ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Advertisements

VİTAMİNLER.
Öğr.Gör. Suzan Cömert Özata
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Sağlıklı Beslenme ve Obezite Eğitimi; ŞEHİT ERKUT YILMAZ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
SAĞLIKLI BESLENME BESLENME Beslenme, İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması ve yaşam kalitesini.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ. Bu yaş grubunun beslenmesinde en önemli husus, çocuğun iyi bir yemek yeme alışkanlığı kazanmış olmasıdır. OKUL ÖNCESİ.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Yazılım ve resimler alıntıdır!
Boşaltım sistemi.
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
SİNDİRİM SİSTEMİ.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
EKMEK İSRAFI. Ekmek, buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten.
1 T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
BESLENME VİTAMİNLER. D Vitamini Yağda çözünen vitaminlerdendir. En temel görevi kemik gelişimidir.
EMZİKLİLİK DÖNEMİ
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
Türkiye Futbol Federasyonu
MİNERALLER Kalsiyum Demir Fosfor Magnezyum Potasyum Sodyum.
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
VİTAMİNLER.
ET VE ET ÜRÜNLERİ.
CANLILIK ve ENERJİ
BESLENME VE DİYETETİKTE
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
SPORCU BESLENMESİ.
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
Çakırhöyük ilköğretim okulu
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
HALİM GÜNEŞ.
Menü Planlama.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Menü Planlama.
BESLENME VE DİYETETİKTE
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
GEBELİKTE SAĞLIKLI BESLENME
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Serdar Erşeker Mehmet Şen
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME KASTAMONU HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
SAĞLIKLI BESLENME.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
İŞÇİ BESLENMESİ.
ŞEKER HASTALIĞI.
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ ÇOCUK BESLENMESİ
NASIL BESLENMELİYİZ ?.
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 13
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Vitaminler.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER
Gelişim ve Temel Kavramlar
Beslenme İlkeleri ve Diyet Dersi
FOTOSENTEZ.
Bu sunum; Hikmet GÜRBÜZ SONGÜR YAYINCILIK
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
Beslenme İlkeleri - 6.
Beslenme İlkeleri - 5.
Beslenme İlkeleri.
Sunum transkripti:

ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II Emir hilmi üner

1. Vitaminler Vitaminler, büyüme, sağlıklı yaşama ve metabolik olayların düzenli yürütülmesi için gerekli olan organik öğelerdir. Yetersiz alındıklarında büyüme, gelişme ve vücudun çalışması olumsuz yönde etkilenir.

1. Vitaminler Büyüme ve sağlıklı yaşama hücrelerin düzenli çalışması ve görevlerini yerine getirmesine bağlıdır. Vitaminler hücrelerin yapı maddeleri içinde yer almamakla birlikte kimyasal tepkimelerin yürütülmesinden dolayısı ile metabolik faaliyetlerin yaşamla bağdaşır hızda ve düzenli çalışmasında rol oynar. Vitaminler olmadan birçok besin öğesi vücutta kullanılamaz ve enerji üretilemez. Bu nedenle vitaminlerin vücuda besinlerle alınması zorunludur.

Vitaminlerin vücut çalışmasındaki görevleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir: Besin öğelerinin vücutta kullanılmasında, Protein, karbonhidrat ve yağlardan enerji oluşum sürecinde, Tüm hücrelerin normal çalışması ve dokuların oluşumunda, İskelet sisteminin sağlığında, büyüme ve gelişmede, Sinir ve sindirim sistemlerinin normal çalışmasında, Deri ve mukoza sağlığında, Kan hücrelerinin yapımında, Hastalıklara karşı korunmada ve vücut direncinin sağlanmasında rol oynar.

Vitaminlerin Gruplandırılması Vitaminler ilk bulundukları yıllarda yağda ve suda erime özelliklerine ve alfabetik sıraya göre gruplandırılmışlardır. bunlar: Yağda eriyen vitaminler: A, D, E, K vitaminleri Suda eriyen vitaminler: B ve C grubu vitaminleri olarak gruplandırılır.

Yağda Eriyen Vitaminler (A, D, E, K Vitaminleri) Yağda eriyen vitaminlerin kan dolaşımına ve vücudumuza taşınması yağlar yoluyla olmaktadır. bu nedenle günlük beslenmemizde öğünlerde yeterli miktarda yağ bulunmalıdır. En çok karaciğerde olmak üzere böbrek, dalak, akciğer gibi çeşitli organlarda depolanır.

Suda Eriyen Vitaminler Suda eriyenler B grubu vitaminleri ve C vitaminleridir. Su içinde çözünürler. Bunlar kan dolaşımı ile taşınır, vücutta depolanmaz. Kısa süreli yetersizlikleri karşılamak üzere bir miktar yedek depoları vardır. İhtiyaçtan fazla alındığında vücut gereksinim duyduğu kadarını kullanır, geri kalan idrar yoluyla dışarı atılır. Tiamin (B1 ) Riboflavin (B2) Niasin (B3) B6 Vitamini (Pridoksin) B12 Vitamini (Kobalamin) Vitamin C (askorbik Asit)

2. Mineraller Büyüme, gelişme ve sağlığın korunması için besinlerle alınması gerekli olan, inorganik maddelerdir. Vücuttaki görevini diğer besin öğeleri ile birlikte yerine getirir. İnsan vücut ağırlığının % 4-6 kadarını minerallerden oluşmuştur. Vücuttaki minerallerin çoğu kalsiyum ve fosfordur. Bunların çoğu kemik ve dişlerde bulunmaktadır, çok az miktarda dokularda ve vücut sıvılarında bulunur.

Minerallerin Önemi Minerallerin her birinin vücut çalışmasında ayrı ve birbiriyle ilişkili görevleri vardır. Kemik ve dişlerin normal büyümesi, asit-baz dengesinin korunması, vücut sıvılarının dengelenmesi, sinir sistemi, kasların ve organların düzenli çalışması, enzimlerin etkinliği ve bazı maddelerin sentezi gibi değişik yaşamsal olaylarda mineraller önemli rol oynar.

Minerallerin Çeşitleri İnsan vücudunda otuzun üzerinde mineral çeşidinin olduğu belirtilmektedir Kalsiyum Fosfor Magnezyum Demir Bakır Sodyum Ve Potasyum İyot Çinko Fluorid Selenyum

Su Su bütün canlıların yapılarının en büyük bölümünü oluşturan önemli bir maddedir. İnsan vücudundaki su oranı, yaşa, cinsiyete, şişmanlık ve zayıflık gibi özelliklere göre değişmektedir. yetişkinlerin vücut ağırlığının %50-65 ‘i sudur. Vücut suyunun %10 kaybı yaşamsal tehlike yaratır

Vücut Çalışmasındaki Görevleri Besinlerin sindirim, emilim ve hücrelere taşınmasında, Besin öğelerinin hücrelerde metabolizmaları sonucu oluşan artık ürünlerin, akciğer ve böbreklere taşınarak vücuttan atılmalarında, Vücut ısısının dengelenmesinde, Eklemlerin kayganlığının sağlanmasında görev yapar.

Besin Grupları 1. Et, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohumlar 2. Süt ve süt ürünleri 3. Tahıllar 4. Sebze ve meyveler

1. Et, Yumurta, Kuru Baklagiller, Yağlı Tohumlar Et, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohumlar grubunun en önemli özelliği protein yönünden zengin olmalarıdır. Protein gereksiniminin çoğu bu gruptaki yiyeceklerle sağlanır. Bu gruptaki yiyeceklerin bazılarında önemli miktarda yağ bulunur. Bitkisel kaynaklı olanlar ise karbonhidrat yönünden zengindir. Bu gruptaki besinler, vitamin ve minerallerin de iyi kaynağıdır. Ancak C vitamini yönünden fakirdir.

1.1. Etler Hayvanların yenebilen kas dokularına et denir. Etler genel olarak büyüme ve gelişmeyi destekleyen, iyi kalitede protein içeren önemli besin gruplarındandır. Besin değerinin yüksek olması beslenmedeki yeri ve önemini arttırmakta, yiyecek hazırlama ve pişirmede pek çok üründe kullanılmaktadır.

Kasaplık hayvanlar (sığır, manda, domuz, koyun, keçi vb.) Etler genel olarak altı grupta toplanmaktadır: Kasaplık hayvanlar (sığır, manda, domuz, koyun, keçi vb.) Kümes hayvanları (tavuk, kaz, ördek vb.) Su ürünleri (balık çeşitleri ile kabuklu deniz ürünleri) Av hayvanları (bıldırcın, keklik, tavşan vb.) Sakatatlar (ciğer, yürek, böbrek, beyin vb.) Et ürünleri (sucuk, sosis, salam, pastırma, kavurma, füme etler, gibi.)

Besin Değeri Etler biyolojik değeri yüksek, iyi kalitede protein içeren bir besin grubudur. Bileşiminde protein, yağ, B grubu vitaminleri (tiamin, riboflavin, niasin), mineral maddeler (demir, fosfor), lezzet verici organik maddeler ile su ve çok az glikojen (hayvansal karbonhidrat) bulunur. Etin su oranı % 50-75 arasında değişir. bu durum hayvanın yaşı ile ilgilidir. Hayvan yaşlandıkça vücudundaki su oranı azalır ve et sertleşir.

1.2. Yumurta Hayvansal kaynaklı protein içeren yumurta, gerektiğinde et yerine kullanılabilen örnek protein içeren bir besindir. protein içeriği nedeniyle her yaştaki bireylerin tüketmesi gereken bir besindir. Özellikle bebek ve çocuklar, gebe ve emzikliler gibi özel durumu olanlar, ekonomik durumu iyi olmayanlar için kaliteli ve en ucuz protein kaynağıdır.