Maddeyi Tanıyalım.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SU HALDEN HALE GİRER.
Advertisements

MADDENİN HALLERİ.
İNSANLAR İŞLEYEREK MADDEYİ DEĞİŞTİREBİLİR
ENERJİ KAYNAKLARI.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Sosyal Bilgiler Proje ÖDEVİ 5/D KONU: DOGAL AFETLER HAZIRLAYANLAR:
MADDENİN DEĞİŞİMİ Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
MADDENİN DEĞİŞİMİ 1)insanlar maddeyi işleyerek değiştirir.
HAZAL GÖKOSMANOĞULLARI
Merhaba arkadaşlar konumuz ..ÜLKELER ARASI ALIŞVERİŞ
EROZYON.
Afetlerin görüldüğü yerler ile coğrafi özellikler arasına ilişki vardır.
D. MADDENİN DEĞİŞİMİ 1. Eldiven; plastik, deri, yün ve yapay kauçuktan üretilebilmektedir. Eldiven yapımında farklı maddeler kullanılmasının sebebi nedir?
MADDENİN DEĞİŞİMİ Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar işleyerek maddeleri değiştirirler. Örneğin okul çantanız deri ve kumaştan değil de demirden yapılmış olsaydı kolaylıkla taşınabilir.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
5.sınıf 3. ünite Bölgemizi Tanıyalım
Doğada bulunan yer altı ve yer üstü kaynaklarındaki bir çok madde canlıların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılmaktadır. Doğadaki maddelerde çeşitli.
MADDENİN TANINMASI VE DEĞİŞİMİ
YER KABUĞUNUN GİZEMİ CEREN PARLAK FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
1.İnsanlar işleyerek maddeyi değiştirirler
Toprak nasıl oluşur ?.
maddenin ayırt edici özellikleri maddenin değişim olayları
SU HALDEN HALE GİRER.
5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
Doğal ve Yapay Maddeler
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar İşleyerek Maddeyi Değiştirirler
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
MADDELER İ TANIYALIM Ejder Demirel. MADDELER İ TANIYALIM Ejder Demirel 16. İnsanlar İşleyerek Maddeyi Değiştirebilirler Mi? Şeftali, dalından koparılarak.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
Maddenin Değişimi.
MADDEN İ N DE ĞİŞİ M İ * Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. * Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir.
4.SINIF KİMYA KONULARI.
Enerji Kaynağı Güneş.
PETROL NASIL OLUŞUR.
MADDENİN DEĞİŞİMİ. * Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. * Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. * Birbiri.
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
İNSANLAR MADDEYİ DEĞİŞTİRİR
MADDENİN HALLERİ KATI HALİ SIVI HALİ GAZ HALİ PLAZMA HALİ.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
YAKITLAR Bulunduğumuz ortamların ısınmasını sağlamak için soba, kalorifer gibi araçlar kullanırız. Bu araçlar yakıtların yanmasıyla ısı verir. Yakıtların.
5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
Ö. M. ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU
1- DOĞAL MADDELER Doğada olduğu şekliyle kullandığımız maddelere doğal maddeler denir. Örneğin: ağaç, deri, pamuk, kaya, buğday, demir, alüminyum,
MADDEN İ N DE ĞİŞİ M İ. Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri.
DOĞAL VE YAPAY MADDELER İnsanlar kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yeryüzünde ve yeraltında bulunana maddeleri çeşitli işlemlerden geçirerek değişikliğe.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
MADENİN DEĞİŞİMİ. Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.  Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir.  Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir.
DÜNYAMIZIN YAPISINDA NELER VAR?
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ
DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
MADDE VE DEĞİŞİM.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
 Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklardır. Gelin bu kaynakları daha yakından tanıyalım.
FEN BİLİMLERİ-6 ÜNİTE–6 MADDE VE ISI HALİM GÜNEŞ.
HAZIRLAYANLAR: MELİS ŞAKAR (767) BEYZANUR ÖZGÜL( ) ECRİN AÇIKGÖZ( ) SINIF:10/G DERS:KİMYA PERFORMANS ÖDEVİ.
Hollanda Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Meşruti Krallık Başkenti:Amsterdam Önemli şehirleri :Rotterdam, Groningen, Eindhoven Dili:Hollandaca.
Maddenin Halleri.
DOĞAL AFETLERLE İLGİLİ SUNUM.  Doğal Afet Nedir  Doğal afet kendiliğinden oluşan ve yeryüzünde aniden meydana gelen olayların tamamına denir. Doğal.
Sunum transkripti:

Maddeyi Tanıyalım

Maddenin değişimi İNSALAR İŞLEYEREK MADDEYİ DEĞİŞTİREBİLİR DOĞAL MADDELER DOĞADA KENDİ HALİNE BULUNA MADDELERE DOĞAL MADDE DENİR. TAŞ, TOPRAK, İPEK, DERİ, MEYVE, SEBZE… DOĞAL OLARAK BULUNAN MADDELERDİR. ÜRÜN ELDE ETMEK İÇİN KULLANILAN MADDELERE HAM MADDE DENİR. HAM MADDENİN İŞLENMESİYLE ELDE EDİLEN ÜRÜNE İŞLENMİŞ MADDE DENİR. HAM MADDE İŞLENDİKTEN SORA TÜKETİM MADDESİ OLARAK EN SON KULLANILIR. BUĞDAY---UN---EKMEK PETROLÜN İŞLENMESİ İLE ELDE EDİLEN ÜRÜNLER BENZİN, GAZ YAĞI, UÇAK BENZİNİ, MOTORİN,FUEL-OİL VE KATRANA PETROL ÜRÜNLERİ DENİR.

Maddenin değişimi

Maddenin değişimi PETROL ÜRÜNLERİNİN KULLANILDIĞI YERLER BENZİN: TAŞIMADA YAKIT OLARAK KULLANILIR. MAZOT: EVLERDE ISINMA VE TAŞITLARDA YAKIT OLARAK KULLANILIR. FUEL-OİL: KALORİFER YAKITI OLARAK VE ELEKTRİK ÜRETİMİNDE KULLANILIR. KATRAN : ASFALT YAPIMINDA VE PLASTİĞİN HAM MADDESİ OLARAK KULLANILIR.

Maddenin değişimi YAPAY MADDELER DOĞAL MADDELER ÇEŞİTLİ NEDENLERDEN DOLAYI TÜKENDİĞİNİ GÖRÜYORUZ.BİLİNÇSİZ AVLANMA SONUCUNDA HAYVANLAR, BİLİNÇSİZ AĞAÇ KESİMİ İLE ORMANLAR YOK OLUYOR. BU NEDENLE DOĞAL MADDELERİN YERİNİ YAPAY MADDELER ALIYOR. NAYLON,PLASTİK, TEFLON, VİNLEKS GİBİ MADDELER YAPAY HAM MADDELERDİR.

Maddenin değişimi DOĞA OLAYLARI MADDEYİ DEĞİŞTİREBİLİR YAĞMUR, SEL, RÜZGAR, SICAKLIK FARKLARI, DEPREM VE VOLKAN PATLAMALARI, GİBİ DOĞA OLAYLARININ ETKİSİYLE MADDELER DEĞİŞİKLİĞE UĞRAR. BU OALYLAR SONUCUNDA YERYÜZÜNÜN ŞEKLİ DEĞİŞİR.

Maddenin değişimi SULARIN ETKİSİ ŞİDDETLİ YAĞAN YAĞMUR VE SEL SULARI, TAŞI VE TOPRAĞI SÜRÜKLEYEREK GÖL VE DENİZLERE TAŞIR. AKARSULAR GEÇTİKLERİ YERLERDE DERİN YARIKLAR OLUŞTURUR.

Maddenin değişimi RÜZGARIN ETKİSİ RÜZGAR VE FIRTINA TOPRAĞI SÜRÜKLER,KAYALARI AŞINDIRIR. KOPAN KAYA PARÇALARINI UFALAR, SÜRÜKLER VE ÇUKURLARI DOLDURUR. RÜZGAR DAHA ÇOK BİTKİ ÖRTÜSÜ OLMAYAN YERLEDE GÖRÜLÜR.(ÇÖLLERDE)

Maddenin değişimi GÜNDÜZ ISINAN KAYAÇLAR GENİŞLER. SICAKLIK DEĞİŞİMİ GÜNDÜZ ISINAN KAYAÇLAR GENİŞLER. GECE ANİ SICAKLIK DÜŞMESİ KAYAÇLAR BÜZÜŞÜR. SONUÇTA KAYAÇLARDA KIRIMLA VE ÇATLAMA OLUR. BU KAYAÇLARIN ARSINA GİREN KAR SULARI KAYAÇLARIN UFALANMASINA NEDEN OLUR.