EKONOMİK BÜYÜME VE KALKINMADA EĞİTİMİN ROLÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İNŞAAT SEKTÖRÜ: MAKRO BAKIŞ
Advertisements

TÜRKİYE EKONOMİSİ ve DIŞ TİCARETİ
EĞİTİM VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME
SON EKONOMİK GELİŞMELER
DEĞERLER EĞTİMİ ADALET SUNUSU
Büyümenin Bileşenleri Yada Belirleyicileri
B İ R REKABET STRATEJ İ S İ OLARAK YERELLE Ş ME POL İ T İ KASI PROF.DR. İ SA SA Ğ BA Ş AFYON KOCATEPE ÜN İ VERS İ TES İ İ. İ.B.F. MAL İ YE BÖLÜMÜ 1.
Bölüm 30 İktisadi Büyüme David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
BÜYÜME.
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
ONUNCU KALKINMA PLANI ( ) HH 1. ONUNCU KALKINMA PLANININ TEMEL AMAÇLARI-1 Ülkemizin büyüme performansını daha yüksek, istikrarlı ve sürdürülebilir.
İKT-102 İktisata Giriş II Makro İktisatın Temelleri
Üniversite Eğitimi ve Sürdürülebilir İktisadi Kalkınma Olgusu
Küresel kriz ve Türkiye ekonomisinin büyüme sorunu
Kamu Yönetiminde Yeni Aktörler: Sivil Toplum Kuruluşları
GAP : Su İle Gelen Değişim Hilal Siyok 103 2TMB. Güneydoğu Anadolu Projesi Temel hedefi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde yaşayan vatandaşlarımızın gelir.
Ekonomi Nedir ? İnsan ihtiyaçlarını sonsuz bu ihtiyaçlar için gerekli olan kaynaklar sınırlıdır. Sınırsız ihtiyaçlar ile sınırlı kaynak arasındaki dengeyi.
BÖLÜM 1. BÖLÜM 1 Yaşam Boyu Bakış Açısı A) Yaşam Boyu Bakış Açısı B) Gelişimin Doğası C) Gelişim Kuramları D) Yaşam-Boyu Gelişimde Araştırma.
DERS-2: Milli Güvenlik Stratejimiz
2012 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 18 EKİM 2011.
Bankacılık sektörü 2010 Ocak-Aralık dönemindeki gelişmeler Ocak 2011.
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
EKONOMİK BÜYÜME VE KALKINMA
2011.  BÖLÜM Lİ YILLAR,11 EYLÜL, ABD VATANDAŞLARININ REFAH VE MUTLULUKLARI, PARA VE MALİYE POLİTİKASI, ZAYIF DENETİMLER,AKLA ZİYAN FİNANSAL.
SEZGİN ÖZTEK ŞEREF AYAN
NÜFUS.
Okul Öncesi Eğitimden İlköğretime Geçiş.
BÜYÜME DİNAMİKLERİ Fulya GÜZEL Kaynak: TÜİK GSYH Büyüme Oranları (%, Çeyrekler İtibarıyla)
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
BALANCED SCORECARD – DENGELİ BAŞARI GÖSTERGESİ
MİLLİ GELİRİN HESABI.
Uzun Dönem Ekonomik Büyüme
NÜFUS ÖZELLİKLERİ VE NÜFUSUN ÖNEMİ
BÖLÜM 3 EKONOMİLERDE TEMEL SORUNLAR
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
TÜRKİYE’NİN EKONOMİK KALKINMASI M. Aykut KELECİOĞLU
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
KIRSAL KALKINMA ve ÖRNEK PROJELER
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
GİRİŞ Ülkenizde ya da coğrafi bölgenizde turizm ne kadar önemlidir? Şehrinizde ya da kasabanızdaki mevcut istihdamın ne kadarlık kısmı turizm ile.
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
Bölüm 6:İki Degişkenli Dogrusal Regresyon Modelinin Uzantıları
©McGraw-Hill Education, 2014
YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 26 Ekim 2010.
MAKRO EKONOMİ 4. HAFTA.
Mahmut BİLEN. Ders Değerlendirme Biçimi Vize %70 Ödev%10Dönem içi %50 Quizler%20 Final%50Dönem Sonu%50.
Küreselleşme ve Rekabet Öğr. Grv. Mehmet Ali ZENGİN.
Toplam çıktı Bir ekonomide belirli bir dönemde üretilen (arz edilen) toplam mal ve hizmet miktarıdır. toplam gelir Belirli bir dönemde üretim faktörlerinin.
TÜRKİYE’NİN NÜFUS YAPISI VE BEKLENTİSİ Ak Parti Sosyal İşler Başkanlığı Prof. Dr. Nükhet HOTAR
PROF.DR. FİLİZ GİRAY ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ YÜKSEKÖĞRETİMİN FİNANSMANI.
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
EĞİTİMİN MALİYETİ VE FİNANSMANI
Türkiye ekonomisi 2016'nın son çeyreğinde %3. 5, 2016 yılında %2
INTERNATIONAL CONGRESS OF MANAGEMENT ECONOMY AND POLICY
TÜRK Eğitim Sistemi.
MAKRO EKONOMİYE GİRİŞ VE TEMEL KAVRAMLAR
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: İşsizlik, Enflasyon ve İktisadi Hoşnutsuzluk Endeksi Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR.
plan modelinin ana öğeleri
TEMEL MİKROEKONOMİ 1.GİRİŞ.
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ):
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
Yrd. Doç. Dr. Akın Usupbeyli
ÖMÜR BOYU GELİR HİPOTEZİ
Dr. Öğr. Üye. OKTAY KIZILKAYA
Uluslararası İşletme Yönetimi
Ekonomi Biliminin Doğuş Gerekçesi ; Kıtlık Kanunu Kaynakların;
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Sunum transkripti:

EKONOMİK BÜYÜME VE KALKINMADA EĞİTİMİN ROLÜ Doç.Dr. Muhammed TURHAN

EĞİTİM, EKONOMİK BÜYÜME VE KALKINMA Ülkelerin refah düzeyleri ve ekonomik kalkınma arasında doğrusal ilişki vardır. Az gelişmiş ülkelerdeki en önemli sorulardan biri eğitim sorunudur. Gelişmiş ülkelerin temel özelliği okullaşma ve eğitim sorunlarını önceden çözmüş olmalarıdır. Eğitim yoluyla ekonomik kalkınmaya en güzel örneklerden biri japonyadır.

EKONOMİK BÜYÜME Ekonomik büyüme, toplumun ihtiyaçlarını karşılamaya dönük mal ve hizmetlerin üretim kapasitesindeki sayısal artışı, kişi başına düşen üretim artışını ifade eder. En kısa tanımıyla «Reel milli gelirdeki artış» Eğitim yoluyla bireysel ve toplumsal üretim kapasitesi ve ürünlerin ekonomik değeri artar. Ancak büyüme, tek başına refah artışının işareti olmayabilir. Çünkü büyüme, refahın paylaşımıyla ilgili bilgi içermez.

EKONOMİK KALKINMA Ekonomik kalkınma, büyümeden farklı ve geniş bir kavramdır. Toplumun genel hayat standardının yükselmesini de içerir. Kalkınma, ekonomik, sosyal, kültürel, siyasal, demokratik, hukuksal ve insani gelişmeleri de içerir. Kalkınmışlık göstergelerinden biri eğitim düzeyidir. Eğitime ayrılan kaynak, eğitim süresi, eğitimin niteliği, eğitimin çeşitliliği vb. göstergeler önemli

EKONOMİK KALKINMA İnsanlar, temel hak ve özgürlüklerden daha fazla yararlanır. Siyasal karar alma süreçlerinde daha fazla yer alır. Nitelikli sağlık hizmetlerinden daha fazla yararlanır. Kişi başına düşen sağlık harcamaları artar. Siyasal istikrar sağlanır. Suç oranları azalır.

EKONOMİK KALKINMA Hukukun üstünlüğü, demokratik süreçlerin işlemesi kalkınmanın hem göstergesi, hem sonucudur. Kalkınma sürecinde eğitime yapılan yatırımlar önemlidir. Örneğin, 19. ve 20. yüzyılda Japonya birçok öğrenciyi yurtdışına göndermiştir.

İNSANİ GELİŞME ENDEKSİ Kalkınma düzeyinin ölçülmesinde Birleşmiş Milletler tarafından «İnsani Kalkınma Endeksi» geliştirilmiştir. Üç boyutlu gösterge kullanılarak ölçülür: sağlık, eğitim ve yaşam standardı. Sağlık göstergesi, doğumda yaşam beklentisidir. Eğitim göstergesi olarak ortalama okul yılı dikkate alınır. Yaşam standardı olarak kişi başı GSYH kullanılır. İGE 0-1 arası bir değerdir. 1’e yaklaştıkça, insani gelişmenin üst seviyede olduğu anlaşılır.

İNSANİ GELİŞME ENDEKSİ 2011 yılı ölçümlerine göre ülkeler dört çeyrek gruptan oluşur. Bu gruplar, çok yüksek, yüksek, orta ve düşüktür. Türkiye, yüksek insani gelişme grubundadır.

EĞİTİMİN EKONOMİK BÜYÜMEYE ETKİSİNE İLİŞKİN ARAŞTIRMALAR Literatürde, eğitim yatırımının ekonomik büyümeye katkısını araştıran pek çok çalışma var Bir araştırmada, okula kayıt oranının %1 artmasının, GSYH’yı %1-3 artırdığı tespit edilmiş. Başka bir araştırmada ilk ve ortaöğretim kayıt oranlarındaki 1 puanlık artışın milli geliri yaklaşık %2,5 artıracağı hesaplanmış. Yapılan araştırmalar, eğitimin ekonomik büyüme ve ekonomik kalkınmaya büyük katkılar sağladığını niceliksel olarak göstermiştir.