Yeterli Ve Dengeli Beslenme. 1.Proteinler 2.Yağlar 3.Karbonhidratlar 4.Mineraller 5.Vitaminler 6.Su Besin Öğeleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Advertisements

İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
SAĞLIKLI YAŞAMA.
ERGENLİK ÇAĞINDA BESLENME
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ve OBEZİTE
SÜT VE SÜTÜN ÖNEMİ SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT TÜRKİYE
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
Cemil Yalçın Sınıf Öğretmeni
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
BESLENME BÜYÜME VE GELİŞME, YAŞAMIN SÜRDÜRÜLMESİ VE
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Sağlikli beslenme ve zararli alişkanliklar
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Eslenme engeli.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
BESLENME REHBERİ 2.
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BESLENME
DENGELİ BESLENME, ÖZBAKIM BECERİLERİ VE BULAŞICI HASTALIKLAR
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
4- EKMEK VE TAHILLAR En çok karbonhidrat içeren besin grubu tahıllardır. Enerjinin büyük bir kısmını karbonhidratlardan dolayısıyla ekmek ve tahıllardan.
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
VİTAMİNLER.
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
İLKOKUL VE ORTAOKULLAR İÇİN SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
Yazılım ve resimler alıntıdır!
Büyüme, Yaşamın sürdürülmesi, Sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır. Beslenme Nedir?
Sağlıklı Beslenme / 32.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
eslenme engeli Beslenme Nedir? Büyüme, Yaşamın sürdürülmesi,
Sağlıklı Beslenme.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Sağlıklı Beslenme. YETERLİ VE DENGELİ BESLENME VÜCUDUN BÜYÜMESİ, YENİLENMESİ VE ÇALIŞMASI İÇİN GEREKEN DÖRT TEMEL BESİN GRUBU OLAN ”SÜT VE ÜRÜNLERİ”,
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.
Sunum transkripti:

Yeterli Ve Dengeli Beslenme

1.Proteinler 2.Yağlar 3.Karbonhidratlar 4.Mineraller 5.Vitaminler 6.Su Besin Öğeleri

Yetişkin bir insanın ortalama %16’sı proteinden oluşur. Büyüme, gelişme ve hücrelerin yenilenmesi için başta gelen besin öğesidir. Enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Savunma sisteminde rol oynar. Enzimlerin ve bazı hormonların esas yapılarıdır. 1 gram protein yandığında 4 kalori verir. 1.Proteinler BESLEN ME DENGELİ

Büyüme ve gelişme yavaşlar. Kolay hasta oluruz. Hastalıklar daha uzun sürer. Saç,deri,tırnak gibi dokularımızın sağlığı bozulur. Organlarımızın çalışması aksar. Zeka gelişimi yavaşlar Yeterince Protein Almazsak Ne Olur?

Büyüme ve gelişmeyi baskılar. Karaciğer ve böbreklerin üre yapımını arttırır. Osteoporoz riskini arttırır Aşırı Protein Alındığında

En çok enerji veren besin öğesidir. Deri altı yağ tabakası vücut ısısının kaybını önler. Yağlar midenin boşalmasını geciktirerek tokluk hissi verir.

İnsan vücudunun %18’i yağdır. Yağlar, en fazla enerji sağlayan besin öğesidir.Sıvı ve katı yağlar olmak üzere ikiye ayrılırlar. Bir gram yağ yandığında 9 kalori vermektedir. Yağda eriyen vitaminlerin kullanımı ve bazı hormonların yapımı için elzemdir. Mideyi yavaş terkettiği için doygunluk verir. Deri altı yağı vücut ısısının kaybını önler. 2.Yağlar

Gereksiz yere fazladan enerji alındığından şişmanlığa neden olur. Vücudumuzda dolaşan kanın bileşimi bozulur. Özellikle katı yağlar kalp ve damarlarımız için sakıncalıdır Yağ içeriği yüksek besinler fazla miktarda yenirse ne olur?

Yetişkin insan vücudundaki toplam karbonhidrat miktarı %1’in altındadır. Vücut çalışması ve günlük hareketlerimizi yapabilmek için gerekli olan enerjinin büyük çoğunluğu karbonhidratlardan sağlanır. Bir gram karbonhidrat yandığında 4 kalori verir. 3.Karbonhidratlar

Hastalıklardan korunabilmek ve vücudumuzun düzenli çalışabilmesi için gereklidir. En çok vitamin sağlayan besinler, taze sebze ve meyvelerdir. 5.Vitaminler

İnsan vücudunun %60 ‘ı sudur. Besinlerin sindirimi,dokulara taşınması,hücrelerde kullanılması sonucu oluşan zararlı atıkların atılması ve vücut ısısının düzenlenmesi için gereklidir. Vücudumuzun düzenli çalışabilmesi için günlük 2-2,5 litre su gereklidir 6.Su

Sağlıklı bir kiloya sahip olmanın yolu öncelikli olarak dengeli ve yeterli beslenmektir. Besin piramidi bu konuda en iyi rehberdir. Önemli olan ihtiyaçlarımızı karşılayacak miktar (porsiyon) ve besinler seçmek ve yüksek miktarda yağ içeriği olan yiyeceklerden özenle kaçınmaktır. Besin Sağlık Dengesi

Sağlıklı Beslenme Pramidi

Yiyeceklerinizi haftalık olarak planlayın. Böylece alışveriş yaparken, abur cubur satın almaktan kurtulabilirsiniz. Asla süpermarkete aç gitmeyin. Eğer insanlar tok karnına alışverişe giderlerse, besin değeri daha yüksek yiyecekler alıyorlar. Aburcudur dan da uzak duruyorlar. Yediklerimizi Seçelim

Altın Kural

Okul çağı, 6-11 yaş grubundaki çocukları kapsar. Bu çağ büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, yaşam boyu sürebilecek davranışların büyük ölçüde kazanıldığı bir dönemdir. En hızlı büyüme kızlarda 10-12, erkeklerde ise yaşında başlar. Beslenme Gelişimde Anahtardır

Güne kahvaltınızı yaparak başlayın. Gece boyu gıda alımı olmadığından beyninizin sabah kalkınca enerjiye ihtiyacı vardır. Daha sonra gıda alımınızı kahvaltıdan başlayarak gün içine yaymanız daha etkin kalori yakmanıza neden olur. Doğru Beslenmek İçin

Mümkünse yediklerinizi 3 ana öğün, 3 ara öğüne bölün az ve sık beslenin.Bol su için, yiyecekleri iyice çiğneyin. Her yemek yediğinizde midenin 1/3’ünü boş bırakın. Tam olarak dolu mide sağlığımızın zaman içinde bozulmasına,erken yaşlanmaya neden olur. Doğru Beslenmek İçin

Midenizi katı gıdalarla doldurmayın.Katı gıdalarla dolu mide içeriğinin gerekli öz suyu her tarafa dengeli ulaştırması güçleşir ve sindirim zorlaşır. Düzenli yemek yiyenler daha dengeli ve sağlıklı beslenmekte ve ideal kilolarını korumaktadırlar. Doğru Beslenmek İçin

Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en önemlilerinden biride meyvelerdir. Beynin oksijen dışındaki tek enerjisi glikozdur. Glikoz meyvelerde hazır halde bulunur. Diğer gıdalarla alınan şeker midede yakılarak glikoza çevrilir. Bu nedenle meyveleri aç karnına yememeliyiz. Doğru Beslenmek İçin

Meyveler yemeklerden 30 dakika önce veya 3 saat sonra alınmalıdır. Mide doluyken alınan meyveler midede kalıp besin değeri kaybolup orada mayalanacağı için bütün sindirim sistemimizi yorar. Doğru Beslenmek İçin

Vücudumuzda dakikada 10 milyon hücre ölür ve bir o kadarı da yenilenir. Ortalama 100 günde (beyin ve sinir hücreleri hariç) bütün vücudumuz yenilenir. Düzensiz kötü beslenme yenileme sistemini aksatır. Cildiniz canlılığını, tazeliğini kaybeder ve en önemlisi hastalıklara açık olursunuz. Doğru Beslenmek İçin

Yorgunluk, çabuk yorulma, baş ağrısı olabilir. Düşünce ve hafıza sistemi bulanıklaşır. Bu nedenlerden dolayı düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli ve yemek için yaşamamalı sadece yaşamak için yemeli görüşünü benimsemeliyiz. Yenilenmek İçin Besinler Gerekli

Özellikle çocuklar, gebe-emziklilerde anemi, İyot yetersizliği hastalıkları, Raşitizm, Diş çürükleri, Vitamin yetersizlikleri, Gıda kaynaklı hastalıklar Yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunları

Kalp damar hastalıkları, Şişmanlık, Özellikle Tip-II Diyabet, Kanser (özellikle meme, sindirim sistemi ve prostat), Osteoporoz, Hipertansiyon. Yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunları

büyüme ve gelişmemiz engellenir, sağlığımız bozulur, okul başarımız azalır, yorgun ve isteksiz oluruz. Yetersiz ve dengesiz beslendiğimizde;

1 Grup : Süt, Yoğurt, Peynir. 2. Grup : Et, Balık, Tavuk, Yumurta, Kuru Baklagiller Ve Fındık, Fıstık, Ceviz Vb. 3. Grup : Sebze Ve Meyveler. 4. Grup : Ekmek Ve Tahıllar. Her Gün Yememiz Gereken Besinler

Günde iki bardak süt içme alışkanlığı edininiz. Akşam Yemeği İle Sabah Arasında 12 Saatlik Süre Geçer. Sabah Kalktığımızda Kahvaltı Yapmazsak Beynimizde Yeterince Enerji Oluşmaz Açıkta satılan besinleri almayınız. Tabağınıza Yiyebileceğiniz Kadar Yemek Alınız. Öneriler

Günde üç öğün yemek yiyiniz. Öğün atlamayınız. Yemek Yerken Ayrı Çatal, Bıçak, Tabak Ve Bardak Kullanınız. Öğün Aralarında Şekerli Besinleri Tüketmeyiniz. Ağırlığınızın Boyunuza Uygun Olmasına Dikkat Ediniz. Öneriler

Sağlıklı Olmak İçin Spor Yapınız Çiğ Sebze Ve Meyveleri Bol Su İle Yıkadıktan Sonra Yiyiniz. Açıkta Satılan Besinleri Satın Almayınız. Yemeklerden Önce Ellerinizi Mutlaka Yıkayınız Kirli Eller Birçok Hastalık Mikrobu Taşır. Öneriler