Dünyada Veteriner Hekimliğinde Okullaşma Süreci

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1. Büyük Selçuklu Devleti'nde adalet teşkilatı içinde,
Advertisements

NASIL BİR MESLEK İSTİYORUZ?
AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU
Anadolu gibi Mezopotamya’da eskiçağlarda pek çok defa istilaya uğramış, tarih boyunca üzerinde farklı uygarlıklar değişik kültür ve medeniyetler kurmuşlardır.
HAYVAN HAKLARI VE VETERİNER HEKİMLERİN GÖREVLERİ
ÇEVRE VE SAĞLIK DERNEĞİ SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM VE ÇEVRE SAĞLIĞI TEKNİSYENİ EĞİTİMİ 2.
MESLEKLER VE ÖZELLİKLERİ
ÜLkeLer Arası KöprüLer
Sarayburnu / İSTANBUL.
Hayvan sa ğ lı ğ ının korunması için önlemler alan, hayvan hastalıklarına tanı koyan, tıbbî ve cerrahî girişimlerde bulunarak hastalı ğ ın tedavisini.
Tıp Eğitimi Çalışma Kolu’nda Yenilikler
TÜRK TARİHİNE YOLCULUK
Karanlık çağ İlk çağ Orta çağ Yakın çağ
Açılarına Göre Üçgenler
HAYVAN DOSTLARIMIZI SEVMEYEN AZ KİŞİ VARDIR DEĞİLMİ ?
DÜNYA SAVAŞI BAŞLIYOR 1.Dünya Savaşı
ÇANAKKALE MERVE UYSAL 9-B 668.
MİSTRAL ‘‘Ancak Sağlıklı Sürüler Kazandırır…’’
EDREMİT KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ. OKULUMUZ…. Okulumuz eğitim-öğretim de başarıyı hedeflemekle beraber, topluma kendini iyi yetiştirmiş, karakteri.
SAĞLIKLI OLMAK.
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
18 MART ÇANAKKALE.
Güney Avrupa. Avrupa'nın güneydeki topraklan Akdeniz Bölgesi'nin bir parçasıdır. Denize yakın bö­lümleri dağlıktır; yukanda tanımlanan Akde­niz iklimi.
ATATÜRK.
İÇİNDEKİLER 1.DÜNYA SAVAŞI ÇANAKKALE SAVAŞLARI CEPHELER Çanakkale SavaşI’nIn Nedenlerİ DENİZ SAVAŞLARI KARA SAVAŞLARI Çanakkale SavaşI’nIn Önemİ ve SonuçlarI.
Osmanlı Devleti X İtilaf Devletleri
SAĞLIK HİZMET SEKTÖRLERİ Sağlık hizmetleri dediğimiz sağlık bakım sistemleri incelendiğinde, dünyanın hemen her ülkesinde başlıca üç sektörün sağlık hizmeti.
Ait Ders çalışma soruları.
18. YY OSMANLI DEVLETİ’NDEKİ YENİLİK HAREKETLERİ
GEZİ YAZISI GEZİ YAZISI.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
T.C.İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
MİLLİ MÜCADELE.
Klasik Batı Müziği.
Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV.
BULAŞICI HASTALIKLARLA MÜCADELE Koruyucu hekimlik hizmetleri, kişiye ve çevreye yönelik olarak ikiye ayrılır. KİŞİYE YÖNELİK HİZMETLER - Bağışıklama hizmetleri.
TÜRKİYE EKONOMİSİ VE AVRUPA BİRLİĞİ GÜNÜMÜZ DÖNEMİ TARIM.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 1: Giriş ve Kültürel Miras Arş. Gör. Tolga Çakmak.
H a s t a H a k l a r ı Y o l c u l u ğ u D r. H ü s e y i n Ç e t i n a l p İ z m i r İ l S a ğ l ı k M ü d ü r l ü ğ ü H a s t a H a k l a r ı İ l K.
TOPRAKLARIMIZIN PAYLAŞILMASI
AVRUPA ‘ NIN SÖMÜRGECİLİK FAALİYETLERİ
 Kuş gribi, evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait belirtiler gösteren, ölümle sonuçlanan çok bulaşıcı.
ULUSLARARASI ÖRGÜTLER
1.DÜNYA SAVAŞI.
DÜNYA’DA VETERİNER HEKİMLİK ÖĞRETİMİ
Kesim öncesi ve sırasındaki işlemler ve refah
Bilgisi.
Beyin göçünü engellemek için neler yapılabilir?
VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ
İNSAN HAKLARI. İNSAN HAKLARI İnsan hakları nedir? İnsanlar arasında ırk, din, renk, yaş, cinsiyet ayırımı yapmadan sevgi, saygı, dostluk duygularını.
TÜRKİYE’DE VETERİNER HEKİMLİĞİNDE OKULLAŞMA SÜRECİ
VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ
Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ):
Fransa Yüzölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Paris Önemli şehirleri :Marsilya, Lyon, Nantes Dili:Fransızca Dini:Hıristiyanlık.
Cumhuriyetimizin Kurucusu… Mustafa Kemal ATATÜRK.
DEMOGRAFI.
İŞLETME YÖNETİMİNİN TARİHSEL GELİŞİM SÜRECİ
II. Dünya Savaşı büyük bir yıkıma sebep oldu. 80 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiği bu savaş dünya genelinde ekonomik krizlere, ülke sınırlarının.
VETERİNER HEKİMLERİN İNSANLIĞA HİZMETLERİ
Sarayburnu / İSTANBUL.
17. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ DURAKLAMANIN İÇ VE DIŞ NEDENLERİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İbn-i Sina'nın tam adı Ebu Ali el-Hüseyin ibni Abdullah ibn-i Sina el-Belhi'dir. Samanoğulları sarayı maliye kâtiplerinden ve saygın bir bilim adamı Abdullah.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Neden hayvan refahının önemi arttı?
İKİ SAVAŞ ARASI DÜNYA VE MİLLETLER CEMİYETİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Dünyada Veteriner Hekimliğinde Okullaşma Süreci

Uygarlıkların başlıca dinamiklerinden birini oluşturan hayvan varlığının sağlıklı durumunda, zenginlik ve mutluluk; salgın hastalıklarında ise, korku, şaşkınlık ve kıtlık yaşanmıştır. Buhar ve motor gücünün egemenliğine dek geçen süre içinde görülen salgın hayvan hastalıkları sırasında ulaşım durmuş; iş gücü yanında orduların harekât güçleri zayıflamış; hatta, Kurtuluş Savaşında yaşandığı gibi, ulusların egemenlikleri tehlikeye girmiştir. Bulaşıcı hayvan hastalıklarının en önemlilerinden biri olan ve varlığını ilk çağlardan beri hissettiren sığır vebası hastalığı, yalnız Avrupa’da, 1711-1769 yılları arasında 200 milyondan fazla sığır kaybına yol açmıştır. 1711 ve 1714 yılları arasında İtalyan Dr. Ramazzini ve Dr. Lancisi ile İngiliz Dr. Bates başta sığır vebası olmak üzere salgın hayvan hastalıklarını incelemekle görevlendirilmişlerdir.

Sığır Vebası Hastalığı ile İlgili Olarak: Dr. Ramazzini: Hasta hayvanların sağlamlardan ayrılması gerektiğini ileri sürmüş; Dr. Lancisi: Hastalığına yakalanan hayvanların öldürülmesi gerekliliğini ortaya koymuş (İTLAF); Dr. Bates: İtlaf edilen hayvanların sahiplerine tazminat ödenmesini önermiştir.

Sığır vebası hastalığı konusunda atılan bu çok önemli adımlara karşın ciddi sığır kayıplarının önüne geçilememesi, hayvan hastalıkları ile mücadelede insan hekimlerinin yeterli olmadığını ortaya koymuş ve hayvan hekimlerinin yetiştirilmesi kaçınılmaz olmuştur.

Böylece dünyada ilk veteriner okulu 1762 yılında Fransa’nın Lyon kentinde Claude Bourgelat tarafından kurulmuştur. Dört yıl süreli ve bilimsel nitelikli bir öğretim gören mezunlar, veteriner hekimliği alanındaki bilimsel etkinliklerin de öncüleri olmuşlardır. Onsekizinci yüzyılın sonunda, hemen tüm Avrupa ülkelerinde bilimsel nitelikli veteriner hekimliği okulları açılmıştır.

İlk Veteriner Okulları Claude Bourgelat