Total Lipit Tayini.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KOLESTEROL HAKKINDA NE BİLİYORUZ?
Advertisements

YENİ KEŞFEDİLEN YÖNLERİYLE VİTAMİN D
YUMURTANIN BESLENMEDEKİ YERİ
LİPİD METABOLİZMASI.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ Dr.Rahman KURİ.
VİTAMİNLER.
LİPİD METABOLİZMASI BBP108 Bitki Biyokimyası 9.Hafta
Lipidlerin sınıflandırılması ve yağ asitleri
Dr. Suat ERDOĞAN İçerik Trigliserdiler Beslenmedeki önemi Fosfolipidler Kolesterol Steroidler.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
KAN ALIM TEKNİĞİ VE BİYOKİMYASAL TETKİKLER
Lipidler Prof. Dr. Suat Erdoğan EBN Tıp Fakültesi
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
DEMİR METABOLİZMASI VE ANEMİLER I
Kolesterol insanlarda tüm dokularda sentezlenir,bununla birlikte karaciğerde yoğun olarak sentezlenmektedir. Vücutta önemli fonksiyonları olan bir steroldür.
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER: A Vitamini D Vitamini E Vitamini K Vitamini
Lipidler Güz 2014 Dr. Suat ERDOĞAN.
KARACİĞER FONKSİYON TESTLERİ
PLAZMA LİPİDLERİ VE ATEROSKLEROZ I
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı
Lipoprotein Metabolizması
LABORATUVAR ANALİZ SONUÇLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Lipoproteinler: Yapıları, sınıflandırılmaları ve özellikleri
LİPİDLER VE LİPOPROTEİN METABOLİZMASI
LİPİDLER Emilim-Sindirim ve Transport
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ XIII
LİPİTLER. SERUM LİPİTLERİ VE LİPOPROTEİNLER
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
BEŞİNCİ HAFTA Sağlık ve vücut dış görüntü
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ VIII
Lipoproteinler, Metabolizmaları ve İlgili Bozukluklar
CANLILAR İÇİN ENERJİ KAYNAKLARI : LİPİTLER
KALP-DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME
Lipitlerin Sindirim ve Emilimi
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
LİPİTLER 20 Ekim 2010.
KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ VE ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (Yağlar).
KAN ŞEKERİ (GLİKOZ) Kan Şekerindeki değişiklikler
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
LİPİTLER (YAĞLAR)
VİTAMİNLER. VİTAMİNLER Vitaminler Anlamı yaşamsal aminler demektir. Organik yapılı maddelerdir. Polimer yapısı göstermezler. Kimyasal sindirime uğramazlar.
LİPİTLER (YAĞLAR).
Proteinlerin Kalitatif Tayini
YAŞLILARDA SERUM B12 VİTAMİNİ, FOLAT VE PLAZMA HOMOSİSTEİN DÜZEYLERİ
Transesterifikasyon; triaçilgliserollerin dizel yakıtların yerine kullanılabilmesi için gereken kimyasal modifikasyonlar arasında en çok tercih edilen.
LİPİD METABOLİZMASI Prof. Dr. Ayşe CAN 2015.
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
Endositoz ve Ekzositoz Prof. Dr
Yapısında C, H, O bulunduran kimyasal bileşiklere Organik Bileşikler denir. Bazı organik bileşiklerde N, P, S gibi maddelerde bulunabilir. (Proteinler.
LİPİTLER II.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
Laktik Asit Tayini.
YER FISTIĞI HAZIRLAYAN; ALİ İMRAN AKKAYA.
Hemoglobin Deneyi.
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
Hazırlayan: Prof. Dr. Bilgehan Doğru
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Enzimatik Reaksiyonu Etkileyen Faktörler (Pratik Ders)
LİPİTLER(YAĞLAR). LİPİTLER(YAĞLAR) LİPİTLER Aynen karbonhidratlarda olduğu gibi lipitlerde; Hidrojen Oksijen Elementlerinden oluşmuş bileşiklerdir.
Lipitler.
Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl
Sunum transkripti:

Total Lipit Tayini

İnsan plazmasında bulunan başlıca lipitler: Lipitler, suda çözünmeyen, buna karşılık eter ve kloroform gibi nonpolar çözücülerde çözünen organik moleküllerdir. İnsan plazmasında bulunan başlıca lipitler: Yağ asitleri Fosfolipitler Kolesterol Triaçilgliseroller

Serbest yağ asitleri plazmada albümine bağlanarak taşınır. Fosfolipitler, kolesterol ve triaçilgliseroller ise plazmada proteinlerle lipoprotein kompleksleri oluşturarak taşınır.

Total Lipit Tayini Deneyi Total lipit tayini ile serumdaki tüm lipitlerin (yağ asitleri, fosfolipitler, kolesterol ve triaçilgliseroller) tayini yapılmış olur. Deneyin prensibi; sülfürik ve fosforik asitli ortamda, lipitlerin vanilin ile pembe renkli kompleks meydana getirmeleridir. Oluşan pembe renkli kompleksin absorbansı 560 nm’de okunarak, içerisindeki total lipit konsantrasyonu bilinen bir standart yardımıyla, numunelerdeki total lipit konsantrasyonları hesaplanabilir.

Total Kolesterol Tayini

Vücut kolesterolünün bir kısmı diyetle alınmasına rağmen, büyük bir kısmı vücutta sentezlenir. Serumda total kolesterol miktarı; HDL-kolesterol, LDL-kolesterol ve VLDL-kolesterol miktarının toplamı olarak kabul edilebilir. Normalde, serumda total kolesterol miktarının 200 mg/dL’nin altında olması gerekir.

HDL-kolesterolün (iyi kolesterol olarak da bilinir) 60 mg/dL’nin üzerinde olması arzu edilir. Bu kolesterolün 40 mg/dL’nin altında olması ise kardiyovasküler açıdan bir risk anlamına gelir. Kilo verme ve egzersiz; HDL-kolesterol miktarını artırabilir. LDL-kolesterolün (kötü kolesterol olarak da bilinir) 100 mg/dL’nin altında olması arzu edilir. Bu kolesterolün 130 mg/dL’nin üzerinde olması ise kardiyovasküler açıdan bir risk anlamına gelir. Özellikle; sigara ve alkol kullanımı, diyabet ve kötü beslenme gibi LDL’nin yapısının bozulmasına yol açabilecek durumların varlığında ve ailede kardiyovasküler hastalık hikayesinin olması halinde, yüksek LDL-kolesterol seviyelerinin ateroskelerotik süreci (damar sertliği) tetikleyebileceği bilinmektedir.

Kolesterolün Başlıca Görevleri Hücre zarının yapısına katılır. Steroid yapılı hormonların öncül maddesidir. D-vitamininin öncül maddesidir. D-vitamini de; steroid yapılı bir hormon olarak kabul edilebilir. Safra asitlerinin öncül maddesidir.

Total Kolesterol Tayini Deneyi Deneyden önce serum, alkol ile muamele edilerek proteinlerin çökmesi ve kolesterolün alkolde çözünmesi sağlanır. Deneyin prensibi; kolesterolün asidik (H2SO4) ortamda FeCl3 (demir triklorür) ile reaksiyona girerek menekşe renkli kompleks oluşturmasıdır. Oluşan menekşe renkli kompleksin absorbansı 550 nm’de okunarak, içerisindeki total kolesterol konsantrasyonu bilinen bir standart yardımıyla, numunelerdeki total kolesterol konsantrasyonları hesaplanabilir.