Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Uluslararası Tebligat-1

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Uluslararası Tebligat-1"— Sunum transkripti:

1 Uluslararası Tebligat-1
Tebligat hukuku açısından uluslararası tebligat, Türkiye’den yurt dışında mukim bir muhataba veya yurt dışından (yabancı bir ülkeden) Türkiye’de mukim bir muhataba yapılacak tebligatı ifade eder. Uluslararası tebligat türüne ve niteliğine göre iç hukuk veya uluslararası hukuk kurallarına göre yapılır.

2 Uluslararası Tebligat-2
Genel olarak yabancı ülkede bulunanlara tebligat, PTT işletmesi dışında, uluslararası tebliğ açısından belirlenmiş yöntemlere uyularak yapılır. Türkiye’den çıkarılacak bir tebliğin yabancı ülkede mukim bir muhataba iç hukuka göre yapılması bazı koşulların varlığına bağlıdır.

3 Yurtdışındaki Türk Vatandaşlarına Tebligat
Muhatap T.C. Vatandaşı ise tebliğ; o yerdeki Türkiye siyasi temsilciliği (büyükelçiliği) aracılığıyla veya konsolosu aracılığıyla o ülkenin mevzuatının izin verdiği yöntemle gönderilecek bildirim yoluyla yapılabilir.

4 Yurtdışında Resmi Görevde bulunan Türk Memurlarına Tebligat
Yabancı ülkede resmi görevli olarak bulunan Türk memurlara tebligat Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yapılır.

5 Yurtdışındaki Türk Askeri Şahıslara Tebligat
Yabancı ülkede görev yapan Türk askeri şahıslarına tebligat bağlı oldukları kuvvet komutanlıkları (hava,deniz veya kara) ve Jandarma Genel Komutanlığı aracılığıyla yapılır.

6 Yurt Dışındaki Yabancılara Tebligat
Yabancı ülke ile Türkiye arasında adli yardım ve tebligata ilişkin akdedilmiş ikili bir sözleşme varsa, tebliğ evrakı bu sözleşmede yer alan hükümlere göre düzenlenir ve sözleşmede yazılı usule ilişkin hükümler uygulanır.

7 Tebliğ usulü-4 Öncelikle tebligatın hangi konuda olduğu (hukuki ya da cezai) tespit edilecek ve gönderilecek ülke ile o konuda hangi tür sözleşme (ikili veya çok taraflı) bulunduğu araştırılıp, tebliğ evrakı o sözleşmeye göre hazırlanacaktır.

8 Türkiye'de Kendilerine Tebligat Yapılamayacak Kişiler
Büyükelçiler ve elçiler, maslahatgüzar, elçilik müsteşar ve katipleri, elçilik ataşeleri ile bu sayılanların eşleri ve birlikte oturan çocukları ve diğer aile fertleri ile diplomatik ayrıcalık ve bağışıklıktan yararlanmaları kabul edilmiş kişilere Türkiye'de doğrudan Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebligat yapılamaz.


"Uluslararası Tebligat-1" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları