Factoring Ve forfaiting.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BORÇLANMA POLİTİKASI VE KISA VADELİ FİNANSMAN
Advertisements

İşletmelerde Finans Faaliyetleri 9
İŞLETME II FİNANSMAN FONKSİYONU 4.DERS Yrd. Doç. Dr. Recep KILIÇ
FACTORİNG VE FORFAİTİNG
GENEL MUHASEBE I HAZIR DEĞERLER
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
İhracat Faktoring Yurt dışına yapılan mal ve hizmet satışlarından doğmuş ve doğacak olan alacakların temliki yolu ile sağlanan finansman, alıcı adına.
FON KAYNAKLARI FAKTORING LEAZİNG
Neden faktöring? Türkiye ekonomisi son yıllarda dışa açılarak dünya ile bütünleşme sürecine girmiştir. Ekonominin kurumsal ve yapısal özelliklerinde.
BÖLÜM VIII FİNANS YÖNETİMİ.
Ulaştırma ve Lojistik Terminolojisi Yrd. Doç. Dr. Gültekin ALTUNTAŞ
KISA SÜRELİ FİNANSMAN KAYNAKLARI
SERMAYE PİYASASI Sermaye piyasası basit bir tanımla sermaye arz ve talebinin karşılaştığı bir piyasadır. Sermaye kısaca orta uzun ve sonsuz vadeli fonlar.
FORFAİTİNG Bir ihracatçının yapmış olduğu vadeli satıştan doğan ve kambiyo senedi, garanti mektubu veya alacağın devrine izin veren başka bir araç ile.
GELİR ORTAKLIĞI SENETLERİ
DIŞ TİCARETTE KULLANILAN FİNANSMAN TEKNİKLERİ
DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNİN BAŞLICA FİNANSMAN YÖNTEMLERİ
FACTORING.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM FİNANSMAN KARARLARI.
9.BÖLÜM İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSMAN YÖNTEMLERİ
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
Giriş Özellikle nakit sıkışıklığı nedeniyle tüketim ya da yatırım mallarını vadeli olarak almayı tercih eden ülkelere yapılacak satışlarda forfaiting yöntemini.
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
ÜNİTE 3 Aşağıdakilerden hangisi Alıcılar Hesabının
3. HAFTA KONULARI TEST VE BİLGİ SORULARI. TEST SORULARI #1 Bir işletmenin mal ve hizmetlerinin sonradan ödenmesi karşılığında satılmasıyla ne oluşur?
Ticari Alacak – Ticari Borç Diğer Alacak – Diğer Borç
İŞLETME FİNANSININ ( FİNANSAL YÖNETİMİN) KAPSAMI
Duran Varlıklar Rasyosu
YARD.DOÇ.DR.HAYRİ BARAÇLI
Getiri Ltd. Şir.’nin Ocak 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız
Faktoring : Gelişen Finans Sektörü
Örn: Dönen varlıkları: 40 TL
Getiri Ltd. Şir.’nin Ocak 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız
Getiri Ltd. Şir.’nin Ocak 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız. İşletme 7/A maliyet.
MuhaseBENİN TEMEL DENKLİĞİ VARLIK – KAYNAK DENGESİ
Bankacılık ve Kambiyo İşlemleri İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu X. Bölüm.
MALİ VE TİCARİ BORÇLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
Bu hesap grubunda, kredi kurumlarına olan kısa vadeli borçlar ile kısa vadeli para ve sermaye piyasası araçları ile sağlanan krediler ve vadesine bir.
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
TİCARİ MAL HAREKETLERİ ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
VARLIKLARIN YÖNETİMİ ÖRNEK SORULAR
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
GENEL MUHASEBE ıı YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi
ALACAKLAR-BORÇLAR ALACAKLAR Ticari alacaklar: Bir mal satışı,hizmet yapılması yada borç verilmesi karşılığı ortaya çıkan bedeli isteme hakkına alacak.
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
İHRACAT İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ II
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
FİNANSMAN KAYNAKLARI  İşletmelerde kullanılan kaynaklar vade yapısına göre kısa, orta ve uzun süreli olarak sınıflanabilir. Diğer bir ifade ile bu ülkelerdeki.
1 12. TİCARİ ALACAKLAR Ticari alacaklar, bir yıl içinde paraya dönüşmesi öngörülen ve işletmenin ticari ilişkisi nedeniyle ortaya çıkan senetli ve senetsiz.
İhracatçıların, ihracat bedeli alacaklarını ticari ve politik risklere karşı teminat altına alan bir sigorta türüdür. 2 RİSKLER TİCARİ RİSKLER * İFLAS.
Yabancı Kaynaklar.
BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi. BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi.
DÖNEN VARLIK HESAPLARININ İŞLEYİŞİ
FİNANSAL KURUMLAR KURUMLAR BİRLİĞİ (FKB)
Ticari Alacak – Ticari Borç Diğer Alacak – Diğer Borç
Prof. Dr. Nermin ÖZGÜLBAŞ
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY
SENETSİZ VE SENETLİ TİCARİ ALACAKLAR
Çalışma Sermayesi Finansmanı
FACTORING Dr. ÇAĞATAY ORÇUn.
ÇALIŞMA SORULARI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HESAP PLANI.
KDV Katma değer vergisi, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödediği vergi türüdür. İşletmeler de müşterileri.
MONOGRAFİ 2 Getiri Ltd. Şir.’nin Şubat 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız.
MONOGRAFİ 3 Getiri Ltd. Şir. Mart 2008 hesap döneminde aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Tek düzen hesap planını ve 7/A Maliyet Hesapları’nı kullanarak.
Sunum transkripti:

Factoring Ve forfaiting

Factoring Mal satan veya hizmet arz eden ticari işletmelerin yurt içine veya dışına yapacakları kredili satışlardan kaynaklanan kısa vadeli senede bağlı alacak haklarının, factor veya factoring şirketi adı verilen finansal kuruluşlar tarafından satın alınması temeline dayanan bir faaliyettir.

FACTORING TARİHÇESİ FAKTORING TARİHÇESİ

Factoring: factor tarafından, satıcının alıcı karşısındaki mal tesliminden veya hizmet ediminden ileri gelen alacaklarının, karşılığını (bedelini) alacağın tahsili zamanından önce peşin olarak ödeyerek, alacağın tahsil edilememesinin riskinin ve müşteri için, borçlunun muhasebesinin tutulması, ihtar işlemleri gibi işgörme/ hizmet edimlerinin üstlenilmesi suretiyle devir ve satın alınmasıdır.

Factoring işlemi; sadece kısa vadeli alacaklar için söz konusu olup, bu işlemde vadeler genellikle 30 ila 120 gün arasında değişmekte, bazen vadeler 180 güne kadar uzayabilmektedir.

Alacak hakkının factor’e satılması suretiyle firmalara fon sağlama olanağı veren bir finans türü olan factoring, tanımında içerdiği özellikler nedeniyle kredi şeklinde işleyen diğer finansman araçlarına kıyasla farklılık arz eder. Çünkü, factoring işlemleri dışında, kredi veren finans kuruluşunun senedin tahsil edilmemesi halinde senet karşılığı kredi alan satıcıya daima rücu hakkı mevcut iken, factoring de satıcı alacaklarını factor sözleşmesi ile factor’e satmayı müteakip alacakların tahsil edilememe riskini de factor’e devretmektedir.

Factoring hizmetlerini sunan kuruluşlar; mülkiyet yapısı itibariyle, genellikle bankaların ve diğer finansal kuruluşların ortak veya bağlı kuruluşları veyahut bazı bankaların ayrı birer departmanı olarak faaliyette bulunmaktadırlar. Zira, factoring hizmetleri; büyük sermayeye, uzman personele ve yaygın bir bilgi toplama kapasitesine sahip olmayı gerektirmektedir.

FORFAITING Forfaiting vadeli mal ve hizmet ihracatından doğan ve belirli bir ödeme planına bağlı olarak tahsil edilecek olan alacakların daha önce bu hakkı elinde bulunduranlara rücu edilmeksizin (kayıtsız şartsız ve vazgeçilmez olarak), bir banka veya bu alanda uzmanlaşmış bir finans kuruluşu (forfaiter) tarafından satın alınarak iskonto edilmesidir

Latincede alacak hakkının kayıtsız ve şartsız olarak teslim edilmesi anlamındadır.

Forfaiting işleminde satıcı, poliçeyi  forfaiting şirketine satarak tüm tahsilat risklerinden kurtulmakta ve belli bir maliyet karşılığı poliçesini iskonto ettirmiş olmaktadır. Bu yöntemle rücusuz olarak forfaiter şirketine satan işletme, bilançosunun likiditesini de az tutmaktadır.

FAKTORING FORFAITING Devamlı bir işlemdir. Bir defalık bir işlemdir. Alacaklar satın alınır. Alacaklar satın alınır.    % 100 finansman sağlar. % 80’e kadar bir finansman sağlar   Risk % 0 üstlenilir. Risk % 100 üstlenilir.   Sözleşme yoktur. Genel bir sözleşme yapılır.    Açık hesap işlemlere de uygulanabilir   Poliçe veya bono gereklidir. 180 güne kadar vade tanınır.   180 günden 10 yıla kadar vade tanınır., FORFAITING Çalışma alanı tüketim mallarıdır    Çalışma alanı yatırım mallarıdır. Siyasi ve ticari riskleri kapsamaz.   Siyasi ve ticari riskleri kapsar.