Anlatım yöntemi kullanan öğretmen;  Dersine iyi hazırlanır.  Düzenli bir öğrenim planı hazırlar.  Bu planında sunu sürelerini sınırlar.  Konuyu öğrencilere.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Program Geliştirme “uzmanlık eğitimi”
Advertisements

DENİZLİ YAŞAR SANİYE GEMİCİ ANADOLU LİSESİ
SORU-CEVAP YÖNTEMİ Tuba Koç Gülpınar Gökşen.
Günlük Plan Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Eleştirel Düşünme Tahir BENEK S
DİNLEME KONUŞMA VE ELEŞTRİ ADABI
Öğrenme Menüleri ÖĞRENME HEDEFLERİ AÇISINDAN bir yandan öğrencilerin konuya bağlılığını sağlarken bir yandan da SEÇİM yapmalarına olanak tanımak önemlidir.
DÜZ ANLATIM - KONFERANS
DİNLEYİN ! GRUP ÜYELERİNİN BİRBİRLERİNİ DİNLEMELERİNİ TEŞVİK EDİN ! DİNLEMELERİNİ TEŞVİK EDİN !
Tam Öğrenme Modeli (Mastery Learning)
Öğretim Etkinlikleri Modeli
İnteraktif eğitim anlayış bakış yöntem değişikliğidir.
Benjamin BLOOM ( ).
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Similasyon (Benzetim)Tekniği
ÖRNEK OLAY.
Eğitim Öğretimde Planlama
MERHABA.
Zihinsel Engellilerde Disiplin Alanlarının Öğretimi
AkçanSA Fatih Sultan Mehmet İlköğretim Okulu
TAM ÖĞRENME MODELİ Hazırlayan Güzide BAŞDAĞ Ankara 2003.
Güce Çok Programlı Lisesi Onur ÖZDEMİR Okul Psikolojik Danışmanı
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
ÇOCUKLARIMIZIN EVDEKİ ÇELIŞMALARINA NASIL YARDIMCI OLABİLİRİZ ?
ALIŞTIRMA YAZILIMLARI (Practice and Drills)
Öğretim Durumlarını Planlama
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
ÖDEV VERME VE DEĞERLENDİRME Meral KOCABAY
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
Kemal ŞENTÜRK Biyoloji
Öğrenmeyi Etkileyen Faktörler Ferdi Odabaşı
Bilgisayar Destekli Eğitimin Gelişimi ve Kuramsal Dayanakları
Soru Cevap.
ÖĞRETİMDE STRATEJİ Ali ÇELiK (Biyoloji).
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
BURADA HERKES ÖĞRETMEN
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM UYGULAMALARI
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
Öğretİmİn PlanlarI.
KISIM I Matematik Öğretme: Temeller ve Perspektifler BÖLÜM 4 Öğretimin Değerlendirme ile Yapılandırılması.
Çalışma Yaprağı.
EĞİTİM / ÖĞRETİM DURUMLARI (ÖĞRETME)
ÖĞRETİM STRATEJİSİ, YÖNTEM ve TEKNİKLER
Öğretim Yöntemleri Anlatım, Tartışma, Örnek Olay İncelemesi, Problem Çözme, Proje Temelli Öğretim, İşbirliğine Dayalı Öğretim, Gösterip Yaptırma..
ÖĞRETİM MODELLERİ Uz. NÜKET GÜNDÜZ.
Öğretim Modelleri Anlamlı (Okulda) Öğrenme, Tam Öğrenme, Çoklu Zeka, Yapılandırmacılık, Dr. Kerim Karabacak.
EĞİTSEL REHBERLİK Yrd.Doç.Dr. İsmail Hakkı TOMAR
MÜZE BİLİNCİ VE MÜZELERLE EĞİTİM
SINIF YÖNETİMİ.
KIZ KARDEŞİM MOMMO.
Eğiticilerin Sınıf Yönetimi Yeterliklerinin Geliştirilmesi Doç.Dr. Ali E. Şahin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi.
BASAMAKLI ÖĞRETİM PLANI
Bilişim Teknolojileri Öğretim Yöntemleri. Öğretim Yöntemi Nedir?  Hedefe ulaşmak için izlenecek önceden belirlenmiş yol.(Oğuzkan,1981)  Bir sorunu çözmek,
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (MSc., MEd.).
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
Eğitimde Teknoloji Kullanımı
Öğretimin Planlanması
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
EĞİTİMDE BİLGİSAYAR KULLANIMI
ETKİLİ ÖĞRETMENLERİN ÖZELLİKLERİ
Öğretim Etkinliklerini Planlama
Öğretim Yöntemleri Prof. Dr. Recai Doğan.
Yazı Tahtası Hem öğrencinin hem de öğretmenin aynı anda aynı konu üzerinde çalışabilmesine olanak sağlayan en etkili sınıf içi iletişim aracıdır. Her öğretmen,
Sunum transkripti:

Anlatım yöntemi kullanan öğretmen;  Dersine iyi hazırlanır.  Düzenli bir öğrenim planı hazırlar.  Bu planında sunu sürelerini sınırlar.  Konuyu öğrencilere ilginç gelecek şekilde sunar.  Dili doğru kullanır.

 Esnek davranır.  Başka yöntemlerden ve öğretim araçlarından yararlanır.  Dersi özetler.  Sürekli olarak öğrencileri gözlerse bu yöntemi etkili kullanmış olur.

1. Hedefleri ve ana noktaları açıkça belirtin. 2. Sunumu adım adım yapın. 3. Belirgin ve somut yapılar kullanın. 4. Öğrencilerin anlamasını kontrol edin.

 Öğretmen dersi istediği hızda düzenleyebilir.  Sunum belli öğrenci gruplarına göre ayarlanabilir.  Ders boyunca öğretmen, öğrencileri kontrolü altında tutabilir.  İyi bir sunum öğrencilere derli toplu bilgiler sunar.  İyi bir sunum yapan öğretmen öğrencilerine güven verir.

 Öğrenci pasiftir.  Öğrencileri tanıma olanağı vermez.  Öğretmen coşkulu ve güdüleyici değilse öğrenci ilgisi kısa zamanda dağılır.  Dersin hızı bütün öğrencilerin gereksinimine yanıt vermeyebilir.  Dönüt olmadığı için bazı öğrencilerin yanlış öğrenmeleri engellenemez.  İşiterek öğrenmede zorluk çeken öğrenciler için uygun değildir.

 Yeni bir konuya giriş yaparken,  Dersin bitiminde özetleme yaparken,  Ders yada konuya ilgi çekmek istendiğinde,  Öğrenciler küçük grup yada bireysel etkinliklere başlamadan önce, ortak altyapı oluşturmak için onlara temel bilgileri sunarken önemlidir.

 Soru, başkalarından yanıt almada kullanılan sözel düzenlemelerdir.  Öğrencilerin düşünmesini, bilgilerini irdelemesinde ve öğretmenin mesajına yanıt vermesi için kullanılır.

Sorunun türünü ve düzeyini belirlemede;  Öğretimin hedefleri  Hedeflerin düzeyi  Öğrencinin ilgisi  Öğretmenin öğrenciyi güdüleme düzeyi  Öğrencilerin hazırbulunuşluğu,  Öğrencilerin iletişim becerisi kılavuzluk eder.

Soruların değişik türleri vardır.  En doğruyu seçme soruları  Tamamlama soruları  Hatırlatma soruları  Sentez yaptırma soruları  Analizci sorular

Öğretmenler farklı amaçlara ulaşmak üzere sınıflarında sorular sorarlar.Bu amaçlardan bazıları;  Sorular bireyler arası etkileşimi artırır.  Sorular konunun önemli boyutlarına dikkat çeker.

 Sorular dersin ne kadar bilindiğini ve anlaşıldığını ölçer.  Sorular dersin temel konusunu gözden geçirir.  Sorularbilişsel etkinlikleri yönlendirir.

Soru Sorma Teknikleri  Dersin yapısına uygun anahtar sorular planlayın.  Soruları açık ve belirgin olarak ifade edin.  Soruları öğrencilerin düzeyine uygun hale getirin.  Soruları mantıklı ve aşamalı olarak sorun.  Değişik düzeylere sorular sorun.

 Öğrenci yanıtlarını izleyeyin.  Öğrencilerden yanıt istediğnizde düşünmeleri için süre verin.  Daha çok sayıda öğrencinin katılımını sağlayacak sorular kullanın.  Öğrencileri soru sormaya yüreklendirin.

Soru Sormada Uygun Olmayan Rol Modelleri  İyi öğrencileri seçen öğretmen.  Sürekli eleştiren öğretmen.  İyi soru sormayan öğretmen.  Kötü dinleyici öğretmen.  Hızlı soran öğretmen.  Yavaş soran öğretmen.  Düşük beklentili öğretmen.