Gıda Üretim Sürecinde Antibiyotik Dirençli Mikroorganizmaların Varlığı: Klasik Peynir Üretiminde GSBL üreten E.coli Varlığının Araştırılması Seda Özdikmenli.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 04; Sonuçların değerlendirilmesi.
Advertisements

BAŞLIK Makale Künyesi: Yılı, Yazarları, Yayınlandığı Dergi, sayfa sayısı ( gibi)
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
DİYARBAKIR 2008.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Tırmanma Oğlaklar için Davranışsal bir Gereksinim mi ? Türker Savaş, Cemil Tölü, Hande Işıl Akbağ, Baver Coşkun, İ. Yaman Yurtman Çanakkale Onsekiz Mart.
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
ZAMAN Ç İ ZELGELER İ İ LE VER İ ML İ L İ K ANAL İ Z İ BİTİRME ÖDEVİ.
Nitel araştırma teknikleri
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
Aktif Karbon Adsorpsiyonuyla Ağır Metal Giderimi ve Alevli AAS ile Tayin PEKER S1, KAŞ M.1, BAYTAK S.1  1Süleyman.
Sosyal Hizmet Meslek Etiği
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
HASAN ALİ YÜCEL EĞİTİM FAKÜLTESİ
Parametrik Olmayan İstatistik
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
B.KENANOĞLU1, T. ÇELİKKOL1, S.AKAN1, H.YETİŞİR2, D.KELEŞ3, İ. DEMİR1
Parametrik Olmayan İstatistik
Bitirme Çalışması Konu Başlığı
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
Genetik mühendisliğinin pratik uygulamaları
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
Çoklu Dirençli Acinetobacter baumannii Suşlarında E Test Sinerji Çalışmasının Değerlendirilmesi Arzu İrvem1, Sebahat Aksaray2, Melike Yeşiller Bedir1 1Ümraniye.
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
Üretim ve Üretim Yönetimi Temel Bilgileri
Kuluçka Levrek üretimi için tesislerde yumurtaların inkübasyon işlemi, göz açıklığı μ arasında değişen, lt hacmindeki inkübatörlerde yapılmaktadır.
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
Yatay Gen Transferinin Hesaplanması
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
31 Ocak - 2 Şubat 2007 Dumlupinar Üniversitesi Kütahya
Bitkisel Kökenli İlaç: Aspirin
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Kemal AKYOL, Şafak BAYIR, Baha ŞEN
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
Öğrenci Başarısının Belirlenmesinde Yeni Yaklaşımlar
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Tezin Olası Bölümleri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Gelişim ve Temel Kavramlar
Çevre teknikeri kimdir?
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
GÖVDE ANALİZİ Bir ağacın fidan aşamasından kesim aşamasına kadar geçen süre içerisinde büyüme öğelerinde (çap, boy, göğüs yüzeyi ve hacim) meydana gelen.
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
Bölüm 1 Giriş. Bölüm 1 Giriş Teknolojik Yeniliğin Önemi Teknolojik yenilik günümüzde birçok endüstrideki rekabet başarısının en önemli tek itici gücüdür.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Eğitim Önemlidir İKS kadrosunun ve çiftçilerin eğitimi İKS sürecinin önemli bir bölümüdür. Hedef çiftçilerin, ve proje çalışanlarının organik çiftçiliğin.
Çevre teknikeri kimdir?
SES KOMUT TANIMA İLE GEZGİN ARAÇ KONTROLÜ
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Medİkal görüntülerde doktor – hasta bİlgİ gİzlİlİğİnİn sağlanmasI
POSTER BOYUTLARI: Genişlik: 50 cm, Yükseklik: 70 cm
Sosyal Bilgilerde Değer Eğitiminde Biyografi Kullanımı
Sunum transkripti:

Gıda Üretim Sürecinde Antibiyotik Dirençli Mikroorganizmaların Varlığı: Klasik Peynir Üretiminde GSBL üreten E.coli Varlığının Araştırılması Seda Özdikmenli Tepeli1, Nükhet N Zorba2 1Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Yenice Meslek Yüksekokulu, Gıda işleme Bölümü 2Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Giriş Süt ve süt ürünleri üretiminde önem taşıyan patojenlerden birisi Enterobacteriaceae ailesinde yer alan Escherichia coli suşlarıdır. Süt ve süt ürünleri üretim sürecinde çiftlikten başlayarak, ürünlerin farklı üretim aşamalarında farklı bulaşma kaynakları vasıtasıyla bu patojenlerin son ürüne bulaştıkları önceki çalışmalarda araştırmacılar tarafından tespit edilmiştir. Bununla birlikte E.coli süt sığırcılığı yetiştiriciliğinde ciddi ekonomik ve verim kayıplarına sebep olan mastitis etmeni mikroorganizmalardan biridir. Mastitis tedavisinde süt sığırlarında penisilinler, eritromisin, aminoglikozidler, sefolosporinler ve tetrasiklin antibiyotikler kullanılmaktadır. Antibiyotik uygulaması sonrası 3-5 gün süresince sağılan süt üretime antibiyotik kalıntısı geçme olasılığı nedeniyle verilmemektedir. Kullanılan bu antibiyotikler zamanla bakterilerde antimikrobiyal direnç oluşturmakta, oluşan direnç farklı yollar ile yayılarak görülme sıklığı artmaktadır. Antibiyotiklere karşı gelişen önemli dirençlerden biride genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz (GSBL) üretimidir. 2. Yöntem Bu çalışmamızda mandıra tipi klasik peynir üretim aşamaları çiftlikten son ürüne kadar incelenmiştir. Her bir üretim aşamasından farklı yollar ve nedenlerden dolayı bulaşmış olan E.coli suşları sefotaksim (2mg/L) ilaveli EMB agar kullanılarak izole edilmiştir. İzole edilen GSBL E.coli şüpheli izolatların biyokimyasal tanımlaması yapılmıştır. E.coli olarak kanıtlanmış izolatlarda GSBL aktivitesi Ulusal Mikrobiyoloji Standartları antimikrobiyal duyarlılık prosedürü ve CLSI değerlerine göre araştırılmıştır. Tablo 1. CLSI EUCAST Antibiyotikler Disk İçeriği Zon Çapı (mm) Sefpodoksim 10 µg ≤17 <21 Seftazidim 30 µg ≤22 <22 Aztreonam ≤27 - Sefotaksim 5 µg Seftriakson ≤25 <23 3. Sonuç Tablo 2. Örnekleme Alanları Örnek alınan Müstahsil Sayısı Süt Miktarı Yenice Merkez 25 2605 lt Seyvan Köyü 31 2479 lt Bekten Köyü 29 2192 lt İşletme 8 tank 10 üretim noktası 12.378 lt Tablo 4. İzolatların Dağılımı 207 adet E.coli şüpheli izolat 55 adet CT-SMAC sorbitol - izolat Toplam 207 izolatın 98 adeti laktoz + izolat 98 adet izolatın 63 adeti indol + 63 adet izolatın 44 adet İndol +, Hareketlilik +, Sitrat kul. - 44 adet izolatın 1 adet doğrulanmış GSBL + (%2.27) Tablo 3. Örneklerin Toplandığı Noktalar 1 İşletmeye süt sağlayan müstahsillerin süt güğümlerinden 2 İşletmeye gelen süt toplama tanklarından, 3 İşletme girişindeki toplama tankından, 4 Pastörizasyon öncesi kazandaki sütten, 5 Pastörizasyon sonrası kazandaki sütten (65°C’de 30 dakika) 6 30°C soğutularak peynir teknelerine gönderilen sütten, 7 Teknelere dökülerek bekletilen ve karıştırılan sütlerden, 8 Mayalama öncesi teknedeki süt karışımından, 9 Mayalama sonrası, 10 Pıhtı kesildikten sonra, 11 Baskıdan çıkan peynirden, 12 Bir gece salamurada bekletilen peynirden Tablo 5. E.coli Dağılımı İzolasyon Yeri İzolat sayısı Baskı sonrası pıhtı 2 Tanklar (Çiğ Süt) 11 Bekten köyü (Çiğ Süt) 22 Seyvan Köyü (Çiğ Süt) 9 Kaynaklar: CLSI. 2011. “Performance Standards for Antimicrobial Susceptibility Testing; Seventeenth Informational Supplement”, Clinical and Laboratory Standards Institute, document M100-S21.Ulusal Mikrobiyoloji Standartları (UMS). Escherichia coli ve Klebsiella pneumoniae’nin Tanımlanması ve AMD Testleri (GSBL saptama ve Karbapenemaz testleri). AMD- MT-04. 2015c. Şekil 1. Tanımlama ve AMD Analiz Görselleri