LAW 201 INTRODUCTION TO LAW

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
VAKIFLAR Bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için belli şartlarda ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mal.
Advertisements

Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimi
GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU (TCK 257. MADDE).
Konu 7: TARIM HUKUKU KONUSUNDA YURTTAŞLAR YASASI.
Avukatlık sözleşmesi. Sözleşmenin tarafları Bu sözleşmenin tarafları; baro levhasına kayıtlı ve işten yasaklanmamış avukat ile ondan hukuksal yardım talep.
Gülara Tırpançeker Bilişim Etiği Kuramlar.
Konu; İşyeri Etiği 1.SORU 98 2.SORU 99 3.SORU SORU 98 2.SORU 99 3.SORU 100.
ÖZÜRLÜLÜĞE YAKLAŞIM. Yanlış: Özürlü kişiler hastadır, tedavi edilip iyileştirilmelidirler. Doğru: Özürlülük hastalık değildir. Özürlü kişiler özürlü olmayan.
ÖRGÜTSEL ADALET Adaletsizlik Nedir? Örgütlerdeki Adaletsizlikler?
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
Filiz DİKİCİ Psikolojik Danışman ÜSTÜN ZEKALILAR.
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku. İŞ HUKUKU Toplumda bireylerin iş ilişkilerini düzenleyen Uyulması zorunlu kuralların bütünü… *İş sözleşmesi (hizmet akdi)
Temel Bilgi Teknolojileri
IP Licensing – Concept, Do’s and Don’ts
HAKLARIMIZ VAR İnsanların temel hak ve özgürlüklerini elde etmek için verdikleri mücadelenin demokratik yönetim anlayışını ortaya çıkardığını biliyorsunuz.
ÇEVRE KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Resmi Gazete;13. 05
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: Faiz Haddi ve Ödemeler Dengesi
Sendikaların Uluslararası
EVLİLİĞİN GENEL HÜKÜMLERİ
GENEL MUHASEBE.
Tarım Hukuku 1.
İLETİŞİM.
Prof. Dr. Yasemin ışıktaç
SİGORTANIN TEMEL PRENSİPLERİ
SİGORTANIN TARAFLARI Sigortada dört taraf bulunmaktadır. Bunlar;
Sosyal Sigorta ile Özel Sigorta Arasındaki Farklılık
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
İDARİ YARGIDA DAVA TÜRLERİ
KONU XI AİHS’nin Kapsamı ve Başlıca Özellikleri
HLK 222 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS (SOKÜM) ve KORUMA YAKLAŞIMLARI
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
Sözleşme Sözleşme Türleri
Bilinçli Tercih Seminerine
Lokavt Kavramı, Unsurları ve Sonuçları
MBT-303 Özel öğretim yöntemleri-ı
VERGİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
VERİ MERKEZLERİ VE BİLGİ GÜVENLİĞİ
1. İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan.
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
REFAH SİSTEMLERİ DERS 2 DOÇ. DR. MEHMET M. ÖZAYDIN.
Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları
Başlangıç Hükümleri -5. Hafta
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Mevzuat AY. m. 12, 13, 17, 35, sayılı Türk Medenî Kanunu
TOPLUMSAL CİNSİYET PROBLEMLERİ VE HUKUK
İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ ALANINDA GEÇEN TEMEL KAVRAMLAR «TEMEL HAKLAR VE ÖZGÜRLÜKLER» KAVRAMI Prof. Dr. Yasemin KARAMAN KEPENEKCİ Ankara Üniversitesi.
ANAYASA HUKUKU.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İNSAN HAKLARI AÇIK EĞİTİM MATERYALLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Doktor, öğretmen, postacı, ve polis bunlardan bazılarıdır.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MÖHUK m.47 (Yetki Anlaşması)
XII. Kimler Bireysel Başvuru Yapabilir?
Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi.
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
BORÇ.
VERGİNİN YAPISI Devletin kamu hizmetlerini yerine getirmek üzere, vatandaşlarından zora dayanarak aldığı iktisadi değerler olarak tarif edilebilir. Kamu.
. Modern devletin 16. yy’da ortaya çıkmaya başlaması
Avukat Barkın Gültekin
Başlangıç Hükümleri- 7. Hafta
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KUSURSUZ SORUMLULUK (SEBEP SORUMLULUĞU)
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU.
KİŞİLİK KAVRAMI, ŞİRKETLER VE DİĞER KURUM VE KURULUŞLAR
Sunum transkripti:

LAW 201 INTRODUCTION TO LAW fundamental concepts of LAW Res. Asst. [*]

Hak kavraMI Hak (right), kişilere irade kudreti tanınmak suretiyle hukuk düzeni tarafından korunan menfaattir. Ör: grev hakkı, konut hakkı, dernek kurma hakkı vb. Hukuk kelimesi hak kelimesinden türemiştir. Hak kavramının karşısında yükümlülük (charge) kavramı bulunur. Yükümlülük- özel hukukta- borç (obligation) Kamu hukukunda- ödev (duty)

HAKLARIN ÇEŞİTLERİ HAKLAR 1. KAMU HAKLARI/PUBLIC RIGHTS 2. ÖZEL HAKLAR/PRIVATE RIGHTS A) MUTLAK HAKLAR a) Mallar Üzerinde aa) Maddi Mallar Üzerinde i)Mülkiyet Hakkı ii) Sınırlı Ayni Haklar bb) Gayrimaddi Mallar Üzerinde b) Şahıslar Üzerinde aa) Kendi Üzerinde bb) Başkası Üzerinde B) NİSPİ HAKLAR

KAMU HAKLARI Kamu hukukundan doğan haklardır. Kamu hakları devlet ile birey arasındaki ilişkinin durumuna göre Negatif Statü Hakları(Negative Status Rights): Kişinin devlet tarafından aşılamayacak ve dokunulamayacak özel alanının sınırlarını çizen hak ve hürriyetlerdir. Ör: Konut dokunulmazlığı, kişi güvenliği, din hürriyeti, düşünce hürriyeti, mülkiyet hakkı Pozitif Statü Hakları (Positive Status Rights): Bireylere devletten olumlu bir davranış, bir hizmet, bir yardım isteme imkanını tanıyan haklardır. Ör: Çalışma hakkı, sağlık hakkı, sosyal güvenlik hakkı Aktif Statü Hakları(Active Status Rights): Kişinin devlet yönetimine katılmasını sağlayan haklardır. Ör: seçme ve seçilme hakkı, siyasi parti kurma hakkı

ÖZEL HAKLAR Özel hukuktan doğan haklardır. Bu hakların karşısında bir yükümlülük yer almaktadır. Bu yükümlülük bir şeyin yapılmasına ilişkin olabileceği gibi, sakınmadan veya bir katlanmadan da ibaret olabilir.

Özel Haklar/Mutlak haklar Mutlak haklar(absolute rights) sahibine en geniş yetkileri veren haklardır. Bu haklar, sahibi tarafından herkese karşı ileri sürülebilir. Herkes saygı duymak zorundadır. Mutlak haklar mallar üzerinde olabileceği gibi bazen kişiler üzerinde de olabilir.

Mallar üzerİndekİ mutlak haklar Hukukta mal(goods), para ile ölçülebilen ve başkalarına devredilebilen varlıklara denir. Mallar üzerindeki mutlak haklar para ile ölçülebilen ve başkalarına devredilebilen varlıklar üzerindeki haklardır. -Maddi mallar(tangible goods)üzerindeki Mülkiyet hakkı(right of ownership) Kullanma, yararlanma tasarrufta bulunma Sınırlı ayni haklar(limited real rights) İrtifak hakları(servitudes) Rehin hakları Gayrimenkul mükellefiyeti(incumbrance on real estate) -Gayrimaddi mallar(intangible goods) üzerindeki

KİŞİLER ÜZERİNDEKİ MUTLAK HAKLAR Kişinin kendi şahsı üzerinde sahip olduğu haklar kişilik hakları (personal rights) denir. Kişinin maddi ve manevi varlığı, yani vücudu sağlığı, sesi, görüntüsü şerefi, özel hayatı gibi varlıkları üzerindeki haklarıdır. Kişinin başkalarının şahsı üzerindeki mutlak hakları istisnaidir. Velayet hakkı (parental right) Vesayet (guardianship)

NİSPİ HAKLAR/RELATIVE RIGHTS Herkese karşı değil ancak belli bir kişiye veya belli kişilere karşı ileri sürülebilen haklardır. Genellikle borç ilişkisinden doğar. **Etkisi kuvvetlendirilmiş nispi haklar

HAKLARIN KORUNMASI 1. TALEP YOLU 2. DAVA YOLU A) ÖZEL HUKUKTA Eda davası Tespit davası İnşai dava B)CEZA HUKUKUNDA Kamu davası C)İDARE HUKUKUNDA İptal davası Tam yargı davası 3. KENDİ HAKKINI KENDİ KORUMA A)MEŞRU MÜDAFAA(Legitimate self defense) B)IZTIRAR HALİ(state of necessity) C) KUVVET KULLANMA