İştira Senet Karşılığı Kullandırılan Krediler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Satış Noktası Yönetimi
Advertisements

KAMBİYO SENETLERİ Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
GENEL MUHASEBE I HAZIR DEĞERLER
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
Menkul Sermaye İradı.
Neden faktöring? Türkiye ekonomisi son yıllarda dışa açılarak dünya ile bütünleşme sürecine girmiştir. Ekonominin kurumsal ve yapısal özelliklerinde.
HİZMET İŞLEMLERİ Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
TEMİNAT MEKTUPLARI.
HAZIR DEĞERLER VE MENKUL KIYMETLER
Bu hesap, banka kredi kartlarıyla yapılan tahsilat ve bunlara ilişkin olarak yapılan mahsup ve iade işlemlerinin izlenmesi için kullanılır. Bu hesap, banka.
BONO Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
FACTORING.
MUHASEBE UYGULAMALARI
3 – KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR
Getiri Ltd. Şir.’nin Ocak 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız
BANKACILIK VE FİNANS UZAKTAN ÖĞRETİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI
Getiri Ltd. Şir.’nin Ocak 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız
Getiri Ltd. Şir.’nin Ocak 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız. İşletme 7/A maliyet.
Finansal Tablolar Analizi (muhasebe sistemi tekrarı)
BİLGİSAYARLI MUHASEBE
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
TİCARİ ALACAKLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
MALİ VE TİCARİ BORÇLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
HAZIR DEĞERLER ile MENKUL KIYMETLER ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Bu hesap grubunda, kredi kurumlarına olan kısa vadeli borçlar ile kısa vadeli para ve sermaye piyasası araçları ile sağlanan krediler ve vadesine bir.
MENKUL KIYMETLERE İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
TİCARİ MAL HAREKETLERİ ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
Örnek Uygulama.
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
GENEL MUHASEBE ıı YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi
ALACAKLAR-BORÇLAR ALACAKLAR Ticari alacaklar: Bir mal satışı,hizmet yapılması yada borç verilmesi karşılığı ortaya çıkan bedeli isteme hakkına alacak.
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
VARLIKLARIN İZLENMESİ Hazır Değerler
VARLIKLARIN İZLENMESİ Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar
DÖNEN VARLIK HESAPLARININ İŞLEYİŞİ
ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.
Alınan çekler,verilen çekler hesabı,işleyişleri
SENETSİZ VE SENETLİ TİCARİ ALACAKLAR
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
BANKA MUHASEBESİ Muhasebe Fişleri ve Defterler
Factoring Ve forfaiting.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
E-iskonto.
ÇALIŞMA SORULARI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
II. Duran Varlıklar ( ) Duran varlıklar: işletme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için kullanılmak amacıyla edinilmiş, ilke olarak bir yıl ve.
15 Stoklar 15 Stoklar 150 İlk Madde Malzeme 151 Yarı Mamüller – Üretim
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Menkul Kıymetler ve Mali Duran Varlıklar
Aktif Nitelikli Dönem Ayırıcı Hesaplar
Ticari Alacaklar.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HESAPLAR.
KDV Katma değer vergisi, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödediği vergi türüdür. İşletmeler de müşterileri.
Özellikli İşlemler.
Çalışma Soruları.
Sunum transkripti:

İştira Senet Karşılığı Kullandırılan Krediler İştira senetlerinde, senet borçlusu ile krediyi kullandıracak şube farklı şehirlerde bulunmaktadır. Bu yüzdende de kredi işlemi ile senet tahsili farklı şubeler tarafından yapılır. Senet borçlusunun bulunduğu yerde ilgili bankanın şubesi yok ise muhabir banka (anlaşmalı banka) aracılığıyla senet tahsilatı yapılır.

İştira edilen senet, bir yazı ekinde vadesinde tahsil edilmek üzere, senet borçlusunun bulunduğu yerdeki banka şubesine veya muhabire gönderilir. Senedin muhabir eliyle tahsili söz konusu olduğunda ise “tahsil cirosu” muhabir bankaya ciro edilir. Tahsile gönderme işlemi nazım hesaplarda izlenir. Senedi tahsil edecek şubenin kaydı ise herhangi bir senede uygulanacak işlemden farklılık göstermez. Senedi aldığında nazım hesaplara kaydederek izler. İskonto senetlerinde aranan koşullar iştira senetleri için de geçerlidir.

İştira kredisine tabi tutulan senet tutarı üzerinden faiz, komisyon, masraf, mühlet faizi, BSMV ve KKDF kesintileri yapılarak kredi müşterisine peşin ödeme yapılır. Sonrasında senedin tahsil edileceği şubeye veya muhabir bankaya gönderilir.

ÖRNEK: Bankamız Beypazarı şubesi, kredi müşterilerinden Baypi Turizm ve Ticaret AŞ.'nin ibraz ettiği borçlusu Nallıhan’da olan 16.000 TL’lik senedin iştirası ile ilgili olarak düzenlenen veriler aşağıda verilmiştir.

Kesintiler FAİZ (%5) = 16.000 X 0.05 = 800:_ KOMİSYON (%01) = 16:000 X 0.001 = 16._ HABERLEŞME MASRAFI = 15._ BSMV (%5) = (800+16+15)0.05 = 41.55._ KESİNTİLER TOPLAMI = 872,55 NOT: Başka masraf olmadığı varsayılmıştır.

Beypazarı Şubesi tarafından Yapılacak İşlemler Sırayla Beypazarı Şubesi tarafından senet nazım hesaplara alınır. Kredi kullandırılır (16.000 TL) Kesintiler hesaplanıp, ödenen kredi meblağından iskonto edilir (872,55 TL) Ödenen meblağ 15.127,45 Senet İştira amaçlı ilgili şubeye (Nallıhan Şubesi) gönderilir.

Nallıhan Şubesi Tarafından Yapılacak İşlemler Sırasıyla Senedi alan Nallıhan Şubesi senet girişini nazım hesaplara yapar. Nallıhan Şubesi tarafından senet borçlusuna ihtarname gönderilir. Senet karşılığı Nallıhan Şubesi tarafından tahsil edilir. Senet meblağı Beypazarı Şubesine 290- ŞUBELER CARİ HESABI çalıştırılarak gönderilir. Nallıhan Şubesi senedin nazım hesaplardan çıkışını yapar.

SON Olarak Beypazarı ŞubesininYapılacak İşlemler 11. Beypazarı Şubesi senet meblağını alarak, kredi borcunu kapatır.

Yapılan işlemlerde başka şube, genel müdürlük ya da muhabir banka varsa 290-ŞUBELER CARİ HESABI(T.P.) mutlaka çalışır.

İştira senet karşılığı kullandırılan kredide, krediyi kullandıran şube Beypazarı Şubesidir. İşlem gelirlerini Beypazarı şubesi alır. Nallıhan şubesi yalnızca senet tahsilat işlemini Beypazar Şubesi adına yapmakta ve tahsil ettiği senet meblağı, ilgili şube olan Beypazarı Şubesine göndermektedir. NOT: Nallıhan Şubesinin kazancı, senet tahsilatında hizmet geliri almış olabilir. Birde genel müdürlük tarafından uygulanan şubeler cari faiz geliridir.