KADINLARIN VE ERKEKLERİN EVLİLİK ALGISI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sosyolojinin Konusu ve Alanı
Advertisements

BİZİM GEZEGENİMİZ Aralarındaki benzerlik ve farklılıklara rağmen bütün insanlar aynı gezegeni paylaşırlar ve iyi bir dünyada yaşamak için her bireyin üzerine.
LÜTFEN SESLİ İZLEYİNİZ...
Gece gündüz seyreder baba hapishanesi
SÖZCÜKTE ANLAM.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
HAYATIN HER ANINDA BİR ORTAK BİR ZİHNİYET VARDIR…… Ve… BİLSEK TE…. BİLMESEK TE…. Bu zihniyeti yürüten bir Matematik Matematiği götüren mantık Mantığı dürten.
SUSARAK Güneş altında söylenmedik söz yokmuş.. Bu yüzden geceleri söylüyorum sevdiğimi.. Ne gece ne gündüz yokmuş söylenmemiş söz.. Bende söylenmişleri.
Kültür Analizi ve Olgubilim
Farklı Yaşlarda İletişim Özellikleri ve Çocukla İletişim Doç. Dr. Alev Önder.
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
BÖLÜM 1. BÖLÜM 1 Yaşam Boyu Bakış Açısı A) Yaşam Boyu Bakış Açısı B) Gelişimin Doğası C) Gelişim Kuramları D) Yaşam-Boyu Gelişimde Araştırma.
1 Van Kadın Derneği 2008 Yılı Verileri. sınıflandırma Yüzyüze ve/veya telefonla 805 başvuru 1262 neden 350 Türkiyeli Kadın 525 nedenle 455 Sığınmacı ve.
HAYATIN HER ANINDA BİR MATEMATİK / MANTIK GİZLİDİR……
3-6 Yaş Çocuğunun Gelişim Özellikleri ve Çocukla Etkili İletişim
SEMİNERİN TEMEL FELSEFESİ
Anket Geliştirme.
DİN ANLAYIŞINDAKİ YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ
Müzik The Whiff Elvis Presley.
YusufAlpaydın AEP Formatör Eğitimi İstanbul, 30 Kasım-06 Aralık 2012 Eğitim Materyallerini Yerelleştirme Prof. Dr. Halil EKŞİ
Anlamlandırma.
Anket Hazırlama.
Bir bilge adam öğrencileriyle otururken demişki;"Gece ile gündüzü nasıl ayırt edersiniz? Tam olarak ne zaman karanlık başlar,ne zaman ortalık aydınlar?"
FARKLILILAR.
TÜRKİYE’ DE YAŞLI İNTİHARLARI. Yapılan son sayımda elde edilen verilere göre Türkiye’ de 70 milyon 586 bin 256 kişi yaşamakta ve bunların % 7.1’ i 65.
Binbir Gece Masalları.
Kantitatif Araştırma Özeti 8 Mayıs 2015
MESLEK SEÇİMİ.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
Golombok-Rust Evlilik Durumu Envanteri
AKRANLAR, ROMANTİK İLİŞKİLER ve YAŞAM TARZLARI
BÖLÜM 5 CİNSİYET. BÖLÜM 5 CİNSİYET CİNSİYET Cinsiyet Üzerindeki Biyolojik, Sosyal ve Bilişsel Etkiler Cinsiyet Kalıp Yargıları, Benzerlikler ve Farklılıklar.
KafaDark Özge Eymur Aşkın Mezgitli
CİNS İSİMLER.
Al bayrağım Kırmızı bayrağım Bayrağımız al renklidir. Bayrağımız kırmızı renktedir.
Dil, İmaj & Göstergebilim
ELEKRİK SEKTÖRÜNDE EĞİTİM DÜZEYİ İLE İŞ KAZALARININ İLİŞKİSİ GÜTF HALK SAĞLIĞI ABD EPİDEMİYOLOJİ PROJE ÖDEVİ.
KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ
DİNLER EVLİLİĞE ÖNEM VERİR
Meyve - görünür Davranislarimiz Düsuncelerimiz Aliskanliklarimiz.
KIRMIZI ÇİZGİ Can AKIN ŞAİR VE FOTOĞRAF SANATÇISI.
ANA BABA OKULU SEMİNERİ.
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ Hazırlayan = Büşra Kocaman
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği
Araş. Gör. Meryem Berrin BULUT ve Doç. Dr. Nuri BALOĞLU
Hollandada yaşayan Türk eşcinselleri
Türk Medeni Kanununun Kabulü (17 Şubat 1926): Evlenme, boşanma, miras ve aile hukuku ile ilgili kanunlar medeni hukuk kapsamındadır. Avrupa devletlerinde.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
SEN DAHA DOĞMAMIŞTIN AYŞE TURKUAZ-CAN AKIN
bir kadın çocuktur aslında...
Meyve - görünür Davranislarimiz Düsuncelerimiz Aliskanliklarimiz.
EVİN OKULA YAKINLAŞMASI PROJESİ
IX.BÖLÜM YAŞAM TARZI.
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
SAĞLIĞIN SOSYAL BELİRLEYİCİLERİ
Şakir ÇINKIR, Funda NAYIR
T. C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2014/2-813 K. 2016/157 T
Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 14. Hafta: Sosyal Hayatı Etkileyen Din
REHBERLİK PSİKOLOJİKDANIŞMANLIK VE İLGİLİ BİLİMLER
TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ. TOPLUMSAL CİNSİYET-1 Toplumsal cinsiyet, bireyin belirli bir cinsten olduğuna ilişkin bilgiye, bu bilgi dahilinde olmak üzere.
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
SOY AĞACI (PEDİGRİ) -Kalıtsal bir özelliğin nesiller boyu nasıl aktarıldığını gösteren şemaya soy ağacı denir. - Kalıtsal bir özelliğin ya da bir kalıtsal.
HAYATIN HER ANINDA BİR MATEMATİK / MANTIK GİZLİDİR……
YARGI KARARLARI.
9. HAFTA AİLE.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Asil Aşk Ezgisi Lesson 6 for May 11, 2019.
Sunum transkripti:

KADINLARIN VE ERKEKLERİN EVLİLİK ALGISI SERPİL HARPUT AVRASYA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÖNETİM BİLİMLERİ* *Prof.Dr. Bayram KAYA danışmanlığında

AMAÇ Özellikle aile içindeki iletişim sorunlarının yaşanması, son zamanlardaki boşanmaların iyice artması ve aile içi şiddeti de göz önünde bulundurarak insanların evliliğe nasıl baktığını, evlilik algısının kişilerin medeni hallerinde nasıl değişiklik gösterdiğini görmek amacıyla bu çalışma yapılmıştır.

örneklem Bu çalışma Trabzon’da yaşayan 19’u erkek, 21’i kadın olmak üzere toplam 40 kişiye uygulanmıştır. Bekar Erkek 7 kişi (25 -34 yaş arasında) Evli Erkek 12 kişi (30-50 yaş arasında) Bekar Kadın 8 kişi (24-41 yaş arasında) Evli Kadın 10 kişi (27-47 yaş arasında) Boşanmış Kadın 3 kişi (35-38 yaş arasında)

METAFOR (EĞRETİLEME, MECAZ ) NEDİR? yöntem Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi olarak metafor analizi, kültür analizi ve görüşme yöntemi (derinine analiz) kullanılıp yöresel bir çözümleme yapılmıştır. METAFOR (EĞRETİLEME, MECAZ ) NEDİR? Bir şeyi başka şey ile benzetmeye, kıyaslamaya, anlatmaya yarayan mecazlardır. KÜLTÜR ANALİZİ: Kültür analizi belirli bir grubun kültürünü tanımlama ve yorumlamadır.(Toplumsal davranış, yapı ,işleyiş , değerler gibi.) GÖRÜŞME YÖNTEMİ: Sosyal bilimler alanında yapılan araştırmalarda kullanılan en yaygın veri toplama yöntemidir.

VERİ TOPLAMA ARACI «Evliliği ; bir nesne, bir obje ,bir çizgi film kahramanı, bir hayvan, bir çiçek ya da herhangi bir nesneye benzetirseniz neye benzetirsiniz? Neden, Nasıl?» sorusunun yer aldığı formlar verilerek kişilerin görüşleri alınmıştır.

Bulgular Elde edilen bulgular sonucunda 40 metafor üretilmiş olup , benzerlerini çıkardığımızda ise 38 kavramsal değişik metaforun kullanıldığı görülmektedir.

Bekar erkekler Ejderha Sonsuz uçurumdaki çiçek Çınar ağacı Trabzonspor Çay Tom ve Jerry Yeni yapılan bina

Evli erkekler Uzun yol Çiçek (3 kişi) Menekşe Yaş pastanın tümü Su üzerinde giden bir kayık Su Şelale Çiçeğin dikilme kararı Pişmaniye Meyve Arının bal yapması için kurulmuş petek

Bekar kadınlar Arı Devlet adamı Okul Kısrak Dalton kardeşler Ağaç Çınar fidanı Tom ve Jery

Evli kadınlar Sakız Köklü ağaç Mücevher kutusu Tüpsüz ocak Renk kartelası Şarap Gece-gündüz Film Aile fotoğrafı Süs eşyası

BOŞANMİŞ KADİNLAR Karpuz Hayvan (Eşek ) Gargamel

ÖRNEK METAFORLAR

Kayik (evli erkek) Evlilik su üzerinde giden bir kayık gibidir. Çok doldurursan batar, az doldurursan dalgalarda alabora olur. Evliliğin içini iyi doldurup evlilik dengede tutulmalıdır.

GARGAMEL (BOŞANMİŞ KADİN) Çizgi film kahramanı Gargamel. Çünkü kötü bir karakter tıpkı kocalar gibi sevimsiz. Evliliği de sevimsiz yapan kocalar.

Gece gündüz ( evli kadin) Evlilik gece gündüze benzer. Ne her zaman gece ne de her zaman gündüz olmayacağı gibi.. Eşinle aranızın kötü, kırgın , kızgın olduğu durumlarda insan mutsuz olduğu için geceye ( karanlık) benzetiyorum. Nasılsa her gecenin bir sabahı olduğu gibi eşler arasındaki geceler de anlayış sabır çerçevesinde gündüze dönüşür. Dilerim her evli çiftlerin hiçbir zaman gecesi olmasın.

Trabzonspor (bekar erkek) Evlilik benim için Trabzonspor gibi fırtınalı , ihtilal duygusu yüksek bir o kadar da efsane . Adından söz ettirene kadar nice zorlukları aşmış nice badireler atlatmış inişli çıkışlı dönemleri olan yense de , yenilse de kalpten bağlı sevinmek için sevilmeyen bir ömür boyu kalbimde taşıyacağım ona olan inancımdan sevgimden ve aşkımdan asla vazgeçmeyeceğim daima onunla aynı yolda yürüyeceğim gerekirse gözümü kırpmadan canımı feda edebileceğim onun için bıkmadan usanmadan üşenmeden kilometrelerce yollar kat edebileceğim ve hep sıkılmadan bıkmadan beklediğim şampiyonluk geldiğinde yüreğimin taşacağı toprağın bordo kokacağı yağmurun mavi yağacağı bir şampiyonluk olmalı işte o zaman efsane tekrar doğacak . İşte evlilikte böyle

kisrak (bekar kadin) Evlilik bence kısrak gibidir. Start verilir dört nala koşmaya başlarsın. Sürekli bir ayağın ilerdedir kısrak gibi , yorulduğunu anlamazsın. Kısrak gibi heybetlidir, ihtişamlıdır.

Renk kartelasi (evli kadin) Evlilik renk kartelası gibidir. İçinde yüzlerce renk vardır. Her renk ayrı bir duyguyu simgeler. Hayat bir çok renkten ibarettir. Allar morlar beyazlar olduğu gibi siyahlar da vardır. Evlilik duygu yelpazesi geniş bir yaşam ortaklığıdır.

sonuç Sonuç olarak yaş grupları, cinsiyet ve medeni haller incelendiğinde, erkek ve kadın olmanın getirdiği toplumsal roller, tarafların içinde bulundukları sosyal statü, eğitim düzeyi, duyguların niteliği, aile yapıları ve kültürel unsurlar, hangi koşullarda evliliğe karar verildiği gibi evliliğe bakış açısını da ciddi oranda etkilemektedir.

Sokrates "Ne olursa olsun evlenin. İyi bir kadına düşerseniz mutlu olursunuz. Kötü bir kadına düşerseniz filozof olursunuz."

TEŞEKKÜRLER