Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
Advertisements

“-de” Hal ekinin Ve “-de” Bağlacının Yazılışı ► DURUM EKİ OLAN “-de” ♫ Kendinden önceki sözcüğe bitişik yazılır.(Her yerde aradım) ♫ Ünlü uyumunu bozmaz.(Okulun.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
SUNU HAZIRLAMA PROGRAMI: powerpoint
Göksel KURT Türkçe Öğretmeni1 1. BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
YAZIM KURALLARI.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
1. GRUP PUANI 2. GRUP PUANI SORUYU GÖR SORUYU GÖR.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
ZAMİRLER.
SES BİLGİSİ MUSTAFA DEMİRCAN.
BAĞLAÇ. BAĞLAÇ  Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. Başlıca.
Hazırlayan: Dr. Emine CABI
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
EK FİİL (EK EYLEM). İsim soylu sözcüklere eklenerek onları cümle içinde yüklem yapan; basit zamanlı fiillere gelerek de onları birleşik zamanlı olmasını.
MORFEMLER. MORFEM TÜRLERİ Şu örneklere bir göz atalım: Boyacının elleri beyaz. Öğrencilerde hefer olmalı.
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
SES BİLGİSİ SES: 1-Kulağımızla duyabildiğimiz, doğadaki titreşimlere ses denir. 2-Dilin en küçük parçasına “ses” denir. HARF: Dildeki seslerin, yazıdaki.
TAMLAMALAR.
ZARFZARF (BELİRTEÇ) ZARF yer zamanölçüniteliksoru belirteçBir fiilin, bir fiil şeklinin (fiil ismi, sıfat-fiil, zarf-fiil), sıfatın veya kendi türünden.
YAZI TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
Nazım Biçimleri (Şekilleri)
TARİHİ RİSK! TARİH BİLİMİ. Osmanlı Devletinde tarihi olayları kaydetmekle görevlendirilen kimselere verilen ad? Vakanüvis.
ŞOK HABER YAZILARI M.ŞAHİN. Haber Yazıları ile ilgili bazı terimler: Gazete: Politika kültür, ekonomi ve daha başka konularda haber ve bilgi vermek için.
İSİM TAMLAMALARI  Tanımlı kavram haritası  Cevaplı test soruları (17 soru)
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
ZAMIRLER(ADILLAR). ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir.
İşlev Açısından Kelime Türleri
KEVSER KURNAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF - II. ÖĞRETİM
MORFEMLER.
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
klasik mantik önermeler
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
. . AÇILAR ..
TÜRKÇENİN SESLERİ. TÜRKÇENİN SESLERİ ÜNLÜLER VEÖZELLİKLERİ Sesler,ses yolunda bir engelle karşılaşmadan çıkarılan sesler ve ses yolunda bir kapanma.
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
ZAMİRLER (ADILLAR).
Bilgisayar 1 dersi ödevi Konu : Ünlü Uyumları
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
Yazı Sistemleri.
KELİME GRUPLARI Kelimelerin, bir varlığı, kavramı, niteliği, durumu, hareketi karşılamak üzere, belirli kurallar içinde yan yana gelerek oluşturdukları.
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
KONUMUZ 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK, KİTABIMIZIN 4. ÜNİTESİDİR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 3-Normalizasyon
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
Öğr. Gör. Asuman Reyhan KURT
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YAYLAR.
TÜRK DİLİNDE HAL KATEGORİSİ I
Işığın Kırılması.
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRKÇE - SES OLAYLARI CİHANGİR ÇAĞLAR.
Sunum transkripti:

Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI: ARIDURU NUMARASI : 20110904008 BÖLÜMÜ : TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ KONUSU: - DE , -DA VE –Kİ NİN YAZIMI 11.01.2013

YAZIM KURALLARI -DE BAĞLACININ YAZIMI -DE HAL EKİNİN YAZIMI -Kİ BAĞLACININ YAZIMI -Kİ İLGİ ZAMİRİNİN YAZIMI 11.01.2013

11.01.2013 -DE BAĞLACININ YAZIMI Her zaman kendinden önceki ve sonraki kelimelerden ayrı ve "de, da" şeklinde yazılır; bitiştirilmez, "te, ta" şeklinde yazılmaz. "ya" ile birlikte kullanıldığında da ayrı yazılır: "ya da" İsimlerden sonra da kullanılabilir, fiillerden sonra da. Kelimenin son hecesine kalınlık-incelik bakımından uyar. Ama ünsüz uyumuna bağlı değildir, yani -te, -ta şekilleri yoktur. 11.01.2013

Gölgende bana da bana da yer ver. Ateşten kızaran bir gül arar da 11.01.2013 Gölgende bana da bana da yer ver. Ateşten kızaran bir gül arar da Gezer bağdan bağa çoban çeşmesi. Bu soruyu Ali de mi bildi? Sorsan da söylemem. Çalış da çalış... Büyüyecek de bana bakacak. Çalışıp da kazanacaksın. Alacak ya da almayacak 11.01.2013

"-DE" Hâl Ekinin YazImI İsim çekim eklerindendir. İsmin bulunma hâlini yapan hâl ekidir. Yer ve zaman bildirir. Sesli uyumlarına uyar. "dE" bağlacının yalnız "de", "da" biçimleri varken; "-dE" hâl ekinin "-de", "-da", "-te", "-ta" biçimleri vardır. Bunun sebebi ekin bitişik yazılıyor olmasıdır 11.01.2013

Yapım eki olarak da kullanılabilir: Eski İstanbul'da ne güzel günler yaşanmış. Saat yedide mi gelecekmiş ? Her şey yerli yerinde. Suyu bir yudumda içti. Siz ayakta kaldınız. Çamaşırları elde yıkıyormuş. Yılda yirmi gün izni var. 11.01.2013

Kendinden önceki ve sonraki kelimelerden ayrı yazılır. “Kİ" BAĞLACININ YAZIMI Sadece "ki" biçimi vardır. Kendinden önceki ve sonraki kelimelerden ayrı yazılır. Türkçe değil, Farsça bir bağlaçtır ve Türkçe cümle yapısına aykırı olarak kullanılır. "ki" ile başlayan bir ara cümle asıl cümlenin içinde kısa çizgiler arasında verilebilir 11.01.2013

Bu ezanlar -ki şahadetleri dinin temeli- Yağmur yağmadı ki mantarlar ortaya çıksın. Atatürk diyor ki: ... Bir şey biliyor ki konuşuyor. Ben ki hep sizin için çalıştım. Sınavı kazanabilir miyim ki... Baktım ki gitmiş. 11.01.2013

“Kİ” İLGİ ZAMİRİNİN YAZIMI   Ek hâlindeki tek zamirdir. Eklendiği kelimeye -ki sadece isim tamlamasında tamlayana eklenir- bitişik yazılır ve bir ismin (tamlananın) yerini tutar. Büyük ve küçük ünlü kurallarına uymaz; sadece -ki şekli vardır: senin kalemin›seninki, Ali'nin eli›Ali'ninki, onun düşüncesi›onunki... 11.01.2013

Konuyu kIsaca özetlersek : -de bağlacı bağlandığı kelimeye ayrı yazılır. -de hal eki kelimeye bitişik yazılır. -ki ilgi zamiri kelimeye bitişik yazılır. -ki bağlacı kelimeden ayrı yazılır. 11.01.2013

KAYNAKÇA : Zirve Dergisi Fem Yayınları www.edebiyatöğretmeni.com www.turkceciler.com 11.01.2013