LİPİTLER II.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
LİPİD METABOLİZMASI.
Advertisements

Dr. Suat ERDOĞAN İçerik Trigliserdiler Beslenmedeki önemi Fosfolipidler Kolesterol Steroidler.
LİPİDLER Emilim-Sindirim ve Transport
YAĞLARIN SİNDİRİMİ.
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
LİPİDLER.
LİPİDLER VE LİPOPROTEİN METABOLİZMASI
LİPİDLER Emilim-Sindirim ve Transport
LİPİTLER. SERUM LİPİTLERİ VE LİPOPROTEİNLER
SİNDİRİM SİSTEMİ.
LİPİTLER Yrd.Doç.Dr. Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO.
Lipitlerin Sindirim ve Emilimi
İç salgı(endokrin) bezleri
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
Yağlar (lipidler).
SAĞLIKLI BESLENME BESLENME Beslenme, İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması ve yaşam kalitesini.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ. Bu yaş grubunun beslenmesinde en önemli husus, çocuğun iyi bir yemek yeme alışkanlığı kazanmış olmasıdır. OKUL ÖNCESİ.
Sindirim sistemi.
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
Boşaltım sistemi.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
BİTKİLERDE ÜREME VE GELİŞME
LİPİTLER (YAĞLAR)
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ Karbonhidratlar-Proteinler-Yağlar
İNSANDA BOŞALTIM SİSTEMİ. İNSANDA BOŞALTIM SİSTEMİ.
KARBONHİDRATLAR
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
PROTEİNLER. PROTEİNLER PROTEİNLER Karbon,hidrojen,oksijen ve azot elementlerinden oluşmuş organik bileşiklerdir. Yapısında bazen sülfür,fosfor veya.
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
LİPİD METABOLİZMASI Prof. Dr. Ayşe CAN 2015.
VİTAMİNLER.
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
CANLILIK ve ENERJİ
LİPİDLER Yağ Asitleri Trigliseritler(Triaçilgliseroller)
B-310 BİYOKİMYA II DERSİ V.HAFTA.
HÜCRE NEDİR?.
Prof.Dr.Çiğdem ALTINSAAT
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
Çakırhöyük ilköğretim okulu
Protein Yıkımı Başlıca 2 enzimatik sistem var:
Menü Planlama.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
BESLENME VE DİYETETİKTE
LİPİDLER Diğer lipidler.
Lipidler.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
Serdar Erşeker Mehmet Şen
SAĞLIKLI BESLENME.
Lipidlerin Sindirimi ve Emilimi
LİPİTLER.
1/9. 2/10 Mekanik Sindirim Ağızda, dişler yardımı ile başlar. Dil de yardımcı rol oynar. 2/9.
SİNDİRİM BİYOKİMYASI.
Diş Hekimliği Fakültesi
KASDA ENERJİ ÜRETİMİ (Açlıkta ve Toklukta)
Böbrek Hastalıkları.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
KARBONHİDRATLAR.
Lipitler.
PROTEİNLER.
Lipid Metabolizması.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
2. ÜNİTE HÜCRE VE BÖLÜNMELER.
Beslenme İlkeleri - 5.
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl
Beslenme İlkeleri - 8.
Hücre yapısı Organeller ve görevleri.
Hücre 1.Bölüm.
Sunum transkripti:

LİPİTLER II

BİLEŞİK LİPİTLER FOSFOLİPİTLER Yapılarında fosfor bulunan lipitlerdir. En çok bulunduğu dokular, yumurta sarısı, beyin, karaciğer, böbrek, pankreas, akciğer, süt ve yürektir.

FOSFOLİPİTLER GLİSEROFOSFOLİPİTLER SFİNGOFOSFOLİPİTLER Fosfotidilkolin (Lesitin)* 1. Sfingomyelin 2. Fosfotidilserin 3. Fosfotidiletanolamin (Sefalin) 4. Fosfotidilinositol (Lipositol) * Besinlerde en çok bulunan Lesitin

FOSFOTİDİLKOLİN – LESİTİN

Lesitin Lesitin, ismini yüksek miktarda lesitin içeren ve Yunancada yumurta sarısı anlamına gelen lekithos sözcükten almıştır. Yumurta sarısı, organ etleri ve beyinde bulunur.Ticari olarak soya fasülyesinden elde edilir.

Emülsiyon Emülsiyon birbiri içinde çözülmeyen iki sıvının (yağ –su) karışımıdır. Emülsiyon oluşma sürecine emülsifikasyon denir. Emülsiyonu sağlayan maddelere emülgatör / emülsifikatör veya emülsifiyer denir.

Emülsiyon İki karışmaz sıvı, daha emülsiyonlaşmadan; Faz I içinde dağılmış bir Faz II emülsiyonu; Kararsız emülsiyon zamanla ayrılır; Emülgatör, Faz I ve Faz II arasındaki arayüze yerleşerek emülsiyonu stabilize eder.

Fosfotidilserin Fosfotidik Asit + Serin Fosfotidil Serin

Fosfotidiletanolamin (Sefalin) Fosfotidik Asit + Etanolamin Fosfotidiletanolamin (Sefalin)

Fosfotidilinositol (Lipositol) Fosfotidik Asit + İnositol Fosfotidilinositol (Lipositol)

Fosfotidilserin ve Fosfotidiletanolamin (Sefalin); Hücre zarının temel ögesidir. Fosfotidilinositol (Lipositol); Hücrede transport süreçlerinde etkilidir.

Sfingofosfolipitler Sfingozin + Y.A. + Fosforik asit + Kolin Sfingomyelin

Sfingofosfolipitler

Sfingomyelin Sinir dokusu, beyin ve kırmızı kan hücrelerinde bulunur.

Fosfolipitlerin Fonksiyonları Hücre zarlarının ana bileşenlerinden biridir. Kandaki lipitlerin taşınmasında etkilidir. Özellikle, lesitin yağ sindiriminde önemlidir (safranın yapısında bol miktarda lesitin var) Besin hazırlamada önemlidir – Mayonez yapımı En önemli özelliği, su ve yağda eriyen grupları bulundurur. Hücre zarında bulunarak, hem su, hem de yağda eriyen maddelerin geçişini sağlar.

GLİKOLİPİTLER (SEREBROSİTLER) Gangliosidler Sülfolipitler Proteolipitler

Lipoproteinler (Lipit + Protein) Lipoproteinler, fosfolipidler, kolesterol, kolesterol esterleri ve trigliseridlerin çeşitli kombinasyonları ile proteinlerin birleşmesiyle oluşan maddelerdir.

Lipoproteinler Şilomikronlar VLDL (Very Low Density Lipoprotein) (Çok Düşük Dansiteli Lipoprotein) LDL (Low Density Lipoprotein) (Düşük Dansiteli Lipoprotein) HDL (High Density Lipoprotein) (Yüksek Dansiteli Lipoprotein)

Türev Lipitler (Steroidler) Dokularda birkaç tür steroid bulunur. 1 Türev Lipitler (Steroidler) Dokularda birkaç tür steroid bulunur. 1. Kolesterol (Steroller-Sterinler) 2. Ergesterol 3. Safra asidi 4. Adrenokortikal hormonlar 5. Cinsiyet hormonları

KOLESTEROL (KOLESTERİN)

Kolesterolün Görevleri Hücre ve hücre içi zarlarının temel ögesidir. Özellikle beyinde ve sinir sinir sistemi ile ilgili dokularda, hücrelerin myelin zarlarında yoğun olarak bulunur. Steroid hormonlarının (progesteron, estrojen,testeron gibi cinsiyet hormonları** ve adrenal kortikal steroidler) ön maddesidir.

Kolesterolün Görevleri Safra asitlerinin sentezinde etkilidir. D vitamini öncüsüdür.

Besinlerdeki kolesterol içerikleri (mg/100 g) Beyin 2000 İnek sütü (yağlı) 14 Yumurta sarısı 1300 Tereyağı 250 Yumurta akı Yağlı peynir 100 Tam yumurta 420 Yağsız peynir Az Balık yumurtası 300 Tavuk (et ve deri) 75 Karaciğer Beyaz et (derisiz) 58 Böbrek 375 Koyun eti 65 Yürek 150 Dana eti 90 İstakoz 125 Sığır eti 70 Diğer balıklar Margarin Sebze-meyve KB,tahıl, Y.tohum

Bitkisel kaynaklı besinler kolesterol içermez!!!!!

SAFRA KC’de yapılır, safra kanalı ile safra kesesine aktarılır,safra kesesinde yoğunlaşıp depo edilir. Günde yaklaşık 1 L safra salgılanır.

SAFRA ASİTLERİ Primer safra asitleri: Kolik asit, kenodezoksikolik asit Sekonder safra asitleri: Dezoksikolik asit, litokolik asit

YAĞLARIN SİNDİRİMİ, EMİLİMİ,METABOLİZMASI Büyük yağ damlacıkları Safra Misel Barsak peristalsizi

MİSEL Küçük emülsifiye yağ parçaları

YAĞ SİNDİRİMİ Ağızda lingual lipaz ile mekanik parçalama Yemekle birlikte alınan yağ bir süre midede kalır. Midede lingual lipaz ve gastrik lipazla KZYA ve OZYA’ne ayrılır (%10’dan az)

Pankreatik Lipaz (Steapsin) İnce Barsaklarda (Duodenumda) Emülsifiye Yağlar Pankreatik Lipaz (Steapsin) Trigliserit Digliserit + 1 YA Digliserit Monogliserit + 1 YA Monogliserit Gliserol + 1 YA

Kolesistokinin (CCK): Duodenumdan salgılanır Kolesistokinin (CCK): Duodenumdan salgılanır. Pankreas enzimlerinin üretimini ve salınımını etkiler. Sekretin, pankreas enzimlerinin salgılanmasını sağlar.

Emilim İB epitelinde yağ karışımı emildikten sonra yağ asidi ve gliserol tekrar birleşerek TG sentezlenir. TG, kolesterol, fosfolipid ve lipoproteinler şilomikronları oluşturur.

Emilimde zincir uzunluğu emilim yolunu belirler. Kolesterolün emilebilmesi için serbest hale geçmesi gerekir. Şilomikronların yapısında lenf kanalları aracılığıyla dolaşıma geçer. Kolesterol portal vende emilmez.

Yağ sindirimine etki eden etmenler KC, pankreas ve safra kesesinin sağlıklı olması Yağlı ve proteinli yiyeceklerin birlikte alınması Yağ türü İnce barsaklardaki bozukluklar, malnutrisyon, malabsorpsiyonlar, steatoreye neden olur.

Metabolizma Yağlar adipoz dokuda TG şeklinde depolanır. Alınan yağın büyük bir kısmı enerji sağlamak için kullanılır. Yağ okside olmadan gliserol ve yağ asitlerine hidroliz olur.