parametresini kestirebilmek için nokta tahmini.
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
BURDUR ERKEN SEÇİM SEÇMEN EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI EKİM 2015.
Bireyi Tanıma Teknikleri I
GELİŞİMLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
Yrd. Doç. Dr. Burcu Ilgaz Yıldırım Arş. Gör. Dr. Özlem Sökmen Gürçam
ARAŞTIRMANIN RAPORLAŞTIRILMASI
Istatistik I Fırat Emir.
Bu nedenle kızlar çareyi, dikkatleri üzerlerine çekecek davranışlardan, soru sormaktan, tartışmalardan, karar verme süreçlerine katılımdan kaçınmakta bulurlar.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
Adem Civan** Ramazan Arı*** Alpaslan Görücü** Mehmet Özdemir**
Erken çocukluk döneminde fen ve matematik kavramlarının gelişimi
Sıklık Dağılımları Yrd. Doç. Dr. Emine Cabı.
PAZAR ARAŞTIRMASI ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
ISTATİSTİK I FIRAT EMİR DERS II.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 3
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
HIGH SCOPE.
ÖRNEKLEME.
Din Psikolojisinde Yöntem A.Ü.İ.F./Güz Dönemi 5. Hafta
ENGELLİ ÇOCUKLARI TANIMA VE DEĞERLENDİRME
Bütünleştirme uygulamaları
Eğitim Bilimleri Fakültesi
Bölüm 5: Araştırmalarda Ölçme ve Ölçekler
SEÇMEN EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜTLERİ
Psyc 351T Ölçme Teknikleri
İK MAKALESİ.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
İSTATİSTİK Yrd. Doç. Dr. Cumhur TÜRK
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Geçerlik ve Kullanışlılık
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
SOSYAL PSİKOLOJİDE YÖNTEM
Tezin Olası Bölümleri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1
PSİKOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
Ölçmede Hata Kavramı ve Hata Türleri
6.HAFTA: ARAŞTIRMALARDA ÖLÇME VE ÖLÇEKLERDE GÜVENİLİRLİK
ARAŞTIMALARDA YÖNTEM.
TYS102 ÖLÇME BİLGİSİ Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin EMEKLİ
Nitel Araştırmalar.
Bireyi Tanıma Süreci Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
2. HAFTA BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAKLAŞIMLARI
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
Sunum transkripti:

Metod/Yöntem Bölümü Eleştirisi– Eleştirel Okuma

Metod Bölümü APA stili metod bölümü şunları açıklar; Belirli prosedür, yöntem ve tekniklerin neden kullanıldığını Çalışmanın genel psikometrik özellikleri Neden bu kadar ÖNEMLİ?

Metod Bölümü APA stili metod bölümü şunları açıklar; Belirli prosedür, yöntem ve tekniklerin neden kullanıldığını Çalışmanın genel psikometrik özellikleri Neden bu kadar ÖNEMLİ? Teorik çerçeveyi ve araştırma sorularını metodunuz ile nasıl bütünleştirdiğiniz Seçtiğiniz metod, sonuçlarını ve sonuçlarınızı nasıl yorumlandığını etkiler (güvenilir olmayan bir yöntem– kimse çalışmanızı okumaz) Datanız/çalışmanız diğer insanlara genellenebilir mi? Çalışmaya fon verecek kurum/kişi, yönteminizin, araştırma sorularınızı cevaplayabileceğinden emin olmalıdır.

APA stili metod bölümü; Örneklem/Katılımcılar (participants) Veri Toplama Araçları (measures) İşlem (procedure) Analiz planı (analysis plan)

Örneklem Kim/kimler? Çalışmanıza nasıl katıldılar? (gönüllü, ders için kredi alarak, vb.) Örneklem seçimi ve yöntemi için gerekçeler Örneklemi dahil etme ve etmeme kriterleri açıkça belirtilmiş midir?

Örneklem Bu çalışmanın örneklemini, 5 yıllık boylamsal bir çalışma olan ve çocukları 3 yaşından 8 yaşına kadar takip eden Türkiye’de Erken Çocukluk Gelişim Ekolojileri (TEÇGE) araştırmasının örneklemi oluşturmaktadır (http://tecge.ku.edu.tr). Çalışmanın ilk yılında çocuklar 36-47 ay yaş aralığındadır. Yetişkin katılımcılar ise, çocuklara bakan kişiler olarak belirlenmiş ve 7 kişi dışında (anneanne ve babaanneler), tüm yetişkinler çocuğun biyolojik annesidir. TEÇGE örneklemi, Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde belirlenmiş olan 12 istatistiki bölgeden (NUT), büyüklüğe orantılı tesadüfi yöntemle toplam 19 il seçilmiştir. Bu illerden de gene tesadüfi yöntemle toplam 1 ve 4 arasında değişen mahalle ya da köy belirlenmiştir. İl bazında belirlenen yerleşim sayısı tahmini olarak en az 45, 3-yaş çocuğunun bulunabileceği nüfus sayısına ulaşmak amacıyla değişmektedir. Bu prosedür toplam 66 mahallenin örnekleme alınmasına yol açmıştır. Yapılan istatistiksel güç analizleri (statistical power analyses) sonucunda, TEÇGE 3-yaş saha çalışmasında 1052 anne-çocuktan veri toplanması gereği belirlenmiştir. Örneklem sayısı her araştırma yılı için sırasıyla, 1052, 916, 871, 820 ve 793’tür. TEÇGE örneklemi, Türkiye’de anket sorularını Türkçe olarak yanıtlayabilen anneler için temsili bir örneklemdir.

Veri Toplama Araçları Hangi ölçümleri kullandınız? Kullanılan ölçüm seçimi için gerekçeler Orijinal ve adapte edilmiş versiyonlar (eğer varsa) Eğer adapte edilmişse, kim tarafından ve nasıl? (sadece çeviri mi yapılmış, yoksa adapte mi edilmiş?) Güvenirlik bilgisi (eğer gerekli ise geçerlik bilgisi) Kullanılan maddeler ve alt ölçekler hakkında bilgi.

Veri Toplama Araçları Eyberg Çocuk Davranışı Envanteri. Eyberg Çocuk Davranışı Envanteri (Eyberg Child Behavior Inventory, ECBI; Eyberg ve Robinson, 1983), 2–17 yaşlarındaki çocukların davranış problemlerini ölçmek amacıyla kullanılmaktadır. ECBI ölçeği 36 maddeden oluşur. Ebeveyn, çocuğun her maddede belirlenen davranışlarının sıklığını değerlendirir. ECBI ölçeğinin Türkçe versiyonu (ECBI-TR) Batum ve Yağmurlu (2007) tarafından adapte edilmiştir. ECBI-TR 36 madde içerir ve çocuğun davranışının şiddetini orijinalindeki 7’li Likert tipi ölçek yerine 5’li Likert tipi ölçeğe göre değerlendirmesi dışında orijinaline çok benzer. Ölçeğin iç güvenirlik katsayısı 0,93 olarak bulunmuştur (ör., “Yaşıtlarıyla dövüşür.”, “Kurallar hakkında anne-babasıyla tartışır.”).

İşlem Data nasıl toplandı? Adım adım açıklama Data toplama hakkında, vermek istediğiniz herhangi bir bilgi

İşlem Anket ve ölçümlerin uygulamasından önce, örnekleme seçilen mahallelerin muhtarlarından gerekli izinler alınmış ve muhtarların yardımı ile mahallede yaşayan, 36-47 ay yaşlarında çocukları olan aileler ile iletişime geçilmiştir. Görüşmeler büyük çoğunlukla çocukların evinde (nadiren annenin tercihine göre farklı bir yerde) ve yüz yüze mülakat şeklinde yapılmıştır. Ev ziyaretleri yaklaşık olarak 1,5 saatte tamamlanmıştır. Veri toplama her yıl Mayıs/Haziran aylarında başlamış ve istisnalar haricinde Eylül/Ekim aylarında tamamlanmıştır.

Analiz Planı/Data Analizi Datayı nasıl analiz edeceğinizin bilgisi – hangi istatistik yöntemlerini kullanacaksınız?

Analiz Planı/Data Analizi Farklı destek türlerinin (ör., eşten, arkadaştan, aileden ve mahalleden gelen destek) etkisi araştırmak için, ilişkisel analiz yöntemi kullanılacaktır. Korelasyon analizi ile destek türleri arasındaki ilişkiler hesaplanacaktır. Ebeveyn davranışları ve destek türleri arasındaki ilişki de, regresyon analizi ile test edilecektir.

Metod/Yöntem Bölümü – Eleştirel Okuma Kullanılan araştırma yöntemi ve ölçüm araçları hakkında gerekçeler veriliş mi? Araştırma yöntemi, araştırma sorusu için uygun mu? Araştırma amacı: toplumsal cinsiyet rollerini anlamak Metod: deneysel veya ilişkisel? Katılımcılar hakkında yeterli bilgi var mı (gerekçe, sayı, temsil edebilme gücü) Veri toplama araçları yeterli derecede açıklanmış mı? Veri toplama araçları güvenilir ve geçerli mi? Veri toplama araçları, çalışma konusunu ölçmek için yeterli ve uygun mu? (ör., kaç tane madde)

Ben olsam nasıl yapardım? Metod/yöntem Örneklem/katılımcılar Temsili, örneklem seçim yöntemi, katılımcıların yaşı, vb. İşlem Soruları sorma yöntemi Datayı toplama yöntemi (herhangi bir değişiklik yapar mıydım ve neden?) Veri toplama araçları Araştırma sorusu için uygun mu? Herhangi bir değişken ya da ölçüm ekler miydim? Bu çalışmayı, bu ölçüm tekniği ile yapmam yeterli mi? (ör., gözlem yöntemi de kullansam olur mu?)

Aktivite Araştırma amacını kısaca özetleyin (1-2 cümle) Değişkenlerinizin tanımı/açıklamasını özetleyin.

Aktivite Örneklemi kısaca özetleyin (1-2 cümle) Ben olsam nasıl yapardım? Beğendiğiniz ve beğenmediğiniz yanlarını açıklayın Neyi, nasıl ve neden değiştirirdiniz açıklayın?

Aktivite Veri toplama araçlarını kısaca özetleyin (2-3 cümle) Ben olsam nasıl yapardım? Beğendiğiniz ve beğenmediğiniz yanlarını açıklayın Neyi, nasıl ve neden değiştirirdiniz açıklayın?

Aktivite Metod bölümünü okuyun Araştırma amacını kısaca özetleyin (1-2 cümle) Örneklemi kısaca özetleyin (1-2 cümle) Veri toplama araçlarını kısaca özetleyin (2-3 cümle) İşlemi kısaca özetleyin (1-2 cümle) Ben olsam nasıl yapardım? Beğendiğiniz ve beğenmediğiniz yanlarını açıklayın Neyi, nasıl ve neden değiştirirdiniz açıklayın?