AFET YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. NEHİR VAROL KAYNAK: ANONİM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ulusal Afet Müdahale Yapılanması ve SAR Operasyon Yönetimi
Advertisements

RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ-1
YAŞAR KOCAMAN MAHMUT ASLANBAY İSA GÜNDÜZ YASİN DEMİRKOPARAN
Sağlıklı ve Güvenli Tesisler
AFET YÖNETİMİNDE YENİ YAKLAŞIM (AFET EĞİTİMİ,
Amaç Bu Kanunun amacı, afet ve acil durumlar ile sivil savunmaya ilişkin hizmetleri yürütmek üzere, Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının.
ACİL DURUM VE EYLEM PLANI
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü
Prof.Dr.Hilmi SABUNCU YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TEMEL TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ
ERK İSG&İK ERK –
Bahtiyar ÇETİN Endüstri Mühendisi Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi
Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi
Afetler ve Afet Yönetimi Doğan K. Bıyıklı (TA2SX) 3 Şubat 2007 Echolink – Turkiye Konferans Odası.
Bingöl Kamu Hastaneleri Birliği
AFETLERDE YÖNETİM Prof.Dr. Recep AKDUR.
TSK TIBBİ KBRN SAVUNMASI Dr.Hv.Tbp.Bnb.Sermet SEZİGEN
ACİL EYLEM PLANI HAZIRLIĞI
OKUL YÖNETİCİLERİ İÇİN
Risk Yönetimi Bingöl KHB Güvenliği Politikaları Eğitimi Sedat ADEMOĞLU
SİVİL SAVUNMA.
Olay Komutanı. Olay Komutanı Planlama Bölümü Şefi Operasyon Bölümü Şefi Lojistik Bölümü Şefi Finans/ Yönetim Bölümü Şefi.
SİVİL SAVUNMANIN YURT İÇİ VE DIŞI GÖREVLERİ NELERDİR?
KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI SİVİL SAVUNMA UZMANLIĞI 2010 YILI FAALİYETLERİ Kartal Belediyesi
Yerel Yöneticiler ve Saha Uygulayıcıları İçin Afet Zarar Azaltma Stratejileri Mart 2008 / Yalova.
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
AFET/KAZA NEDİR? İnsan ya da doğal kaynaklı, yaşam, doğal kaynak ya da mülk kaybına yol açan; Yol açtığı zararın azaltılabilmesi için yardım personeli.
Amaç Bu Kanunun amacı, afet ve acil durumlar ile sivil savunmaya ilişkin hizmetleri yürütmek üzere, Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Hedef A.1. : Deprem Bilgi Altyapısının Geliştirilmesi; Deprem bilgi altyapısının geliştirilmesi, güçlendirilmesi, sürdürülebilirliğinin sağlanması bu altyapıyı.
RİSK ANALİZİ VE YER SEÇİMİ
TÜRKİYE AFET MÜDAHALE PLANI VE KBRN HİZMET GRUBU PLANI
AFET YÖNETİMİ.
EDA SOLMAZ MEHMET TANER SOYSAL HAZIRLAYANLAR.
DEPREM.
İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARINDA YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ENTEGRASYONU
AFET VE ACİL DURUM YÖNETİM MERKEZİ
GENEL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
AFETLER ve AFET YÖNETİMİ (SAU-026)
T. C. DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İlçe Milli Eğitim Müdürleri Bilgilendirme/Değerlendirme Toplantısı 20/10/2015 DENİZLİ.
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü
AFETLER ve AFET YÖNETİMİ (SAU-026) Ulusal Deprem Stratejisi Eylem Planı (UDSEP ) Prof. Dr. Levent Gülen Ofis: M-1 No:1303.
AFETLER ve AFET YÖNETİMİ (SAU-026)
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
SİVİL SAVUNMA KULÜBÜ PAZAR FEN LİSESİ.
YATIRIM PROJE TEKLİFİ NASIL HAZIRLACAK?
Kriz ve Afet Yönetimi Doç. Dr. Örgen Uğurlu.
İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi - İktisat Fakültesi Uzaktan Eğitim Lisans Programı Yrd. Doç. Dr. Yıldırım GÜNGÖR AFET KÜLTÜRÜ DERS.
SİVİL SAVUNMA KAVRAMI TOPLUMLAR ARASI ÇATIŞMALAR SAVAŞ TEKNOLOJİSİNDEKİ GELİŞMELER CEPHE GERİSİ SAVAŞLARI SİVİL HALKIN KORUNMASI ZORUNLULUĞU.
Büyük endüstriyel kazalar
1. 2 RİSK YÖNETİMİ (Olay öncesi /Proaktif davranış)  Risk değerlendirme / Olası riskler  Kabul edilemez risk/ Risk yok etme/ Risk azaltma çalışmaları.
Murat KULOĞLU Öğretim Görevlisi Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı 1.
Sosyal Hizmet Uzmanının Önemi
Türkiye’de Afet Yönetim Sistemi
AFETLERDE TRİAJ HEMŞİRELİĞİ
Afetlerde Sağlık Hizmetleri ve Yönetimi Açısından Sendai Çerçeve Eylem Planının ( ) Getirdikleri Arş. Gör. Hüseyin KOÇAK ÇOMÜ Sağlık Yüksekokulu.
AFET YÖNETİMİNDE YENİ YAKLAŞIM (AFET EĞİTİMİ,
Afet Zararlarının Azaltılmasında Türkiye’deki Yerel Yönetimlerin Rolü
AFETLERLE İLGİLİ OLAYLARIN SAFHALARI
TEHLİKE, ZARAR GÖREBİLİRLİK, RİSK VE AFET İLİŞKİSİ
AFET YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. NEHİR VAROL
Kadınlar İçin Sosyal Hizmet Önleyici Hizmetler Müdahale Hizmetleri
ULUĞBEY İLKOKULU SİVİL SAVUNMA EĞİTİMİ İKAZ ALARM İŞARETLERİ.
KAZA FELAKET TRAFİK KAZASI VE İLKYARDIM.
KONULAR RİSK ANALİZİ ÜRETİM SÜRECİ (LIFE – CYCLE) DEĞERLENDİRMESİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MUSTAFA ARİF BAŞKÖYLÜ A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı.
KALABALIK RİSK YÖNETİMİ VE ACİL DURUM PLANLAMASI
TEHLİKE ve RİSK LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN BİYOLOJİK TEHLİKELERE KARŞI TEMEL BİYOGÜVENLİK KURALLARI Keep Lab Safety Keep You Healthy ( TR01-KA )
BAKANLIKLARA BAĞLI, İLGİLİ, İLİŞKİLİ KURUM VE KURULUŞLAR İLE DİĞER KURUM VE KURULUŞLARIN TEŞKİLATI HAKKINDA CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ Cumhurbaşkanlığı.
Sunum transkripti:

AFET YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. NEHİR VAROL KAYNAK: ANONİM

Doğal Afetler Kuraklık Sel Toprak Kayması Volkan Patlaması Rüzgar Deprem Kasırga Nükleer ve Kimyasal Kazalar Büyük Yangınlar Kanundışı Yapılaşma Terör Olayları Savaşlar Barajların Yıkılması Enerji veya Malzeme yokluğu İnsan Kaynaklı veya Teknolojik Afetler Afetler

Afet Yönetimi Afet Öncesi (Afet meydana gelmeden önceki faaliyetler) (Risk Yönetimi) Riski azaltma önlemleri Afet Sonrası (Afet anında ve sonrasında yapılan (Kriz Yönetimi) Müdahale önlemleri

AFET YÖNETİM SİSTEMİNİN EVRELERİ Önlem (zarar azaltma) Hazırlıklı Olma Müdahale İyileştirme

Afet Yönetim Sistemi Afet Öncesi Aşama Afet Sonrası Aşama Önceden Hazırlık Müdahale Risk Azaltma Müdahale Önlemleri Önlemleri Zarar Azaltma İyileştirme

Zarar Azaltma Bu safhada yapılacak çalışmalar; Afet anında uygulanacak yasal mevzuatın gözden geçirilmesi ve ihtiyaç halinde yeniden düzenlenmesi Yapı ve Deprem Yönetmelikleri, alan kullanım yönetmeliklerinin gözden geçirilmesi ve gerekiyorsa yeniden düzenlenmesi Afet tehlikesi ve riskinin makro ve mikro ölçekte yeniden belirlenmesi, geliştirilmesi ve tehlike haritalarının hazırlanması İhtiyaç duyulan bilimsel ve teknik araştırma-geliştirme faaliyetlerinin planlanması ve uygulanması ve projelerin gerçekleştirilmesi için maddi destek verilmesi.

Önlem (Zarar Azaltma) Yapılacak faaliyetler; Merkezi düzeyde afet yönetimi ile ilgili planların hazırlanması ve geliştirilmesi, İl düzeyinde “Kurtarma ve Acil Yardım” planlarının hazırlanması ve geliştirilmesi, Bu planlarda görev ve sorumluluk verilen personelin eğitim ve tatbikatlarla bilgi düzeylerinin geliştirilmesi, Gerektiğinde bölge teçhizat merkezleri kurulması ve kritik malzemelerin stoklanması.

MÜDAHALE KAMU HİZMETLERİ Güvenli giriş ve çıkışların sağlanması (Emniyet Kuvvetleri) Yangınları söndürme (İtfaiye) Yaralılara yardım (Sağlık hizmetleri)

Müdahale Bu aşamada yapılan faaliyetler arasında; Haber alma ve ulaşım, İhtiyaçların belirlenmesi, Arama ve kurtarma, İlk yardım, Tedavi, Tahliye Geçici iskan

Yiyecek, içecek, giyecek, yakacak temini, Güvenlik, Çevre sağlığı ve koruyucu hekimlik, Hasar tespiti, Tehlikeli yıkıntıların kaldırılması.

İyileştirme Bu safhada yürütülen faaliyetlerin ana hedefi, afete uğramış toplulukların haberleşme, ulaşım, su, elektrik, kanalizasyon, eğitim, uzun süreli geçici iskan, ekonomik ve sosyal faaliyetler vb. gibi hayati aktivitelerinin minimum düzeyde karşılanabilmesi için gereken tüm çalışmaları yapmaktır.

İyileştirme Ekonomik iyileştirme Fiziksel iyileştirme Psikolojik iyileştirme

Neden zarar azaltma ve önceden hazırlıklı olma safhaları, müdahale ve iyileştirme safhalarına göre daha önemlidir? Çünkü: Afetlere hazırlıklı olunursa, tabii ve kültürel değerler korunabilir. Önceden hazırlıklı olunması, afetin yol açabileceği can ve mal kaybının en az seviyede olmasını sağlar. Afete hazırlıklı olunması, daha insancıl olmasının yanında, aynı zamanda daha az maliyetlidir.

Disaster Prevention Systems around World Dünyada Afet Önleme Sistemleri US style ABD Sistemi Ideal System İdeal Sistem Most Countries Birçok ülkede İleri düzeyde hazırlıklı olma faaliyetleri High preparedness thro’ reinforced disaster mgmt policy Low preparedness with only post-disaster mgmt Düşük düzeyde hazırlıklı olma, sadece afet sonrası yönetim Improved Mitigation & Reinforced Disaster Mgmt (Integrated Emergency Management) İleri düzeyde zarar azaltma ve Dengeli afet yönetimi (Entegre Afet Yönetim Sistemi) Japan style Japonya Sistemi High level mitigation thro’ quake-resistant construction methods Yüksek düzeyde zarar azaltma faaliyetleri

Afet Yönetiminde Son Zamanlarda Meydana Gelen Değişmeler Eski Anlayış Yeni Anlayış Tehlikeler Zarar görebilirlik Afete müdahale Afet öncesi çalışmalar Risk bölgesinde olanlar için Risk Bölgesinde olanların uzmanlar planlar hazırlar katılımı ile planlar hazırlanır

Tek disiplinli yaklaşım Çok disiplinli yaklaşım Mühendislik veya planlama Ekonomik, sosyal ve çevresel konular Bölgesel bakış Daha geniş perspektif açısı Belirtiler Sebepler

Afet Planlaması Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken İlkeler Plan öncelikli konular üzerinde yoğunlaşmalıdır. Çünkü, her şeyi korumamız mümkün değildir. Planlama aşamasında vatandaşlarla işbirliği yapılmalıdır. Planlama aşamasını düzenli ve iyi olmalıdır. Karar verici makamlar emirlere uymalıdır.

Zarar görebilirliği azaltmak için çalışmalar yapılmalı. Sorunları tahmin edilebilmeli, ancak sürprizlere de hazırlıklı olunmalıdır. Sıradışı ihtimallere bile hazırlıklı olunmalıdır. İyileştirme planları yapılmalıdır. İlk müdahalenin, yerel olmak zorunda olduğu unutulmamalıdır. Planlar sürekli olarak güncellenmelidir.

Afet Yönetiminin Zorlukları Afet beklenilmedik bir olaydır. Streslidir. Hassas bir konudur. Herkes ilgilidir. (Örn: Başbakan hemen afet bölgesine gitmek zorundadır.) Çok fazla medya baskısı vardır. Çok disiplinlidir.