Araş. Gör. Dr.MAHMUT ÖZAYDIN® 21/11/2017

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cerrahi Skarda Ortaya Çıkan Nodül
Advertisements

DİRENÇLİ YÜZ DÖKÜNTÜSÜ
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Mastarlar.
Çözünme durumuna göre Tam çözünme: Bir elementin diğeri içerisinde sınırsız çözünebilmesi. Hiç çözünmeme: Bir elementin diğeri içinde hiç çözünememesi.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I
KESME ÖZELLİĞİ OLAN ÇİFT BAŞLIKLI HEMOSTATİK KLİPS APARATI Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerahi AD, Konya, Turkey.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
Boşaltım sistemi.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
ÜNİTE 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM MİTOZ BÖLÜNME.
BİTKİLER ATLIOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU 5-B SINIFI HAZIRLAYANLAR
ARAŞ. GÖR. DR. SELMAN DEMİRCİ
TEMELLER.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Ekvator - Paralel - Meridyen - Enlem -Boylam
MENİSKUS YIRTIKLARI.
Gebelikte Adneksiyel Kitlede Saptanan Krukenberg Tümörü
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
ÜSTÜN ZEKALI VE ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLAR
Rapidly Progressing Rash in an Adult
VAKA SUNUMU ARŞ. GÖR. DR. SELMAN DEMİRCİ-KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI
Meme Kanseri ve Meme Muayenesi. Meme Kanseri ve Meme Muayenesi.
VAKA SUNUMU Araş. Gör. Dr. Selman DEMİRCİ
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
TEK BOYUTTA HAREKET.
Girişimsel Tedavisi (nasıl yapıyorum ?)
IR SPEKTROKOPİSİ.
HEM314 YARA BAKIMI HEMŞİRELİĞİ Yrd. Doç. Dr. Nurten TAŞDEMİR
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
SPORLA ÜREME Sporlar, çok küçük, üzeri sıcak, soğuk, kuraklık gibi olumsuz koşullara dayanıklı örtüyle kaplanmış özel hücrelerdir. Örneğin, odamızın havasında.
Araş Gör Dr Çağatay Haşim YURTSEVEN KTÜ Aile Hekimliği ABD
AY.
APARTMANLAR OYUNU NEDİR?
MEME İLE İLGİLİ DURUMLAR
ENKOPREZİS Gelişimsel olarak sfinkter kontrolünün kazanıldığı yaşa gelinmesine karşın dışkının istemli ya da istem dışı olarak, yineleyen bir biçimde uygunsuz.
Mastitis Çeşitleri Mastitis, şekillenen yangının derecesine göre subklinik ve klinik diye 2’ye ayrılır. Subklinik mastitiste, süt ve meme dokusunda gözle.
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
KAN TRANSFÜZYONU VE KOMPLİKASYONLARI
A Persistent Rash on the Back, Chest, and Abdomen
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
MEZOLİTİK ÇAĞ Mezolitik (mesos =orta lithos=taş) Çağ adı verilen bu dönem Neolitik Çağ'a geçişi hazırlayan bir ara evredir.
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
Ders 8 Değerlendirme ve kavram öğretimi
Araş. Gör. Dr. Zehra ASLAN AYDOĞDU
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
HAZIRLAYAN AHMET KÜÇÜK
İMMÜN YETMEZLİKLER-1 Prof.Dr. Göksal Keskin
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
B+-Ağaçları.
Kemal AKYOL, Şafak BAYIR, Baha ŞEN
YILDIZ OLUŞUMU.
MİKROORGANİZMALARIN İNVİTRO ÜREME GÖRÜNÜMÜ
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
Stolon (Göbek Bağı) Ana sap ile yumru arasında, yumruya yapraklarda asimile edilen besin maddelerini taşıyan organdır. Görünüşü sapa benzer. Stolonlar.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ARŞ. GÖR. DR. HAVVA ŞEN KTÜ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ AD
VAKA SUNUMU Arş. Gör. Dr. Cuma Ali ZOBA KTÜ Tıp Fakültesi
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
DİYABETLİ HASTADA DERİDE KIZARIKLIK
LATİNCE İSMİ :Abies balsamea TÜRKÇE İSMİ : Balsam göknarı
RASTGELE DEĞİŞKENLER Herhangi bir özellik bakımından birimlerin almış oldukları farklı değerlere değişken denir. Rastgele değişken ise tanım aralığında.
Pratik Dersi Kas – İskelet Radyolojisi
Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Dr Sinan PEKTAŞ1
Sunum transkripti:

Araş. Gör. Dr.MAHMUT ÖZAYDIN® 21/11/2017 VAKA SUNUMU Araş. Gör. Dr.MAHMUT ÖZAYDIN® 21/11/2017

24 yaşındaki bir erkek üç haftadır hafif kaşıntılı, yayılım gösteren bir döküntü ile başvurdu. Yaygın cilt erüpsiyonundan önce sırtında tek bir plak vardı. Döküntünün görülmesinden önce yorgunluk ve üst solunum yolu belirtileri varmış. Bölgeye, sürtünme veya ovuşturma da dahil herhangi bir travma öyküsü yoktu. Son zamanlarda herhangi bir topikal ajan veya yeni ilaç kullanmamıştı.

Fizik muayene Gövde ve ekstremitelerde değişen boyutta çok sayıda eritemli, pul pul döküntüler Plakların ortası buruşuk, somon renkli ve periferal zonu koyu kırmızı

Sİzce? Hastanın öyküsü ve fizik muayene bulgularına dayanarak, aşağıdakilerden hangisi en olası tanı?

A. Granuloma annulare B. Guttat psoriasis C. Pityriasis rosea D. Tinea corporis

Cevap: pityriasis rosea.

PİTRİYAZİS ROSEA Tipik olarak, gövde üzerinde tek bir eritemli, pullu bir yama ile başlar.(Herald yaması) Herald yaması pitriyazis roseanın yaygın döküntüsünden 1- 20 gün önce ortaya çıkar. Yaka gibi bir lezyonun kenarının hemen içerisinde büyük ölçekli oval, somon renkli veya kırmızı plaktır. 1,5- 2cm büyüklüğündedir. Yaygın döküntü, derinin kıvrım çizgileri boyunca gövde üzerinde gelişen sayısız, daha küçük (1 cm), pullu, pembe yamalar içerir. Döküntü özellikle sırtta olduğunda “çam ağacı” manzarası biçiminde bir görüntü verebilir.

Pityriasis rosea ortalama 8-12 hafta sürer, ancak daha uzun ve daha kısa vakalar da bildirilmiştir. Pitriyazis rosea'nın nedeni bilinmemekle birlikte, bulaşıcı bir etiyolojiye dair bazı kanıtlar vardır. Pityriasis rosea 1-3 ay içinde tedavi edilmeden kendiliğinden geriler.

GRANULOMA ANNULARE Endurasyona uğramış ve pul pul dermal papüller ve halka şeklinde plaklar olarak görülebilen noninfeksiyöz granülomatöz bir cilt durumudur. Lokalize granüloma annulare, 5 cm çapa kadar et renginde morumsu lezyonlarla karakterizedir. Granüloma annulare'nin patogenezi bilinmemekle birlikte hücre aracılı bir aşırı duyarlılık reaksiyonu olduğu düşünülmektedir. Lokalize cilt yönelimli tedaviler ve sistemik immünmodülatör veya immünosupresif tedaviler kullanılabilir.

GUTTAT PSORİAZİS Genellikle 1 cm'den küçük olan, çoğunlukla düzgün sınırlı, eritematöz plakların veya papüllerin akut başlangıcı ile karakterizedir. Genellikle gövde ve ekstremitelerde bir santral paternde meydana gelirler. Karakteristik lezyonlar, aynı evre monomorfik damlacık görünümündedir. Guttat psöriazis genellikle bir streptokok enfeksiyonunu (örn., streptococcus pyogenes) veya üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben çocuk ve ergenlerde görülür. Genellikle birkaç hafta ila birkaç ay içinde tedavi edilmeden geriler, ancak topikal steroidler etkili olabilir.

TİNEA CORPORİS Cildin yüzeysel mantar enfeksiyonudur. Zamanla kademeli olarak genişleyen, iyi sınırlanmış, eritemli papüller veya plaklar bulunur. Potasyum hidroksit(KOH) ile yapılan mikroskopik test tanıyı doğrulayabilir. Lokalize lezyonların tedavisinde topikal anti-fungal ilaçlar etkili olmaktadır.

DURUMLAR KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLER Granuloma annulare Endüre, pullanma göstermeyen, et renginde annüler plaklar ve papüller; genellikle ekstremitelerde Guttat psoriasis Eritematöz damla benzeri plaklar, genellikle düzgün sınırlı gövde ve ekstremiteler üzerinde bir santral paternde Pityriasis rosea Yaka gibi bir lezyonun kenarının hemen içerisinde oval, somon renkli veya kırmızı büyük ölçekli bir ‘herald plağı’; deri kıvrım çizgileri boyunca gövde üzerinde gelişen çok sayıda daha küçük, pullu, pembe yamalar içerir. Tinea corporis İyi sınırlı, eritemli, büyüyen papüller veya plaklar

References 1. https://www. clinicalkey. com/#. /content/journal/1-s2 References 1. https://www.clinicalkey.com/#!/content/journal/1-s2.0-s0002838x17302678 2. 1. Eisman S, and Sinclair R: Pityriasis rosea. BMJ 2015; 351: pp. h5233 View In Article | Cross Ref 3. 2. Browning JC: An update on pityriasis rosea and other similar childhood exanthems. Curr Opin Pediatr 2009; 21: pp. 481-485 View In Article | Cross Ref 4. 3. Hsu S, Le EH, and Khoshevis MR: Differential diagnosis of annular lesions. Am Fam Physician 2001; 64: pp. 267-289 View In Article | Cross Ref 5. 4. Keimig EL: Granuloma annulare. Dermatol Clin 2015; 33: pp. 315-329 View In Article | Cross Ref 6. 5. Raychaudhuri SK, Maverakis E, and Raychaudhuri SP: Diagnosis and classification of psoriasis. Autoimmun Rev 2014; 13: pp. 490-495