D.Ç.Ö.T.Devamı Denizde trafiği düzenlemek ve seyir güvenliğini sağlamak için.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Mesleki Gelişim Kuramı (Donald E. Super)
Advertisements

ULUSLARARASI GENÇLİK ÖDÜLÜNÜN 10 TEMEL PRENSİBİ. Uluslararası Gençlik Ödülünün dayandığı 10 temel prensip vardır.
 ŞAHISLAR İÇİN TEHLİKE ARZEDEN BİR İŞLEME TEŞEBBÜS ETMEK  BİR İŞLEMIN SONUCU ŞÜPHELİ İSE AMİRE HABER VERİLECEKTİR  İŞE GIDEN HER EKİP KAZA HALİNDE.
Termodinamiğin İkinci Yasası ve Entropi
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJESİ
Örnek Sorular Kapalı Alanlarda Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Basınçlı Kaplarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği.
YAĞMUR, KAR, SİS.
Bölüm I Temel Kavramlar
B. ŞEKİLLER VE SEMBOLLER
Islahçı Kuruluş Olmanın Bedeli
FERHAT ÇAKMAK DİREK MONTAJI.
TEKNE MANEVRASI.
SU HALDEN HALE GİRER.
LİMANLAR Prof.Dr.Sedat KABDAŞLI.
DOĞAL AFETLER.
DÜNYADA ÖZÜRLÜLERİN DURUMU BOLU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ İL EĞİTİMCİLERİ HÜMEYRA ERTOK NAGİHAN KARAL.
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
KARLI HAVADA YOLCULUK.
E-OKUL ÜZERİNDEN GÜNCELLENMESİ GEREKEN VERİ EKRANLARI
AMATÖR DENİZCİ BELGESİ KISA MESAFE TELSİZ BELGESİ SEMİNERİ
2- Adveksiyon Sisi: Adveksiyon sisi, soğuk yer yüzeyinin üzerinde sıcak ve nemli hava kütlesinin yerleşmesi ile oluşur. Soğuk yer yüzeyine sıcak.
TANIMLAR Patlayıcı Ortam : Yanıcı maddelerin gaz, buhar, sis ve tozlarının atmosferik şartlar altında hava ile oluşturduğu ve herhangi bir tutuşturucu.
İş Hukukunun Kapsamı.
TRAFİK Kırmızı ışıkta dur! Sarı ışıkta hazır ol Yeşil ışıkta geç.
HASTA HAKLARI ;.
Bülent DURAN Ocak İçerik Kapama Donanımları Havalanadırma,Hava Firar, İskandil ve Taşıntı Sistemleri Tekne Boşaltım Ağızları-Açıklıklar Dümen ve.
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
TAN I M LAR Kap : İçine akışkan doldurmak için
Türk Kamu Personel Rejiminin Özellikleri ve İstihdam Biçimleri
Kariyer Yönetimi Uygulamaları
Hava Olayı, Hava Durumu ve İklim
Bu Slayt Çarşamba esnaf ve sanatkarlarını bilgilendirmek amacıyla Mesleki Eğitim Merkezinde Hazırlanmıştır.
HAVACILIK SİGORTALARI
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ
SİVİL SAVUNMA KAVRAMI TOPLUMLAR ARASI ÇATIŞMALAR SAVAŞ TEKNOLOJİSİNDEKİ GELİŞMELER CEPHE GERİSİ SAVAŞLARI SİVİL HALKIN KORUNMASI ZORUNLULUĞU.
ELEKTRİK ÇARPMASI.
ORHAN BAYKAN MAKİNE MÜHENDİSİ. Düktil Boru kesme aparatı ; Düktil Boruların parçalı imal edileceği yerlerde boruların düzgün kesilmesi önem az etmektedir.
DENİZDE TRAFİK AYRIM DÜZENLERİ
TCG GEDIZ (F 495) KOMUTANLIGI BILGISAYAR DESTEKLI EGITIM SISTEMI
GEMİ KULLANMANIN TEMEL PRENSİPLERİ
YOLCU GEMİLERİ KALABALIK YÖNETİM VE TEDBİRLER
GEMİCİLİK DÜMEN DONANIMLARI.
MANEVRA VE SEYİR KURALLARI
Kural 32 TANIMLAMALAR Kısa düdük = 1 sn. Uzun düdük = sn.
GEMİLERDE DİP YAPISI TEK DİPLİ GEMİLER ÇİFT DİPLİ GEMİLER.
YANGIN TESPİT SİSTEMLERİ
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
ETKİNLİK ÇALIŞMA SUNUSU
Yoğun Trafikte ve Seperasyonda Seyir
KORUNMA POLİTİKALARI. KORUNMA POLİTİKALARI Korunma politikalarının amacı işyerlerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemek ve çalışanların.
PRUVA, PRUVAYA GEÇİŞ DURUMU KURAL-14 AYKIRI GEÇİŞ DURUMU KURAL-15
DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME TÜZÜĞÜ
VARDİYA VE ROLE ESASLARI
Trol çeken ve trol ağlarını atmakta olan bir teknede trol ağlarını atmakta olduğunu belirten düşey doğrultuda çekilen fenerler milden görünürler.
Elektronik Harita Görüntüsü ve Bilgi Sistemi Electronic Chart Display and Information System (ECDIS) Kaptan İdris TURNA.
DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME TÜZÜĞÜ
Denizde Trafiği Düzenlemek Seyir Güvenliğini sağlamak.
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
BÖLÜM C FENERLER VE İŞARETLER
Bina Trafiği ve İnsan Trafik Hareketi
DEN 322 Gemi Sevk Makinaları.
KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 15 Mayıs 2013  ÇARŞAMBA RG Sayı :
GELGİT NEDİR VE NASIL HESAPLANIR. GELGIT, AY VE GÜNEŞ’IN ETKISIYLE DENIZLERIN SÜREKLI YÜKSELIP ALÇALMASı OLAYıDıR.
GELGİT NEDİR VE NASIL HESAPLANIR. GELGIT, AY VE GÜNEŞ’IN ETKISIYLE DENIZLERIN SÜREKLI YÜKSELIP ALÇALMASı OLAYıDıR.
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
İLETİŞİMİ ETKİLEYEN DEĞİŞKENLER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ELEKTRİK ÇARPMASI.
Sunum transkripti:

D.Ç.Ö.T.Devamı Denizde trafiği düzenlemek ve seyir güvenliğini sağlamak için

Kural 3 (f) KUMANDA ALTINDA BULUNMAYAN TEKNE Bazı istisnai şartlar nedeniyle kurallara uygun manevra yapma gücü olmayan ve bu nedenle başka bir teknenin yolundan çıkma yeteneği bulunmayan tekne. Bazı istisnai şartlar nedeniyle diğerinin yolundan çıkma yeteneği bulunmayan tekne. Bu istisnai şartlar, makina arızası, dümen arızası, yangın v.b. özel durumlar olabilir.

Kural 3 (g) MANEVRA YAPMA KABİLİYETİ SINIRLI TEKNE Yaptığı iş nedeniyle Kurallara uygun manevra yapma gücü sınırlanan tekne. Burada önemli olan teknenin, yaptığı iş nedeniyle diğer bir teknenin yolundan çıkma yeteneği olmayışıdır. Manevra kabiliyeti sınırlı tekneler deyimi şu tekneleri kapsar.

MANEVRA YAPMA KABİLİYETİ SINIRLI TEKNE Kural 3 (g) MANEVRA YAPMA KABİLİYETİ SINIRLI TEKNE Bir seyir işareti, denizaltı kablosu veya boru hattı döşeme veya toplama Tarama, sörvey veya sualtı çalışmaları Denizde ikmal, personel veya malzeme transferi Hava aracını indirme/kaldırma harekatı Mayın temizlik harekatı Yedekleyen tekne ve yedeğin, rotasından ayrılma yeteneğini büyük ölçüde kısıtlayacak şekilde yedekleme işi Yalnızca yansıdakilerle sınırlı olmamakla birlikte, yansıda görülen işlerle uğraşan tekneler bu tüzük kuralları kapsamında “Manevra yapma kabiliyeti sınırlı tekne” olarak tanımlanmaktadırlar.

Kural 3 (h) SU ÇEKİMİ NEDENİYLE KISITLI TEKNE Draftı, su derinliği ve seyredilebilir suların genişliği nedeniyle rotasını değiştirme imkanı sınırlanan kuvvetle yürütülen tekne. Kuvvetle yürütülen tekne Teknenin Draftı Derinlik Seyredilebilir su genişliği Bu tanımda geminin draftı yani çektiği su ile bulunduğu sulardaki deniz derinliği arasındaki ilişki önemlidir. Bu ilişki dikkate alındığında geminin rotasından sapma imkanı kısıtlanıyorsa bu tekne “Su çekimi nedeniyle kısıtlı tekne” tanımı kapsamına girmektedir.

Kural 3 (i) ÜZERİNDE YOL BULUNAN TEKNE Demirli olmayan, karaya bağlı olmayan, karaya oturmamış tekne. Bu tanımda karıştırılmaması gereken bir husus var. Üzerinde yol bulunan ifadesi bir ilerlemeyi çağrıştırıyor ancak bu kuralda belirtilen kavram teknenin hareketini içermiyor. Yani demirli olmadıkça, karaya bağlı olmadıkça veya karaya oturmadıkça bir tekne makinalarını stop etmiş ve su üzerinde ilerlemiyor da olsa bu tekne bu kural çerçevesinde “üzerinde yol bulunan tekne”dir. İngilizce “Underway” şeklinde ifade edilmektedir. Üzerinde yol olmak ile “Yol yapmak” ifadelerini karıştırmamamız gereklidir.

EVET Kural 3 (i) ÜZERİNDE YOL BULUNAN TEKNE Alçak görüş nedeniyle makinalarını stop etmiş ve hareketi durmuş olan bu gemi, “Üzerinde yol bulunan” bir tekne midir? Bir çatışmayı önlemek için özellikle siste bazen makinaları stop edip geminin su üzerindeki hareketini tamamen durdurmamız gerekir. Bu durumda tekne “üzerinde yol bulunan tekne” midir? (Evet.) Neden? EVET

ÜZERİNDE YOL BULUNAN TEKNE Kural 3 (i) ÜZERİNDE YOL BULUNAN TEKNE Demirli değil Karaya bağlı değil Karaya oturmamış Demirli veya bağlı değil, karaya oturmamış.

ÜZERİNDE YOL BULUNAN TEKNE Kural 3 (i) ÜZERİNDE YOL BULUNAN TEKNE Suda ilerliyor Makinalar stopta fakat herhangi bir şekilde bağlı değil Tornistan yolda hareket ediyor Demirine biniyor (Demirini taratıyor). Bir tekne bazen kendini yansıda belirtilen durumlardan birinde bulabilir. Bu durumlardan hangisinde tekne “üzerinde yol bulunan tekne” tanımı kapsamına girer? Hepsi. Demirli veya bağlı değil, karaya oturmamış.

BİR TEKNENİN BOYU VE ENİ Kural 3 (j) BİR TEKNENİN BOYU VE ENİ O teknenin tam boyu ve en geniş eni anlamlarına gelecektir.

Kural 3 (k) Teknelerden birinin diğerini görmesi halinde teknelerin birbirlerini gördükleri varsayılacaktır.

Görüşün bir sebeple kısıtlanmış olması. Kural 3 (l) KISITLI GÖRÜŞ Görüşün bir sebeple kısıtlanmış olması. Sis Pus Kar yağışı Şiddetli yağmur fırtınası Kum fırtınası Diğer sebepler