YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KABA YEMLER.
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
YEDEKLEME NEDIR? Gülşen Güler. YEDEKLEME NEDIR? Yedekleme, en genel anlamıyla, bir bilgisayar sistemini işlevsel kılan temel birimlerin, üzerinde çalışan.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
Pik (Ham) Demir Üretimi
Doğadaki canlı varlık yaşam sürecini tamamladıktan sonra kompostlanarak tekrar yaşama katabilir.Şehirlerde evlerde uygulanacak bu sistem sayesinde şehir.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Coğrafya Performans Ödevi
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
2. OTLATMA MEVSİMİ Mera bitkileri yıllık hayat devrelerinin her döneminde otlatmaya karşı aynı derecede duyarlı ve dayanıklı değillerdir. Genel olarak.
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
DOĞAL AFETLER.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
KABA YEMLER.
BARALAR.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
YEM BİTKİLERİ TARIMININ ŞEKİLLERİ
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Buğdaygil Yeşil Yemleri (Hasıl yemler)
AT BARINAKLARI (TAVLALAR).
Arazinin Tesviye Edilmesi ve Doğrusal Programlama Tekniği
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Erozyon ve Toprak Erozyonunun Oluşumu
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
Kılçıksız Brom (Bromus inermis).
Yerleşim düzenini etkileyen genel faktörler
Gübreler ve Gübreleme:
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
BESİ SIĞIRCILIĞI.
Madde ve Maddenin Özellikleri
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
ESKİ ZAMANLARDA TEKNOLOJİ Buse Beren Eğrilmez
ÖĞRETİM ARAÇ-GEREÇLERİNİN SEÇİMİ ve HAZIRLANMASI
MADDEYİ TANIYALIM.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KABA YEMLER.
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Buğdaygil Yem Bitkileri
ABD’den Açıklamalı Çiftlik Fotoğrafları
Gelişim ve Temel Kavramlar
Canlıların Büyüme ve Yaşamasına Etki Eden Faktörler
TANIM Otlatma alanlarından yararlanmayı, vejetasyon, toprak ve diğer doğal kaynakların korunmasıyla beraber, devamlı maksimum hayvansal ürünü elde edecek.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
SULAMA YÖNTEMLERİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
Beslenme İlkeleri - 5.
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE YEMLEME HATALARI VE
TYS102 ÖLÇME BİLGİSİ Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin EMEKLİ
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Sunum transkripti:

YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ Prof.Dr. Cengiz Sancak YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

YEM BİTKİLERİNİN KULLANILMASI Kuru ot olarak Silaj yapılarak * Doğrudan hayvanla otlatılarak Yeşil yem olarak YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ Kuru otun önemi Kuru ot fermentatif hazım bakterilerinin ihtiyacı olan % 40-70 oranında kompleks karbonhidratları (selüloz ve hemiselüloz) kapsar. Protein yönünden çeşitlilik gösterirler. Selüloz ve hemiselülozca zengin, enerji değerleri yönünden ise yoğun yemlerden düşüktür. Yoğun yemlere oranla Ca ve iz elementlerce daha zengindirler. Ruminantlar tarafından istenerek yenirler. Semirtme için kullanılan rasyonlarda miktarlarının sınırlandırılması gerekir. Sütteki yağ seviyesini ayarlamak için süt sığırlarına verilmesi zorunludur. Baklagiller tahıllardan daha çok protein kapsarlar ve B vitaminlerince zengindirler. Kapsadıkları besin maddeleri yönünden yoğun yemlere oranla bileşimlerinde farklılık gösterirler. Biçim zamanı ve depolama gibi faktörler bileşimlerini etkiler. YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ Kuru ot yapma tekniği Yeşil yemlerin kıt oldukları kış mevsiminde yedirilmek amacıyla saklanmalarında izlenen iki yol vardır. Kurutma ve silaj yapımı. Kurutmanın yapılabilmesi için bitki içindeki nemin bulunduğu yere kadar ısı enerjisinin iletilmesi ve oradaki suyun buharlaştırılarak uzaklaştırılması gerekir. Biçilen otlar kurutularak; Yeşil yemlerin çabuk bozulup küflenmesi önlenir. Yeşil yemlerde görülen mikroorganizma faaliyeti en alt düzeye indirilir. Bitkisel yaşamın fonksiyonları durdurulur. YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

Kurutma şekilleri – Doğal Kurutma Yerde kurutma Toprak üzerinde yayarak kurutma Namlu şeklinde kurutma Sehpalar üzerinde kurutma Üç ayak sehpa Duvar sehpa Çatı tipi sehpa Enine çubuklu direk YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

Kurutma şekilleri – Yapay Kurutma Havalandırma yoluyla yapay kurutma Normal hava püskürtme Isıtılmış hava ile Dehidrasyon yoluyla yapay kurutma YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ Çeşitli kurutma yöntemleri ile elde edilmiş kuru yonca otunun besin maddeleri kapsamı Besin maddeleri Dehidrasyon (%) Sehpada (%) Yerde (%) Organik maddeler Ham protein Ham yağ Ham selüloz N’siz öz maddeler 91,01 19,64 3,14 29,65 38,58 89,90 17,23 2,00 36,00 34,72 88,91 16,08 1,72 36,64 34,47 Bulgurlu, 1964 YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

Kuru otun kalitesine etki eden faktörler Yem bitkisinin gelişmesinin hangi devresinde ve mevsimin hangi tarihinde hasat edildiği, Aynı gelişme mevsimi içinde yem bitkilerinin ilk biçimimi yoksa daha sonraki biçimler mi olduğu, Yaprak oranı Hasat edilen otların kurutulma sırasında herhangi bir sebeple zarar görüp görmediği Hayvana verildiği andaki fiziksel durumu Yem bitkilerinin türü YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

İyi kaliteli kuru otun özellikleri Yem bitkilerinin olgunluğunun erken devrelerinde hasat edilmesi, Bol yapraklı ve yeşil devrede Gövde ve dallar yumuşak ve bükülebilir Gövde ve dallar fazla kalınlaşmamış, ince yapılı Küf ve kokulardan arınmış Lezzetli olmalıdır. Az miktarda diğer yem bitkisi türlerini de kapsamalıdır. YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

Kurutma sırasında ortaya çıkan kayıplar Solunum ile besin kaybı, Fermentasyon ile kayıp, Mekanik kayıplar YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ Yoncanın çeşitli yöntemlerle kurutulmasında ortaya çıkan besin maddeleri kaybı Kurutma yöntemi KAYIPLAR Besin maddelerinde Proteinde Karoteinde Yerde Kurutma Sehpada kurutma Havalandırma ile kurutma Isıtılmış hava ile kurutma Dehidrasyon ile kurutma 35 25 15 10 2-3 30 5 95-100 90 80 60 Tuncer, 1968 YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ