Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çocuk Felci Multible Siklerozis Kas Erimesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çocuk Felci Multible Siklerozis Kas Erimesi"— Sunum transkripti:

1 Çocuk Felci Multible Siklerozis Kas Erimesi
Yrd. Doç.Dr Ferda Gürsel

2 Çocuk Felci Bulaşıcılığı oldukça yüksektir, polio virüsü denilen mikropla bulaşır. Kuluçka süresi gündür.

3 Çocuk Felci 1-4 yaşlarında daha sık görülür.Mikrobun kaynağı, hasta insanların dışkısı ve boğaz salgılarıdır. Dışkı ile kirlenmiş su ve besinlerin yenip içilmesi veya kalabalık yerlerde havaya yayılan mikropların solunması ile bulaşmaktadır.

4 Çocuk Felci Hastalıkta, nezlede görülebilecek belirtiler ortaya çıkar.
Kimi hastalarda hastalık bu belirtilerle sınırlı kalırken kimilerinde de kalıcı felçler ortaya çıkar. Çocuk ayağa kalkmakta veya yürümekte eskisine oranla daha fazla güçlük çekmeye başlar.Felç olan bölgede (genellikle bacaklar) kaslar sert ve kasılmış değil, yumuşaktır ve duyu kaybı yoktur.

5 Çocuk Felci Sindirim yoluyla kana karışan virüslerin omurilikte hareket hücrelerini yok etmesi sonucu bacaklar hareket işlevini yitirir.

6 Çocuk Felci Hastalığın tedavisi yoktur.Ömür boyu kalıcı sakatlıklara neden olabilmektedir. Korunma: Aşılanma ile olur. Ülkemizde bebeklerde 2, 3, 4 üncü aylarla ay arasında ve ilkokul 1.inci sınıfta (yani toplam 5 defa) oral polio aşısı yapılmaktadır.

7 Çocuk Felci olan Çocuklarda Beden Eğitimi Programı;
Motor egzersizler, kuvvet, dayanıklılık, esneklik koordinasyonu geliştirmeye odaklanmalı. Kol ve ayaklar birlikte hızlı çalıştırılmalı. İlkokul seviyesinde tekerlekli sandalye sporları oldukça populer. Genel olarak orta yoğunluktaki aerobik egzersizlerden hoşlanırlar. Enerji dönüşümüne yönelik çalışmalar sabah olmalı. Aşırı efordan sakınılmalı. (Auxter, Hpyfer, Huetting, 2001).

8 Multiple Siklerozis Hastalık sebebi bilinmez. Ama genetik ve çevresel etkenlerin birleşimiyle ortaya çıktığına inanılmaktadır. Multipl Skleroz (MS) beyinde ve omurilikte, mesajları taşıyan sinir telleri etrafındaki koruyucu kılıfın (miyelin kılıfı) hastalığıdır. Kılıfın hasar gördüğü yerlerde sertleşmiş dokular (skleroz) yer almaktadır. Bu sertleşmiş alana da plak denir. Bu plaklar, sinir sistemi içinde pek çok yerde oluşabilir ve sinirler boyunca mesajların iletilmesini engelleyebilir.

9

10 Multiple Siklerozis Sürekli ilerler
MS’da erken dönem denge bozukluğu, kas güçsüzlüğü görülür. İleri dönemde zihinsel problem, konuşma bozukluğu, spastisite,görme bozukluğu, depresyon görülür(Öncel, 2000).

11 MS olan Çocuklarda Beden Eğitimi Programı;
Ağırlık egzersizleri önemlidir. Jacobsen gevşeme tekniği, aktif pasif ROM hareket egzersizleri alt ekstremite için kullanılmalı. Kol değnekleri ya da tekerlekli sandalyeyi kullanmak için işlevsel beceriler önemlidir. Dengelemeyi sağlayan becerilere gereksinim vardır. Günlük yaşamda günlük etkinliklere katılması önemlidir. Kol ve bacakları içine alan çalışmalar yapılmalı. 3-5 dakika yüksüz progresive egzersizler yapılmalı. Yüzme egzersizleri önemlidir.

12 Kas Erimesi Yaygın olarak kollar, bacaklar ve omurgada görülen, kas işlevi için gerekli bir proteininin yetersizliğinden kaynaklı, nadir olarak görülen ilerleyici bir kas zayıflaması (zafıyeü) ve büzüşmesidir.

13 Kas Erimesi Çabuk yorulurlar.
İnce motor becerilerde yetersizlik vardır

14 Kas Erimesi Öğrenmede motivasyon eksikliği vardır. Sosyal izolasyon ve sınırlı eğitsel fırsatlar vardır. Gittikçe ilerleyen güçsüzlük vardır. Duygusal rahatsızlıklar vardır, Çünkü sürekli hasta durumundadırlar.

15 Beden Eğitimi Programı
Egzersizler günlük yaşam etkinliklerini desteklemeli, o kasları kuvvetlendirmelidir. Aşırı kilo alma önlenmelidir. Su etkinlikleri, esneklik ve dolaşıma yardım eder. Çocuğun dieti kaydedilmelidir. Günlük yaşam etkinlikleri ne ufak ağırlıkları eklenmelidir. (Auxter, Hpyfer, Huetting, 2001).


"Çocuk Felci Multible Siklerozis Kas Erimesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları