SERAMİK MALZEME ÖZELLİKLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akım,Direnç… Akım Akımın tanımı
Advertisements

Seramikler Metal veya yarı metallerin metal olmayan elementlerle yaptığı bileşiklere Seramik denir. Kimyasal açıdan inorganik özellik taşırlar. Atomlar.
MALZEME BİLİMİ Konu 4 BAĞ ENERJİLERİ.
AMAÇ Malzemelerin iç yapılarının malzemelerin özelliklerini nasıl etkilediklerini öğrenmek Metaller: Metalik bağlar  sünek Seramikler: iyonik ve kovalent.
1 Yarıiletken Diyotlar.
Atom Arası Bağ Çeşitleri
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
BÖLÜM 2 – ATOMİK YAPI İÇERİK • Atom yapısı • Bağ tipleri.
Yarıiletkenler - 2 Fizikte Özel Konular Sunu 2.
Atom ve Yapısı.
Demİr ve demİrdIŞI metaller
Silisyum Karbür Refrakterleri
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
Metallere Plastik Şekil Verme
GLASS CLOTH (CAM ELYAF).
9. SINIF KİMYA 24 MART-04 NİSAN.
KABUK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
INSA 283 MALZEME BİLİMİ Giriş.
FİZİKSEL METALURJİ BÖLÜM 5.
9. SINIF KİMYA MART.
Elemetler Ve Bileşikler
Konu başlıkları Oluşumu
3. Ünite 9. sınıflar MADDEYİ TANIYALIM
SERAMİK MALZEMELER Prof. Dr. Şenol YILMAZ Prof. Dr. H. Özkan TOPLAN Doç. Dr. A. Şükran DEMİRKIRAN.
Esen yayınları kimya konu anlatımlı
Alümiyum Şekillendirme Teknolojileri
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Alümiyum Şekillendirme.
Mühendislerin temel ilgi alanı
Yüksek Lisans Semineri Danışman : Prof. Dr. İbrahim MUTLU
S d p f PERİYODİK SİSTEM.
İYONİK BAĞLAR Hazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU.
Artarsa. artarsa 4 KATILAR tipik geometrik şekilli şekilsiz 5.
Metallere Plastik Şekil Verme
MALZEMELERİN MEKANİK DAVRANIŞLARI
ELASTİK DAVRANIŞ Aytekin Hitit.
KRİSTAL MALZEMELERİN DAYANIMLARININ ARTIRILMASI
Refrakter Metaller Genel Bilgi.
TEKİL VE ÇOĞUL KRİSTALLERİN PLASTİK DEFORMASYONU
MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ ve İMALAT TEKNOLOJİSİ Mehmet DEMİRKOL
Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL
İletkenlik Elektrik iletkenlik, malzeme içerisinde atomik boyutlarda “yük taşıyan elemanlar” (charge carriers) tarafından gerçekleştirilir. Bunlar elektron.
DEMİRDIŞI METALLER.
DİSLOKASYONLAR.
SERAMİK MATRİSLİ KOMPOZİTLER VOLKAN GÜRLER
Tane sınırları Metal ve alaşımları tanelerden oluşur. Malzemenin aynı atom dizilişine sahip olan parçasına TANE denir. Ancak her tanedeki atomsal.
REFRAKTER MALZEMELER SİLİKA REFRAKTERLER.
Aslı AĞCABAY Tuğba YÜCEL Gülnihal CANER
Madde ve Özellikleri.
E-CAMI S-CAMI VE C-CAMI
Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Katıların Manyetik Özellikleri Yumuşak Manyetik Malzemeler.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN MALZEME BİLİMİ
AZS, Cam Fırını Refrakterleri
MUKAVEMET ARTIRICI İŞLEMLER
ALÜMİNYUM ERGİTME POTALARI
MgAl2O4 - Spinel Dökülebilir Refrakterler
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
MALZEMELERİN SINIFLANDIRILMASI
Sıcaklık ve İletkenlik
MALZEME BİLİMİ ÜNİTE-2.
METALİK BAĞLAR   Metallerin iyonlaşma enerjileri ile elektronegatiflikleri oldukça düşüktür. Bunun sonucu olarak metal atomlarının en dış elektronları.
MADDENİN YAPISI VE ATOM
İçindekiler Kompozit malzemelerin tanımı ve bileşenleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ
1 Yarıiletken Diyotlar.
Metallere Plastik Şekil Verme
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

SERAMİK MALZEME ÖZELLİKLERİ Seramikler , mühendislik malzemeleri içinde oldukça ilgi çeken ve sürekli gelişen bir özelliğe sahiptir. ÇÜNKÜ: Seramikler : Kırılgan ve Tok, Opak ve saydam, Yalıtkan, yarı iletken ve süper iletken, Düşük ve yüksek ergime dereceli, Tek kristal ve çok kristal, Kristal ve camsı, Gözenekli ve yoğun olarak birbirinin tersi özelliklere sahip geniş bir malzeme ailesini oluşturur.

( Birim hücredeki atomların sayısı) (Atom Ağırlığı) 1- FİZİKSEL ÖZELLİKLER 1-1 Yoğunluk. Etkileyen faktörler: Atomik ağırlıklar, Atomların paketlenme davranışı, Mikro yapıdaki gözenek miktarı. ( Birim hücredeki atomların sayısı) (Atom Ağırlığı) Kristalografik Yoğunluk= ---------------------------------------------------------- (Birim hücre hacmi) (Avagadro sayısı) Karışık fazlı ve gözenekli bir malzemeyi karakterize etmek için kristalografik yoğunluk yeterli olmamaktadır. (Kütle ağırlığı) Kütlesel (Bulk) Yoğunluk= ____________________ (Katı Hacmi) +(Gözenek hacmi) Gözeneksiz olarak elde edilecek maksimum kütlesel yoğunluğa teorik yoğunluk denir.

1-2 Ergime Davranışı Artan kovalent bağ karakterli ve çok valanslı iyonik seramikler daha yüksek ergime sıcaklıklarına sahiptirler. Malzeme Bileşim Yoğunluk(gr/cm3) Ergime sıcaklığı 0C Seramik Malzemeler Alüminyum Oksit Al2O3 3.95 2050 Mullit 3 Al2O3 2SiO2 3.16 1850 Bor karbür B4C 2.52 2425 Elmas C 3.15 3500 Magnezyum Oksit MgO 3.58 2800 Kuvars SiO2 2.65 1750 Silisyum Karbür SiC 3.22 2500 Silisyum Nitrür Si3N4 3.19 1900 Metalik Malzemeler Alüminyum Al 2.7 660 Çelik Fe esaslı alaşım 7.87 1450-1500 Organik Malzemeler Polisitren Sitren polimeri 1.05 65-75

4-2 ISIL ÖZELLİKLER Seramik malzemelerin temel ısıl özellikleri : Isı kapasitesi Isıl iletkenlik, Isıl genleşme. ( UYGULAMALAR AÇISINDAN EN ÖNEMLİ ÖZELLİK) Isıl şok direnci dir. Isıl Genleşme ( ısıl genleşme katsayısı) : = Termal uzunluk farkının ilk uzunluğa oranıdır. Sıcaklığın neden olduğu boyutsal değişimin miktarı, atomlar arası bağ kuvvetine ve malzemedeki atomların paketlenmesine ( koordinasyon sayısına) bağlıdır. Bunun sonucu olarak : α Kovalent < α iyonik < α metalik şeklindedir. Bağ mukavemeti arttıkça ergime sıcaklığı artmakta , buna paralel olarak ısıl genleşme miktarı düşmektedir.

Bazı uygulamalarda oldukça düşük ısıl genleşme istenir Bazı uygulamalarda oldukça düşük ısıl genleşme istenir.Fırından alınıp soğuk suya daldırılan bir potanın çatlamaması için Örnek: Lityum Aluminyum silikat (LAS) esaslı seramikten olması gereklidir. Çeşitli malzemelerin sıcaklığa bağlı ısıl genleşme karakteristikleri

Isıl İletkenlik Metaller: Isı İletim Mekanizması: Isı katı maddelerde “fononlar” (ısıl titreşim dalgaları) ve “serbest elektronlar” tarafından iletilirler. Metaller: •Yüksek saflıktaki metallerde, “elektron mekanizması” nın toplam ısı iletimine katkısı “fonon” ların katkısından daha fazla olacaktır. Metallerde ısıl iletime katkı sağlayabilecek çok sayıda serbest elektron mevcuttur. •Yabancı atom içeren alaşım metallerinde ısıl iletimi özellikleri düşmektedir. Seramikler: Serbest elektron bulundurmazlar. Dolayısıyla, ısıl iletkenliğe katkı sadece “fonon” hareketleri ile sağlanır: •Artan sıcaklıkla fononların (kafes dalgalarının) dağılması ve sönümlenmesi daha etkili olur; dolayısıyla, pek çok seramik malzemenin ısıl iletkenliği artan sıcaklık ile birlikte azalır. •Seramikler içindeki boşluklu yapılar malzemenin ısıl iletkenlik özelliği üzerinde çarpıcı bir etki oluşturabilir; artan porozite ısıl iletkenliğin azalmasına neden olur. ( refrakterler)

Elektriksel Özellikler Seramik Yalıtkanlar Bazı seramikler çok güçlü bir elektrik alanında dahi elektrik akımının geçmesine izin vermezler. Bunlar izalotör /yalıtkan) olarak kullanılır. Seramik Yarı iletkenler: Bazı seramik bileşikler birtakım elektrikli cihazların çalışması için gerekli yarı iletkenlik özelliklerine sahiptirler. Örnek: Poroz yapılı seramiklerin elektriksel dirençlerinin içinde bulundukları ortamın nem içeriği ve oksitlenme potansiyeline bağlı olarak değişir. Dirençteki bu değişim, zehirli veya yanıcı gazların algılanmasında da kullanılmaktadır. Süper İletken Seramikler Malzeme kritik sıcaklık denilen bir sıcaklığın altına kadar soğutulduğunda akım taşıyan elektronlar enerjilerini ısıya çevirme yeteneklerini kaybederler ve direnç sıfıra düşer. Bütün maddelerdeki ısısal hareketin en düşük seviyeye indiği “ mutlak sıfır “ noktası olan sıcaklık – 273 oC dir. Kritik sıcaklığın MgB2 ‘nin(Magnezyum Diborit) 39 kelvinin (-234.15 oC ) altına kadar soğutulduğunda elektrik akımına karşı bütün direncinin kaybolduğu ileri sürülmüştür..

4.3 MEKANİK ÖZELLİKLER Elastisite modülü yüksek Basma mukavemetine Gevrek malzeme Çekme mukavemeti Süneklilik düşük 1- Elastisite Modülü Atomik bağ mukavemeti arttıkça daha yüksek E değerleri elde edilir. Naylon E= 2-8 Gpa Al Alaşımları E= 69 Gpa , ZrO2 E= 138 Gpa Al2O3 E= 380 Gpa

2-Mukavemet: Teorik Mukavemet: Atomlar arası bağları koparmak için gerekli çekme gerilmesidir. Mekanik deneyde malzeme içindeki dislokasyon hareketlerinin zorluğu ölçülür. Metalik Bağda: Eğer bir dislokasyon yapı içerisinde ilerlerse , kayma düzlemi üzerinde bulunan atomların konumu, kayma düzlemi altındaki atomların konumuna göre değişir. Ancak bu atomların yer değişiminin elektron bulutu ile atom çekirdeği arasındaki metalik bağ üzerinde çok küçük bir etkisi vardır. Bu nedenle metalik bağda dislokasyon hareketi üzerinde az bir engelleme vardır.

Kovalent bağda; İyonik bağda: Kovalent bağ bölgeseldir. (Bağı oluşturan elektronlar bağlanan atomların arasındaki bölgede konsantre olmuşlardır.) Bir dislokasyon kovalent bağlı bir yapıda hareket ederken bu bağlar kırılıp tekrar oluşturulmalıdır. İyonik bağda: Eğer kristal 45 0 ‘lik bir düzlemde kayıyorsa aynı yüklü iyonlar ayrılmış olarak kalır. Bu çeşit kayma kolaydır. Yatay düzlemde kayma olursa aynı yüklü iyonlar arasında elektrostatik itme kuvveti bu kayma hareketini engeller. Dislokasyon hareketini başlatmak için gerekli gerilme Yumuşak metaller için = elastisite modülü/10 3 Seramikler için = elastisite modülü/ 30 = 5000 Mpa (500 kg/mm2)

Çeşitli Seramik Malzemelerin Özellikleri Metal K.T MPa √m Al Alaşımı(7075) 24 Yumuşak Celik 140 Y.C’lu çelik 50 Cu ˃100

Bütün bunlara rağmen hiçbir zaman teorik mukavemetlere ulaşılamaz. Çünkü; Seramik kütlede var olan: Mevcut gözeneğin şekli Yapıda çatlakların bulunması Yapıda mevcut inklüzyonların büyüklü ve şekli Seramik malzemeye yük uygulanması durumunda teorik mukavemetten daha düşük değerlerde kırılmalara neden olur