DİLATASYON DERZLERİ Binanın oturduğu zeminde yada bina bünyesinde oluşabilecek bir takım etkenlerden binalar olumsuz etkilenebilmektedir. Bu etkenin binaya.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Küçük Grup Eğitimi Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015 / 281.
Advertisements

Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
Mücteba UYSAL ve Ferhat AYDIN
1 Boş ve Dolu Big-Bag’ler ile Çalışma Kuralları. Boş Big-Bag’lerin Stoklanması Belirli ve özel bir yer oluşturulmalıdır. Temiz bir ortam olmalıdır. Güneş.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I
DUVARLARDA SU YALITIMI TUNCAY KÜÇÜK SAKARYA~2008.
Bina İçi Atık Su Tesisatı
Yüksek Başarımlı Hesaplama Sistemleri ve Yapılan Çalışmalar Züleyha EZBER
PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar.
Metrik koşullarını sağlıyor mu?
1 Sınav Güvenliği ve Sınav Yönetimi Daire Başkanlığı Ölçme, Değerlendirme Ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü.
Yığma yapıların ana taşıyıcı elemanı duvarlardır
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
YAPI-ZEMİN DİNAMİK ETKİLEŞİMİ Prof. Dr. Erkan ÇELEBİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Ofis: M-8 Bina; 8203 Oda
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ İNM 109 TEKNİK RESİM
YOZGAT TAPU VE KADASTRO XXII. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ Takım Lideri : Elvan SİVAS Takım Raportörü : İsmail AKSOY Takım Üyeleri :Seval ŞAHİNER Onur EREN Hakan.
TEMELLER.
Elektrik yüklerinin üretecin bir kutbundan çıkarak diğer kutba gitmesi için oluşturulan düzeneğe elektrik devresi denir.
NETWORK YÖNETIMI Ş. Bü ş ra Güngör NETWORK YÖNETIMI NEDIR? Network, sunucu, yazıcı, bilgisayar ve modem gibi veri ileti ş im araçlarının güncel.
BİLGİ TEKNOLOJİSİ VE TOPLUM KAVRAMLAR  Bilgi Toplumu: Bilgi üretimi ve etkileşiminin olduğu toplumdur.  Bilgi Otoyolu: Birçok bilgisayarın bağlı olduğu.
ÇEVRE E Ğİ T İ M İ. HAZIRLADIĞIM ÇEVRE KİRLİLİĞİ SUNUMUNDA ASIL AMACIM İNSANLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKİLERİNDEN BAHSEDEREK BU KONUDA TOPLUMU BİLİNÇLENDİRMEK.
HARİTA BİLGİSİ.
AMBALAJ MALZEMELERİ VE STERİLİZASYON
Seraların sınıflandırılması
PROJE TABANLI ÖĞRENME ATÖLYESİ
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ
MUTFAKTA ARANAN FİZİKSEL ÖZELLİKLER
Dr. Gönül ERDAL Psikiyatrist. Dr. Gönül ERDAL Psikiyatrist.
Isıtma Çalışma alanlarında çalışanların terlememesi
NECATİ DUMAN NO: FEN /GÜNDÜZ /32
AYŞE ÖZEL MERYEM ÖZDEMİR MERWAN RUBAR BEYAZGÜL MUHAMMED ENES YILDIRIM
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ
İŞYERİNİN ÖNEMİ İşyerleri, emekçilerin bir araya geldikleri, üyelerin örgütlenmeyi, sendikayı hissettik-leri ilk yerlerdir. Sendikaların gücü, işyeri örgütlülüğünün.
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
AMAÇ Bu faaliyette verilen bilgiler doğrultusunda, uygun ortam sağlandığında, alçı şekillendirmede kullanılan pim çeşitlerini tanıyarak, teknik resim kurallarına.
Çiti Kilim Örme.
1.DİJİTAL BASKI MAKİNESİNİ BASKIYA
DOĞAL VE YAPAY MADDELER
TEMİZLİK YÖNTEMLERİ.
MAKİNE ve METAL TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Konfeksiyon Yardımcı Malzemeleri
Isı Yalıtımı.
TEKNİK RESİM GÖRÜNÜŞ (12. HAFTA).
TEKNİK RESİM KESİT ÇIKARMA.
BÖLÜM 11 SES. BÖLÜM 11 SES SES DALGALARI Aşağıdaki şeklin (1) ile gösterilen kısmı bir ses dalgasını temsil etmektedir. Dalga ortam boyunca hareket.
ZEMİNLERİN SIKIŞMASI ve KONSOLİDASYON
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
Ergonamik önlemler ve ilk yardım
*GOVA MODEL SAYANIN TEZĞAH İŞLERİ
BİNA PLANLARI Yrd. Doç. Dr. İsa VURAL Teknik Resim.
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
‘AHŞAP OYUNCAK YAPIMI VE AHŞAP BOYAMA KURSU’
Jeoteknik Sondajlar.
İMÜ198 ÖLÇME BİLGİSİ İMÜ198 SURVEYING Bahar Dönemi
PİM VE PERNO BAĞLANTILARI
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
İŞLETMEDE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME (AR-GE) İŞLEVİ
ÇİFT SİLİNDİR İNFİLTROMETRE İLE İNFİLTRASYON TESTLERİ
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BORULARDA YERSEL YÜK KAYIPLARI
KUVVET VE SÜRTÜNME KUVVETİ
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİklerİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
Sunum transkripti:

DİLATASYON DERZLERİ Binanın oturduğu zeminde yada bina bünyesinde oluşabilecek bir takım etkenlerden binalar olumsuz etkilenebilmektedir. Bu etkenin binaya en az zarar vermesini sağlamak için düşey yüzeylerde oluşturulan derzlere dilatasyon derzleri denir.

Zeminde ve Binada meydana gelebilecek olumsuzluklar Zeminin homojen bir yapıya sahip olmaması Yer altı suyunun düzensiz olması Temel tabanı yük dağılımının düzensiz olması Bina elemanlarının farklı genleşmeleri

OTURMA VE GENLEŞME DERZLERİ Binanın farklı oturmalar yapması beklenen kesimlerinde binayı ayrı çalıştırmaya yarayan elemanlardır.

Genellikle 30 m den daha geniş olan binalarda kullanılır. Her 10 m genişlik için 1 cm derz bırakılır. Yani 30 m için yapılan bir dilatasyon derzi 3 cm dir. Derzlerin olduğu kısımlar binaları birbirine bağlayacak şekilde doldurulmaz boş bırakılır. Kötü görüntüyü örtmek ve binanın zemininden binaya geçmesi ve zarar vermesi muhtemel su ve neme karşı bir takım yalıtım malzemeleri ile doldurulabilir.

Temelde Dilatasyon Derzi Zemin suyundan korunmak amacı ile iki blok arasına lastikli yapıya sahip yalıtım levhası konur. Yırtılmaması için kıvrımlı olarak kullanılması gereklidir.

Duvarlarda Dilatasyon derzi Derzlerin özel kullanım noktalarından geçmemesi gerekmektedir. Derz geçirilen noktalar genellikle dışmekan kolidorları olmalıdır. Binanın dışından görülmemesi için genellikle yağmur borusu kullanılır. Şayet buna müsait değilse alüminyum, galvanizli saçlarda tercih edilebilir.

Döşemede Dilatasyon derzleri Bu derzler ahşap veya alüminyum saçlarla kapatılır.

Çatıda Dilatasyon derzi Çatılarda kremit vb. araçlar ile çatı örtüsü yapılacağından genellikle bu noktalarda derz devam ettirilmez. Oturmanın fazla olacağı beklenen durumlarda çatı kaplaması değiştirilip derz devam ettirilmelidir.

TİTREŞİM DERZLERİ Fabrika vb. gibi yerlerde makinaların titreşimi rahatsız edici gürültünün yanı sıra binalarda da hasarlara neden olabilmektedir. Bu nedenle makine altına 3-5 cm boşluk bırakılır. Bırakılan bu boşluk titreşim derzidir.

HAREKET DERZLERİ Uzun köprüler gibi yapılarda yapının tamamının meydana gelen hareketten etkilenmemesi ve köprü ayaklarının fazla zorlanmaması için hareket derzleri bırakılır.