Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Alınan çekler,verilen çekler hesabı,işleyişleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Alınan çekler,verilen çekler hesabı,işleyişleri"— Sunum transkripti:

1 Alınan çekler,verilen çekler hesabı,işleyişleri

2 ÇEKLER HESABI ALINAN ÇEKLER HESABI
Bu hesap gerçek ve tüzel kişiler tarafından işletmeye verilmiş olup,henüz tahlil için bankaya verilmemiş veya ciro edilmemiş olan çeklerin izlendiği hesaptır. İşletme çeki alıyorsa burada alınan çekler hesabı kullanılır.Alınan çekler 101 alınan çekler hesabında takip edilir.

3 ÇEKLER HESABI VERİLEN ÇEKLER HESABI (-)
İşletmerin üçüncü kişilere bankalardan çek ile veya ödeme emri ile yapacağı ödemeleri izlediği hesaptır. Verilen çekler hesabı pasif karakterli bir hesaptır yani varlık hesabı olmasına rağmen işleyişi kaynak hesapları şeklindedir. Yani artışlar alacağa, azalışlar borca kaydedilir.Hesabın yanındaki (-) işareti bu anlama gelmektedir. Verilen çekler 103 verilen çekler ve ödeme emirleri hesabında takip edilir.

4 ÇEKLER HESAPLARININ İŞLEYİŞİ
101 Alınan Çekler Hesabının İşleyişi: Alınan çeklerin üzerinde ki yazılı değerleri ile borçlu tarafa kayıt edilir, bankadan tahsil veya ciro edildiğinde alacak tarafa kaydedilir. Hesap daima borç bakiyesi verir veya hiç bakiye vermez. Hiçbir şekilde alınan çekler hesabı alacak bakiyesi vermez.

5 ÇEKLER HESAPLARININ İŞLEYİŞİ
103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri Hesabının İşleyişi: İşletmeler çek verdiklerin de bu hesap kullanılır. Kişilere çek ve ödeme emri verildiğinde hesabın alacak tarafına,çek ve ödeme emirlerinin bankadan tahsil edildiği anlaşıldığında verilen çekler hesabının borcuna kaydedilir.

6 İlk Kayıt (+) Artış olduğunda (-) Azalış olduğunda
101 Alınan Çekler Hesabı BORÇ ALACAK İlk Kayıt (+) Artış olduğunda (-) Azalış olduğunda

7 (-) Azalış olduğunda ilk kayıt (+) Artış olduğunda
103 Verilen Çekler Hesabı(-) BORÇ ALACAK (-) Azalış olduğunda ilk kayıt (+) Artış olduğunda

8 ÇEKLERİN CİRO EDİLMESİ
İşletmeler çek aldıklarında 101 alınan çekler hesabını kullanarak, hesabı borçlandırırlar. İşletmeler kendi çeklerini kestiklerinde 103 verilen çekler hesabını kullanarak, hesabı alacaklandırırlar. İşletmeler daha önceden aldıkları başkasına ait çeki ciro ederek verdiklerinde ise 101 alınan çekler hesabını kullanarak hesabı alacaklandırırlar.

9 ÖRNEKLER Örnek 1 : 3.000 TL lik demirbaş alınmıştır.Karşılığında çek verilmiştir. 255 Demirbaşlar 103 Verilen Çekler 3.000 3.000

10 3.000 TL lik mal satılmıştır. Karşılığında çek alınmıştır.
Örnek 2 : 3.000 TL lik mal satılmıştır. Karşılığında çek alınmıştır. 101 Alınan çekler 600 Y.İ satışlar 3.000 3.000

11 Örnek 3: 3.000 TL lik demirbaş alınmıştır.karşılığında daha önceden aldığı çeki ciro ederek vermiştir. 255 demirbaşlar 101 Alınan çekler 3.000 3.000 Görüldüğü gibi çek ciro edildiğinde 103 verilen çekler yerine 101 alınan çekler hesabını kullanıyoruz.

12


"Alınan çekler,verilen çekler hesabı,işleyişleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları