OLGU 1.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKSİJEN TEDAVİSİ ve KULLANILAN ARAÇLAR
Advertisements

Dr.Gülbin Bingöl Karakoç Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
DOÇ. DR. AHMET AKÇAY ÇOCUK ALLERJİSİ UZMANI.  Egzersizle tetiklenen astım  Egzersizin tetiklediği bronkokonstruksiyon (Egzersizin tetiklediği astım)
ASTIM AKUT ATAK TEDAViSi
CPR (CARDİO - PULMONER RESÜSİTASYON) (-TYD-) (-TEMEL YAŞAM DESTEĞİ-)
İÇ HASTALIKLARI OLGU SUNUMU
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA ASTIM RİSK FAKTÖRLERİ Dr.Mehmet Seyhan A Acta Pædiatrica , 1606–1610.
9. MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI TIP EĞİTİMİ ÖĞRENCİ KOMİSYONU DÖNEM 4 CEYLAN KİY 1.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
OLGU 1 Dr Fatih Tufan.
A Randomized Trial on Subject Tolerance and the Adverse Effects Associated With Higher- versus Lower Flow Oxygen Through a Standard Nasal Cannula Standart.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
ARDS Doç. Dr. Murat GÜNDÜZ ÇÜTF Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD.
PNÖMONİ.
SAĞLIK HİZMETLERİNDE KRİZ VE AFET YÖNETİMİ
ARA Ş TIRMA YÖNTEM ve TEKN İ KLER İ Ö ğ r. Gör. Dr. O. İ nanç GÜNEY ADANA MYO.
hepatit d hastalığı nedir bulaşma yolları
BİLGİ TEKNOLOJİSİ VE TOPLUM KAVRAMLAR  Bilgi Toplumu: Bilgi üretimi ve etkileşiminin olduğu toplumdur.  Bilgi Otoyolu: Birçok bilgisayarın bağlı olduğu.
BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ MERT KIZIL 39 RAMAZAN ÇİL 11/A.
SAĞLIK HUKUKU. GENEL OLARAK: Sağlık hukuku; tıbbın uygulanmasından kaynaklanan sağlık personelinin hak ve yükümlülükleri, yasal sorumluluğu, hasta hakları,
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
Hasta kimlik bilgilerinin tanımlanması ve doğrulanması
ORGAN NAKLİ HAFTASI 3-9 KASIM 2004
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
Yanıklı Hastaya Yaklaşım
Ankara İli Trafik Kazası Vakalarının Karşılaştırması (2002 – 2003 Yılları) Altuğ Aysun,Ahmet Haki Türkdemir,Gökhan Girgin,Vecihi M.Kutlay,Giray Şahin.
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
KAN ŞEKERİNİN DÜŞMESİ.
SAĞLIK BİLGİSİ ve İLKYARDIM
GEMİLERDE KULLANILAN SOLUNUM CİHAZLARI
Obstrüktif uyku apne sendromu tanılı hastalarda; hematokrit değerleri, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi ve hastalığın ağırlığı ile ilişkisi Zahide.
p=0,005 Odds Ratio (Kanser/Diğer) 9,456 (% 95 CI 2,795-31,991)
TEKRARLAYAN PNÖMONİ GEÇİREN HASTAYA YAKLAŞIM
SUPRAGLOTTİK HAVA YOLU ARAÇLARI
Bugün Günlerden Asistan Hekim;
Akcİğer hacİm ölçümlerİ
GÜÇ TUTUŞURLUK VE BURUŞMAZLIK APRELERİ
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Hava Yolu Tıkanıklığı Sağlık Sunumları:
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
Yard. Doç. Dr. Harun GÜNEŞ Düzce Üni. Acil Tıp AD-2015
İnteraktif Olgu Sunumu
Mastitis Çeşitleri Mastitis, şekillenen yangının derecesine göre subklinik ve klinik diye 2’ye ayrılır. Subklinik mastitiste, süt ve meme dokusunda gözle.
KAN TRANSFÜZYONU VE KOMPLİKASYONLARI
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
KORDOSENTEZ Doç. Dr. Başak Baksu.
Olgu Sunumları.
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Çocuklarda Korozif Madde alımı
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ KARDİYOLOJİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ
ÇOCUKLARDA GASTROİNTESTİNAL SİSTEM KANAMALARI
VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI
İlkyardım Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya.
Metabolik Hastalıklar vaka sunusu
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (SUNİ SOLUNUM VE GÖĞÜS BASISI)
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
Böbrek Hastalıklarında Anamnez ve Fizik Muyene
Akademik Bilişim '08 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN
YOĞUN BAKIM HEMŞİRELİĞİ İLAÇ REHBERİ
MEHMET AKİF ERSOY İLKÖĞRETİM OKULU
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI
İLETİŞİMİ KOLAYLAŞTIRAN YAKLAŞIMLAR
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
Sunum transkripti:

OLGU 1

ANAMNEZ 3 Yaşında erkek hasta, ailesi tarafından acil servise getirildi. 1 gündür burun akıntısı mevcut, dünden beri kuru öksürük var ve bugün soluk alırken kaba bir ses çıkarmaya başlamış. Bu sabah neşesi iyiymiş, oyun oynuyormuş ancak aniden gelişen anksiyöz durumu için ailesi çok endişeli.

FİZİK MUAYENE Anne kucağında soluk alıp verirken güçlük çeken hasta Nazal solunumu ve interkostal-subkostal çekilmeleri mevcut. İnspirasyonda her solumada kaba bir ses ve sert, havlar tarzında öksürüğü mevcut. KTA: 162/dk Dss: 25/dk KB: 100/70 mmHg. ATEŞ: 37,0° SS muayenesi: Bilateral hava girişi azalmış, ral-hışıltı yok KVS: doğal, kapiller dolum zamanı <2 sn

HIZLI KARDIYOPULMONER DEĞERLENDİRME Eforlu ve gürültülü solunum inspirasyonda mı, ekspirasyonda mı, yoksa her ikisinde birden mi ? Soluk alıp verme hızlı mı yavaş mı? Köpek havlaması, ses kısıklığı, boğuk ses?

AYRINTILI ANAMNEZ Yüksek ateş ve hızla ilerleyen solunum sıkıntısı; supraglottitis veya bakterial trakeit Ani başlayan respiratuar distress ve üst solunum yolu obstrüksiyonu; yabancı cisim aspirasyonu

Üst Solunum Yolu enfeksiyonu bulguları Non-toksik görünüm Subfebril Ateş KRUP

Çocuğa rahat edebileceği bir pozisyon ver, Ajitasyonunu artırmayacak bir metodla oksijen almasını sağla, Monitörize et, Beklemeden tedaviye başla!!!

Çocuğun oksijenasyonunu sağlayıp, 3 ml nebulize epinefrini verdikten sonra yeniden değerlendir. Solunum sıkıntısı ve retraksiyonları azalmış, distal akciğere hava girişi artmış, ve minimal inspiratuar stridoru mevcut. Oksijen saturasyonu %92’den %99’a kadar yükselmiş. KTA: 130/dk Steroid (po/ım/ıv)

OLGU 2

ANAMNEZ 6 yaşında kız hasta Kronik astım hastası, Son 6 saattir soluk alıp vermesi zorlaştığı için ailesi tarafından her saat nebulize salbutamol verilmiş.

FİZİK MUAYENE Uyanık, anksiyöz ve soluk alıp verirken yar dımcı solunum kaslarını kullanıyor. Sorulara yanıt verebilecek durumda değil, tüm gücünü nefes alabilmek için kullanıyor. İnspirasyonda interkostal ve suprasternal retraksiyonları mevcut, ekspirasyon fazı çok uzun.

FİZİK MUAYENE Oskültasyon; distal akciğer alanlarında havalanma azalmış ve belirgin hışıltı duyuluyor. KTA: 140/dk, DSS: 44/dk KVS : doğal ancak distal nabızlar zayıf olarak palpe ediliyor.

Hızlı kardiyopulmoner değerlendirme yap, pulse oksimetre ile oksijenasyonu değerlendir. Hızlı oksijen desteği sağla. Oksijen rezervuarlı geri dönüşümsüz maskeyi tercih edin.

Astım hastası için uygun tedavi nebulize salbutamol. Hasta evde tedaviyi almış ancak cihazın bozuk olma ihtimali, haznenin boş olduğunun gözden kaçırılmış olabileceği ihtimalini de aklınızda bulundurun ve hemen oksijenle beraber nebulize salbutamol verin

Olgu-2, 6 yaş, astım Yapılmaması gerekenler Hastalığı küçümsememek Havayolunu garantiye almadan damar yolunu açmak Sadece nazal kanül ile O2 vermek Hastayı yatmaya zorlamak

Olgu-2 6 yaş, astım Hastanın nebülizatörle tedavisi sırasında solunum güçlüğü azalmışken birden bilinci kapanıyor, bradikardi gelişiyor ve solunumu duruyor. Ambulansta iki kişiyiz, bir kişi pozisyon verirken diğeri kardiyak kompresyona başlıyor. Nabızları alınmaya başlanınca göğüs basısı bırakılıyor(pulsus paradoksus). Elle ventilasyona başlanıyor

Olgu-2 6 yaş, astım Ventilasyon dakikada 10-12 nefes şeklinde ekspiryuma yeterli süre tanıyarak yapılmalıdır. Yüksek basınçtan kaçınılmalıdır. Bu hastalarda pnömotoraks riski olduğundan dikkatli ambulanmalıdır

Olgu-3 6 yaş, astım Acil servis nöbeti sırasında olgu-2’deki hasta 112 tarafından ambulanarak getiriliyor. Soluk, uyaranlara tepkisiz ve apneik, KTA: 110/dk, oksijen saturasyonu %84-90 arası değişmekte .

Olgu-3 6 yaş, astım Hastanın solunumu durmuş. Yeterli havayolunu, oksijenizasyon ve ventilasyonu sağlayarak kardiyopulmoner arrest gelişimini önle. Entübasyon hazırlıkları yap Ambu, uygun ETT, laringoskop, bıçak ve aspiratör Hastane personeli arasında görev paylaşımı yap

Olgu-3 6 yaş, astım Damar yolu açılması(entübasyon öncesi) Öyküyü derinleştir Hastaneye ya da yoğun bakıma yatış öyküsü, Uygun tüp ile entübe et kaflı tüp tercih edilmelidir Entübasyon sonrası kaf basıncı kontrol edilmeli Hastanın hiperkarbisini yüksek hız ve hacimle ventile ederek düşürmeye çalışma yın.

Olgu-3 6 yaş, astım Tüpün yerini kontrol et: Tüpü sabitle, Tüpteki buhar, dinlemekle bilateral solunum seslerinin alınması ve göğüs ekspansiyonu tüpün yerinde olduğunu kesin göstermez, EtCO2 bak, PA akciğer filmi çek, tüpün yerini gör Tüpü sabitle, Nazogastrik tüp tak, Akut astım tedavisine devam et.

Olgu-3 6 yaş, astım Yapılmaması gerekenler; Hastalığın ciddiyetini kavramada gecikme, Entübasyonda gecikme, Yüksek tidal volüm ve hız uygulanması, Göğüs basısı ile başlanması, Tüpün yerinin değerlendirilmesinin unutulması.

Olgu-3 6 yaş, astım Hastanın izleminde 4.5 nolu kaflı tüp ile entübasyonu sonrası EtCO2’i görülüp, PA akciğer filmi çekildi. 2 mg/kg metilprednizolon yapılıp 10cc/kg’dan bir kez SF verildi. Oksijenizasyonu düzelen hasta yoğun bakım ünitesine sevk edildi.