İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri: Genel Bakış

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
Advertisements

GENEL SAĞLIK SİGORTASI’NIN SAĞLIK TURİZMİNE YANSIMASI.
Avrupa Birliği.
SENDİKALAR MEVZUATININ İNCELENMESİ
NAKLİYAT SİGORTALARI.
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ E ğ i t i m v e K ü l t ü r AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI  GENÇLİK PROGRAMI.
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPILAN SİGORTALI VE İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BAZI KURUMLARA YAPILMASI GEREKEN.
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER
ÇALIŞANLARIN YASAL HAK VE SORUMLULUKLARI
İŞ KAZASI İş kazası; Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
SIK SORULAN SORULAR Hale ŞEN Atılım Üniversitesi AB & ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ Kasım, 2009.
HİBELER Mine MUT İstanbul Üniversitesi
Erasmus’la Hayatınızda bir Fark Yaratın... Uluslararası İlişkiler Ofisi ATILIM ÜNİVERSİTESİ.
ATATÜRK ÜNİVERİSTESİ DIŞ İLİŞKİLER OFİSİ ERASMUS+ PROGRAMI.
1. SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİ İMZALANAN ÜLKELER VE SAĞLIK YARDIM BELGESİ.
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) Programı.
PCcolog ÜLKE BAYRAKLARI PCcolog.
ULUSLAR ARASI ANLAŞMALAR
VENEDİK KOMİSYONU VE ETKİNLİKLERİ
1 AVRUPA BİRLİĞİ HAYAT BOYU ÖĞRENME PROGRAMI (ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ) (ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ)
 “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.”  CHP iktidarında; Aile sigortası.
Erasmus ve Hibeler Mine MUT Erasmus Ofis Sorumlusu 29 Kasım 2007 Erasmus Koordinatörler Toplantısı.
ERASMUS+ ANA EYLEM 1: BİREYLERİN ÖĞRENME HAREKETLİLİĞİ Yükseköğretimde Personel Hareketliliği Harran Üniversitesi AB Ofisi.
ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ B İ LG İ LEND İ RME TOPLANTISI.
Hibe ve Performans. Üniversitelerin Hibe Miktarları Merkez Hibe Tahsisatını Nasıl Yapar : Merkez üniversitelerin talep ve performanslarına dayanarak toplam.
Sağlık ve Sosyal Güvenlik Kurumlarına Giriş
Sosyal Güvenlik Hukuku
Avrupa Birliği Ülkeleri
HİZMET İHYASI
İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIKLARININ HUKUKİ SONUÇLARI
Özlem Keçim.
ALMANYA‘DA YAŞAMAK SOSYAL SiGORTALAR. Bütün sosyal devlet sistemlerinde olduğu gibi, Almanya da da sosyal yaşam, farklı sosyal sigortalarla güvence altına.
- Önlisans ve Lisans öğrencileri için en az 2 ay -Üniversitemiz daha fazla öğrencinin yararlanması için herkese eşit olarak 2 aylık hibe vermektedir.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
TUR İ ZM HUKUKU VE MEVZUATI DR. OSMAN AVŞAR KURGUN DR. AYHAN GÖKDEN İ Z DR. MURAT SEL İ M SELV İ DR. GONCA KILIÇ DR. ELBEYI PEL İ T Ö Ğ R. GÖR. HÜSEY İ.
İŞVERENİN BORÇLARI Ücretin Belirlenmesi
KATILIM PAYI ÖDEMELERİ
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Türk İşçilerin Serbest Dolaşım Hakkı Engellenebilir mi?
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
Sosyal Güvenlik Hukuku 1. Ders
Sunum Planı Kurumsal Yapı Kurumun Organları Kurumun Görevleri Sosyal Güvenlik Reformu Sosyal Güvenlik Sistemi.
SOSYAL GÜVENLİK VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI HAZIRLAYICI EĞİTİMİ
ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ TOPLANTISI Genel Bilgilendirme
Sosyal Güvenlik Hukuku Maluliyet Sigortası. UZUN VADELİ SİGORTA KOLLARI.
ERASMUS PROGRAMI Personel Eğitim Alma Hareketliliği Oryantasyonu
ERASMUS PROGRAMI Personel Ders Verme Hareketliliği Oryantasyonu
MAĞDURUN SUÇTAN DOĞAN ZARARININ GİDERİLMESİ VE UZLAŞMA
Coğrafya Performans Ödevi
Çocuk Hakları Konusunda Türkiye'de Yapılan Çalışmalar.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU Dr. Hicran ATATANIR Sosyal Güvenlik Uzmanı.
ERASMUS+ PROJESİ GENEL BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
Doç.Dr. Gülbiye YENİMAHALLELİ YAŞAR
TÜRKİYE’DE GENEL SAĞLIK SİGORTASI
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 15 Mayıs 2013  ÇARŞAMBA RG Sayı :
Uluslararası Tebligat-1
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
2018/2019 DÖNEMİ ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ
HAZIRLAYANLAR: SELİN AKTÜRK DİLEK AKBULUT
AETR KONVANSİYONU
Doç.Dr.Mehmet Merve ÖZAYDIN
İŞ MAHKEMELERİ.
KANUNİLİK İLKESİ HUKUKİ DAYANAĞI KAPSAMI İŞLEVİ
III. Bireysel Başvurunun Kapsamı ve Nitelikleri
Erasmus+ Değişim Programı 2018 Projesi Öğrenci Tanıtımı Mart 2019
Sunum transkripti:

İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri: Genel Bakış

İçerik Sosyal Güvenlik Haklarının Koordinasyonu Temel prensipler Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri Hukuki Dayanağı İç Hukuka Yansıması İmzalanma Süreci Maddi Kapsam Kişisel Kapsam Model Sözleşme İşleyiş

Sosyal Güvenliğin Koordinasyonu Ülkelerarası işçi hareketliliği ve göçmen işçilerin sosyal güvenlik hakları Uluslarüstü anlaşmalar Uluslararası anlaşmalar İkili anlaşmalar

Temel Prensipler Eşit Muamele Uygulanabilir mevzuatın tekliği Sürelerin Birleştirilebilmesi Yardımların İhracı İdari İşbirliği

Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri

Hukuki Dayanak T.C ANAYASASI Sosyal güvenlik hakkı MADDE 60. – Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar. Yabancı ülkelerde çalışan Türk vatandaşları MADDE 62. – Devlet, yabancı ülkelerde çalışan Türk vatandaşlarının aile birliğinin, çocuklarının eğitiminin, kültürel ihtiyaçlarının ve sosyal güvenliklerinin sağlanması, anavatanla bağlarının korunması ve yurda dönüşlerinde yardımcı olunması için gereken tedbirleri alır.  ILO SÖZLEŞMELERİ AVRUPA SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİ

İç Hukuka Yansıması T.C ANAYASASI Milletlerarası antlaşmaları uygun bulma Madde 90.– Türkiye Cumhuriyeti adına yabancı devletlerle ve milletlerarası kuruluşlarla yapılacak antlaşmaların onaylanması, Türkiye Büyük Millet Meclisinin onaylamayı bir kanunla uygun bulmasına bağlıdır. Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası antlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz. Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası antlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası antlaşma hükümleri esas alınır

Sözleşme Süreci Teklif Müzakere İmza Parlamento Onayı Teati Yürürlük Anlaşmazlık? Çözüm Fesih

İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmesi İmzalanan Ülkeler

Sözleşme İmzalanmış Ülkeler Yürürlükte olan sözleşmeler (25 ülke): İngiltere, Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, İsviçre, Fransa, Danimarka, İsveç, Norveç, K.K.T.C., Makedonya, Azerbaycan, Gürcistan, Kanada, Kebek, Romanya, Çek, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Lüksemburg, Libya, Hırvatistan, Slovakya, Sırbistan İmzalanmış ancak Henüz yürürlüğe girmemiş olan sözleşmeler (4 ülke): Karadağ, İtalya, Kore ve Tunus

Sözleşmelerin Kapsamı GSS Hariç GSS Dahil İngiltere İsviçre Danimarka İsveç Norveç Libya Gürcistan Kanada Kebek Slovakya F.Almanya Arnavutluk Hollanda Lüksemburg Belçika Hırvatistan Avusturya Sırbistan Fransa K.K.T.C. Makedonya Azerbaycan Romanya Bosna-Hersek Çek Cumhuriyeti

Sözleşmelerin Kişisel Kapsamı Malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları bakımından 4/1 (a-b-c) kapsamındaki sigortalılar, gelir aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler GSS bakımından 4/1(a) kapsamındaki sigortalılar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kişiler, Almanya sözleşmesi bakımından 4/1(b) ve 4/1(c) sigortalıları, bu kapsamda aylık alanlar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kişiler de sağlık sigortası bakımından kapsam altına alınmıştır.

Model Sosyal Güvenlik Sözleşmesi I. Bölüm – Genel Hükümler II. Bölüm – Uygulanacak Mevzuat III. Bölüm – Özel Hükümler IV. Bölüm – Çeşitli Hükümler V. Bölüm – Geçici Hükümler 1.Bölüm Tanımlar, maddi /kişisel uygulama alanları, işlem eşitliğine ilişkin hükümler, yardımların ihracı/birleştirilmesine ilişkin genel hükümler 2.Bölüm Kim hakkında hangi mevzuat uygulanır. İstisnai durumlar belirlenir: Gemi adamları Uluslararası taşımacılık firmalarında çalışanlar Geçici görevle gönderilmeler Elçilik görevlileri hakkında hükümler 3.Bölüm Sağlık-hastalık ve analık yardımlarına ilişkin hükümler Bulunma, görevli gitme ve daimi ikamet halinde sağlık yardımlarının temini Yaşlılık malullük ve ölüm sigortalarına ilişkin hükümler Sürelerin birleştirilmesi 1 yıldan az süreler Yardımların ihracı Cenaze ödenekleri İş kazası ve meslek hastalıkları halinde yardımlara ilişkin hükümler İşsizlik sigortası uygulaması Aile yardımları 4.Bölüm İdari önlemler, işbirliği usulleri / yazışmalarda kullanılacak diller /Haksız ödemelerin iadesi / kullanılacak para birimi 5.Geçici ve son hükümler Yürürlük tarihi ve fesih ile ilgili hükümler

I. Bölüm – Genel Hükümler Tanımlar, maddi /kişisel uygulama alanları, işlem eşitliğine ilişkin hükümler, yardımların ihracı/birleştirilmesine ilişkin genel hükümler 1.Bölüm Tanımlar, maddi /kişisel uygulama alanları, işlem eşitliğine ilişkin hükümler, yardımların ihracı/birleştirilmesine ilişkin genel hükümler 2.Bölüm Kim hakkında hangi mevzuat uygulanır. İstisnai durumlar belirlenir: Gemi adamları Uluslararası taşımacılık firmalarında çalışanlar Geçici görevle gönderilmeler Elçilik görevlileri hakkında hükümler 3.Bölüm Sağlık-hastalık ve analık yardımlarına ilişkin hükümler Bulunma, görevli gitme ve daimi ikamet halinde sağlık yardımlarının temini Yaşlılık malullük ve ölüm sigortalarına ilişkin hükümler Sürelerin birleştirilmesi 1 yıldan az süreler Yardımların ihracı Cenaze ödenekleri İş kazası ve meslek hastalıkları halinde yardımlara ilişkin hükümler İşsizlik sigortası uygulaması Aile yardımları 4.Bölüm İdari önlemler, işbirliği usulleri / yazışmalarda kullanılacak diller /Haksız ödemelerin iadesi / kullanılacak para birimi 5.Geçici ve son hükümler Yürürlük tarihi ve fesih ile ilgili hükümler

II. Bölüm – Uygulanacak Mevzuat Kim hakkında hangi mevzuat uygulanır. İstisnai durumlar belirlenir: Gemi adamları Uluslararası taşımacılık firmalarında çalışanlar Geçici görevle gönderilmeler Elçilik görevlileri hakkında hükümler 1.Bölüm Tanımlar, maddi /kişisel uygulama alanları, işlem eşitliğine ilişkin hükümler, yardımların ihracı/birleştirilmesine ilişkin genel hükümler 2.Bölüm Kim hakkında hangi mevzuat uygulanır. İstisnai durumlar belirlenir: Gemi adamları Uluslararası taşımacılık firmalarında çalışanlar Geçici görevle gönderilmeler Elçilik görevlileri hakkında hükümler 3.Bölüm Sağlık-hastalık ve analık yardımlarına ilişkin hükümler Bulunma, görevli gitme ve daimi ikamet halinde sağlık yardımlarının temini Yaşlılık malullük ve ölüm sigortalarına ilişkin hükümler Sürelerin birleştirilmesi 1 yıldan az süreler Yardımların ihracı Cenaze ödenekleri İş kazası ve meslek hastalıkları halinde yardımlara ilişkin hükümler İşsizlik sigortası uygulaması Aile yardımları 4.Bölüm İdari önlemler, işbirliği usulleri / yazışmalarda kullanılacak diller /Haksız ödemelerin iadesi / kullanılacak para birimi 5.Geçici ve son hükümler Yürürlük tarihi ve fesih ile ilgili hükümler

Sözleşme Modeli III. Bölüm – Özel Hükümler Sağlık-hastalık ve analık yardımlarına ilişkin hükümler Bulunma, görevli gitme ve daimi ikamet halinde sağlık yardımlarının temini Yaşlılık malullük ve ölüm sigortalarına ilişkin hükümler Sürelerin birleştirilmesi 1 yıldan az süreler Yardımların ihracı Cenaze ödenekleri İş kazası ve meslek hastalıkları halinde yardımlara ilişkin hükümler İşsizlik sigortası uygulaması Aile yardımları 1.Bölüm Tanımlar, maddi /kişisel uygulama alanları, işlem eşitliğine ilişkin hükümler, yardımların ihracı/birleştirilmesine ilişkin genel hükümler 2.Bölüm Kim hakkında hangi mevzuat uygulanır. İstisnai durumlar belirlenir: Gemi adamları Uluslararası taşımacılık firmalarında çalışanlar Geçici görevle gönderilmeler Elçilik görevlileri hakkında hükümler 3.Bölüm Sağlık-hastalık ve analık yardımlarına ilişkin hükümler Bulunma, görevli gitme ve daimi ikamet halinde sağlık yardımlarının temini Yaşlılık malullük ve ölüm sigortalarına ilişkin hükümler Sürelerin birleştirilmesi 1 yıldan az süreler Yardımların ihracı Cenaze ödenekleri İş kazası ve meslek hastalıkları halinde yardımlara ilişkin hükümler İşsizlik sigortası uygulaması Aile yardımları 4.Bölüm İdari önlemler, işbirliği usulleri / yazışmalarda kullanılacak diller /Haksız ödemelerin iadesi / kullanılacak para birimi 5.Geçici ve son hükümler Yürürlük tarihi ve fesih ile ilgili hükümler

Sözleşme Modeli IV. Bölüm – Çeşitli Hükümler İdari önlemler, işbirliği usulleri / yazışmalarda kullanılacak diller /Haksız ödemelerin iadesi / kullanılacak para birimi 1.Bölüm Tanımlar, maddi /kişisel uygulama alanları, işlem eşitliğine ilişkin hükümler, yardımların ihracı/birleştirilmesine ilişkin genel hükümler 2.Bölüm Kim hakkında hangi mevzuat uygulanır. İstisnai durumlar belirlenir: Gemi adamları Uluslararası taşımacılık firmalarında çalışanlar Geçici görevle gönderilmeler Elçilik görevlileri hakkında hükümler 3.Bölüm Sağlık-hastalık ve analık yardımlarına ilişkin hükümler Bulunma, görevli gitme ve daimi ikamet halinde sağlık yardımlarının temini Yaşlılık malullük ve ölüm sigortalarına ilişkin hükümler Sürelerin birleştirilmesi 1 yıldan az süreler Yardımların ihracı Cenaze ödenekleri İş kazası ve meslek hastalıkları halinde yardımlara ilişkin hükümler İşsizlik sigortası uygulaması Aile yardımları 4.Bölüm İdari önlemler, işbirliği usulleri / yazışmalarda kullanılacak diller /Haksız ödemelerin iadesi / kullanılacak para birimi 5.Geçici ve son hükümler Yürürlük tarihi ve fesih ile ilgili hükümler

Sözleşme Modeli V. Bölüm – Geçici Hükümler Yürürlük tarihi ve fesih ile ilgili hükümler 1.Bölüm Tanımlar, maddi /kişisel uygulama alanları, işlem eşitliğine ilişkin hükümler, yardımların ihracı/birleştirilmesine ilişkin genel hükümler 2.Bölüm Kim hakkında hangi mevzuat uygulanır. İstisnai durumlar belirlenir: Gemi adamları Uluslararası taşımacılık firmalarında çalışanlar Geçici görevle gönderilmeler Elçilik görevlileri hakkında hükümler 3.Bölüm Sağlık-hastalık ve analık yardımlarına ilişkin hükümler Bulunma, görevli gitme ve daimi ikamet halinde sağlık yardımlarının temini Yaşlılık malullük ve ölüm sigortalarına ilişkin hükümler Sürelerin birleştirilmesi 1 yıldan az süreler Yardımların ihracı Cenaze ödenekleri İş kazası ve meslek hastalıkları halinde yardımlara ilişkin hükümler İşsizlik sigortası uygulaması Aile yardımları 4.Bölüm İdari önlemler, işbirliği usulleri / yazışmalarda kullanılacak diller /Haksız ödemelerin iadesi / kullanılacak para birimi 5.Geçici ve son hükümler Yürürlük tarihi ve fesih ile ilgili hükümler

İşleyiş Sözleşme İdari Anlaşma Formüler

Sözleşmeler ile Sağlanan Haklar Her iki akit taraf vatandaşlarının, hak ve yükümlülük bakımından eşit işlem görmeleri yani sözleşme hükümlerinden faydalanacak kimselerin, akit tarafların mevzuatı karşısında, o ülkenin vatandaşları ile hak ve menfaatler bakımından eşit sayılması imkanı sağlanmıştır. Bir yardım hakkının doğup doğmadığının saptanmasında, diğer akit taraf ülkesinde geçen sigortalılık sürelerinin nazara alınması imkanı, Sigortalının ölümü halinde, hak sahipleri sıfatıyla diğer akit taraf ülkesinde oturan aile fertlerine dul-yetim aylığı bağlanması ve toptan ödeme yapılması. 1.Bölüm Tanımlar, maddi /kişisel uygulama alanları, işlem eşitliğine ilişkin hükümler, yardımların ihracı/birleştirilmesine ilişkin genel hükümler 2.Bölüm Kim hakkında hangi mevzuat uygulanır. İstisnai durumlar belirlenir: Gemi adamları Uluslararası taşımacılık firmalarında çalışanlar Geçici görevle gönderilmeler Elçilik görevlileri hakkında hükümler 3.Bölüm Sağlık-hastalık ve analık yardımlarına ilişkin hükümler Bulunma, görevli gitme ve daimi ikamet halinde sağlık yardımlarının temini Yaşlılık malullük ve ölüm sigortalarına ilişkin hükümler Sürelerin birleştirilmesi 1 yıldan az süreler Yardımların ihracı Cenaze ödenekleri İş kazası ve meslek hastalıkları halinde yardımlara ilişkin hükümler İşsizlik sigortası uygulaması Aile yardımları 4.Bölüm İdari önlemler, işbirliği usulleri / yazışmalarda kullanılacak diller /Haksız ödemelerin iadesi / kullanılacak para birimi 5.Geçici ve son hükümler Yürürlük tarihi ve fesih ile ilgili hükümler

Sözleşmeler ile Sağlanan Haklar Akit taraf ülkesinde çalışmaları nedeniyle emekli aylığına hak kazanan sigortalının, ikametini öteki akit taraf ülkesine nakletse dahi aylığını almaya devam etmesi veya emekli aylığı için gerekli yaşı, diğer akit taraf ülkesine döndükten sonra tamamlayan sigortalıya emekli aylığı bağlanması Sigortalının veya aile ferdinin ölümü halinde cenaze yardımı yapılması Aile fertlerinin, öteki ülkede otursa dahi, aile yardımlarından (çocuk paraları ve zamları) faydalanmaları 1.Bölüm Tanımlar, maddi /kişisel uygulama alanları, işlem eşitliğine ilişkin hükümler, yardımların ihracı/birleştirilmesine ilişkin genel hükümler 2.Bölüm Kim hakkında hangi mevzuat uygulanır. İstisnai durumlar belirlenir: Gemi adamları Uluslararası taşımacılık firmalarında çalışanlar Geçici görevle gönderilmeler Elçilik görevlileri hakkında hükümler 3.Bölüm Sağlık-hastalık ve analık yardımlarına ilişkin hükümler Bulunma, görevli gitme ve daimi ikamet halinde sağlık yardımlarının temini Yaşlılık malullük ve ölüm sigortalarına ilişkin hükümler Sürelerin birleştirilmesi 1 yıldan az süreler Yardımların ihracı Cenaze ödenekleri İş kazası ve meslek hastalıkları halinde yardımlara ilişkin hükümler İşsizlik sigortası uygulaması Aile yardımları 4.Bölüm İdari önlemler, işbirliği usulleri / yazışmalarda kullanılacak diller /Haksız ödemelerin iadesi / kullanılacak para birimi 5.Geçici ve son hükümler Yürürlük tarihi ve fesih ile ilgili hükümler

Sosyal Güvenlik Uzmanı Teşekkürler Çağlayan DÖNE Sosyal Güvenlik Uzmanı