Fermente Süt ÜrünleRİnİn Beslenme Değerİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Besin nedir?.
Advertisements

SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
VİTAMİNLER.
Mineral Biyokimyası Gürbüz POLAT.
Hazırlayan  Ercan YÜRÜK Fen Ve Teknoloji Öğretmeni 
Sindirim Sistemi.
TEVFİK İLERİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
Hekzos dönüşümleri ve Uronik asit yolu
KARBONHİTRAT METABOLİZMASI HASTALIKLARI
Beslenme ve Kanser Riski
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
KARBONHİDRAT NEDİR...
Kolesterol insanlarda tüm dokularda sentezlenir,bununla birlikte karaciğerde yoğun olarak sentezlenmektedir. Vücutta önemli fonksiyonları olan bir steroldür.
SİNDİRİM VE EMİLİM BOZUKLUKLARI
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER: A Vitamini D Vitamini E Vitamini K Vitamini
KARBONHİDRATLAR carbohydrates (CHO)
ZEYTİN, ZEYTİNYAĞI ve SAĞLIK
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
Protein Metabolizması
Ruminant Beslenmesinde Organik asitler ve Tuzları
Kalbe ferahlık verir, kuluncu ve sindirim organı sancılarını giderir.
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ III
FAYDALI BESİNLER.
PROBİYOTİKLER VE MUHTEMEL ETKİ MEKANİZMALARI
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
( ) Sindirim ağızda başlar anüste biter
E N D O K R İ N S İ S T E M İ ( HORMONLAR ) A.Ç.
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
Metabolizma ve Beslenme
DİYET LİF BESİNSEL LİF Dietary Fiber
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
VİTAMİNLER.
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
ANA SORU: Karbonun hangi özelliği yaşam moleküllerinin temelini oluşturmak için uygun olmasını sağlar?
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
SİNDİRİM SİSTEMİ ETKİNLİKLER.
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
Alkol Metabolizması.
VİTAMİNLER. VİTAMİNLER Vitaminler Anlamı yaşamsal aminler demektir. Organik yapılı maddelerdir. Polimer yapısı göstermezler. Kimyasal sindirime uğramazlar.
1. Aşağıdakilerden hangisi midede gerçekleşen bir olay değildir?
L-KARNİTİN ELİF KELOĞLU
Konsantre yoğurt, probiyotik yoğurt, meyveli yoğurt
Sağlıklı Beslenme.
Transgenik Hayvanlar İlaç üretimi amacı ile düzenlenen hayvanlar (kan, idrar ya da süt içerisinde Genetik olarak düzenlenmiş biyoaktif moleküllerin-kan.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
A.Ç. Vücudumuzun kontrol ve bütünlüğünü sağlayan yani,canlı vücudundaki yapılar arasında koordinasyonu sağlayan sistemler vardır. BU SİSTEMLER; 1. SİNİR.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
B VİTAMİNİ. SUNUM PLANI  Vitaminler hakkında genel bilgi  B Vitamini hakkında bilgi  Hangi Besinlerde Bulunur?  B Vitamini Çeşitleri  Önemi ve Faydaları.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Protein Metabolizması 2 -Üre Siklusu-
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
BİL BAKALIM BEN NERDEYİM ?
Beslenme İlkeleri - 7.
SENESENS Bitkilerin normal gelişmelerini tamamlayabilmek için gelişmenin amacına uygun olarak bazı hücre, doku ve organlarının ölmesi olayına senesens.
Mikroskobik canlılar Zararlı Mikroskobik Canlılar.
Sunum transkripti:

Fermente Süt ÜrünleRİnİn Beslenme Değerİ

Hidrokolloidler -Bağırsakta peristalsis etkinliğini (bağırsak hareketliliği) artırma -Potansiyel toksik maddeleri absorbe ederek dışarı atılmasını sağlama -Şekerlerin ince bağırsakta emilimini yavaşlattıklarından insülin üretimi aniden artmakta ve dolayısıyla kan şekeri seviyesinin dengesi korunma -Kan serum kolesterol seviyesini düşürme -Yoğurtta viskoziteyi artırdıklarından ürünün ağız ile kalın bağırsak arasındaki sindirim süreci uzun olmakta ve dolayısıyla laktozun laktaz ile hidrolizasyon kapasitesi artmaktadır

Sağlık etkisi Bağırsak pH’sını düşürme Bağırsağa tutunma Yoğurt bakterileri Gr(+) a. peptidoglukan b. polisakkarit c. teikoik asit Bakteri hücre duvarı yapısını oluşturan materyaller

Yoğurt-kanser ilişkisi Hipotez 1: Bağırsak kanserinde etkili enzimler LAB tarafından ince ve kalın bağırsaktan uzaklaştırılmaktadır Hipotez 2: Nitrat redüktaz enzimi aracılığı ile nitratı ve nitritin parçalanması sağlanarak nitrozamin oluşumu engellenmektedir Hipotez 3: Bağışıklık sisteminin güçlenmesi (IgA+ artışı)

Yoğurt-mide/bağırsak hastalıkları ilişkisi Probiyotiklerin etkisi Organik asitler İmmünoglobulinler ülser-mide şişkinliği Bakteriyosinler Yoğurt bakterileri mide asitliğine karşı dirençli değildir

Yoğurt-kolesterol ilişkisi Hidroksimetil glutarat serum kolesterol sentezini baskılamaktadır Laktozu hidrolize edilen sütler Kurumaddesi serum proteini konsantresi/tozu ile artırılan ürünler Bitkisel steroller ile katkılandırılan ürünler Kolesterol (LDLi HDL, Total)

Yoğurt-CLA ilişkisi Kon juge çift bağ içeren oktadekanoik asit linoleik asit izomeraz Linoleik asit CLA Anti-karsinojenşk, anti-diyabetik, anti-obezite, anti-oksidatif, anti-bakteriyel vb…

Yoğurt-obezite ilişkisi Yüksek kalsiyum kilo kaybına yol açıyor Kalsiyum yağ metabolizmasında etkili Düşük kalsiyum kandaki paratiroid hormonu (PTH) ve 1,25-dihidroksivitamin-D seviyesini artırmaktadır Bunun sonucunda da lipoliz-lipogenesis dengesi bozulmakta ve vücutta yağ yakımı azalmaktadır

Yoğurt tüketiminin yan etkileri Aşırı galaktoz alımına bağlı katarakt gelişimi (denek farelerde) Galaktoz uridil dehidrogenaz eksikliğinde galaktozemi gelişimi (topuk kanı testi) i. Büyüme fonksiyonlarında yavaşlama ii. Karaciğer büyümesi ve böbrek rahatsızlıkları