Lipidler.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
LİPİD METABOLİZMASI BBP108 Bitki Biyokimyası 9.Hafta
Advertisements

YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Çoklu Doymamış Yağ Asitleri; Omega 3, Oleik asit ve Linoleik Asit
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (Yağlar).
SAĞLIKLI BESLENME BESLENME Beslenme, İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması ve yaşam kalitesini.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ. Bu yaş grubunun beslenmesinde en önemli husus, çocuğun iyi bir yemek yeme alışkanlığı kazanmış olmasıdır. OKUL ÖNCESİ.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ. KİMYA BİLİMİ BİLİMSEL METOD.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
1 Hücre nedir? Hücre, canlının en küçük yapı ve görev birimidir.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
ALKOLLER Alkollerin Genel Yapıları
TAHIL ve TAHIL ÜRÜNLERİ
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II:
BESLENME VİTAMİNLER. D Vitamini Yağda çözünen vitaminlerdendir. En temel görevi kemik gelişimidir.
LİPİTLER (YAĞLAR)
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
Defnem Anaokulu 2017 Nisan Ayı Yemek Listesi
ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ Karbonhidratlar-Proteinler-Yağlar
Yemek Listesi MAYIS 2017 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ
PROTEİNLER. PROTEİNLER PROTEİNLER Karbon,hidrojen,oksijen ve azot elementlerinden oluşmuş organik bileşiklerdir. Yapısında bazen sülfür,fosfor veya.
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
LİPİDLER Yağ Asitleri Trigliseritler(Triaçilgliseroller)
GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT
portali.com NÜKLEİK ASİTLER DNA portali.com.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ
HALİM GÜNEŞ.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
ELİT SPORCULARDA BESLENMENİN ÖNEMİ VE DİKKAT ETMELERİ GEREKEN İLKELER
LİPİTLER II.
LİPİDLER Diğer lipidler.
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
SAĞLIKLI BESLENME.
NASIL BESLENMELİYİZ ?.
LİPİTLER.
Madde ve Maddenin Özellikleri
B-310 BİYOKİMYA II DERSİ II.HAFTA.
Diş Hekimliği Fakültesi
MADDEYİ TANIYALIM.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
KİPER’İN DOĞUM GÜNÜ.
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
Dokunma duyusu (DERİ) ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT.
KARIŞIMLAR Karışım, birden fazla maddenin yalnız fiziksel özellikleri değişecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan madde topluluğudur. Karışımın.
Hayvanlar Tavukların Yaz aylarında daha fazla yumurtladıkları bilinen bir gerçektir. Bu durum gün uzunluğunun daha fazla olması ile açıklanabilir.
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
Canlıların Büyüme ve Yaşamasına Etki Eden Faktörler
PATATES.
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
PİŞİRME YÖNTEMLERİ KONU: Farklı pişirme yöntemlerinin sağlık üzerinde etkisi ÖĞRETİM GÖREVLİSİ: Aykut AYBAŞ ÖĞRENİM GÖREVLİSİ: Şehri ARSLAN Mehmet Can.
KİMYASAL BAĞLAR.
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
FOTOSENTEZ.
Polimer Morfolojisi. Polimer Morfolojisi Kristallenme ve Kristallik Derecesini Artıran Parametreler Kristallenmenin doğası tam olarak anlaşılamamasına.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
Beslenme İlkeleri - 5.
MADDEYİ TANIYALIM.
Beslenme İlkeleri - 8.
Hücre 1.Bölüm.
Sunum transkripti:

Lipidler

Lipidlerin sınıflandırılması Depo Lipidleri Yağ asitleri Nötral yağlar Mumlar Membrandaki yapısal lipidler Fosfolipidler Glikolipidler Steroitler (Kolesterol) Arke eter lipidleri Sinyal, kofaktör ve pigment olan lipidler Steroitler (Safra asitleri, Bazı hormonlar) Terpenler

Depo lipidleri ve membranın yapısında bulunan lipidler

Yağ asitleri

Yağ asitleri

Yağ asitleri: Linoleik ve linolenik asit esansiyel yağ asitleridir

Yağ asitinin C sayısı yağın fiziksel özelliklerini değiştirir

Yağ asitleri doymuş ve doymamış olarak ikiye ayrılır Doymamış yağ asitlerinde çift bağlar genellikle cis konformasyondadır.

Doymuş yağ asitleri oda sıcaklığında katı olma eğilimindedir Yağ asitleri apolardır. Yağ asitlerini bir arada tutan kuvvet Van der Waals kuvvetleridir. Moleküller arası etkileşme yüzeyi ne kadar fazla ise Van der Waals etkileşmeleri o oranda fazladır. Bu sebeple doymamış yağ asitleri arasındaki etkileşme daha zayıftır.

Nötral yağlar: Trigliserit

Nötral yağlar: Yağ dediğimizde aklımıza nötral yağlar gelmelidir

Trigliseritler doymuş ve doymamış yağ asiti zincirleri içerir Sıvı yağlarda doymamış yağ asitlerinin oranı doymuşlara göre daha fazladır.

Yağlar trigliserit olarak adipoz hücrelerinde depo edilir

Yağlar trigliserit olarak adipoz hücrelerinde depo edilir

İspermeç balinası

Gıdaların yağ oranları Hayvansal gıdalar Yağ oranı (%) Bitkisel gıdalar Tereyağı 82 Yemeklik sıvı yağ 99,7 Peynir 34 Margarin 80 Jambon 31 Ceviz (içi) 63 Krema 30 Badem (içi) 54 Ringa balığı 12,5 Yerfıstığı (içi) 49 Piliç (eti) 7 Ayçiçeği tohumu 28 Yumurta sarısı 5,8 Soya fasulyesi 18 Yumurta beyazı iz Kakao tozu 10 Dana eti, yağsız 5,4 Yulaf ezmesi 6 Süt 3,5 Pirinç 1,4 Karaca eti 2,5 Beyaz ekmek 0,5 Morina balığı 0,3 Elma Yağsız süt 0,1 Kuşkonmaz 0,2

Katı ve sıvı yağın içeriği nasıldır? Sıvı yağlarda doymamış yağ asitlerinin oranı doymuşlara göre daha fazladır. Sıvı yağlar kismen hidrojenize edilerek katı yağlar (margarin) elde edilir. Margarinlerin raf ömürleri ve pişirme sıcaklığına dayanımı sıvı yağlara göre daha uzundur. Kismi hidrojenleme bazı çift bağların trans çift bağa dönüşümüne sebep olur. Trans yağ asitleri ile kalp-damar hastalıkları arasında ilişki olduğu düşünülmektedir.

Hazır gıdalarda trans yağ asitleri daha fazladır Ürün adı Trans yağ asidi (%) Trans yağ asidi (%) İçme sütü 3-4 Patates cipsi 5-20 Peynir 2-4 Bisküvi 1–30 Yoğurt Kek 3–20 Tereyağı 2-5 Kraker 1–25 Süt tozu 2-6 Kızarmış patates 2–20 Dana eti 3-7 Milföy hamuru 5–20 Koyun eti 5-8 Gofret 5–15 Tavuk eti <1 Kurabiye 1–10 Sucuk 2-3 Pizza Köfte Rafine bitkisel yağ Pastırma 4-6 Lipid şortening 3-25 Sosis Kahvaltılık margarin Kavurma Salam Yağ asiti oranı, toplam yağ siti metil esterlerinin % kütlesi üzerinden verilmiştir.

Mumlar: Planktonlarda metabolik yakıtın başlıca deposu şeklidir Su kuşlarının tüyleri mumla kaplıdır ve mum tabakası tüylerin ıslanmasını önler. Bazı bitkilerin yapraklarındaki mum tabakası, suyun buharlaşmasını önler ve onları parazitlerden korur.

Fosfolipidler: Gliserofosfolipidler ve sifingolipidler

Fosfolipidler: Gliserofosfolipidler ve sifingolipidler

Kan grupları, sifingozine bağlı olgosakkarite göre sınıflanmıştır

Membran lipid ikili tabakadan oluşur. Membran lipitleri amfipatiktir.

Fosfolipid

Fosfolipitlerin polar ucu suya yönelir

Fosfolipidler bir araya geldiklerinde küre oluşturma eğilimindedirler

Fosfolipidlerin hücre membranında hareketleri

Membran proteinlerinin membran ile temas eden aminoasit rezidüleri hidrofobik R grubuna sahiptir

Eikosanoitler yakındaki hücrelere mesaj taşırlar Güçlü biyolojik sinyallerdir. Lökotrien D4, akciğerde hava yollarını kaplayan düz kasların kasılmasına yol açar. Lökotrienlerin aşırı üretilmesi astım krizine neden olur. Aybaşlarında ve doğum sırasında rahimdeki düz kasların kasılmasını uyarır. İnflamasyon ve ağrıya sebep olurlar. Kan pıhtı oluşumunda ve pıhtı bölgesinde kan akışının azalmasında görev alır. NSAID: Nonsteroidal anti-inflammatory drugs (Örneğin, aspirin ve ibuprofen)

Steroidler: En bilineni kolesteroldür Kolesterol, hayvansal gıdalarda bulunur ve insanda sentezlenir. Hücre membranında bulunur ve membranı stabilize eder. Bitkisel yağlar kolesterol içermez.

Safra asitleri steroid yapısındadır, deterjan görevi görürler ve böylece barsaktaki yağları emülsifiye ederler.

Steroid yapısındaki bazı hormonlar

Terpenler: Yağda çözünen A, D, E ve K vitaminleri izoprenoid bileşiklerdir. Terpenler, izopren birimlerinin birleşmesiyle oluşur

Lipidler, dokulardan ekstrakte edilebilir.

Lipidler, kromatografik tekniklerle saflaştırılabilir

Yağ asitleri gaz kromatografisiyle analiz edilebilir Yağ asitleri gaz kromatografisiyle analiz edilebilir. Bunun için öncelikle yağ asitlerinin metil esterleri sentezlenmelidir. Yağ asitlerinin metil esterleri daha uçucudur.

Gaz kromatografisinde her molekülün kolondan detektöre gelme zamanı kendine özgüdür. Bu sebeple sinyallerin gelme süresinden karışımda hangi maddelerin olduğu belirlenir. Bunu yapabilmek için daha önceden hangi maddenin hangi şartlarda ne kadar sürede dedektöre ulaştığını bilmeniz gerekir.

Kütle spekroskopisi cihazı ile moleküllerin mol kütleleri bulunur