SAĞLIKLI BESLENME.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Advertisements

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
UZUNLU CUMHURİYET ORTAOKULU
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
BESLENME REHBERİ 1.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Sağlıklı Beslenme ve Obezite Eğitimi; ŞEHİT ERKUT YILMAZ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
Yaşlılık ve Kronik Hastalıklarda Beslenme Tacettin İnandı.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BESLENME DERSİ ZEYNEP KARADERE.
SAĞLIKLI BESLENME BESLENME Beslenme, İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması ve yaşam kalitesini.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ. Bu yaş grubunun beslenmesinde en önemli husus, çocuğun iyi bir yemek yeme alışkanlığı kazanmış olmasıdır. OKUL ÖNCESİ.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Yazılım ve resimler alıntıdır!
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARINDA
SİNDİRİM SİSTEMİ.
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
EKMEK İSRAFI. Ekmek, buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten.
Sağlıklı Beslenme / 32.
Sağlıklı Yaşamın Beslenme Ve Sporun Sağlığımıza Etkileri.
1 T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
BESLENME VİTAMİNLER. D Vitamini Yağda çözünen vitaminlerdendir. En temel görevi kemik gelişimidir.
EMZİKLİLİK DÖNEMİ
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
Türkiye Futbol Federasyonu
MİNERALLER Kalsiyum Demir Fosfor Magnezyum Potasyum Sodyum.
VİTAMİNLER.
BESLENME VE DİYETETİKTE
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT
SPORCU BESLENMESİ.
Çakırhöyük ilköğretim okulu
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
Menü Planlama.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
Sınav öncesi ve sabahında yaşanan stres ve heyecan, vücuttaki enerjiyi azaltır. Özellikle dikkat dağınıklığı yaşamamak için sınav öncesi sağlıklı.
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
Sporcular için karbonhidratlar neden önemlidir?
GEBELİKTE SAĞLIKLI BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Serdar Erşeker Mehmet Şen
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME KASTAMONU HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
İŞÇİ BESLENMESİ.
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ ÇOCUK BESLENMESİ
NASIL BESLENMELİYİZ ?.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Beslenme İlkeleri ve Diyet Dersi
Beslenme İlkeleri - 6.
Beslenme İlkeleri - 5.
Beslenme İlkeleri - 8.
Sunum transkripti:

SAĞLIKLI BESLENME

BESLENME İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarda alıp vücudunda kullanmasıdır.

SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınmasıdır. Çocuklar hızlı büyüme, fazla hareketlilik nedeniyle yetişkinlere oranla daha fazla enerji ve besin öğesine gereksinim duyarlar.

GÜNDE KAÇ ÖĞÜN YEMELİYİZ? KAHVALTI ÖĞLE YEMEĞİ AKŞAM YEMEĞİ Öğün aralarında meyve, fındık, ceviz, kurutulmuş meyveler, süt, ayran

BİR ÖĞÜNDE HER BESİN GRUBUNDAN YEMELİYİZ. SEBZE AYRAN MEYVE SALATA SÜT YOĞURT ET GRUBU SEBZE EKMEK GRUBU

EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜMÜZ NEDİR???

KAHVALTI!!! Düzenli kahvaltı yapmak öğrenme, dikkat, verimlilik, yaratıcılık gücünde artış ve fiziksel dayanıklılık açısından oldukça önemlidir.

KAHVALTIDA NELER YİYEBİLİRİZ?

TEMEL BESİN GRUPLARI NELERDİR?

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ Kemik ve diş sağlığının korunmasında yararlıdır. Protein, enerji, vitamin ve mineral içerikleri zengindir. Kemik ve diş sağlığının korunmasında yararlıdır. Sindirim sistemini düzene sokar Büyüme ve gelişmeyi destekler. Dişleri korur ve çürükleri önler. Hücre ve doku oluşumunda rol alır. Beynin gelişiminde önemlidir Hücreleri onarır, kemikleri sertleştirir. Bağışıklığı güçlendirir.

TAHILLAR VE TAHILLARDAN YAPILAN YİYECEKLER Tam tahıllı ekmekler, pirinç, şehriye, bulgur, makarna, tahıllı kahvaltılık gevrekler, yulaf vs. Her öğünde en az bir veya iki porsiyon bulunmalıdır. Tam tahıllı ürünler tercih edilmelidir. Önemli enerji kaynağıdır. Hafıza için gereklidir.

ET VE ET ÜRÜNLERİ Tavuk, balık, kırmızı etler, yumurta… Hayvansal protein kaynağımızdır. Protein, B vitaminleri, demir ve çinko zengindirler. Günde 1-2 porsiyon tüketilmelidir. Haftada en az 1-2 kez balık tüketimi sağlıklıdır.

SEBZE VE MEYVELER Vitamin, mineral ve lif açısından son derece zengindirler. Günde toplam 3-4 porsiyon sebze ve meyve tüketildiğinde yeterli vitamin ve mineral alınmış olur. Değişik renkte, çeşitli sebze ve meyveler seçilmelidir.

BESİN ÖĞELERİ NELERDİR?

KARBONHİDRATLAR Pirinç Vücuda enerji sağlar. Başlıca karbonhidrat kaynakları: Ekmek Makarna Pirinç Meyveler Sebzeler Şeker vb.

YAĞLAR En çok enerji veren besin öğesidir. Vücudu darbelere karşı korur. Vücut ısısını kontrol eder. Depo besin olarak görev yapar.

YAĞLAR Çocukların hızlı gelişmesini sağlayan ve aktif hayatını destekleyen önemli bir enerji kaynağıdır. Yetersiz yağ alımı büyüme ve gelişmeyi yavaşlatır. Margarin ve tereyağı gibi katı yağlar yerine zeytinyağı gibi sağlıklı sıvıyağların tüketiminin arttırılması uygundur.

PROTEİNLER Vücudun yapıtaşlarıdır. Enerji kaynağı olarak kullanılır. Büyüme ve gelişme için en önemli besin öğesidir. Bağışıklık sistemimizi korur ve güçlendirir. Kan, kemik ve kas hücrelerimizi oluşturur. Hücrelerin yenilenmesi için önemlidir.

PROTEİN KAYNAKLARI Süt, Süt ürünleri, Et, Yumurta, Balık, Kurubaklagiller zengin ve kaliteli protein kaynağıdır.

PROTEİN EKSİKLİĞİ Yeterli protein alınmazsa büyüme durur, vücut Günlük protein gereksinimi (ilköğretim çağı) direnci azalır, hastalıklara yakalanma riski artar. 2 bardak süt veya yoğurt 1-2 kibrit kutusu peynir 3-4 köfte kadar tavuk,balık veya et ile karşılanabilir.

MİNERALLER Sebze, meyve, süt, et grubu zengin kaynaklardır. Hücre korunması; sağlıklı diş, kemik, cilt yapısı için önemlidir. Kalp ritmi, kan basıncı gibi düzenleyici fonksiyonlarda rol oynar. Vücut suyunun dengede tutulmasını sağlar. Kalsiyum, bakır, iyot, demir, çinko, fosfor, sodyum vb...

Kan yapımı için ‘’Demir’’ MİNERALLER Kemik ve diş gelişimi için ‘’Kalsiyum’’ Kan yapımı için ‘’Demir’’ Büyüme için ‘’Çinko’’

VİTAMİNLER Zararlı maddelerin etkilerinin azaltılmasında yardımcıdırlar. Vitaminler genellikle bitkilerden alınır, sindirilmeden kana karışırlar. Vücudun direncini artırır, hastalıklardan korur. Kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin kemik ve dişlere yerleşmesine yardımcıdır.

VİTAMİNLER

SU Vücut ısısının düzenlenmesi için gereklidir. Besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması için gereklidir. Temiz su her zaman tüketilebilir (öğünlerde, aralarda) Yarım yağlı sütlü içecekler,ayran ara öğünlerde tüketilebilir.

Tüketiminde Dikkatli Davranılacak Besinler !!!! Yağ, şeker, tuz, hazır sos veya tatlandırıcıların fazla kullanılması çeşitli sağlık sorunlarına (diş çürükleri, obezite,damar hastalıkları) neden olur.

“Fast Food” Ürünler!!! Hazır gıdalardaki renklendiriciler, aroma artırıcı maddeler, tatlandırıcılar, kanser ve kalp hastalıklarını artırır. “Fast food” hazır yiyecekler yüksek enerji içermelerine karşın, vitamin, mineral ve liften fakirdir. Kilo artışı, damar hastalıkları, bazı kanserler için risk artışına neden olurlar.

“Fast Food” Ürünlerin Zararları!!! A vitamini, C vitamini ve kalsiyum yönünden yetersizdir. Kolalı içecekler, çay ve kahve sık tüketilmemelidir. Aksi halde; Sinirlilik, Huzursuzluk, Uykusuzluk Kan basıncında yükselme gibi durumlara neden olur.

HAZIRLAYAN: GİZEM FAFAL TEŞEKKÜRLER… HAZIRLAYAN: GİZEM FAFAL