TÜRK MUTFAĞINDA KEBAPLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlıklı Pişirme Teknikleri
Advertisements

TÜRKİYE’DE BÖLGE SINIFLANDIRMASI
1. DEVRE DEĞERLENDİRMESİ
Hazırlayan: Selvinaz Keten Numara: 1127 Sınıf:11-B
EKONOMİK GÖSTERGELER Gayri Safi Milli Hasıla(2007): 658 Milyar ABD Doları İthalat(2008) : 201,8 Milyar ABD Doları İhracat(2008) : 132 Milyar ABD Doları.
AB TÜRKİYE ODA FORUMU TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYONU Dr. Mustafa LALE Sanayi Dairesi Başkanı 16 Kasım 2009, İSTANBUL.
MARKA YÖNETİMİ HAFTA IV. Türkiye’nin Marka Değerleri 1972 tarihli Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme çerçevesinde evrensel değerlere.
Kalite ve Çevre Müdürlüğü TÜRK ODA/BORSA SİSTEMİ İÇİN KALİTE MODELİ ODA/BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ IV. Dönem Odalar için Eğitim Semineri Ş. Sibel AYGÜN.
GEÇMİŞTE VE GÜNÜMÜZDE PAYLAŞTIĞIMIZ AVRUPA TOPLU ANKET SONUÇLARI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ, KÜTAHYA GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ, GAZİANTEP HARRAN ÜNİVERSİTESİ,
Hakem İşleri Organizasyon Şeması
Çelebi Grubu.
SOSYAL BİLGİLER ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI.
TÜRKİYE’NİN YERALTI ZENGİNLİKLERİ
1)MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
SERAMİK TÜNEL FIRINLARI VE REFRAKTERLERİ
Halk kültürü KÜLTÜRÜMÜZÜN PARÇASI OLAN EKMEK YAPIMI.
YURDUMUZUN COĞRAFİ BÖLGELERİ
KBRN FARKINDALIK EĞİTİMİ (HASTANE ÖNÜ ORGANİZASYON)
FF BU GÜN.., EVDE YEMEK YOK... YAPMAYA VAKİTTE YOK... İŞ,GÜÇ... KOŞA KOŞA EVE GİDİP YEMEK YAPMALI....! YOK MU BUNA BİR KOLAYLIK...?
MADDE Çevremizde dokunduğumuz,gördüğümüz,kokladığı- mız birbirinden farklı birçok varlık vardır. Az veya çok yer kaplayan her varlık madde olarak adlandırılır.
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
ORGAN BAĞIŞI ile İlgili Duyarlılığın Arttırılması
Fırat Nehri Şanlıurfa Platosu Dicle Nehri Gaziantep Platosu
HAZIRLAYAN ÇİĞDEM ÇOLAK
“Çevremizde düğün, sünnet, kına, bayram gibi özel günlere has
DAĞCILIKTA BESLENME VE SIVI ALIMI
Kalite ve Çevre Müdürlüğü TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ Ş. Sibel AYGÜN TOBB Akreditasyon Kurul Sekreteri 21 KASIM 2008 Ankara.
MADDEYİ TANIYALIM.
Kalite ve Çevre Müdürlüğü TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ Ş. Sibel AYGÜN TOBB Akreditasyon Kurul Sekreteri 19 Ekim 2007 Ankara.
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM OKUL VE KURUMLARINDAKİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞARI DURUMLARI AÇIKLAMALAR 1. Bu çalışma, Meslekî ve.
1 DELL CONFIDENTIAL. 2 NASIL İŞLER? AMAÇ: –Müşterinin teknik desteği kendi adresinde alabilmesidir. –Müşteri Dell Destek Hattını arar. (Hafta içi 9:00-17:30)
Çelik Tipleri Dal Çelikleri
YEŞİMİN MUTFAĞI Malzemeler
KUTLU OLSUN TUTUM ve YATIRIM HAFTASI TÜRK MALLARI.
TANTUNİİİİİİ .
AKREDİTE ODA VE BORSALAR
T.C. Sağlık Bakanlığı Özel Sektör Tetra Pak Ltd. Şti. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tıp Fakültesi Osteoporozdan Korunma ve Osteoporozlular.
TÜRK MUTFAĞI Meşhur Türk Yemekleri
KÜLTÜR ÖĞELERİMİZ. Her gelinin, çeyizlerini koyduğu bir çeyiz sandığı vardır.
TÜRKİYEDE SANAYİ ERCE Mola 11-f 768.
ÜLKEMİZDE SANAYİ.
Türkiye’de Diş Macunu Kullanım Miktarı Türkiye’de kişi başına yılda 1 tüp (90 gram) diş macunu düşüyor... Bu oran Rusya’da 293 gr, Çin’de 180 gr, Filipinler’de.
(with Istanbul, Ankara, and Izmir divided for electoral purposes)
TSE K TS 825 ÖZEL DURUMLAR Özel durum 1: Belediye ve mücavir alan sınırları dışında, köy yerleşik alanları civarında ve mezralarda 2 kata kadar.
Turkcell Kurumsal Satış Direktörü
SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE.
SERAMİK TÜNEL FIRINLARI VE REFRAKTERLERİ
Köy kay tüy bey.
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
1)MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
BELLİ BAŞLI MADENLERİN
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
TÜRK MUTFAĞINDA DOLMALAR VE SARMALAR
TÜRK MUTFAĞINDA SEBZE YEMEKLERİ
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
TRAKYA’NIN BAYRAĞI. TRAKYA’NIN TARİHİ GELENEK GÖRENEKLERİ.
Salon Adedi 797 Spot Süre 20 Haftalık Yayın Adedi 35 Toplam Süre Ortalama Saniye Fiyatı Bütçe.
Balkan Ülkeleri Mutfağı Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi Yrd. Doç
TÜRKİYE’DE TOPRAK KULLANIMI COĞRAFYA MEHMET ORAL 10\D 1845.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Deprem öncesi yapılması gerekenler Deprem çantası hazırlanmalı Raflar duvarlara sabitlenmeli Ağır cisimler raflarda altlara yerleştirilmeli Duvardaki lamba,
İber Yarımadası Mutfağı Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜİK NİSAN İHRACAT RAKAMLARI
Türkei mit Koch International
Sunum transkripti:

TÜRK MUTFAĞINDA KEBAPLAR Arş.Gör.Dr. Reha KILIÇHAN

Türk Mutfağında Kebapların Yeri ve Önemi Kebap; doğrudan doğruya ateşe,kor halindeki kömür veya aleve tutularak bir kap içinde susuz pişirilen et, kızartma, çevirme ya da kavurma biçiminde hazırlanan her türlü yiyecektir. Yöresel kebaplarda ekşilik; sirke, limon suyu, nar-erik ekşisi ve koruk ile karşılanmıştır. Genelde koyun, kuzu, keçi, oğlak, sığır ve dana etlerinin yumuşak ve kıymetli bölgelerinden hazırlanır.

Türk Mutfağında Kebapların Yeri ve Önemi Et doğrudan ateşe tutularak, şişe geçirilerek, yağlı kâğıt içinde, saçta, çömlekte, tencerede, güveçte eti kuyuya sallandırarak, çöpe veya şişe geçirerek tandırda, fırında vb. çeşitli yöntemlerle pişirilebilir. Yapılış şekline göre çömlek kebabı, kuyu kebabı, şiş kebabı, Urfa kebabı, Tokat kebabı gibi isimler alır. Milli kültürümüzü belirgin hale getiren kebaplarımız daima aslına sahip çıkılarak yapılmaları gerekir. Bu konuda çok titiz davranmak gerekir.

Kebaplarda Kullanılan Etlerin Özellikleri Kebaplar için etin en güzel parçası kuzu but veya kürektir. Kuzu budu, külbastı marinatlarda etin büyüklüğüne göre bir veya iki gün dinlendirilir. Böbrek yatağı ve pirzola marinatta bekletilmez. Kaliteli süt danası, bonfile, kontrfile, biftek, sokuma marinat uygulanmaz. Hiç bir ete önceden tuz, biber atılmaz ve şişle delinmez akan suyla besleyici değerini yitirir ve sert olur.

Türk Mutfağında Kebap Çeşitleri Izgara Kebaplar Fırın Kebaplar Tencere Kebapları

Izgara Kebaplar Yiyeceklerin ızgarada direkt sıcaklık yansıması ile pişirme yöntemidir. Uluslar arası mutfaklardaki ismi grill yöntemidir. Her çeşit ızgara, fırında rosto, yağlı, yağsız tavalarda veya teflon tavalarda ve grillde uygulanılır.

Izgara Kebaplar Izgara yapılırken yüzey kısımlara gelen ateş çok yüksek olmamalıdır. Yüksek ateş yüzeydeki proteinlerin birdenbire sertleşerek ısının iç kısmına ulaşmasını engeller. Çok yüksek ısı dış yüzeyin yanmasına su kaybının fazla olmasına yol açarak besin değeri kaybına neden olabilir. Izgaraya konan etin fırçayla sık yağlanması etin kurumasını engeller. Biftek, antrkot, kontrfile, bonfile, pirzola, şiş kebap…

Izgara Kebaplar Pişme noktasını belirleyen üç unsur vardır: Parçanın içinin ve dışının rengi, Esnekliği (yoklandığında anlaşılır) Parçanın iç ısısı

Izgara Kebap Çeşitleri Antep Kebabı Adana Kebabı Urfa Kebabı Şiş Kebap (Tüm Yöreler) Tıpış Köfte (Sivas) Sarımsak Kebabı (Gaziantep) Çökertme Kebabı (Muğla-Bodrum) Kübbülmüşveyye (Gaziantep) Külbastı (Tüm Yöreler) Döner Kebabı (Trabzon) Ayva Kebabı (Gaziantep)

Fırın Kebap Çeşitleri Acılı Güveç (Aydın) Ayva Galyası (Bursa) Elmalı Kebap (Şanlıurfa) Tepsi Kebabı (Antakya) Tepsi Külbastısı (Kayseri) Sini Köftesi (Gaziantep) Testi Kebabı (Yozgat – Nevşehir) Dağar Kebabı (Balıkesir) Ayvalı Tas Kebabı (Gaziantep) Tatlı Yahni (Bursa) Kabune (Isparta) Laba Dolması (Alanya) Keşkek (Tokat)

Tencere Kebapları Keşkek (Afyon) Kapama (Elazığ) Nardanaşı (Diyarbakır) Sakız Yahnisi ( İzmir)

TEŞEKKÜRLER