Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Elektronik Harita Görüntüsü ve Bilgi Sistemi Electronic Chart Display and Information System (ECDIS) Kaptan İdris TURNA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Elektronik Harita Görüntüsü ve Bilgi Sistemi Electronic Chart Display and Information System (ECDIS) Kaptan İdris TURNA."— Sunum transkripti:

1 Elektronik Harita Görüntüsü ve Bilgi Sistemi Electronic Chart Display and Information System (ECDIS)
Kaptan İdris TURNA

2 Seyir / Navigation Bir gemiyi dünya üzerinde bir noktadan başka bir noktaya en emniyetli ve kısa yoldan sevk edebilmek ve seyir esnasında herhangi bir anda mevkisini belirleyebilmek için gerekli hesapları içeren bilimsel sanat dalıdır.

3 Seyir / Navigation Seyir iki liman arasında yapılsa bile hazırlığı limanda başlar. SOLAS bölüm V’e göre her gemi seyre kalkmadan evvel yazılı seyir planı (Passage plan) hazır olmalıdır. Aksi durum Liman devleti kontrolünde tespit edilirse 17 kusur numarası ile belirtilir.

4 Appraisal / Değerlendirme
Geminin genel ve mevcut stabilite durumu Operasyonel kısıtlamalar olup olmadığı Draftı Manevra özellikleri Yükün istifi ile ilgili özel durumlar Kumanya ve tatlı su durumları

5 Appraisal / Değerlendirme
Sefer için gerekli yakıt durumu Gemi sertifikalarının ve diğer dökümanların geçerlilik süreleri Sefer için gerekli haritaların ve neşriyatın durumları Güncelleştirmeler için gerekli denizcilere ilanların temini

6 Appraisal / Değerlendirme
Sefer için gerekli ülke bayraklarının durumu Gemi rapor sistemlerine ilişkin bilgilerin kontrolu

7 Sefer Planı Rıhtımdan rıhtıma hazırlanmalıdır.
Köprüüstünde vardiya tutan zabite kolaylık sağlaması için hazırlandığı unutulmamalıdır. Dönüş noktaları hem numara hem de bulunduğu bölgenin ismi ile kayıt edilmelidir. Rotalar çizilir iken omurga altı emniyetli su mesafesi göz önünde bulundurulmalı ve sefer planında belirtilmelidir.

8 Sefer Planı Sefer boyunca yaşanabilecek acil tıbbi durumlar için rota ile ilişkili devletlerin tıbbi destek veren istasyonlarının kontak bilgileri sefer planına işlenmelidir. Olası arıza durumlarında kullanılabilecek demir alanları sefer planında belirtilmelidir. Rota üzerinde gelgit ve akıntı durumları hesaplanarak belirtilmelidir.

9 Sefer Planı Sefer planında kullanılan haritaların ve diğer notik neşriyatın tam listesi belirtilmelidir. Notik neşriyatın en son hangi haftaya göre düzeltildiği belirtilmelidir. Gemi draft bilgilerini içermelidir. Trafik kontrol noktalarının kuralları ve kontak bilgileri belirtilmelidir.

10 Sefer Planı Rotalar üzerinde makine yol durumunun değiştirilmesi gerekli noktalar belirtilmelidir. Sefer boyunca mevki elde etmek için kullanılabilecek fener,şamandıra gibi alemetler hakkında bilgi içermelidir. Rotalar çizilir iken sefer bölgesi,mevsim koşulları dikkate alınmalıdır.

11 Sefer Planı Rotalar çizilir iken şirket prosedürleri ve kaptan talimatları dikkate alınmalıdır. Rota üzerinde sığ sularda çökme(squat) etkisi hesaplanıp sefer planında belirtilmelidir. Sefer esnasında kullanılacak haritaların ölçeği uygun olmalıdır. Sefer planı üzerinde kaptan ve zabitlerin imzaları bulunmalıdır.

12 Elektronik harita görüntü ve bilgi sistemi - ECDIS
ECDIS cihazlarının performans standartları ilk olarak 1995 yılında IMO nun A.817(19) kararı ile belirlendi. ECDIS ile ilgili kurallar 1 Ocak 2011’de yürürlüğe giren SOLAS bölüm beş kural 19 da belirtilerek zorunlu hale getirilmiş oldu.

13 Elektronik harita görüntü ve bilgi sistemi - ECDIS

14 Mevcut Elektronik harita görüntü ve bilgi sistemleri
ECDIS : IMO/SOLAS performans gereklerini karşılayan onaylı sistem ECS (Electronic Chart System) IMO/SOLAS gereklerini karşıyamayan onay almamış elektronik harita sistemi

15 Mevcut Elektronik harita görüntü ve bilgi sistemleri
Eğer ECDIS sistemi gemiye 1 Ocak 2009 dan evvel kuruldu ise IMO A.817(19) kuralı gereklerini uygun olmalı • Eğer ECDIS 1 Ocak 2009 dan sonra kuruldu ise IMO MSC.232(82) kuralı gereklerini uygun olmalı Dual ECDIS –kağıt harita zorunluluğu yok

16 ECDIS harita sistemleri
Electronic Navigational Charts (ENC) / Vector Charts Raster Navigational Charts (RNC)

17 ECDIS harita sistemleri
Electronic Navigational Charts (ENC): Bu sistemde haritalar Uluslara arası hidrografi ofisi IHO (International Hydrographic Office) S-57 standartlarına uygun olmalıdır. ENC haritaları tamamen dijital haritalardır. Kullanıcıyı uyaran farklı alarm çeşitleri mevcuttur. ENC haritaları 8 karakterli kodla isimlendirilirler (örnek :GB )

18 ECDIS harita sistemleri
Raster Navigational Charts (RNC) : Bu sistemde haritalar Uluslara arası hidrografi ofisi IHO (International Hydrographic Office) S-61 standartlarına uygun olmalıdır. Raster haritaları seyir kağıt haritalarının taranmış hallerinden oluşur. Vektör haritalarındaki detaylı alarm seçenekleri mevcut değildir.

19 ECDIS harita sistemleri
Raster Harita modunda en az aşağıdaki alarmlar bulunmalıdır. • deviation from route • position system failure • approach to critical point • different geodetic datum • malfunction of RCDS mode • large-scale RNC available for ship’s position

20 ECDIS harita sistemleri

21 ECDIS harita sistemleri

22 ECDIS harita sistemleri

23 ECDIS harita sistemleri

24 ECDIS harita sistemleri

25 10 Task Groups

26 Assessing ECDIS competencies
Sample ECDIS score sheet Task groups 1-5

27 Assessing ECDIS competencies
Sample ECDIS score sheet Task groups 5-10

28 Assessing ECDIS competencies


"Elektronik Harita Görüntüsü ve Bilgi Sistemi Electronic Chart Display and Information System (ECDIS) Kaptan İdris TURNA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları