Klonlamada Kullanılan Vektör ve Konak Sistemleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Biyoteknoloji ve Genetik II
Advertisements

Gen Klonlama.
MOLEKÜLER GENETİK VE REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ
İnsan Genom Projesi.
Biyoteknoloji ve Gen Mühendisliği
Klonlamada Plazmit Seçimi
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı
6.SINIF FEN ÖDEVİ. Uygulanan yalıtım kalınlığına ve kullanılan malzemenin ısı iletkenliğine bağlı olarak, ısı kaybı % oranında azaltılır. Yoğuşma.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Öznur DUMAN ELGÜL ZEKA. ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ DEĞİŞİMLER Duygu değişimlerinin hızı ve üst düzeyde yaşandığını önceden bilmek bu duygular yaşandığında.
HEMOFİLLİ HASTALIĞI Hemofili hastalığı; Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerden faktör 8 (VIII) ve 9 (IX)’un hayat boyu eksik ve kanın pıhtılaşmasının.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
Farmasötİk Teknolojİ VE Farmasötİk bİyoTeknolojİ
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
JEOFİZİK ETÜTLERİ DAİRESİ
(YÖNETİCİ MOLEKÜLLER= ÇEKİRDEK ASİTLERİ= DNA ve RNA)
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
BİY 440 Mİkrobİyal bİyoteknolojİ
ÖZEL EĞİTİMDE YÖNETSEL DÜZENLEMELER
Genetik Transfer.
Rekombinant DNA Teknolojileri
Genetik kod daki hatalar Mutasyonlar tarafından genotip değiştirilir
HÜCRE DÖNGÜSÜNÜN KONTROLÜ
PLASMİDLER Bir çok bakteri, kromozomlarından hariç, plasmid olarak adlandırılan küçük non-kromozomal DNA moleküllerine sahiptir. Plasmidler, genellikle.
Çiftlik Hayvanlarında Yardımlı Üreme Teknikleri 1
DNA’nın İzolasyonu ve Analizi
Diyabet ve Cinsel Sağlık
Hazırlayan: Meltem ÖZCAN
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
B- GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve REKOMBİNANT ÜRÜNLER
Gen Klonlama Basamakları
Kirletici Biyoremediasyonunda Rekombinant DNA Teknolojisi
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
Genetik mühendisliğinin pratik uygulamaları
Yoğurt Mikrobiyolojisi
GEN MUTASYONU, DNA ONARIMI VE YER DEĞİŞTİREN GENETİK ELEMENTLER
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji-1
C-KONJUGASYON Genetik bakımdan seks ayrıcalığı gösteren iki bakteri hücresinin yan yana gelip aralarında oluşacak geçici bir hücre birleşmesi ile bakteriden.
Faj Vektörler 8-25 kb arası fragmentleri etkin olarak taşıyabilirler
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal)
Prof. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı
GENETİK KOPYALAMA.
Genetik kopyalama (klonlama).
Yatay Gen Transferinin Hesaplanması
TARIM EKONOMİSİ İSTATİSTİĞİ
ŞEKER HASTALIĞI.
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
BAKTERİLERDE GENETİK MADDE AKTARILMASI
BAKTERİLERDE EKSTRAKROMOZAL GENETİK ELEMENTLER
YAT VE MARİNA İŞLETMELERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
Doğum Öncesi Gelişim.
ARACILI GEN AKTARMA YÖNTEMİ - Agrobacterium tumefaciens -
MAYOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ.
HEMOFİLİ Sağlık Slaytları
DOĞRUDAN GEN AKTARMA YÖNTEMLERİ
Hastalıkların Biyokimyasal Temeli
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
Agrobacterium tumefaciens Aracılığıyla Bitkilere Gen Aktarımı
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
Yönetim Kurulu Başkanı Ekonomide ve bankacılıkta reform;
Prof.Dr. ASuman Sunguroğlu
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ile Terapötik Protein Üretimi
TRANSPOZONLAR HAZIRLAYANLAR SERKAN ÇAM HASAN KESKİN DANIŞMAN
Sunum transkripti:

Klonlamada Kullanılan Vektör ve Konak Sistemleri -Klonlama Vektörleri İçin Konaklar Bakteriyel konaklar Ökaryotik konaklar -Özelleşmiş Vektörler ve Çeşitleri Plazmid vektörler (pUC19 plazmid klonlama vektörü) Mekik vektörler Ekspresyon (ifade) vektörleri (T7 ekspresyon sistemi) Bakteriyofajı Lamda klonlama vektörleri Bakteriyofaj M13 vektörü Ökaryotik viral vektörler Ti plazmidleri Füzyon ve Kozmid vektörler Dizilemede kullanılan Yapay bakteriyel kromozom vektörü (BAC) Dizilemede kullanılan Yabancı DNA içeren yapay maya vektörü (YAC)

vektör sistemlerinin karşılaştırılması Vektör adı Vektör çeşidi Vektör büyüklüğü İnsert edilen DNA miktarı Konak Avantajları PBR322 I. nesil Plazmid vektör 4.3 kb < 10 kb E.coli (transform.) Yüksek plazmit kopya sayısı + kararlılık PUC19 II. nesil Plazmid vektör 2.68 kb >10 kb Polilinker bölgesi + yüksek kopya sayısı + X-gal raportör gen PJB8 Kozmidler 54 kb 33-46 kb E.coli (transdüks.) Λ cos + plazmit (hibrit=melez vektör) Genomik kütüphaneler için klon sayısını azaltır. Charon 4a Λ faj vektörü 45.4 kb ≥20 kb Yer değiştirmeli vektör Charon 16 41.7 kb Eklenmeli vektör M13mp18 M13 viral vektör >5 kb Dizileme ve klonlama kolaylığı + sonsuz klon kaynağı pAdeno-X Adenoviral vektör 32.6 kb E.coli / Memeli h. Gen terapi = Yüzey resptörleri değiştitilmiş viral kılıfın hedef dokulara yönlenmesi ve birkaç haftalık gen ekspresyonu pFastBAC Baculoviral vektör 5.327 kb /Böcek h. (transfeks.) Gen terapi = Baculoviral vektöre karşı memli hücrelerinde doğal bağısıklık gelişmediğinden insan kanse tedavisinde önem kazandı. MlLV ve SAX Retroviral vektör Tüm bir insan geni Gen terapi = Kromozomal genoma daimi entegrasyon Ancak ratgele entegrasyonla gen işlevi kaybı ve onkogen oluşumu pBAC108L BAC 6.7 kb ≥ 300 kb (≈1 Mb) E. coli / Klon klon yöntemiyle genom dizilemesi = Büyük DNA parçaları taşıyabildiğinden, genomik DNA kütüphanesi oluşturulurken klon sayısının azalmasını sağlar. pYAC3 YAC 106 bp ≥ 100 kb S.cerevisiae Büyük miktardaki insert DNA’nıın maya hücresine klonlanması pShuttle-CMV-GFP Mekik vektörler E.coli / Maya İnsert DNA’nın E.coli ve memli hücreleri arasında taşınabilmesi pET Ekspresyon vektörü 5.4 kb E.coli Hem prokaryotik hem de ökaryotik konakta istenilen genin ifadesi ve ekspresyonununu kontrolü + istenilen genin çok miktarda sentezi

Raportör (İşaretleyici) genler lacZ geni (β-galaktozidaz) GFP proteininin ekspresyonu Mutant konak kullanımarı (Örn: Urasil mutantı) Antibiyotik direnç genleri