Ksenobiyotiklerin Biyoremediasyonu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

PROTEİNLERDEKİ AMİNO ASİT BİLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi
Isı Enerjisi Maddenin sıcaklığını artırmak için verilmesi gereken enerji çeşidine ısı enerjisi denir. Q ile gösterilir. Isı bir enerji çeşidi olduğundan.
Doğadaki canlı varlık yaşam sürecini tamamladıktan sonra kompostlanarak tekrar yaşama katabilir.Şehirlerde evlerde uygulanacak bu sistem sayesinde şehir.
THOMAS METODU ve BOİ-5 Dr. A. Saatçı. C Oksidasyonu, ve Biyokimyasal Oksijen İhtiyacı (BOİ) C O 2= $ Heterotrophs CO2CO2 + BOİ FAZLA ÇAMUR (WAS)
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
karIşImlarIn ayrIlmasI
ALKOLLER Alkollerin Genel Yapıları
1 Şubat 2014 Başbakanlık Müsteşarlık Makamına ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Bireysel Entegrasyon Ödevi Hayrunnisa Demirci.
DOĞA KİRLİLİĞİ. 1) Güneş ışınlarının içerisine girmesine izin verip ısının dışarıya kaçmasına sınırlayarak iç ortamın dış ortama göre daha sıcak olmasını.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Aktif Karbon Adsorpsiyonuyla Ağır Metal Giderimi ve Alevli AAS ile Tayin PEKER S1, KAŞ M.1, BAYTAK S.1  1Süleyman.
Kanatlılarda kesim.
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
13. ZENOBİYOTİKLERLE MİKROBİYEL ETKİLEŞİMLER
CANLILIK ve ENERJİ
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
İn situ biyoremediasyon
Kirletici Biyoremediasyonunda Rekombinant DNA Teknolojisi
Klorlu Bileşiklerin Biyoremediasyonu
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
Alifatik ve Aromatik Hidrokarbonların Biyodegredasyon Yolları
Biyoremediasyon Oranını Etkileyen Faktörler
İŞLETMELERİN KURULUŞU
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
KİMYASAL BAĞLAR.
3. Polisiklik Aromatik Hidrokarbonların (PAHs) Biyoremediasyonu
Mikrobiyel Degredasyon
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Isı Yalıtımı.
FENOLLER.
KATI MADDELER oC de buharlaştırma-kurutma sonrası geriye kalan maddelerin tümüne KATI MADDE denir. Yüksek konsantrasyondaki KATI MADDE içerikli.
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
Isının Yayılma Yolları
Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal)
Çeşitli Ksenobiyotik Kirleticlerin Biyoremediasyonu
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
Petrol hidrokarbonları 4 ana grupta toplanır:
Biyoinformatik.
TS 802 Haziran 2009 BETON TASARIMI KARIŞIM HESAPLARI
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
MADDEYİ TANIYALIM.
Hücrelerin ve embriyoların farklı kryoprezervasyon yöntemleriyle ve değişik protokollerle saklama çalışmaları 40 yıldan fazladır sürdürülmektedir. Bu kryoprezervasyon.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
Cerrahi El Yıkama.
BİY 422 BİTKİ EKOLOJİSİ PROF. DR. LATİF KURT
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
Sağlık Bilimleri Fakültesi
KARIŞIMLAR Karışım, birden fazla maddenin yalnız fiziksel özellikleri değişecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan madde topluluğudur. Karışımın.
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
Canlıların Büyüme ve Yaşamasına Etki Eden Faktörler
7. ÜRETİMDE KALİTE KONTROLÜ
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
FOTOSENTEZ.
SULAMA YÖNTEMLERİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
TYS102 ÖLÇME BİLGİSİ Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin EMEKLİ
TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ-1.
Sunum transkripti:

Ksenobiyotiklerin Biyoremediasyonu Ksenobiyotik bileşikler, biyolojik canlı sistemlere yabancı olan ve genellikle biyodegredasyona uğrayamayan maddelerdir. Ksenobiyotik bileşiklerin doğada fazlaca bulunmasının sebebi, sıklıkla tarım alanında kullanılmalarından kaynaklanır. Ksenobiyotik bileşikler, çoğunlukla, çözücü, insektisit, patlayıcı, boya çıkarıcı (diklorometan) gibi malzemelerde kullanılır.

Ksenobiyotiklerin biyoremediasyonu, diğer kirleticilere göre daha az maliyetlidir. Çünkü bu maddelerle kirletilmiş toprakları, kazmaya gerek olmadığı için degredasyon için gerekli maliyet düşük ve enerji daha az gerekir. Ayrıca etkili bir ksenobiyotik biyoremediasyonu ile toprak kirletilmemiş haline geri döneceği için, biyodegredasyonla toprakta herhangi bir bozulma da olmaz.

Oksidasyon, redüksiyon, halka kırılması, halojenizasyon ve dehalojenizasyon gibi reaksiyonlarla birçok ksenobiyotik degrede edilir. Ksenobiyotiklerin mikroorganizmalarca biyodegradasyonu, mikroorganizmaların geliştiği çevre şartlarına bağlıdır. Sıcaklık, toprak pH ı, besinlerin kullanılabilirliği, nem ve hava oranı, kirli alandaki ksenobiyotik konsantrasyonu bu tip parametrelerdir. Bu işlemde kullanılacak mikroorganizmalar, doğal mikrobiyel topluluk olabileceği gibi daha etkili bir biyoremediasyon için genetiği değiştirilerek dizayn edilmiş mikroorganizmalar olabilir.

Basit organik bileşiklerin biyodegradasyonu kompleks organik bileşiklere göre daha kolaydır. İki halkalı aromatik bileşikler kolayca parçalanırken, daha yüksek moleküler ağılığa sahip olanlar çok zor biyodegredasyona uğrar. Alkoller, esterler, nitro benzenler, klorlu hidrokarbonlar ve eterler zor degrede olurlar. Klorlu bileşiklerin degredasyonu halkada klorun bulunuş yerine bağlıdır. Klorun halkada sayısı arttıkça degredasyon oranı da düşer. Pestisitlerde de klor bulunduğu için degredasyonları zordur. Ayrıca, yüksek derecede klorlanmış bir bileşik olan poli klorlu bifeniller (PCBs) ve klorlu çözücüler kolayca degrede olamazlar.

Uçucu ve uçucu olmayan ksenobiyotik bileşikler topraklarda ve su kaynaklarında çok farklı çeşitliliklerde bulunur. Polimerik hidrokarbonlar, patlayıcılar, uçucu hidrokarbonlar, siyanidler, boyalar, herbisitler, insektisitler, pesitisitler, klorlu hidrokarbonlar, sentetik boyalar, sentetik deterjanlar çeşitli ksenobiyotik bileşiklerdir.

Ksenobiyotik bileşiklerin doğal olarak veya genetiği değiştirilmiş prokaryotik (bakteri) ve ökaryotik (fungus ve bitkiler) organizmalarla biyoremediasyonu yapılır.

Etkili bir in-situ ve ex-situ biyoremediasyon için biyoagümantasyon, biyositümülasyon, biyosparging, biyoyığın ve kompostlaştırma yapılır.

İn-situ ksenobiyotik biyoremediasyon yöntemleri: Biosparging, Bioventing, Biyoagümantasyondur.

İn-situ biyoremediasyon şunları içerir: İntrinsik biyoremediasyon: etkili ve verimli şekilde biyoremediasyon yapılması için doğal mikrobiyel topluluğa besin ve yeterli miktarda oksijen sağlanarak sitümülasyon yapılır. Bu yol genetiği değiştirilmiş mikroorganizmalarla yapılan biyoremediasyona göre daha çok tercih edilir. Düzenlenmiş in-situ biyoremediasyon: kontamine alan doğal mikrobiyel topluluk tarafından biyoremediasyona uygun değilse, genetiği değiştirilmiş mikroorganizmalar biyoremediasyon sürecini hızlandırmak için kullanılır. Doğal mikroorganizma GDO

Ex-situ Ksenobiyotik Biyoremediasyonu Bu olay çok yavaş ilerler volatilizasyon, fitoremediasyon, kimyasal oksidasyon, biyoakümülasyon ve mikrobiyel transformasyonu içerir.