Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1"— Sunum transkripti:

1 Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1

2 BÖLÜM 2 I Hücre Yapısı ve Evrimsel Geçmiş 2.1 Hücrenin Elemanları ve Viral Yapı Ökaryotik Hücreler Prokaryotik Hücreler Virüsler 2.2 Mikrobiyal Hücrelerde DNA’nin Düzenlenmesi Nükleus ve Nükleoid Genler, Genomlar ve Proteinler 2.3 Yaşam Ağacı Yaşamın Üç Domaini Eukarya Moleküler Dizilemenin Mikrobiyolojiye Katkıları

3 II Mikrobiyal Çeşitlilik
2.4 Mikroorganizmaların Fizyolojik Çeşitliliği Kemoorganotroflar Kemolitotroflar Fototroflar Heterotroflar ve Ototroflar Habitatlar ve Ekstrem Çevreler 2.5 Prokaryotik Çeşitlilik Bacteria Archaea Doğal Mikrobiyal Toplulukların Filogenetik Analizi 2.6 Ökaryotik Mikroorganizmalar Ökaryotik Mikrobiyal Çeşitlilik

4 1 Hücrenin Yapısı ve Evrimsel Geçmiş

5 2.1 Hücrenin Elemanları ve Viral Yapı
Bütün hücrelerin pek çok ortak özelliği vardır: 1) Sitoplazmik zar: Hücre içi ve dışını ayıran bir bariyer 2) Sitoplazma : Suda çözünmüş ve asılı bulunan maddeler Çözünmüş maddeler: Makromoleküller (Protein, nükleik asit), Organik ve İnorganik maddeler Asılı bulunan maddeler: ÖR: Ribozomlar 3)Hücre Duvarı: Hücresel yapılara dayanıklılık sağlar. Nispeten geçirgendir. Bitki ve mikroorganizmalarda varken, Hayvanlarda ve insanlarda (Hücre iskeleti) yoktur.

6 Prokaryotik Hücreler Membranla çevrili organelleri bulunmadığı için daha basit yapılardır. Bacteria ve Archaea üyelerini içerirler. Çok küçüktürler (1 µm eninde, 1-5 µm uzunluğunda). . = 500 bakteri Ökaryotik hücreler µm’ ye kadar değişebilir.

7 Ökaryotik Hücreler Prokaryotlardan daha büyük ve komplekstirler.
Algler, Funguslar ve Protozoalar dahildir. Tüm bitki ve hayvanlar ökaryotik hücrelerden oluşmuştur. Nükleus: Hücrelerin genetik bilgi deposudur. Ayrıca, ökaryotlarda transkripsiyon bölgesidir. Fotosentetik hücrelerde kloroplast mevcuttur. Mitokondriler solunumu, kloroplastlar fotosentezi gerçekleştirir.

8 Virüsler Virüsler önemli bir mikroorganizma sınıfı olmalarına rağmen hücre değillerdir. Yalnızca bir hücreyi enfekte ettikleri zaman üreme yeteneği kazanırlar. Virüslerin hücrelerden farklı olarak metabolik yetenekleri yoktur.

9 Virüsler (devam) Kendi genomları olmasına karşın ribozomları yoktur, bu nedenle protein sentezi için konağın biyosentez mekanizmasına ihtiyaç duyarlar. Mikrobiyal hücreler dahil bütün hücreleri enfekte ettikleri bilinmektedir. Bilinen en küçük virüs 0.01 µm’ dir.

10 Hatırlatma  Bütün hücreler: Sitoplazmik membran, ribozom bulundurur.
Hücrelerin içerisine bakarak prokaryotik ve ökaryotik olduğuna nasıl karar veririz? Ribozomlar hücrelerde hangi önemli görevleri yerine getirir?


"Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları