FACTORING Dr. ÇAĞATAY ORÇUn.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖRNEKLER Önce, eğilim yüzdeleri tekniğinin bilanço ve gelir tablosunun bütününde uygulanışı ve aralarında ilişki kurulabilecek kalemlerin eğilimlerinin.
Advertisements

AKREDİTİF Mustafa KARAKAYA.
BORÇLANMA POLİTİKASI VE KISA VADELİ FİNANSMAN
İŞLETME II FİNANSMAN FONKSİYONU 4.DERS Yrd. Doç. Dr. Recep KILIÇ
FACTORİNG VE FORFAİTİNG
İhracat Faktoring Yurt dışına yapılan mal ve hizmet satışlarından doğmuş ve doğacak olan alacakların temliki yolu ile sağlanan finansman, alıcı adına.
Neden faktöring? Türkiye ekonomisi son yıllarda dışa açılarak dünya ile bütünleşme sürecine girmiştir. Ekonominin kurumsal ve yapısal özelliklerinde.
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
BÖLÜM VIII FİNANS YÖNETİMİ.
Ulaştırma ve Lojistik Terminolojisi Yrd. Doç. Dr. Gültekin ALTUNTAŞ
KISA SÜRELİ FİNANSMAN KAYNAKLARI
HAZIRLAYAN: TANER KAYA
TEMİNAT MEKTUPLARI.
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
Finansal Yönetim Risk Yönetimi Etkin Borç Yönetimi Büyüme Hukuki Danışmanlık Modern Finans; sahip olduğu geniş müşteri portföyü ve güçlü referanslarıyla.
DIŞ TİCARETTE KULLANILAN FİNANSMAN TEKNİKLERİ
FACTORING.
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
Ias 18 Hasılat Kapsam Mal veya hizmet satışı
ÜNİTE 3 Aşağıdakilerden hangisi Alıcılar Hesabının
3. HAFTA KONULARI TEST VE BİLGİ SORULARI. TEST SORULARI #1 Bir işletmenin mal ve hizmetlerinin sonradan ödenmesi karşılığında satılmasıyla ne oluşur?
KURUMSAL BANKACILIK UYGULAMALARI.
Çalışma Sermayesi Finansmanı
ÜNİTE 5 (Bölüm 2) FİNANSAL ANALİZ
3 – KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR
YATIRIM KARARLARINDA PARANIN ZAMAN DEĞERİ
BİLGİSAYAR MUHASEBE YAZILIMLARI
Finansal Tablolar ve Özellikleri
Finans Yönetimi Örnek Sorular
Örn: Dönen varlıkları: 40 TL
19-DİĞER DÖNEN VARLIKLAR
Opsiyon Nedir? Opsiyonlar, belli bir vadeye kadar veya belirli bir vadede, opsiyona dayanak varlık oluşturan belli bir miktardaki malı, finansal ürünü,
Bankacılık ve Kambiyo İşlemleri İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu X. Bölüm.
Finansal Tablolar Analizi (muhasebe sistemi tekrarı)
BİLGİSAYARLI MUHASEBE
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
MALİ VE TİCARİ BORÇLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
Bu hesap grubunda, kredi kurumlarına olan kısa vadeli borçlar ile kısa vadeli para ve sermaye piyasası araçları ile sağlanan krediler ve vadesine bir.
TİCARİ MAL HAREKETLERİ ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
VARLIKLARIN YÖNETİMİ ÖRNEK SORULAR
GELİR-GİDER HESAPLARINI KAPATILMASI
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
Karşılaştırmalı Tablolar Tekniği. Analizi yapan kişi analiz tekniklerini uyguladıktan sonra, mali tablolardaki değişimleri ve nedenlerini ortaya koymalıdır.
GENEL MUHASEBE ıı YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi
Soru: veresiyeli mal alışlarında hangi fatura kullanılır?
Alacak ve Stok Yönetimi
ALACAKLAR-BORÇLAR ALACAKLAR Ticari alacaklar: Bir mal satışı,hizmet yapılması yada borç verilmesi karşılığı ortaya çıkan bedeli isteme hakkına alacak.
Slayt 0 SEKİZİNCİ BÖLÜM VARLIKLARIN YÖNETİMİ. İşletme Sermayesinin Finansmanı Örn: X A.Ş.’nin satışları cari dönemde TL’dir. Aynı dönemde işletmenin.
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
FİNANSMAN KAYNAKLARI  İşletmelerde kullanılan kaynaklar vade yapısına göre kısa, orta ve uzun süreli olarak sınıflanabilir. Diğer bir ifade ile bu ülkelerdeki.
İhracatçıların, ihracat bedeli alacaklarını ticari ve politik risklere karşı teminat altına alan bir sigorta türüdür. 2 RİSKLER TİCARİ RİSKLER * İFLAS.
BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi. BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi.
Ticari Alacak – Ticari Borç Diğer Alacak – Diğer Borç
Prof. Dr. Nermin ÖZGÜLBAŞ
Ticari Risk Yönetimi ve Ticari Alacak Sigortası
STOKLAR İLGİLİ HESAPLAR
SENETSİZ VE SENETLİ TİCARİ ALACAKLAR
Çalışma Sermayesi Finansmanı
FORFAITING Dr. ÇAĞATAY Orçun.
Factoring Ve forfaiting.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
OPSİYON PİYASASI Dr. Çağatay ORÇUN.
15 Stoklar 15 Stoklar 150 İlk Madde Malzeme 151 Yarı Mamüller – Üretim
Aktif Nitelikli Dönem Ayırıcı Hesaplar
Ticari Alacaklar.
HESAPLAR.
HESAP PLANI.
Sunum transkripti:

FACTORING Dr. ÇAĞATAY ORÇUn

Nedir? Büyük miktarlarda kredili satış yapan işletmelerin, yurt içine ve yurt dışına yaptıkları her türlü mal ve hizmet satışından doğan alacak haklarını factor adı verilen finans kuruluşlarına satmak suretiyle kısa vadeli kaynak sağladıkları finansman tekniğine factoring adı verilir.

Tarafları Kimlerdir? Satıcı; factoring hizmetini talep eden, alacaklarını factore devreden taraftır. Satıcı malın üreticisi olabileceği gibi malı sadece alıp satan tarafta olabilir. Alıcı; malı veya hizmeti satın alan, satıcıya borçlu olan taraftır. Satış işleminde riske neden olan yani ödememe fiilini meydana getirme olasılığı bulunan taraftır. Factor; satıcının alacaklarını devralan ve satıcıya bu alacakları ile ilgili finansman, hizmet ve teminat yükümlülüğü altına giren taraftır. Muhabir factor; yurtdışında bulunan alıcının ülkesinde yer alan, alıcı ile ilgili factore bilgi veren, alacakları alıcıdan tahsil ederek factore gönderen factoring şirketidir.

Sunduğu Hizmetler Nelerdir? Muhasebe kayıtlarının tutulması, Kredili satışlardan doğan alacakların vadesinde tahsil ve takip edilmesi, Alacakların tahsil edilememesi halinde doğacak kayıpların karşılanması, Satıcı işletmeye kredili satış tutarının belirli bir oranında kredi verilmesi ve Potansiyel ve mevcut müşterilerin mali durumları hakkında bilgi toplanması ve malların satış olanaklarını arttırmak amacıyla piyasa araştırmaları yapılmasıdır.

Satıcıda İhtiyaç Duyulan Bilgiler Nelerdir? Satıcının geçmiş faaliyet sonuçları ve mali tabloları, Şüpheli alacaklar, alıştan iadeler, alacakların devir hızı vb. muhasebe kalemleri, Satıcının geçmiş tahsilatta yaşadığı sorunlar ve izlediği tahsilat politikaları, Geçmişte tahsilatta problem yaşandıysa, bu problemin hangi vadede ve hangi tutardaki alacaklardan kaynaklandığı, Alıcıların ödeme alışkanlıkları ile ilgili geçmiş bilgiler, Alıcının mali gücü ve alıcıya yönelik verilmiş garantiler, Alıcıya ait kredi riskinin göstergeleri vb.

Yurtiçi İşleyişi Nasıldır?

Yurtdışı İşleyişi Nasıldır?

Yurtdışı İşlemlerde Karşılaşılan Riskler Nelerdir? Alacağın zamanında veya hiç tahsil edilememesi riski, diğer bir ifade ile ticari risk, Kur riski, Ülke riski, Faiz oranı riski, Alacaklı hakkında detaylı bilgi sahibi sahibi olmamak ya da bilgi edinmek için daha fazla maliyete katlanma riski ve Takip ve tahsilatta problemler yaşama ve yüksek maliyetlere katlanma riski.

Türleri Nelerdir? Teminat fonksiyonuna göre; Rücu Edilemez Factoring Rücu Edilebilir Factoring Finansman fonksiyonuna göre; Ön Ödemeli Factoring Vade Factoring Hizmet fonksiyonuna göre; Bildirimli Factoring Bildirimsiz Factoring

Ülke Ekonomisine Katkı Sağlar mı? Satışlarda meydana gelen bir artış, genel olarak ülke ekonomisine hareketlilik kazandırır. Yurtdışı factoring ise, direkt olarak ödemeler dengesine pozitif etki sağlar. Factoring işlemi ile fonlara hızlı kavuşan işletmeler faaliyetlerini istikrarlı bir şekilde yürütecekleri için ülke ekonomisinde de istikrar sağlanabilecektir. Üretim ve satışlardaki artışla birlikte istihdam da artacaktır. Artan karlılıklara bağlı olarak vergi ödemeleri de artacaktır.

Maliyeti Var mıdır? Factoring işleminin satıcı işletme açısından iki temel maliyeti bulunmaktadır; Komisyon gideri: Factorün sunmuş olduğu hizmet ve teminat fonksiyonlarının karşılığında beklediği getiriyi ifade eder. Finansman faizi: Factorün satıcı işletmeye sunmuş olduğu finansman hizmeti karşılığında yaptığı ön ödeme tutarı üzerinden beklediği getiriyi ifade eder.

Peki Hesaplanabilir mi?