SPORTİF REHABİLİTASYON

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SAĞLIK İÇİN EGZERSİZ Şimdi başlayalım, hemen…. Amaç Toplam fiziksel aktiviteyi artırmak Yaşam biçimi değişikliği + ezgersiz programı = toplam fiziksel.
Advertisements

Spor Sakatlıklarının Nedenleri
SPOR HEKİMLİĞİ Dr.Hasan ELDEN C.Ü.T.F.
SPORDA BECERİ ÖĞRENİMİ
HEMİPLEJİ VE TEDAVİ PROGRAMI
Prof. Dr. A. Ayşe Karaduman 08. Nisan Kazan - Ankara
ORTEZ, PROTEZ ve YARDIMCI CİHAZLAR
VII. BÖLÜM KIRIK,ÇIKIK ve BURKULMALARDA İLKYARDIM
SPORCULARDA EN SIK GÖRÜLEN SAĞLIK SORUNLARI
Dr.ŞABAN ACARBAY SPORCU SAĞLIK MERKEZİ BAŞHEKİMİ 2003
PRE-TRANSPLANTASYON REHABİLİTASYONU
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Kas İskelet Sistemi -
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
“Çocuğunuzun Yaşam Kalitesini Yükseltin”
PSİKOMOTOR GELİŞİM Yrd.Doç.Dr. Serkan HAZAR.
2. Sağlık hizmetleri.
KIRIK,ÇIKIK,BURKULMALARDA İLKYARDIM
hastayı günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlaştırarak,
Yard. Doç. Dr. Özlem Solak AKÜ FTR AD
ÇOCUKLAR İÇİN SAĞLIK VE GÜVENLİK. Futboldaki rekabet ve yoğun fiziksel aktivite, çoğu zaman beklenmedik yaralanmaları beraberinde getiriyor. Bu yaralanmalar.
FUTBOLU ÖĞRENİYORUM.
Vücudun iskelet kasları tarafından oluşturulan her türlü hareketi sonucu enerji harcamasıdır. FİZİKSEL AKTİVİTE.
ORTEZ.
Süspansiyon travması Ambulans ve İtfaiye Çalışanlarına Yönelik Özellikli Kurtarmalar Tekniği – RESFAS Leonardo da Vinci Eğitim Programı Projesi.
HEMOFİLİLİ ÇOCUĞUN BAKIMI
ÇOCUK ANTRENMANINDA TEMEL HAREKET EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
HEMİPLEJİK HASTADA GÖRÜLEN DİĞER PROBLEMLER
KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM
KUVVET YETENEĞİNİN GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ
ÜST EKSTREMİTE ARTER VE SİNİR YARALANMALARI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015.
KAS YIRTILMASI.
ANTRENMAN BİLGİSİ “Eklem Hareket Genişliği ve Antrenmanı”
HOŞGELDİNİZ. İLK YARDIM Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın.
TERAPÖTİK EGZERSİZLER
Çocuk ve Spor Bahadır Özdilek.
BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIFLARDA HAREKET EĞİTİMİ HAZIRLAYAN YRD. DOÇ. DR. FATMA ÇELİK KAYAPINAR.
HUMERUS ÜST UÇ KIRIĞI REHABİLİTASYONU
AQUATERAPİ FTR 304 Arzu GENÇ.
PERİFERİK SİNİR YARALANMALARI
SPOR YARALANMALARINDAN KORUNMA
SAĞLIKLI YAŞAMIN KORUNMASI Hazırlayan = Yakup Çelik
SPOR SAKATLIKLARI ve İLK YARDIM
MENİSKUS YIRTIKLARI.
ANKARA BAHÇELİEVLER ROTARY KULÜBÜ & TÜRKİYE FİZYOTERAPİSTLER DERNEĞİ
Kuvvet Antrenmanlarının Fazları
Antrenman ile İlgili Tanımlar ve Kavramlar
Faktör EKSİKLİKLERİNE BAĞLI KANAMALAR
İLK YARDIM EĞİTİM MERKEZİ’NE
KORUNMA POLİTİKALARI. KORUNMA POLİTİKALARI Korunma politikalarının amacı işyerlerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemek ve çalışanların.
ANTRENMAN BİLGİSİ “Kuvvet ve Kuvvet Antrenmanı” Doç.Dr. Ertuğrul GELEN
K Ç B I I U R K R I I K K K U L M A.
NÖROFİZYOLOJİK EGZERSİZLER
Spor; birey yada grupların sağlık, eğlence veya gösteri amacı ile yaptıkları fiziksel ve / veya beyinsel aktivite gerektiren, bazı kurallar içinde uygulanan.
FUTBOLU ÖĞRENİYORUM. Futbol 11′er kişilik iki takım arasında oynanır ve kendine özgü kuralları vardır.
FUTBOLU ÖĞRENİYORUM. Futbol 11′er kişilik iki takım arasında oynanır ve kendine özgü kuralları vardır.
Sporcuların performanslarını artırma düşüncesi geçmişten günümüze uzanan süreçte bilim adamları ve antrenörlerin en önemli çalışma konularından birini.
Vücut Kitle İndeksinin Osteoartrit Cerrahisi Sonrasında Fonksiyonel Diz Verilerine Etkisi A. Meriç Ünal1, Sabriye Ercan2 1Süleyman Demirel Üniversitesi,
El rehabilitasyonu Ayşegül atlı.
FUTBOLU ÖĞRENİYORUM. Futbol 11′er kişilik iki takım arasında oynanır ve kendine özgü kuralları vardır.
FUTBOLU ÖĞRENİYORUM. Futbol 11′er kişilik iki takım arasında oynanır ve kendine özgü kuralları vardır.
Çocuk Felci Multible Siklerozis Kas Erimesi
ORTEZ.
KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM
YAŞAM BOYU SPOR 2. hafta Öğr. Gör. Elif Öz
Spor hareketleri dönemi
Performansa etki eden faktörler
Sunum transkripti:

SPORTİF REHABİLİTASYON

Spor yaralanması, vücudun tamamının veya bir bölgesinin normalden fazla bir kuvvetle karşılaşması sonucu dokuların dayanıklılık sınırlarının aşılmasıyla ortaya çıkan durumları kapsar.

Spor yaralanmalarının çoğu ciddi tedavi gerektirmeyen, kısa sürede iyileşebilen türdendir. Ancak bazı olgularda kısa ya da uzun vadeli sakatlıklar ortaya çıkar ve kişinin spordan uzak kalmasına neden olur. Gerek operasyon geçiren, gerekse konservatif yöntemlerle tedavi edilen sporcularda prognozu ve aktif spora dönüşü belirleyen etkenlerin başında uygun bir rehabilitasyon programı gelir.

Yaralanmadan sonra mümkün olaqn en kısa sürede rehabilitasyon programı başlamalıdır. Rehabilitasyon ekibi içinde takım doktoru, antrenör, sporcunun kendisi, yaralanmanın tipine göre farklı branştan hekimler, fizyoterapist, tıbbi teknisyen, laborant, hemşire, masör, ortez-protez teknikeri yer alır.

SPOR YARALANMALARI Akut yaralanmalar: Bedenin bir bölgesinin ya da tümünün, aniden aşırı kuvvetle karşılaşması sonucunda ortaya çıkan durumları kapsar. Düşme, darbe, distorsiyon, kesik, zedelenme, burkulma, dislokasyon ve kırıklar bu tip yaralanmaya örnektir.

Aşırı kullanım yaralanmaları: Sürekli tekrarlayan hareketlere bağlı mikrotravma ve stres sonucu ortaya çıkar. Dış etkenlerin yanı sıra sporcuya ait bir takım faktörler de rol oynar.

Sporcuya ait faktörler Alt ekstremiteyi oluşturan yapıların düzgün olmayışı Alt ekstremite boylarında eşitsizliker Kas zayıflıkları Fleksibilite

Spor yaralanmalarından korunma Spor yapılan yerle ilgili önlemler: Toprak zeminler, bozuk salon zeminleri, ısak ve kaygan sahalar, kalitesiz halı sahalar sakatlanma olasılığını arttırır. Spor sahasının yeterince çimlendirilmesi, salon zeminlerinin düzgün ve kuru olması, sert çıkıntıların süngerle desteklenmesi, yüzme havuzlarında su içi işaretlerin net görülebilmesi sağlanmalıdır.

Spor malzemelerinin cinsi ve kalitesi: Yazın terleme ve havalanmayı sağlayan, kışın ise vücut ısısını korumaya yönelik kumaşlar kullanılmalı. Koruyucu malzemeler: Kafa travmasının sık rastlandığı boks, bisiklet, motosi,klet ve beyzbol gibi sporları yapanlar için kask kullanılmalı. Gözlük yerine lens kullanılmalı. Çorapların içine plastik koruyucular, su sporlarında can yelekleri kullanılmalı.

Sporcuyla ilgili önlemler: Zararlı alışkınlar, düzensiz yaşantı engellenmeli. Periyodik sağlık kontrolleri yapılmalı. Spor öncesi yeterli, germe ve ısınma aktiviteleri için 15-30 dakika ayrılmalı.

SPOR YARALANMALARINDA TEDAVİ VE REHABİLİTASYON Enflamasyon ve ağrının önlenmesi Eklem hareket açıklığının normal sınırlar içinde tutulması Kas reedükasyonu Özgün becerilerin geliştirilmesi Nöromüsküler rehabilitasyon

Enflamasyon ve ağrının giderilmesi İstirahat Buz uygulaması Kompresyon Elevasyon Yaralanan bölgenin çok ağrılı ya da hareketin sakıncalı olduğu durumlarda alçı veya atelle immobilizasyon

EHA’nın normal sınırlarda tutulması Tespit süresi sona erince hemen yardımlı veya aktif EHA egzersizlerine başlanmalı. Aktif hareket mümkün değilse pasif EHA egzersizleri yaptırılmalı

Kas reedükasyonu Kasların kuvvetlendirilmesi yanında yaralanma öncesi fonksiyonel güç ve kapasitelerine kavuşturulmasıdır. Önceki sportif becerilerin rehabilitasyon programı içinde yer verilmesi gerekir. Bu amaçla izometrik, konsantrik, eksantrik ve izokinetik kasılmalar şeklinde kuvvetlendirme egzersizleri verilmelidir.

Özgün becerilerin geliştirilmesi Sağlam kısımların çalıştırılmasına ara vermeden devam edilmeli Yaralı ekstremitenin rehabilitasyonunda fonksiyonel egzersizlere ve özgün sportif becerilere benzeyen hareketlere geniş ölçüde yer verilmelidir.

Nöromüsküler rehabilitasyon Propriyoseptif duyu olan eklem pozisyonunun, hareketinin ve hareket hızının ayırtetme yeteneği üzerinde durulmalı. Bu amaçla tek ayak üzerinde durma, tek ayak üzerinde gözler kapalı iken durma, tek ayak üzwerinde yana çizilen daireler üzerine koşma, tek bacakla sıçrama, denge tahtasında ve denge topu ile yapılan egzersizler önerilebilir.

Fleksibilite egzersizlerine de yer verilmeli. Top atma, fırlatma gibi pliometrik egzersizler de önerilmelidir.