ABDOMEN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
STRES SINAV KAYGISI KARACASU LİSESİ Rehberlik Servisi.
Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Hasta Görüşmesi -Muayene- Genel Baş-Boyun Gözler KBB Deri Batın Sinir Sistemi Kalp Solunum.
İLAÇ TRANSFERİ İlaçların firmadan eczane deposuna transferi sürecinde zarar görmesi durumunda yenisiyle değiştirilmesi ibaresinin tüm ilaç teknik şartnamelerinde.
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
6.SINIF FEN ÖDEVİ. Uygulanan yalıtım kalınlığına ve kullanılan malzemenin ısı iletkenliğine bağlı olarak, ısı kaybı % oranında azaltılır. Yoğuşma.
HAZIRLAYAN AYŞE KAÇAR. Hastalılar kullanılan ilaçlar vb. nedenlerle vücut direncinin düşmesi sonucu fırsatçı mikroorganizmalar ağız içinde enfeksiyon.
Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
GASTROENTEROLOJİ VE HEPATOLOJİ OLGU SUNUMU
OLGU 1 Dr Fatih Tufan.
Boşaltım sistemi.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
Filiz DİKİCİ Psikolojik Danışman ÜSTÜN ZEKALILAR.
ZAMAN YÖNETİMİ-2 Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN. Zaman Yönetimi Süreci 1-Zaman kullanım analizi: Amaç, zamanın nereye harcandığını belirlemektir. Bireyler.
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
İLETİŞİM VE ETİK SUNUMU İREM KAYAHAN G İLETİŞİM SÜRECİNİN AŞAMALARI VE ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ.
BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ MERT KIZIL 39 RAMAZAN ÇİL 11/A.
KİŞİSEL HİJYEN.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
0-1 YAŞ BÜYÜME VE GELİŞME ÖZELLİKLERİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Halı Bitirme İşlemleri
Hİjyenİk El YIkama Normal sabunlar ve antiseptik özellikli sabunlar kullanılabilir. Bu şekilde geçici mikroorganizmalar uzaklaştırılır ya da öldürülür.
UYUŞTURUCUNUN ZARARLARI
KARACİĞER SİNTİGRAFİSİ
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
TESLİM ALMA (TESELLÜM)
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
BARALAR.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
Hava Yolu Tıkanıklığı Sağlık Sunumları:
Akciğerde biriken aşırı, tıbbi tedaviyle düzeltilemeyen, nüks eden ve ciddi solunum sıkıntısı ve ağrıya sebep olan “kanserli ve/veya şilöz sıvının” tedavisinde.
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Mastitis Çeşitleri Mastitis, şekillenen yangının derecesine göre subklinik ve klinik diye 2’ye ayrılır. Subklinik mastitiste, süt ve meme dokusunda gözle.
1. KAZAZEDEYE YAKLAŞMA.
Sporcularda Kasık Ağrısının Etyolojisi
Prof.Dr.Sibel Turhan AÜTF Kardiyoloji ABD
SINAV KAYGISI.
Serdar Erşeker Mehmet Şen
VE SİSTEME ETKİLİ İLAÇLAR
Proje Risk Yönetimi YRD. DOÇ. DR. KENAN GENÇOL.
*Tıraş çeşitleri Kıvırma Tıraşı Yakma Tıraşı Bindirme Tıraşı
Araş. Gör. Dr. Zehra ASLAN AYDOĞDU
KALBİN ELEKTRİKSEL AKTİVİTESİ
10. Sınıf alan-dal seçimi REHBERLİK SERVİSİ.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
ŞEKER HASTALIĞI.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (SUNİ SOLUNUM VE GÖĞÜS BASISI)
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
Ölçü transformatorları
BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ LİSANS EĞİTİMİ
Cerrahi El Yıkama.
Bir Kurumda Öğrenme Merkezi (ÖMer) Nasıl Oluşturulur?
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
SİNİR GERME TESTLERİ.
Bedensel Büyüme ve Psiko-Motor (devimsel) Gelişme
Dokunma duyusu (DERİ) ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT.
Dünyanın bir ucunda yaşayan Türkler onlar. Toplam sayıları 8
ORGANLARIM ÇALIŞIYOR.
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
ÖĞRENME.
KOÜ 11. Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Çalıştayı DÖNEM IV
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
Pratik Dersi Kas – İskelet Radyolojisi
Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Dr Sinan PEKTAŞ1
Sunum transkripti:

ABDOMEN

Hastanın hikayesi şunları kapsamalıdır; -Abdominal ağrısı var mı? -Bulantı kusması var mı? -Barsak alışkanlıkları nasıl? -Konstipasyon yada diyaresi var mı? -Son 24 saat içinde iştahında, sindiriminde değişiklik var mı? -Mide şikayetleri var mı? -Önceki sağlık sorunları var mı?

Abdominal bölgedeki işaret noktaları; -Sternumun ksifoid çıkıntısı -Kostal marjin -Sternumun ucundan başlayıp, umblikusu geçip, simfisis pubise kadar uzanan hat -Anterior superior ilyak çıkıntı -İnguinal ligamentler -Simfisis pubisin üst marjini

Abdominal Muayeneye Genel Yaklaşım 1.Hastanın mesanesinin boş olması gerekir. 2.Hastaya supine pozisyonu verilir. 3.Palpasyona başlamadan önce ve sonra hastaya ağrı duyduğu alanlar sorulur. 4.Hastanın yüz ifadesi gözlenmelidir. 5.Kullanılan steteskop ve muayeneyi yapan kişinin elleri ılık ve tırnakları kısa olmalıdır.

6.Muayene sırasında oda sıcaklığı ılık olmalıdır. 7.Muayene sırasında hareketler yavaş olmalı, hızlı ve beklenmeyen manevralar yapılmamalı. 8.Hastayı gevşetebilmek için dikkati başka yöne çekilebilir. 9.Muayene sırasında altta bulunan organlar bilinmelidir.

İNSPEKSİYON Abdominal deride; -Skar izi -Stria -Genişlemiş venler -Döküntü ve lezyonlar gözlenir. -Göbeğin yerleşimi ve çevresi inflamasyon yada herni açısından gözlenir. -İnguinal bölgede çıkıntı yapan herhangi bir görünüm var mı?

-Abdominal kontur gözlenir. -Hastadan nefesini tutması istenir bu pozisyonda abdomen içi daralır ve büyümüş bir karaciğer ve dalağın daha kolay görülmesi sağlanır. -Rektus abdomen kasında ayrılma(diyastezis rekti) olup olmadığı.

-Peristaltik hareketler gözlenir. -Epigastrik bölgede aortik pulsasyonlar gözlenir.

OSKÜLTASYON Oskültasyon sırasında dinlenen sesler; 1.Barsak sesleri(peristaltik sesler) 2.Vasküler sesler 3.Hamile kadınlarda fetal kalp sesleri

Karaciğer ve dalak üzerinden peritonun sürtünme sesi dinlenir Karaciğer ve dalak üzerinden peritonun sürtünme sesi dinlenir.Sürtünme sesinin işitilmesi, organın periton yüzeyinde inflamasyon olduğunu gösterir.

PERKÜSYON Karaciğer ve dalağın büyüklüğünü, Pozisyonunu belirlemek, Abdomen içinde kitle, sıvı ve/veya gaz olup olmadığını tespit amacıyla kullanılır.

Abdomnin perküsyonunda hangi sesler duyulur. Perküsyonda sağ üst kadranda, kostal marjinin hemen altında ?, sol üst kadranda ise ? sesi işitilir.

PALPASYON Karın içi organların pozisyonunu, sınırlarını kitle, hassasiyet yada gerginlik olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılır. Önce ? daha sonra ? palpasyon uygulanır.

Karaciğer Dalak Böbrekler

AORTA Aorta palpasyonu genellikle 50 yaş üstü kişilerde uygulanır.Abdomenin üst kadranlarına hafif baskı yapılarak aortik atımlar tanımlanmaya çalışılır. Aortanın patalojik dilatasyonu genellikle arteriyoskleroza bağlıdır.

PERİTON İRRİTASYONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ Abdominal ağrı ve hassasiyet özellikle kas spazmı ile birlikte olduğu zaman, parietal peritonun inflamasyonu düşünülür.

Önce hastanın öksürmesi istenir ve öksürme sırasında ağrının abdomenin neresinde olduğu belirlenmeye çalışılır. Hassasiyet alanı belirlendikten sonra, bu bölge tek parmakla hafifçe palpe edilir.Ve lokalizasyon belirlenir.

Ayrıca rebound hassasiyet olup olmadığına bakılır.

ASİTİN DEĞERLENDİRİLMESİ Periton boşluğunda intraabdominal serbest sıvı olup olmadığını değerlen dirilir.