T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEKALİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ
Advertisements

TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ
B. HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR Türkiye’de Anayasalar 1921 Anayasası 1.İnönü Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletine işlerlik kazandırmak amacıyla 20 Ocak.
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
VAKIFLAR Bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için belli şartlarda ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mal.
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR.
GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU (TCK 257. MADDE).
23 NİSAN 23 NİSAN NEDİR? 23 Nisan 1920′de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu.Türkiye Büyük Millet Meclisi 88 yıl önce.
ATATÜRK’ÜN YAŞAMI.
TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ. TOBB nedir ? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (kısa TOBB) Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları,
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
PAZARLAMA MEVZUATI Paket Tur Sözleşmeleri. ulaştırma, konaklama ve bunlara yardımcı sayılmayan di ğ er turistik hizmetlerin en az ikisinin birlikte, her.
KEMAL ATATÜRK ( ) Milli mücadelenin önderi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, çağdaş Türkiye'nin yaratıcısı, askeri ve siyasi.
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
KESİN HESAP KANUN TASARISI
ERZURUM KONGRESİ (23 Temmuz-7 Ağustos 1919) TOPLANIŞ AMACI
ÖRGÜTSEL ADALET Adaletsizlik Nedir? Örgütlerdeki Adaletsizlikler?
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
Egemenlik Milletindir. Tam bağımsızlık ve millet egemenliği ne demektir ? Resimler neyi ifade etmektedir ?
Birincil ikincil Genel Yardımcı (devletler tarafından tanınan hukukun genel ilkeleri)
SAKARYA ZAFERİ HAZIRLAYAN EL İ F NUR KAHRAMAN SAKARYA MEYDAN MUHAREBES İ (23 A Ğ USTOS- 13 EYLÜL 1921)
 HİZMETİN AYIPLI OLDUĞUNUN KABUL EDİLMESİ KOŞULLARI  HİZMETİN AYIPLI OLDUĞUNUN KABUL EDİLMESİ KOŞULLARI TÜKETİCİNİN HAKLARI AYIPLI HİZMETTE SORUMLULUK.
DİRENÇ. Cisimlerin elektrik akımını geçirirken gösterdiği zorluğa direnç denir. Birimi ohm olup kısaca R ile gösterilir. Devredeki her elemanın direnci.
Kadir AKTAŞ YASAMA UZMANI. Katılımda ana kurum AY-74 Başvuru hakkı, inceleme ve karar verme görevi 3071 sayılı dilekçe hakkının kullanılmasına dair kanun.
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN DEMOKRATİKLEŞME HAREKETLERİ
K O N G R E L E R D Ö N E M İ Dersin adı :İnkılap Tarihi HAZIRLAYAN Mert ULUS Sınıfı :8/B No:8.
Çağdaş ve uygar bir Türkiye idealini taşıyan Mustafa Kemal hedeflerinden biride demokrasiyi yerleştirmekti… Bu sistemde oy verilecek herkesin bu hakkını.
Bayramlarımız Hikmet SIRMA.
Hikmet SIRMA.
KURTULUŞ SAVAŞINDA CEPHELER
ULU ÖNDER(LİDE R) Hikmet SIRMA. lider Toplum ya da grupları yöneten, onlara yön veren kişilere lider denir. Lider kime denir?
Abdulkerim ÇÖMÇE Eskişehir İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ankara – 2 Mayıs 2016.
İFM – Vergi Tekniği Alt Çalışma Grubu Ön raporu Genel stratejik ilkeler 18 Mart 2009 Osman Özen, Umurcan Gago, Berna Bayındır, Ateş Konca.
 Düzenli ordunun kurulması sırasında Çerkez Ethem’in TBMM’ye karşı isyan etmesini fırsat bile Yunanlılar, İngilizlerin de desteğini alarak Bursa’dan.
Nurullah Ataç.  21 Ağustos 1898’de İstanbul Beylerbeyi’de doğdu. 1957’de Ankara’da yaşamını yitirdi. Türk edebiyatında modern anlamda deneme türünde.
Pazarlama İlkeleri.
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
GÜNEY CEPHESİ MARAŞ ANTEP URFA DESTANLAŞAN DİRENİŞ SÜTÇÜ İMAM
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: Faiz Haddi ve Ödemeler Dengesi
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sevr Anlaşması
Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR erkancakir.net
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
GENEL MUHASEBE.
babasının bizzat Mustafa Kemal olduğunu,
Bandırma Vapuru.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Soyadı Kanunu’nun Kabulü
YENİ SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
İDARİ YARGIDA DAVA TÜRLERİ
KONU XI AİHS’nin Kapsamı ve Başlıca Özellikleri
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
ATATÜRK’ÜN ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / SAKARYA’DA DİRİLEN ULUS
EMPATİK İLETİŞİM 1.
YÜRÜTME.
VERGİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
DAVA İŞLEMLERİ 02 – 05 MAYIS 2017.
KADASTRO MAHKEMESİ Öğr.Gör.İdil yıldırım arı
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
babasının bizzat Mustafa Kemal olduğunu,
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Albüm çalışması devam etmektedir.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
Sunum transkripti:

T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Arif ÖZBEYLİ www.tariheglencesi.com

Üçüncü Ünite: Ya İstiklal Ya Ölüm www.tariheglencesi.com

Dördüncü Konu: Dayanışma Günleri www.tariheglencesi.com

Kütahya-Eskişehir savaşlarında stratejik önemi olan şehirlerimizin kaybedilmesi ve ordumuzun Sakarya’nın doğu kıyılarına kadar çekilmesi bütün yurtta üzüntüyle karşılandı. Mustafa Kemal’in ordumuzun daha fazla kayba uğramaması için bütün sorumluluğu üzerine alarak verdiği çekilme kararı Mecliste de sert tartışmalara neden oldu. www.tariheglencesi.com

Mustafa Kemal bu gelişmeler üzerine meclisten “Başkomutanlık” yetkisi istedi. 5 Ağustos 1921’de 144 sayılı kanun ile Mustafa Kemal’e üç ay süre ile istediği yetkiler verildi. Bu Kanun’a göre Başkomutan’ın vereceği emir, kanun olacaktı. www.tariheglencesi.com

Mustafa Kemal Paşa pek çok defa olduğu gibi Kurtuluş Savaşı’mızın bu aşamasında karşılaştığı zorluğu da yine TBMM’den aldığı güçle aştı. Başkomutanlık görevini üstlendikten sonra ordunun eksikliklerini gidermek üzere “Tekâlifimilliye Emirleri”ni yayımladı. www.tariheglencesi.com

Buna göre; Her ilçede bir Tekalif-i Milliye komisyonu kurulacak, her aileden birer çift çamaşır, çorap ve çarık alınacak, bütün giyim eşyaları , yiyecekler ve teknik araç-gereçlerin yüzde kırkına, sahipsiz mallara, taşıt ve binek hayvanlarının yüzde yirmisine, silah ve cephaneye el konulacak. Demirci, marangoz, dökümcü gibi zanaatkarların ordu emrinde kullanılmasına karar verildi. www.tariheglencesi.com

Tekâlifimilliye Emirleri’nin yayımlanmasının ardından her ilçede Tekâlifimilliye Komisyonları oluşturuldu. Ayrıca bu emirleri yerine getirmeyenlerin vatana ihanetle yargılanması için Ankara, Konya, Kastamonu, Eskişehir ve Samsun’da İstiklal Mahkemeleri kuruldu. www.tariheglencesi.com

Mustafa Kemal, Tekâlifimilliye Emirleri’nin gerekçesini şu sözlerle açıklamıştır: “Harp, yalnız iki ordunun değil, iki milletin bütün varlıklarıyla ve ellerindeki her şeyle, bütün elde tutulur ve tutulmaz güçleriyle birbirleriyle karşı karşıya gelmesi ve birbiriyle vuruşması demektir. Bundan dolayı bütün Türk milletini cephede bulunan ordu kadar fikren, hissen ve fiilen ilgilendirmeliydim. Milletin her ferdi, yalnız düşman karşısında bulunanlar değil, köyde evinde, tarlasında bulunan herkes, silahla vuruşan savaşçı gibi kendini ödev almış hissederek bütün varlığını mücadeleye verecekti.” www.tariheglencesi.com

kurduğu bir büro aracılığıyla bizzat yönetti. Tekâlifimilliye Emirleri’nde, bedeli sonradan ödenecek denilen yardımlar Tekâlifimilliye Komisyonları tarafından titizlikle kayıt altına alındı. Mustafa Kemal Paşa bu komisyonları Başkomutanlık Karargâhında kurduğu bir büro aracılığıyla bizzat yönetti. www.tariheglencesi.com

25 NİSAN 2014 www.tariheglencesi.com

CEVAP: B www.tariheglencesi.com

30 NİSAN 2015 www.tariheglencesi.com

CEVAP: D www.tariheglencesi.com

28 KASIM 2016 www.tariheglencesi.com

CEVAP: D www.tariheglencesi.com

27 NİSAN 2017 www.tariheglencesi.com

CEVAP: D www.tariheglencesi.com