CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİTKİLERİN BESLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR:
Advertisements

AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI VE ÖNEMİ
ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
VİTAMİNLER.
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ & BESİNLER
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
Asitler - Bazlar - Tuzlar - Oksitler
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
Mineraller Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Proteinler.
ASİT,BAZ,TUZ,İNORGANİK MİNARELLER
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
FUTBOL ve BESLENME Dr. Şaban ACARBAY SPOR HEKİMİ.
Asitler - Bazlar - Tuzlar - Oksitler
Canlılarda madde ve enerji
CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞİKLER.
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER: A Vitamini D Vitamini E Vitamini K Vitamini
HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞİ 17-21/03/2014
BİYOKİMYAYA GİRİŞ VE BİYOMOLEKÜLLER
Sabun Deterjan Çamaşır Sodası Çamaşır Suyu
Bitki Besin Elementleri
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ TIP FAKÜLTESİ Biyokimya AD
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
Canlı vücudunda meydana gelen bu olayların tümüne metabolizma denir.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
ASİTLER & BAZLAR.
ASİT VE BAZLARIN ÖZELLİKLERİ
MİNARALLER KALSİYUM Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, fındık, narenciye ve bazı balıklarda bulunur. Yararları : Kemik ve dişlerin.
Metabolizma ve Beslenme
Biyokimyaya Giriş ve Biyomoleküller
C-H-O atomlarından meydana gelirler.
VİTAMİNLER.
Öğr.Gör. Suzan Cömert Özata
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
BESİN İÇERİKLERİ İlayda ASİL 9/E 416.
1 Ödev (I. ve II. Öğretim) Soruların cevapları yazılı olarak (el yazısıyla) tarihindeki derste teslim edilmelidir. 1. Nötr bir atom katyona.
Beslenmemizde Önemli Etken Vitaminler
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
PROTEİNLER.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
Yağlar (lipidler).
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
DERS: Fen ve Teknoloji TEMA: Besinler Ve Dengeli Beslenme SINIF: 5. Sınıf
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
PROTEİNLER
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
BİTKİLERDE BESLENME.
BESİNLER.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
YAĞLAR GÜLSÜM MEÇO.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
MİNERALLER Vücudumuzda çok az oranda bulunmalarına rağmen, görevleri oldukça önemli olan besin öğeleridir.
ÇÖZÜMLÜ PROBLEMLER.
Beslenme İlkeleri - 7.
ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
Sunum transkripti:

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ

İnsan vücudundaki maddeler 1% 1% karbonhidratlar 5% Vitaminler 15% 19% Mineraller yağlar 65-70% Proteinler su

İnsan vücudu için gerekli elementler .. Toplam 92 element C,H, O, N  birinci derece elementler, 96% Ca, Fe, Co ikinci derece elementler.

Yaşamın temel bileşenleri

Yaşamın temel bileşenleri

MOLEKÜLLER Enerji vericiler Yapısal bileşikler Yönetici moleküller Krabonhidratlar Enerji vericiler Yağlar Proteinler Yapısal bileşikler Mineraller Düzenleyiciler Vitaminler su Yönetici moleküller DNA m-RNA t-RNA RNA r-RNA

Moleküller Kaynağına göre ; Organik moleküller inorganik moleküller karbonhidratlar H2O yağlar Mineraller Proteinler tuzlar Nükleik asiter Vitaminler

yağlar> Proteiner> karbonhidratlar 1 gramındaki enerji yağlar> Proteiner> karbonhidratlar 9,5 kcal. 4,3 kcal. 4,2 kcal. Kullanım sırası karbonhidratlar>yağlar> Proteinler

Mineraller

Mineraller Doğaldırlar Parçalanamazlar

1) Karbon, hidrojen, oksijen, azot Organik bileşiklerin yapısını oluştururlar

2) kalsiyum (Ca) kemik ve dişlerin yapısına katılır Süt, yumurta ve yoğurt gibi besinlerde bulunur Eksikliğinde çocuklarda raşitizm görülür

3) Demir (Fe) Hemoglobinin yapısına katılır Yumurta sarısı ve ıspanakta bol miktarda bulunur Eksikliğinde anemi görülür.

4) Magnezyum (Mg) Kloroflin yapısında bulunur

5) Çinko (Zn) saçların uzamasını sağlar Eksikliğinde saç dökülmesi görülür Yeşil biberde bulunur Hair Loss Treatment

6) İyot ( I ) Tiroksin hormonunun yapısında bulunur Eksikliğinde guatır görülür Soğan, sarımsak, balık, iyotlu tuzlar gibi besinlerle vücuda alınır Large thyroid goiter

7) Sodyum (Na+ ) , klor (Cl- ) Sinir hücreleri için impuls üretiminde görevli Neurotransmitter Synapse 3D Animation

8) Mo, Mg, Ca, Cu Enzimlerin yapısına katılırlar

Asit , baz, tuz

pH  sudaki hidrojen iyonu miktarı 0-7 arası asit, 7 nötr, 7-14 arası bazdır.

Asid Sulu çözeltilerine H+ iyonu verirler Limon, portakal, sirke, yeşil yaprak asit içerir

Baz Sulu çözeltilerine OH- iyonu veriler pH ı yükseltmek için kullanılırlar Sabun, diş macunu, deterjanlar baz içerir

Tuz Asit ve baz reaksiyonunun sonucu olarak oluşurlar Jonathan Gershenzon Jonathan Gershenzon Tuz Asit ve baz reaksiyonunun sonucu olarak oluşurlar Kan basıncını dengeler, tansiyonu düzenler

Su

kohezyonsu molekülleri arasındaki çekim kuvveti Adhesionsu ve yüzey alanı arasındaki çekim kuvveti

Ödev Günlük içtiğiniz su miktarını 1 haftalığına not edin. Önümüzdeki hafta teslim edin.